Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Ηλεκτροσόκ αυξήσεων από τη ΔΕΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτροσόκ αυξήσεων από τη ΔΕΗ
Ηλεκτροσόκ αυξήσεων από τη ΔΕΗ
Από το ειδικό τέλος ακινήτων τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί περί τα 650 εκατομμύρια ευρώ
16/12/2011
Της Μανταλένας Πίου
Tην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, ενώ όσον αφορά στο ειδικό τέλος ακινήτων τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί περί τα 650 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ οδηγεί σε συνολικά έσοδα του Δημοσίου άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή πάνω από τους στόχους του Προϋπολογισμού.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνταστίνου, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου άφησε να εννοηθεί ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο την εισήγησή του για την αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος. Απέφυγε όμως να μιλήσει για το ποσοστό της αύξησης.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός έχει ζητήσει αυξήσεις τουλάχιστον 15% εκτιμώντας ότι διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος το 2012 η επιχείρηση να έχει ζημιές.
Εν τω μεταξύ χθες συνεδρίαζε η ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προκειμένου να καταλήξει στην τελική γνωμοδότηση για τις αυξήσεις των τιμολογίων, που ορισμένοι εκτιμούν ότι θα κυμανθεί γύρω στο 12%-13%.
Το 83% πλήρωσε
Οσον αφορά στο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, ο κ. Ζερβός είπε ότι παρά τις διαμαρτυρίες και τις αντιδράσεις, το 83% των πελατών της ΔΕΗ εξόφλησε κανονικά το λογαριασμό ρεύματος, προσθέτοντας ότι τελικώς ο ειδικός φόρος δεν φάνηκε να αλλοιώνει τη συμπεριφορά των καταναλωτών στο ταμείο, αφού το 80%-83% είναι κατά κανόνα το ποσοστό των πελατών που εξοφλούν εγκαίρως το λογαριασμό. Η ΔΕΗ έχει αρχίσει να στέλνει τους λογαριασμούς με τη δεύτερη δόση του ειδικού τέλους, καθώς ολοκληρώθηκε η αποστολή της πρώτης δόσης. Είναι πιθανόν πάντως, η παράταση των 80 ημερών που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών σε συνδυασμό με τους διακανονισμούς που κάνει η ΔΕΗ για την εξόφληση των λογαριασμών, να προκαλέσει κάποιες καθυστερήσεις από εδώ και πέρα. Ας σημειωθεί ότι στους λογαριασμούς με διακανονισμό εξόφλησης, η αποπληρωμή των δόσεων γίνεται κάθε μήνα.
Επιδόσεις
Σχολιάζοντας τις επιδόσεις της ΔΕΗ ο κ. Ζερβός δήλωσε ότι «το τέταρτο τρίμηνο του 2011 δείχνει εξίσου αρνητικό με το τρίτο τρίμηνο, το οποίο ήταν ζημιογόνο» και αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται η επιχείρηση για την αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων, καθώς τα τοκοχρεολύσια του 2012 αγγίζουν το 1,2 δισ. ευρώ. Μόνον στο πρώτο τρίμηνο πρέπει να αποπληρώσει περί τα 700 εκατ. ευρώ, γι' αυτόν το λόγο η αύξηση των τιμολογίων παίζει καθοριστικό ρόλο, υπογράμμισε ο κ. Ζερβός.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ είπε ακόμα ότι οι τράπεζες και οι αναλυτές πιέζουν για τη μείωση του χρέους και ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα ήταν καλό η κυβέρνηση να αποσαφήνιζε εγκαίρως το ποσοστό των εσόδων από την πώληση μονάδων κ.λπ. που θα μπορούσε να παραμείνει στην επιχείρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: