Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Σε 15 μήνες πρέπει να πληρώσουμε 20 διαφορετικά χαράτσια

Σε 15 μήνες πρέπει να πληρώσουμε 20 διαφορετικά χαράτσια

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΑΖΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ 900 ΕΥΡΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΤΟ 25% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ

ΕΛΑ κυβέρνηση να δεις τι έκανες. Καλείς τους πολίτες αυτής της χώρας -κυρίως τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους- να πληρώνουν έως και πέντε χαράτσια ανά μήνα από τώρα και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012. Βάζεις συνταξιούχους των 900 ευρώ τον μήνα να πληρώσουν φόρους που αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός τους και εργαζόμενους να θυσιάσουν ακόμη και τις μισές τους αποδοχές για να αντεπεξέλθουν τα αλλεπάλληλα χτυπήματα.
   
  Ο πίνακας που συνέταξε η «Οικονομία» τρομάζει και τον πιο ψύχραιμο: μέσα σε 15 μήνες οι πολίτες πρέπει να ανταποκριθούν σε περισσότερες από 45 (!) πληρωμές 20 διαφορετικών φόρων και μέτρων τόσο άγριων που μπορούν να ανατρέψουν πλήρως ακόμη και τον πιο ανθεκτικό οικογενειακό προϋπολογισμό.
Μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους που είχαν ως αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να τρέχει ακόμη και τώρα με ρυθμό άνω του 3%, η κυβέρνηση επιτίθεται τώρα στα εισοδήματα. Μειώνει συντάξεις, κύριες και επικουρικές, κόβει μισθούς στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ και κλείνει το μάτι στους εργοδότες ώστε να «κουρέψουν» τις αποδοχές και στον ιδιωτικό τομέα. Φοβούμενη ότι η κατάρρευση των εισοδημάτων θα ισοπεδώσει τα έσοδα από την άμεση φορολογία, φροντίζει μάλιστα να αυξήσει τη φορολογία εισοδήματος και να φέρει πιο μπροστά την είσπραξη φόρων που κανονικά θα έπρεπε να καταβληθούν το... 2013.
Και τα προαιρετικά
Η τέλεια καταιγίδα. Και μέσα σ' αυτή ζητείται και από εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες να δηλώσουν και να πληρώσουν το αυθαίρετο και τον ημιυπαίθριο. Αυτή η διαδικασία χαρακτηρίζεται προαιρετική. Συνοδεύεται όμως με την απειλή ότι όποιος δεν δηλώσει, δεν θα μπορέσει να μεταβιβάσει το ακίνητο στο παιδί του.
Αν εισπραχτούν τα 20 χαράτσια του επόμενου 15μήνου, θα στερήσουν από την αγορά ρευστότητα άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την πορεία της οικονομίας. Μόνο μέχρι το τέλος του 2011 ζητούνται περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια ευρώ από φόρους για να κλείσει η χρονιά. Από πού θα βγουν αυτά τα χρήματα; Το πιθανότερο είναι ότι μεγάλο ποσό θα αφαιρεθεί από τους τραπεζικούς λογαριασμούς (όσων διαθέτουν αποταμιεύσεις) προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στις τράπεζες. Τα υπόλοιπα θα «κοπούν» από την κατανάλωση. Ετσι, τα μέτρα θα γυρίσουν μπούμερανγκ καθώς θα μειώσουν τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης και από τον φόρο των επιχειρήσεων, ενώ θα στείλουν αρκετές δεκάδες χιλιάδες ακόμη στην ανεργία.
Θα υπάρξουν και αυτοί που δεν θα πληρώσουν. Αυτοί θα είναι εκτεθειμένοι απέναντι στα ληστρικά επιτόκια τα οποία εφαρμόζει το κράτος για τις προσαυξήσεις (1% τον μήνα για τις εισφορές, τον φόρο εισοδήματος και τα πρόστιμα για ημιυπαίθριους ή αυθαίρετα) αλλά και στη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ποια είναι τα 20 χαράτσια που πρέπει να αποπληρωθούν μέσα στο επόμενο 15μηνο;
1Η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2010.
2Το τέλος επιτηδεύματος του 2010.


 



3Οι έκτακτες εισφορές σε Ι.Χ., πισίνες, σκάφη για το 2010. Η πληρωμή για τα τρία αυτά χαράτσια ξεκίνησε καθώς έχει ήδη καταβληθεί η πρώτη από τις έξι δόσεις του περίφημου «πολυεκκαθαριστικού». Η πλήρης αποπληρωμή θα κρατήσει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 για όσους έχουν να πληρώσουν πάνω από 1.800 ευρώ.
4Εισφορά ακινήτων μέσω ΔΕΗ 2011. Οι πρώτοι λογαριασμοί με το χαράτσι απεστάλησαν την προηγούμενη εβδομάδα και καλούν τους ιδιοκτήτες να καταβάλουν το μισό ποσό μέσα σε ασφυκτική προθεσμία που δεν μπορεί να υπερβεί τις 40 ημέρες. Οσοι παραλάβουν μέσα στον Οκτώβριο τον λογαριασμό, πρέπει να έχουν καταβάλει και τη δεύτερη δόση εντός του έτους, καθώς ο επόμενος λογαριασμός θα καταφτάσει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Εκτός από το χαράτσι, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν και την ανοργανωσιά του κρατικού μηχανισμού. Ανάπηροι, πολύτεκνοι, άνεργοι είναι πολύ πιθανό ότι θα χρειαστεί να καταφύγουν στις εφορίες με μια σειρά από δικαιολογητικά προκειμένου να εξαιρεθούν από το χαράτσι. Πολλοί απ' αυτούς θα υποχρεωθούν μάλιστα να πληρώσουν την 1η δόση για να μην τους κόψουν το ρεύμα και στη συνέχεια να ζητήσουν συμψηφισμό.
5Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων. Η περικοπή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων θα ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα βρεθούν με σαφώς μειωμένη αγοραστική δύναμη μέσα στα Χριστούγεννα. Οι περικοπές φτάνουν στο 40% για τους συνταξιούχους κάτω των 55, ενώ κατά 30% «κουρεύονται» και οι επικουρικές συντάξεις (για το τμήμα άνω των 150 ευρώ στο ΙΚΑ).
6Μείωση αποδοχών στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ μέσω νέου μισθολογίου. Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα στερήσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ από τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, χωρίς στο ποσό αυτό να συνυπολογίζονται οι απώλειες για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και στις εισηγμένες εταιρείες όπου το management ασκείται από το Δημόσιο. Οι συνέπειες από το ενιαίο μισθολόγιο στο σύνολό τους αναμένεται να φανούν έως το τέλος του χρόνου.
7Μείωση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα μέσω αποδόμησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το μέτρο έχει απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή σε ποιο βαθμό θα εκμεταλλευτούν οι εργοδότες την κατάργηση της βασικής αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη υπολόγισε ότι αν μειωθούν κατά 10% οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, η επίπτωση στο ΑΕΠ θα ξεπεράσει τις δύο ποσοστιαίες μονάδες.
 


8Αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Από αυτή την εβδομάδα θα φανούν οι συνέπειες, καθώς ένα λίτρο θα πωλείται ακόμη και προς ένα ευρώ. Αυξήσεις άνω του 25% σε σχέση με τον περσινό χειμώνα καταγράφονται και στις τιμές του φυσικού αερίου.
9Αύξηση τελών κυκλοφορίας στα Ι.Χ. Τον Δεκέμβριο θα πληρωθούν τα αυξημένα κατά 20% τέλη κυκλοφορίας σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά.
10Πρόστιμο τακτοποίησης αυθαιρέτων. Εως τον Νοέμβριο πρέπει να πληρωθούν τα παράβολα ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης. Τον Δεκέμβριο να καταβληθεί η πρώτη δόση. Ως προς τη διαδικασία πληρωμής, ο ιδιοκτήτης έχει δύο επιλογές: να πληρώσει σε 10 τριμηνιαίες δόσεις ή σε 28 μηνιαίες δόσεις. Αν «χάσει» κάποια δόση, επιβάλλονται προσαυξήσεις 1% ανά μήνα.
11Πρόστιμο τακτοποίησης ημιυπαίθριων. Υστερα από αλλεπάλληλες παρατάσεις, η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο μαζί με όλα τα... χριστουγεννιάτικα χαράτσια. Η αποπληρωμή μπορεί να γίνει σε 10 δόσεις.
12Παρακράτηση μέσω του μισθού της εισφοράς αλληλεγγύης του 2013. Αυτό είναι το πλέον πρόσφατο κυβερνητικό χτύπημα. Οι μισθοί και οι συντάξεις θα «κουρευτούν» από 1% έως και 4% (ανάλογα με το ύψος του μισθού ή της σύνταξης), καθώς αποφασίστηκε να καταβληθεί μέσω του μισθού η εισφορά που κανονικά θα πληρωνόταν το 2013.
13Αύξηση παρακράτησης φόρου λόγω νέας φορολογικής κλίμακας. Αλλη μια περικοπή στον μισθό και στη σύνταξη θα γίνει λόγω της μείωσης των αφορολόγητων ορίων. Από την 1η Ιανουαρίου 2012, οι μισθοί θα μειωθούν εξαιτίας του συγκεκριμένου μέτρου ακόμη και κατά 140 ευρώ για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους. Στη λίστα των θυμάτων προστέθηκαν από την προηγούμενη εβδομάδα τόσο οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, καθώς και οι νέοι κάτω των 30 ετών. Αν το εισόδημα των συγκεκριμένων πολιτών υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ ετησίως, θα έχουν αφορολόγητο 5.000 ευρώ και όχι 9.000 ευρώ όπως υπολόγιζαν. Αυτό από μόνο του οδηγεί σε περαιτέρω μείωση του μισθού ή της σύνταξης κατά 30-40 ευρώ.
14Εισφορά ακινήτων μέσω ΔΕΗ 2012. Η πληρωμή του χαρατσιού για το 2012 θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2012 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος της επόμενης χρονιάς. Υπάρχει ένας κίνδυνος: να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες και να «φουσκώσει» το χαράτσι έως και κατά 33% ακόμη και για τις φθηνότερες περιοχές της χώρας.
15Εισφορά αλληλεγγύης 2012 μέσω του εκκαθαριστικού της εφορίας. Πολυεκκαθαριστικό δεν θα υπάρξει το 2012. Η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011 και το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα πληρωθεί μέσω του εκκαθαριστικού φορολογίας εισοδήματος. Το εκκαθαριστικό αποπληρώνεται σε έως και τρεις διμηνιαίες δόσεις, αν και το υπουργείο Οικονομικών αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν... ευκολίες πληρωμής λόγω του υπερβολικού φορολογικού βάρους.
16Φόρος εισοδήματος 2011. Οπως έχει επισημάνει η «Οικονομία», με το εκκαθαριστικό του 2012 θα τρίβουμε τα μάτια μας. Δεν είναι μόνο το ότι θα ενσωματωθεί η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος. Θα φανούν οι συνέπειες από την περικοπή κατά τουλάχιστον 50% όλων των φοροαπαλαλγών αλλά και η μείωση του αφορολόγητου της κλίμακας στα 5.000 ευρώ αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2012.
Υπάρχουν και τα ακόλουθα τέσσερα μέτρα τα οποία έχουν άγνωση ημερομηνία πληρωμής λόγω της ανικανότητας του υπουργείου Οικονομικών να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.
17Η πληρωμή του ΕΤΑΚ έτους 2009, που εκκρεμεί για 1,4 εκατομμύρια Ελληνες.
18 Η καταβολή του ΦΜΑΠ έτους 2010, που κανονικά θα έπρεπε να έχει γίνει από τα μέσα στο 2010.
19Η καταβολή του ΦΑΠ 2011, που θα έπρεπε να έχει πληρωθεί ήδη, αν και προς το παρόν δεν έχουν υποβληθεί καν τα έντυπα Ε9, πάνω στα οποία στηρίζεται ο ΦΑΠ.
20Η πληρωμή του ΦΑΠ έτους 2012 πρέπει κανονικά να γίνει μέσα στο 2012.

Τα χτυπήματα σε έναν μικροσυνταξιούχο

Ο 70χρονος συνταξιούχος με την κύρια σύνταξη των 900 ευρώ μηνιαίως και την επικουρική των 250 ευρώ τον μήνα, έχει ένα ιδιόκτητο σπίτι 100 τετραγωνικών και ένα εξοχικό 50 τετραγωνικών.
 

Ηδη πλήρωσε στο τέλος Σεπτεμβρίου το πολυεκκαθαριστικό του 2011, καταβάλλοντας περίπου 146 ευρώ. Μπροστά του τώρα έχει τον φουσκωμένο λογαριασμό της ΔΕΗ, στον οποίο θα καταβάλει τουλάχιστον 350 ευρώ για την 1η από τις δύο δόσεις. Επίσης, θα πληρώσει με τουλάχιστον 95 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης.
Από την 1η Νοεμβρίου, θα του κόψουν την επικουρική του σύνταξη κατά 30 ευρώ το μήνα (στο ΙΚΑ κόβεται το 30% του τμήματος της σύνταξης άνω των 150 ευρώ). Τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να δώσει ακόμη 350 ευρώ για να αποπληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων του 2011. Ως ιδιοκτήτης Ι.Χ. 1.400 κυβικών, θα πληρώσει και 240 ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας (20 ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι). Τον Ιανουάριο τον περιμένει νέα διπλή περικοπή στην κύρια σύνταξή του:
* Λόγω της μείωσης του αφορολογήτου από τις 12.000 ευρώ στις 5.000 ευρώ, η κύρια σύνταξή του θα μειωθεί κατά 48 ευρώ.
**Λόγω της προείσπραξης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του 2013 θα παρακρατηθούν ακόμη 12 ευρώ.
Με τις κομμένες αποδοχές ο συνταξιούχος θα κληθεί να πληρώσει τον Μάιο του 2012 την πρώτη δόση από το χαράτσι της ΔΕΗ. Κι έναν μήνα αργότερα, θα έρθει το εφιαλτικό εκκαθαριστικό για τη φορολογία εισοδήματος του 2011. Μέσω αυτού θα πληρωθεί:
**Ο φόρος εισοδήματος του 2011 που θα είναι 1024 ευρώ.
* Η εισφορά αλληλεγγύης του 2011 που θα είναι 138 ευρώ.
Αν προστεθούν όλα αυτά τα χαράτσια, φτάνουμε σε ένα ποσό της τάξεως των 3658 ευρώ.

Τα παράλογα του υπολογισμού της περιουσιακής αξίας

Είναι δυνατόν το ίδιο ακίνητο να έχει τέσσερις διαφορετικές αξίες και καμία απ' αυτές να μην είναι η πραγματική;
Ναι, είναι δυνατόν αν αυτό το ακίνητο είναι στην Ελλάδα και φορολογείται με το ελληνικό φορολογικό σύστημα. Υιοθετήσαμε την αντικειμενική αξία του ακινήτου για να επιβάλλουμε φόρους γονικών παροχών και κληρονομιών. Οταν ήρθε η ώρα να θεσπίσουμε τον φόρο κατοχής (ΕΤΑΚ 2008 ήταν το όνομά του) επινοήσαμε μια δεύτερη «αντικειμενική» αξία για να απλοποιήσουμε το σύστημα. Οταν συνειδητοποιήσαμε ότι το σύστημα υπολογισμού του φόρου κατοχής ακινήτων δεν δουλεύει, φτιάξαμε μια τρίτη αξία η οποία θα χρησιμεύει μόνο και μόνο για να επιβληθεί το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ. Μια αξία όμως η οποία ουδεμία σχέση έχει με τη φορολογητέα ύλη επί της οποίας επιβάλλεται το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας το οποίο επίσης εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.
Ενα διαμέρισμα 4ετίας 120 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.500 ευρώ το τετραγωνικό και είναι στον 4ο όροφο. Ιδού οι... αξίες του:
*Το σύστημα αντικειμενικών αξιών βγάζει αξία 326.025 ευρώ. Η τιμή ζώνης (2.500 ευρώ το μέτρο) πολλαπλασιάζεται με την επιφάνεια (120 τ.μ.), τον συντελεστή παλαιότητας (0,9 για ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών), τον συντελεστή επιφάνειας (1,05 για ακίνητα από 100 έως 200 τετραγωνικά) και τον συντελεστή ορόφου (1,15 για διαμερίσματα 4ου ορόφου). Με βάση αυτή την αξία υπολογίζεται ο φόρος μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές).
*Το σύστημα υπολογισμού του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (του τέλους που εισπράττεται εδώ και χρόνια μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ) βγάζει αξία 270.000 ευρώ. Στο ΤΑΠ, παίζει ρόλο μόνο η επιφάνεια (120 τ.μ.), η τιμή ζώνης η οποία πολύ συχνά δεν ταυτίζεται με την τιμή ζώνης που χρησιμοποιεί η εφορία (2.500 ευρώ) κι ο συντελεστής παλαιότητας (0,9).
*Το νέο σύστημα που υπολογίζει το χαράτσι της ΔΕΗ, βγάζει αξία 375.000 ευρώ. Αυτό συμβαίνει διότι η επιφάνεια του ακινήτου (120 τετραγωνικά) πολλαπλασιάζεται με την τιμή ζώνης (2.500 ευρώ) και ένα συντελεστή ο οποίος ναι μεν συνδέεται με την παλαιότητα αλλά λειτουργεί αντίστροφα. Δηλαδή, όσο νεότερο είναι το ακίνητο, τόσο αυξάνεται η τιμή ανά τετραγωνικό (στη συγκεκριμένη περίπτωση ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 1,25).




ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

¨Φωτιά" παίρνουν το τέλος ακινήτων και 10 φόροι

¨Φωτιά" παίρνουν το τέλος ακινήτων και 10 φόροι
«Εκτόξευση» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των εμπορικών τιμών ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο για τις αρχές του 2012.


«Εκτόξευση» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των εμπορικών τιμών ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο για τις αρχές του 2012, «φουσκώνοντας» τουλάχιστον 10 φόρους και τέλη που βαρύνουν την ακίνητη περιουσία και βάζοντας «φωτιά» στο ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σε πάνω από 5 εκατ. νοικοκυριά.
Προκειμένου να μετριαστούν οι επιβαρύνσεις, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών θα συνοδευτεί με μείωση των φορολογικών συντελεστών στις μεταβιβάσεις ακινήτων .
Τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων που δρομολογούνται προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος σε συνέντευξή στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Δίνοντας των στίγμα των προθέσεων του οικονομικού επιτελείου είπε: «στόχος μας είναι να μην αυξήσουμε την επιβάρυνση αλλά να φέρουμε κοντά την εμπορική με την αντικειμενική αξία χωρίς επιβάρυνση». Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο αυτό θα συμβεί με μείωση των συντελεστών. Όπως είπε ο υπουργός «Μπορεί να μειώσουμε τους συντελεστές. Το θέμα είναι να έχουμε την αποτύπωση της πραγματικότητας».
Το νέο πλαίσιο στη φορολογία μεταβιβάσεων, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών ακινήτων θα περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Στις αλλαγές που εξετάζονται είναι η μείωση των αφορολόγητων ορίων και οι μεταβολές στους φορολογικούς συντελεστές ενώ το υπουργείο Οικονομικών με την αύξηση των αντικειμενικών και το νέο σύστημα φορολογίας των ακινήτων υπολογίζει ότι θα εξασφαλίσει το επόμενο έτος πρόσθετα έσοδα ύψους 395 εκατ. ευρώ.
Στο τραπέζι των συζητήσεων του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται προτάσεις που αφορούν:
  1. Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών τιμών. Οι αντικειμενικές παραμένουν «παγωμένες» από το 2007 και παρά την καθίζηση που έχει υποστεί η κτηματαγορά και τη μείωση που καταγράφεται στις τιμές πώλησης των ακινήτων στις περισσότερες περιοχές της χώρας η «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών υπερβαίνει το 30%.
  2. Θέσπιση φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Σήμερα ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με συντελεστή 8%-10%. Συγκεκριμένα μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 8% και για την υπερβάλλουσα αξία συντελεστής 10%.
  3. Μείωση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Σήμερα είναι 200.000 για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δυο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.
  4. Μείωση του αφορολογήτου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια. Σήμερα το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και τις κληρονομιές (σύζυγοι, τέκνα, εγγονοί) ανέρχεται στις 150.000 ευρώ. Το τμήμα της ακίνητης περιουσίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ και μέχρι τις 300.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ με 5% και πάνω από τις 600.000 ευρώ φορολογείται με 10%.. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν τη φορολόγηση αυτή χαμηλή και εξετάζουν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.
ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ 

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΙΣΙΑ

Νομικά μέτρα εναντίον των χαρατσιών

Νομικά μέτρα εναντίον των χαρατσιών
 
Σε κάθε περίπτωση πάντως όπως τονίστηκε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου θα είναι σε εγρήγορση, ειδικά για την προστασία των πολιτών που αποδεδειγμένα θα αδυνατούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων

Νομικά μέτρα εναντίον των χαρατσιών, όπως τα χαρακτηρίζουν, σύσταση 30μελούς ομάδας αλληλεγγύης για αντίσταση στις πιθανές διακοπές ρεύματος και συντονισμός δράσης και προώθηση κοινού ψηφίσματος στα ΔΣ όλων των τοπικών φορέων, αποφασίσθηκαν κατά την διάρκεια συνδιάσκεψης φορέων που οργάνωσαν οι ''Πολίτες κατά του Χρέους'' με στόχο το συντονισμό των δράσεων όλων των συλλόγων και μαζικών φορέων του Ηρακλείου εναντίον των οικονομικών μέτρων.
Οι εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, παρουσίασαν το πλαίσιο δράσεων που θα αναλάβει ο σύλλογος και σύμφωνα με αυτό ο Σύλλογος θα ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση στην αίτηση ακύρωσης του τέλους επιτηδεύματος, η οποία εκδικάζεται στις 4 Νοεμβρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπέρ της ίδιας αιτήσεως θα ασκήσει παρέμβαση και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.
Επίσης θα οργανώσει την υποβολή μαζικών προσφυγών κατά της έκτακτης εισφοράς -το χαράτσι, όπως αναφέρουν- επί του λογαριασμού της ΔΕΗ. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο προσφυγών, αλλά εφόσον εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, η οποία και στη συνέχεια θα προσβληθεί στο δικαστήριο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως όπως τονίστηκε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου θα είναι σε εγρήγορση, ειδικά για την προστασία των πολιτών που αποδεδειγμένα θα αδυνατούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων.
Στη συνδιάσκεψη μετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι από τους φορείς: Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, σύλλογος εργαζομένων δήμου Ηρακλείου / ΠΟΕ - ΟΤΑ , σύλλογος εργαζομένων δημοτικής αστυνομίας, ΕΛΜΕ, Κίνηση Αγανακτισμένων Εμπόρων, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (Παράρτημα Ανατολικής Κρήτης), ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, το Σωματείο Ιατρικών Επισκεπτών Κρήτης, οι Σύλλογο: Αρχιτεκτόνων, Τριτέκνων, Φαρμακοϋπαλλήλων και Βοηθών Φαρμακείου, Περιπτερούχων και Καπνοπωλών, Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων, Διοικητικού Προσωπικού ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, Φοιτητών Ιατρικής, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κρουσώνα, η δημοτική παράταξη ''Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη'' και το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο.
ΑΠΕ

Τα νέα φορολογικά μέτρα του Πολυνομοσχεδίου

Νέα φορολογικά μέτρα του Πολυνομοσχεδίου
Επιμέλεια: Απόστολος Αλωνιάτης. Οικονομολόγος _ Φοροτεχνικός , Συγγραφέας
Μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ)
Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE



1. Κλίμακα φορολογίας φυσικών προσώπων

1.1. Γενική κλίμακα

Κλιμάκιο εισοδήματος
Φορολογικός συντελεστής
%
Φόρος κλιμακίου
Σύνολο
Εισοδήματος
Φόρου
5.000,00


5.000,00

7.000,00
10%
700,00
12.000,00
700,00
4.000,00
18%
720,00
16.000,00
1.420,00
10.000,00
25%
2.500,00
26.000,00
3.920,00
14.000,00
35%
4.900,00
40.000,00
8.820,00
20.000,00
38%
7.600,00
60.000,00
16.420,00
40.000,00
40%
16.000,00
100.000,00
32.420,00
Υπερβάλλον
45%




1.1.1. Ποιοι διατηρούν αυξημένο αφορολόγητο ύψους 9.000,00 ευρώ

Αφορολόγητο ποσό ύψους 9.000,00 ευρώ διατηρούν :

α) Οι νέοι ηλικίας έως και 30 ετών.

β) Οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών.

γ) Τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

δ) Οι συνταξιούχοι ανεξαρτήτως ηλικίας με παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες ορίζονται με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 9 του Ν. 2238/1994 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος).

Προσοχή : Ειδικά για τους παραπάνω συνταξιούχους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όταν το συνολικό τους εισόδημα είναι από 9.000,00 ευρώ και άνω, το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα περιορίζεται ώστε το συνολικό καθαρό εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση του φόρου να μην υπολείπεται του ποσού των 9.000,00 ευρώ.
Σημείωση:
Με νεότερη τροπολογία το αφορολόγητο των 9.000 ισχύει για όσους έχουν εισοδήματα έως 9.000 € 
Αν τα εισοδήματα είναι πλέον των 9.000 € οι κατηγορίες που αναφέρονται φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις και αφορολόγητο 5.000 € 
Έτσι αν κάποιος είχε εισόδημα 10.000 € και ήταν στις προαναφερόμενες κατηγορίες θα πλήρωνε φόρο 100 € (10.000 - 9.000)=1.000 Χ 10% = 100 € φόρος, ενώ με την τροπολογία θα πληρώσεις (10.000 - 5.000) = 5.000 Χ 10% =500 € φόρος.





§  Πίνακας οριζομένων από τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 9 του Ν. 2238/1994 ατόμων με ειδικές ανάγκες

1
Άτομα που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση, με βάση τη γνωμάτευση της οικείας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, που εδρεύει σε κάθε νομό, (Δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία)
2
Τυφλοί που είναι γραμμένοι στο γενικό μητρώο τυφλών, που τηρείται στην οικεία νομαρχία
3
Νεφροπαθείς που τελούν υπό αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού, καθώς και τα πρόσωπα που πάσχουν από μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και κάνουν μεταγγίσεις αίματος
4
Ανάπηροι αξιωματικοί ή οπλίτες, οι οποίοι με την ιδιότητα του αναπήρου παίρνουν σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ή αξιωματικοί οι οποίοι έχουν τεθεί σε κατάσταση πολεμικής διαθεσιμότητας ή αξιωματικοί που εξαιτίας πολεμικού τραύματος ή νοσήματος που επήλθε λόγω κακουχιών σε πολεμική περίοδο, βρίσκονται σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου
5
Θύματα πολέμου, (Θύματα πολέμου είναι τα πρόσωπα που λαμβάνουν σύνταξη από πολεμική αιτία. Με τα θύματα πολέμου εξομοιώνονται και τα πρόσωπα τα οποία ως μέλη οικογενειών αξιωματικών και οπλιτών, οι οποίοι απεβίωσαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας σε ειρηνική περίοδο, δικαιούνται σύνταξη από το δημόσιο ταμείο)
6
Άτομα τα οποία παίρνουν σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ως ανάπηροι ή θύματα εθνικής αντίστασης ή εμφυλίου πολέμου σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 1543/1985 και 1863/1985, όπως τροποποιήθηκαν με το Ν. 1976/1991

Παρατηρήσεις

Με τη νέα φορολογική κλίμακα πλήττονται οι φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Κατηγορία
Ετήσιο εισόδημα
Ποσοστιαία αύξηση φόρων
(Λόγω κλίμακας)
Φορολογούμενοι χωρίς παιδιά
13.000,00 έως 20.000,00 ευρώ
Από 40% έως 380%
Φορολογούμενοι με ένα παιδί
14.000,00 έως 20.000,00 ευρώ
Από 55% έως 850%
Φορολογούμενοι με δύο παιδιά
16.000,00 έως 20.000,00 ευρώ
Από 35% έως 450%

1.2. Κλίμακα μικρών νησιών (πληθυσμού κάτω των 3.100 ευρώ)

Το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας (5.000,00 ευρώ) προσαυξάνεται κατά 50% και γίνεται 7.500,00.

Κλιμάκιο εισοδήματος
Φορολογικός συντελεστής
%
Φόρος κλιμακίου
Σύνολο
Εισοδήματος
Φόρου
7.500,00


7.500,00

4.500,00
10%
450,00
12.000,00
450,00
4.000,00
18%
720,00
16.000,00
1.170,00
10.000,00
25%
2.500,00
26.000,00
3.670,00
14.000,00
35%
4.900,00
40.000,00
8.570,00
20.000,00
38%
7.600,00
60.000,00
16.179,00
40.000,00
40%
16.000,00
100.000,00
32.170,00
Υπερβάλλον
45%




Αφορολόγητο ποσό έτους 2010
(Οικονομικό έτος 2011)
Αφορολόγητο ποσό έτους 2011
(Οικονομικό έτος 2012)
18.000,00
7.500,00

Παράδειγμα

Άγαμος μισθωτός κάτοικος μικρού νησιού με εισόδημα 18.000,00 ευρώ
Φόρος εισοδήματος έτους 2010
(Οικονομικό έτος 2011)
Φόρος εισοδήματος έτους 2011
(Οικονομικό έτος 2012)
0,00
1.670,00

1.3. Αύξηση αφορολογήτου λόγω τέκνων

Αριθμός παιδιών
Έτος 2010
(Οικονομικό έτος 2011)
Έτος 2011
(Οικονομικό έτος 2012)
1
Προστίθενται 1.500,00 ευρώ
Προστίθενται 2.000,00 ευρώ
2
Προστίθενται 3.000,00 ευρώ
Προστίθενται 4.000,00 ευρώ
3
Προστίθενται 11.500,00 ευρώ
Προστίθενται 7.000,00 ευρώ
4
Προστίθενται 13.500,00 ευρώ
Προστίθενται 10.000,00 ευρώ

Διαμόρφωση αφορολογήτου λόγω τέκνων

Αριθμός παιδιών
Αφορολόγητο έτους 2010
(Οικονομικό έτος 2011)
Αφορολόγητο έτους 2011
(Οικονομικό έτος 2012)
Διαφορά
1
13.500,00
7.000,00
- 6.500,00
2
15.000,00
9.000,00
- 6.000,00
3
23.500,00
12.000,00
- 11.500,00
4
25.500,00
15.000,00
- 10.500,00
5
27.500,00
18.000,00
- 9.500,00



Επιβαρύνσεις

Εισόδημα
Άγαμος
Έγγαμος
1 παιδί
2 παιδιά
3 παιδιά
4 παιδιά
5 παιδιά
6.000,00
100,00
0,00
0,00
0,00
0,00
0,00
7.000,00
200,00
0,00
0,00
0,00
0,00
0,00
8.000,00
300,00
100,00
0,00
0,00
0,00
0,00
9.000,00
400,00
200,00
0,00
0,00
0,00
0,00
10.000,00
500,00
300,00
100,00
0,00
0,00
0,00
11.000,00
600,00
400,00
200,00
0,00
0,00
0,00
12.000,00
700,00
500,00
300,00
0,00
0,00
0,00
13.000,00
700,00
680,00
480,00
180,00
0,00
0,00
14.000,00
700,00
770,00
660,00
360,00
0,00
0,00
15.000,00
700,00
770,00
840,00
540,00
0,00
0,00
20.000,00
740,00
810,00
880,00
1.720,00
1.180,00
500,00
25.000,00
730,00
800,00
870,00
2.580,00
2.430,00
1.750,00
30.000,00
840,00
910,00
980,00
2.690,00
2.670,00
2.600,00
35.000,00
870,00
940,00
1.010,00
2.720,00
2.700,00
2.630,00
40.000,00 και άνω
820,00
890,00
960,00
2.670,00
2.650,00
2.580,00




Φορολογούμενος με 3 παιδιά
Ετήσιο
εισόδημα
Φόρος για το 2010
Φόρος για το 2011
Φορολογική επιβάρυνση
5.000,00
0,00
0,00
0,00
5.500,00
0,00
0,00
0,00
6.000,00
0,00
0,00
0,00
7.000,00
0,00
0,00
0,00
8.000,00
0,00
0,00
0,00
9.000,00
0,00
0,00
0,00
10.000,00
0,00
0,00
0,00
11.000,00
0,00
0,00
0,00
12.000,00
0,00
0,00
0,00
13.000,00
0,00
180,00
180,00
14.000,00
0,00
360,00
360,00
15.000,00
0,00
540,00
540,00
16.000,00
0,00
720,00
720,00
17.000,00
0,00
970,00
970,00
18.000,00
0,00
1.220,00
1.220,00
19.000,00
0,00
1.470,00
1.470,00
20.000,00
0,00
1.720,00
1.720,00
25.000,00
390,00
2.970,00
2.580,00
26.000,00
650,00
3.220,00
2.570,00
28.000,00
1.290,00
3.920,00
2.630,00
30.000,00
1.930,00
4.620,00
2.690,00
32.000,00
2.570,00
5.320,00
2.750,00
35.000,00
3.650,00
6.370,00
2.720,00
40.000,00
5.450,00
8.120,00
2.670,00
45.000,00
7.350,00
10.020,00
2.670,00
50.000,00
9.250,00
11.920,00
2.670,00
60.000,00
13.050,00
15.720,00
2.670,00
100.000,00
29.050,00
31.720,00
2.670,00


 

1.4. Μειώσεις από το εισόδημα

Καταργήθηκαν όλες οι μειώσεις από το εισόδημα.

Μειώσεις από το εισόδημα
1
Εισφορές που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης, εφ’ όσον η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο, και εισφορές στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο
Μέχρι και το έτος 2010 εξέπιπτε από το εισόδημα όλο το ποσό
Μεταφέρθηκε στις μειώσεις φόρου
2
Τόκοι  από συμβάσεις δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας που έχουν συναφθεί μέχρι 31.12.1999
Μέχρι και το έτος 2010 εξέπιπτε από το εισόδημα όλο το ποσό
Μεταφέρθηκε στις μειώσεις φόρου
3
Τόκοι  από συμβάσεις δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας που έχουν συναφθεί από 1.1.2000 μέχρι 31.12.2002
Μέχρι και το έτος 2010 εξέπιπτε από το εισόδημα το ποσό που αντιστοιχούσε  σε επιφάνεια πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ.
Μεταφέρθηκε στις μειώσεις φόρου
4
Ποσοστό 20% της δαπάνης που καταβλήθηκε για την αγορά μεριδίων μετοχικών και μεικτών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού, εφ’ όσον αυτά δεν μεταβιβαστούν για 3 έτη από την αγορά τους
Μέχρι και το έτος 2010 εξέπιπτε από το εισόδημα ποσό μέχρι 3.000,00 ευρώ
Καταργήθηκε
5
Έξοδα ιατρικής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν
Μέχρι και το έτος 2010 εξέπιπτε από το εισόδημα όλο το ποσό
Μεταφέρθηκε στις μειώσεις φόρου
6
Δαπάνη χωρίς δικαιολογητικά για τον ίδιο το φορολογούμενο και για καθένα από τα πρόσωπα, που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν εφόσον είναι ανάπηροι κ.λπ.
Μέχρι και το έτος 2010 εξέπιπτε από το εισόδημα ποσό 2.400,00 ευρώ
Αύξηση αφορολογήτου κατά 2.000,00 ευρώ

1.5. Μειώσεις φόρου

1.5.1. Ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη

Δαπάνη
Έτος 2010
(Οικονομικό έτος 2011)
Έτος 2011
(Οικονομικό έτος 2012)
Ιατρική περίθαλψη
Μείωση από το εισόδημα όλου του ποσού
Μείωση φόρου σε ποσοστό 10% μη δυνάμενη να υπερβεί τις 3.000,00 ευρώ
Νοσοκομειακή περίθαλψη
Μείωση φόρου σε ποσοστό 20% μη δυνάμενη να υπερβεί τις 6.000,00 ευρώ

1.5.2. Ενοίκια - Φροντιστήρια

Δαπάνη
Έτος 2010
(Οικονομικό έτος 2011)
Έτος 2011
(Οικονομικό έτος 2012)
Μισθώματα κύριας κατοικίας
Μείωση φόρου σε ποσοστό 20%. Το ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορούσε να υπερβεί το 10% του αφορολογήτου ποσού των 12.000,00 ευρώ, συνεπώς το ποσό της μείωσης δεν μπορούσε να υπερβεί τα 240,00 ευρώ
Μείωση φόρου σε ποσοστό 10%. Το ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000,00 ευρώ, συνεπώς το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100,00 ευρώ
Μισθώματα για παιδιά που σπουδάζουν
Φροντιστήρια

1.5.3. Τόκοι δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας


Δάνειο που λήφθηκε μέχρι την 31.12.1999
Δάνειο που λήφθηκε από 1.1.2000 έως και 31.12.2002
Δάνειο που λήφθηκε από την 1.1.2003
Καταβαλλόμενοι τόκοι έως 31.12.2010
Εξέπιπτε από το εισόδημα όλο το ποσό των τόκων
Εξέπιπτε από το εισόδημα το ποσό των τόκων που αντιστοιχούσε σε επιφάνεια πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ.
Μείωση φόρου ποσοστού 20% στους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου έως 200.000,00 ευρώ και επιφάνεια έως 120 τ.μ.
Καταβαλλόμενοι τόκοι από 1.1.2011
Μείωση φόρου με ποσοστό 10% στους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου έως 200.000,00 ευρώ και επιφάνεια έως 120 τ.μ.




1.5.4. Ασφάλιστρα ζωής κ.λπ.

Δαπάνη
Έτος 2010
(Οικονομικό έτος 2011)
Έτος 2011
(Οικονομικό έτος 2012)
Ασφάλιστρα ζωής κ.λπ.
Μείωση φόρου σε ποσοστό 20%. Το ποσό της δαπάνης ασφαλίστρων επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.200,00 ευρώ για άγαμο και τα 2.400,00 ευρώ για οικογένεια κατά συνέπεια μέγιστη μείωση φόρου 240,00 και 480,00 ευρώ αντίστοιχα
Μείωση φόρου σε ποσοστό 10%. Το ποσό της δαπάνης ασφαλίστρων επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.200,00 ευρώ για άγαμο και τα 2.400,00 ευρώ για οικογένεια κατά συνέπεια μέγιστη μείωση φόρου 120,00 και 240,00 ευρώ αντίστοιχα

1.5.5. Διατροφή

Δαπάνη
Έτος 2010
(Οικονομικό έτος 2011)
Έτος 2011
(Οικονομικό έτος 2012)
Διατροφή που καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο και επιδικάστηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη
Μείωση φόρου σε ποσοστό 20%. Το ποσό της μείωσης δεν μπορούσε να υπερβεί τις 3.000,00 ευρώ

1.5.6. Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου

Δαπάνη
Έτος 2010
(Οικονομικό έτος 2011)
Έτος 2011
(Οικονομικό έτος 2012)
Αλλαγή εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο κ.λπ.
Μείωση φόρου σε ποσοστό 10%. Το ποσό της δαπάνης επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση δεν μπορούσε να υπερβεί το ποσό των 6.000,00 ευρώ κατά συνέπεια μέγιστη μείωση φόρου 600,00 ευρώ
Μείωση φόρου σε ποσοστό 10%. Το ποσό της δαπάνης επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 3.000,00 ευρώ κατά συνέπεια μέγιστη μείωση φόρου 300,00 ευρώ




1.5.7. Ασφαλιστικές εισφορές

Δαπάνη
Έτος 2010
(Οικονομικό έτος 2011)
Έτος 2011
(Οικονομικό έτος 2012)
Ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων
Μείωση από το εισόδημα όλου του ποσού
Μείωση φόρου σε ποσοστό 10%. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000,00 ευρώ

1.5.8. Δικηγορικές αμοιβές

Δαπάνη
Έτος 2010
(Οικονομικό έτος 2011)
Έτος 2011
(Οικονομικό έτος 2012)
Ετήσιας δαπάνη που καταβάλλει ο φορολογούμενος σε δικηγόρους λόγω παροχής νομικών υπηρεσιών στον ίδιο ή στα πρόσωπα που τον βαρύνουν
Μείωση φόρου σε ποσοστό 20%.
Καταργείται η μείωση φόρου. Οι δαπάνες αυτές θα συνυπολογίζονται για τη διατήρηση του αφορολογήτου

1.5.9. Αναπηρία

Δαπάνη
Έτος 2010
(Οικονομικό έτος 2011)
Έτος 2011
(Οικονομικό έτος 2012)
Ανάπηρος φορολογούμενος και για καθένα από τα πρόσωπα, που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν εφόσον είναι ανάπηροι κ.λπ.
Μείωση από το εισόδημα ποσού 2.400,00 ευρώ
Αύξηση αφορολογήτου κατά 2.000,00 ευρώ
2. Λοιπές αλλαγές

2.1. Συμπληρωματικός φόρος στα εισοδήματα από ακίνητα

Έτος 2010
(Οικονομικό έτος 2011)
1,5%
3%
Κατοικίες μέχρι 300 τ.μ., επαγγελματικές και εμπορικές μισθώσεις
Κατοικίες άνω των 300 τ.μ.
Το ποσό του συμπληρωματικού φόρου δεν μπορούσε να είναι μεγαλύτερο από το ποσό του φόρου που αναλογούσε στο συνολικό καθαρό εισόδημα

Έτος 2011
(Οικονομικό έτος 2012)
1,5%
3%
Κατοικίες μέχρι 300 τ.μ.
Κατοικίες άνω των 300 τ.μ., επαγγελματικές και εμπορικές μισθώσεις 

2.2. Κατάργηση της έκπτωσης για την υποβολή της έκπτωσης μέσω διαδικτύου

Καταργήθηκε η έκπτωση σε ποσοστό 1,5% μέχρι του ποσού των 118,00 ευρώ εφ’ όσον η δήλωση υποβάλλεται μέσω διαδικτύου.

2.3. Διπλασιασμός του συντελεστή με τον οποίο φορολογείται το πρώτο κλιμάκιο της κλίμακας για τους κατοίκους εξωτερικού

Για όσους κατοικούν στο εξωτερικό και αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα το πρώτο κλιμάκιο της κλίμακας (5.000,00 ευρώ), φορολογείται με συντελεστή 10% αντί για 5% που ίσχυε μέχρι και το 2010.

2.4. Παρακράτηση φόρου

Για την παρακράτηση φόρου εισοδήματος η νέα κλίμακα εφαρμόζεται για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2012 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι, για μισθωτούς και συνταξιούχους, για το 2011 οι επιβαρύνσεις της νέας κλίμακας θα αυξήσουν τη φορολογική τους υποχρέωση κατά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 ενώ για το 2012 θα δουν σημαντικές μειώσεις στους μηνιαίους μισθούς και συντάξεις.


3. Παραδείγματα διαφορών εκκαθάρισης 2010 - 2011

Παράδειγμα 1ο

Άγαμος μισθωτός
Στοιχεία
2010
2011
Μισθοί
15.000,00
15.000,00
Ασφάλιστρα ζωής
800,00
800,00
Αποδείξεις
5.000,00
(2.100,00 για τη διατήρηση του αφορολογήτου)
5.000,00
(3.750,00 για τη διατήρηση του αφορολογήτου)

Εκκαθάριση
Έτος 2011
Έτος 2012
Επιβάρυνση
Φόρος κλίμακας
540,00
1.240,00
700,00
Μείωση φόρου ασφαλίστρων
160,00
80,00
80,00
Μείωση φόρου διαφοράς αποδείξεων
290,00
0,00
290,00
Υπόλοιπο φόρου
90,00
1.160,00
1.070,00
+ 1.188,89%




Παράδειγμα 2ο

Άγαμος μισθωτός
Στοιχεία
2010
2011
Μισθοί
30.000,00
30.000,00
Ενοίκιο κύριας κατοικίας
3.600,00
3.600,00
Ασφάλιστρα ζωής
1.000,00
1.000,00
Ιατρικές δαπάνες
500,00
500,00
Αποδείξεις
8.000,00
(6.600,00 για τη διατήρηση του αφορολογήτου)
8.000,00
(7.500,00 για τη διατήρηση του αφορολογήτου)

Εκκαθάριση
Έτος 2011
Έτος 2012
Επιβάρυνση
Φόρος κλίμακας
4.320,00
5.320,00
1.000,00
Μείωση φόρου ενοικίου
240,00
100,00
140,00
Μείωση φόρου ασφαλίστρων
200,00
100,00
100,00
Ιατρικές δαπάνες (μείωναν το φόρο κλίμακας)
0,00
50,00
-50,00
Μείωση φόρου διαφοράς αποδείξεων
140,00
0,00
140,00
Υπόλοιπο φόρου
3.740,00
5.070,00
1.330,00
+ 35,56%
Παράδειγμα 3ο

Έγγαμος μισθωτός με 2 προστατευόμενα τέκνα
Στοιχεία
2010
Αφορολόγητο 15.000,00
2011
Αφορολόγητο 9.000,00
Μισθοί
50.000,00
50.000,00
Ενοίκιο για παιδί φοιτητή
3.000,00
3.000,00
Ασφάλιστρα ζωής
3.000,00
2.000,00
Ιατρικές δαπάνες
800,00
800,00
Αποδείξεις
15.000,00
(12.000,00 για τη διατήρηση του αφορολογήτου)
15.000,00
(12.500,00 για τη διατήρηση του αφορολογήτου)

Εκκαθάριση
Έτος 2011
Έτος 2012
Επιβάρυνση
Φόρος κλίμακας
10.956,00
12.220,00
1.264,00
Μείωση φόρου ενοικίου
240,00
100,00
140,00
Μείωση φόρου ασφαλίστρων
480,00
240,00
240,00
Ιατρικές δαπάνες (μείωναν το φόρο κλίμακας)
0,00
80,00
-80,00
Μείωση φόρου διαφοράς αποδείξεων
300,00
0,00
300,00
Υπόλοιπο φόρου
9.936,00
11.800,00
1.864,00
+ 18,76%

Παράδειγμα 4ο

Άγαμος μισθωτός κάτοικος νησιού με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους
Στοιχεία
2010
2011
Μισθοί
26.000,00
26.000,00
Ενοίκιο κύριας κατοικίας
4.200,00
4.200,00
Ασφάλιστρα ζωής
1.500,00
1.500,00
Νοσοκομειακή περίθαλψη
1.000,00
1.000,00
Αποδείξεις
10.000,00
(5.400,00 για τη διατήρηση του αφορολογήτου)
10.000,00
(6.500,00 για τη διατήρηση του αφορολογήτου)

Εκκαθάριση
Έτος 2011
Έτος 2012
Επιβάρυνση
Φόρος κλίμακας
2.000,00
3.670,00
1.670,00
Μείωση φόρου ενοικίου
240,00
100,00
140,00
Μείωση φόρου ασφαλίστρων
240,00
120,00
120,00
Νοσοκομειακές δαπάνες
200,00
100,00
100,00
Μείωση φόρου διαφοράς αποδείξεων
460,00
0,00
460,00
Υπόλοιπο φόρου
860,00
3.350,00
2.490,00
+ 289,53
Παράδειγμα 5ο

Άγαμος ελεύθερος επαγγελματίας
Στοιχεία
2010
2011
Καθαρές αμοιβές
30.000,00
30.000,00
Ενοίκιο κύριας κατοικίας
3.000,00
3.000,00
Ασφάλιστρα ζωής
2.000,00
2.000,00
Ασφαλιστικές εισφορές Ο.Α.Ε.Ε.
4.000,00
4.000,00
Αποδείξεις
10.600,00
(6.600,00 για τη διατήρηση του αφορολογήτου)
10.600,00
(7.500,00 για τη διατήρηση του αφορολογήτου)

Εκκαθάριση
Έτος 2011
Έτος 2012
Επιβάρυνση
Φόρος κλίμακας
3.200,00
5.320,00
2.120,00
Μείωση φόρου ενοικίου
240,00
100,00
140,00
Μείωση φόρου ασφαλίστρων
240,00
120,00
120,00
Ασφαλιστικές εισφορές Ο.Α.Ε.Ε. (μείωναν το φόρο κλίμακας)
0,00
400,00
-400,00
Μείωση φόρου διαφοράς αποδείξεων
400,00
0,00
400,00
Υπόλοιπο φόρου
2.320,00
4.700,00
2.380,00
+ 102,59%

Παράδειγμα 6ο

Μισθωτός με 3 παιδιά
Στοιχεία
2010
2011
Μισθοί
29.000,00
29.000,00
Ασφάλιστρα ζωής
2.500,00
2.500,00
Αποδείξεις
10.000,00
(5.400,00 για τη διατήρηση του αφορολογήτου)
10.000,00
(6.500,00 για τη διατήρηση του αφορολογήτου)

Εκκαθάριση
Έτος 2011
Έτος 2012
Επιβάρυνση
Φόρος κλίμακας
1.610,00
4.270,00
2.660,00
Μείωση φόρου ασφαλίστρων
480,00
240,00
240,00
Μείωση φόρου διαφοράς αποδείξεων
460,00
0,00
460,00
Υπόλοιπο φόρου
670,00
4.030,00
3.360,00
+ 501,49%

4. Διπλή έκτακτη εισφορά το 2012

Νέο διπλό φορο-σοκ σε εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους προκαλεί το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα κληθούν το 2012 να πληρώσουν διπλή «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης, καθώς θα καταβάλλουν την εισφορά τόσο για τα εισοδήματα του 2011 όσο και για τα εισοδήματα του 2012.

Μάλιστα, η εισφορά για τα εισοδήματα του 2012 θα παρακρατείται κάθε μήνα από τους μισθούς και τις συντάξεις. Δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα «Δεν πληρώνω», από τον Ιανουάριο και κάθε μήνα θα εισπράττει την «έκτακτη» εισφορά μέσω της παρακράτησης φόρου, συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη «ψαλιδισμένες» αποδοχές των φορολογούμενων. Μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης ο φόρος που θα παρακρατείται από τον Ιανουάριο και κάθε μήνα από τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα είναι αυξημένος έως και 74%.
Με το εκκαθαριστικό σημείωμα της φορολογικής δήλωσης του 2012 οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011.
Την αλλαγή του τρόπου είσπραξης της εισφοράς αλληλεγγύης προανήγγειλε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, δηλώνοντας ότι «η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία τώρα επιβλήθηκε αναδρομικά και έχει ταλαιπωρήσει διάφορους συμπολίτες μας, ιδίως αυτούς που καταβάλουν ένα σεβαστό ποσό, ενώ τώρα αυτό θα εισπράττεται σταδιακά μέσα από την παρακράτηση του φόρου. Και αυτό, όμως, δεν συνιστά καμιά περαιτέρω επιβάρυνση, είναι τα ποσά τα οποία έχουν ψηφισθεί και ισχύουν, απλώς είναι η τεχνική μέθοδος της μηνιαίας καταβολής του ποσού».

Ειδικότερα:
1. Από την 1η Ιανουαρίου 2012 η εισφορά αλληλεγγύης που κυμαίνεται από 1% έως 4% θα παρακρατείται κάθε μήνα από τους μισθούς και τις συντάξεις. Η καταβολή της εισφοράς μέσω της αύξησης του παρακρατούμενου φόρου αυτόματα θα επιφέρει μείωση των καθαρών μηνιαίων αποδοχών από την 1-1-2012, ενώ πρόσθετες απώλειες θα έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι από την πληρωμή της εισφοράς για τα εισοδήματα του 2011. Η εισφορά επιβάλλεται στους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές:
  • 1% για εισοδήματα από 12.000 - 20.000 ευρώ.
  • 2% για εισοδήματα από 20.000 - 50.000 ευρώ
  • 3% για εισοδήματα από 50.000 - 100.000 ευρώ.
  • 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που αποκτούν και εισοδήματα και από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια από εκμίσθωση ακινήτων) θα πληρώσουν την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα αυτά το 2013 με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.
2. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες, μικρομεσαίοι), λόγω του γεγονότος ότι δεν είναι δυνατή η παρακράτηση της εισφοράς στις μηνιαίες αποδοχές τους, το επόμενο έτος θα πληρώσουν μόνο την εισφορά για τα φετινά εισοδήματα και το 2013 θα καταβάλουν την εισφορά του 2012.

Διευκρινίσεις για την έκτακτη εισφορά το 2012


Αναλυτικότερα, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Σε σχέση με το ζήτημα της καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύης από τους μισθωτούς κα συνταξιούχους, η οποία για το έτος 2012 θα παρακρατείται ανά μήνα, ενώ την ίδια χρονιά θα καταβληθεί με το εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος του 2011 και η εισφορά αλληλεγγύης του 2011, διευκρινίζεται ότι στη σχετική τροπολογία προβλέπεται η έκδοση υπουργικής απόφασης με την οπoία ρυθμίζεται:

α. Ο τρόπος απεικόνισης της εισφοράς αλληλεγγύης του 2011, στο εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος του 2011, που θα αποσταλεί μέσα στο 2012.

β. Ο ειδικότερος τρόπος καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύης του 2011 σε δόσεις, ώστε να αποσυμφορηθεί η πίεση που προκαλείται από την ταμειακή καταβολή μέσα στο 2012, της εισφοράς αλληλεγγύης τόσο του 2012 (με παρακράτηση) όσο και του 2011 (με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος του 2011 )".

5. Τέλος στο αφορολόγητο των 30.000 των νέων επιχειρηματιών.


Με την τροπολογία που κατέθεσε ο Υπ. Οικονομικών στην βουλή εκτός των άλλων ρυθμίσεων, καταργούνται οι διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 6 του Κ.Φ.Ε., σύμφωνα με τις οποίες απαλλάσσονταν από τον φόρο εισοδήματος τα κέρδη μέχρι 30.000 ευρώ των νέων επιτηδευματιών για τα τρία (3) πρώτα χρόνια από την έναρξη της επιχείρησης , εφόσον αυτοί δεν είχαν συμπληρώσει κατά τον χρόνο έναρξης το 35ο έτος της ηλικίας τους. Η κατάργηση έχει εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από την 01.01.2011 και μετά.

To κείμενο αιτιολογικής έκθεσης:
Δ.. Με τις διατάξεις της παραγράφου 4 της τροπολογίας καταργείται η παράγραφος 7 του άρθρου 6 του ΚΦΕ., δηλαδή η απαλλαγή ποσού εισοδήματος 30.000 ευρώ που είχαν επιτηδευματίες μέχρι 35 ετών για τρία έτη.

Tο τέλος επιτηδεύματος, ως έκτακτος φόρος, δεν εκπίπτει φορολογικά


Το Υπ. Οικονομικών με την  τροπολογία που κατατέθηκε στην βουλή για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης διευκρινίζει ότι το τέλος επιτηδεύματος, ως έκτακτος φόρος, δεν εκπίπτει από το συνολικό εισόδημα ή από το φόρο της κλίμακας του άρθρου 9 του ΚΦΕ των φυσικών προσώπων που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα και επίσης δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων του άρθρου 101 και της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ.


Το κείμενο της τροπολογίας:
9. Το τέλος επιτηδεύματος του παρόντος άρθρου δεν αφαιρείται από το συνολικό εισόδημα ή από το φόρο της κλίμακας του άρθρου 9 του ΚΦΕ των φυσικών προσώπων που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα και δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των νομικών προσώπων του άρθρου 101 και της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ.