Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Διακανονισμός για το ειδικό τέλος ακινήτων Στο μειωμένο τέλος 0,5 ευρώ/τ.μ. εντάσσονται και τα πρόσωπα που παρουσιάζουν κάθε είδους αναπηρία από 80% και άνω

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διακανονισμός για το ειδικό τέλος ακινήτων
Διακανονισμός για το ειδικό τέλος ακινήτων
Στο μειωμένο τέλος 0,5 ευρώ/τ.μ. εντάσσονται και τα πρόσωπα που παρουσιάζουν κάθε είδους αναπηρία από 80% και άνω
3/12/2011
Της Μαρίας Βουργάνα
Το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους πολίτες να πληρώσουν πρώτα το «χαράτσι» για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ακόμα και αν είναι λάθος και υπόσχεται εκ των υστέρων διορθώσεις και επιστροφές των επιπλέον χρεώσεων, με συμψηφισμούς που θα γίνουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που θα εκδοθούν για να εισπραχθεί το ειδικό τέλος ακινήτων του 2012.
Ο χρόνος που θα έχουν πλέον οι πολίτες στη διάθεσή τους, προκειμένου να πληρώσουν το ειδικό τέλος και να μην τους διακοπεί το ρεύμα, αυξάνεται από 40 μέρες σε 80 ενώ στα πρόσωπα που υπάγονται στο μειωμένο τέλος 0,5 ευρώ/τ.μ. εντάσσονται και τα πρόσωπα που παρουσιάζουν κάθε είδους αναπηρία από 80% και άνω, όπως ενδεικτικά πρόσωπα με εγκεφαλική παράλυση, με σοβαρή νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, κ.λπ. Όμως για να ενταχθούν στο μειωμένο τέλος οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες θα υποστούν γραφειοκρατική ταλαιπωρία, καθώς χρειάζονται σειρά δικαιολογητικών τα οποία θα πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία τους.
Αναστολή διακοπών
Σύμφωνα με την εγκύκλιο η διακοπή ηλεκτροδότησης αναστέλλεται, εάν:
Συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας στο πρόσωπο του χρήστη του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία του (όπως π.χ. όταν ο χρήστης υποστηρίζεται μηχανικά).
Όταν ο κύριος του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το τέλος είναι και χρήστης και ζει υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων και κρίνεται ότι η καταβολή του τέλους θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ίδιου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτό και τον βαρύνουν φορολογικά.
Αρμόδιο όργανο για την αναστολή της διακοπής του ρεύματος θα είναι τριμελής επιτροπή που θα αποτελείται από έναν υπάλληλο της οικείας ΔΟΥ, έναν κοινωνικό λειτουργό και έναν αστυνομικό υπάλληλο της ΕΛ.ΑΣ. Με την απόφαση της επιτροπής οι πολίτες μπορεί να καταβάλουν το τέλος σε δόσεις, να υπάγονται σε μειωμένο τέλος 0,5 ευρώ/τ.μ. ή και να απαλλάσσονται τελείως.
«Σε κανένα πολίτη και σε κανένα νοικοκυριό που βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία καταβολής του τέλους δεν θα διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι και κανένας πολίτης που έχει τη δυνατότητα καταβολής του τέλους δεν θα αποφύγει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και να μετάσχει σε μία συλλογική προσπάθεια για τη στήριξη της εθνικής οικονομίας, κρυπτόμενος πίσω από αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη».
Εγκύκλιος
Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τα εξής:
Για τη διόρθωση λαθών η ΔΕΗ πρέπει να αποστέλλει στους δήμους της χώρας ηλεκτρονικές καταστάσεις που περιλαμβάνουν τα ακίνητα που βρίσκονται στη διοικητική περιφέρεια του κάθε δήμου με τα στοιχεία βάσει των οποίων υπολογίστηκε το ειδικό τέλος του 2011. Όσοι έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους θα μεταβούν στους δήμους τους για τη διόρθωση των λαθών μέχρι την 20ή Ιανουαρίου του 2012. Οι δήμοι αποστέλλουν μέχρι την 27η Ιανουαρίου του 2012 τις ενημερωμένες καταστάσεις στο Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ.
Στις περιπτώσεις λαθών το τέλος ακινήτων θα καταβληθεί κανονικά για το 2011 και η ΔΕΗ ή οι εναλλακτικοί πάροχοι θα συμψηφίσουν τα ποσά με τους λογαριασμούς του 2012. Σε περιπτώσεις που προκύψει αρνητική διαφορά το ποσό επιστρέφεται από τη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.
Σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους ακινήτων ο χρόνος έκδοσης της εντολής διακοπής του ρεύματος από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προς το Διαχειριστή Δικτύου αυξάνεται, από 40 ημέρες σε 80 ημέρες από την έκδοση του λογαριασμού. Επίσης, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος δε θα διακόπτεται από τη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος όταν υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του τέλους αλλά θα διακόπτεται σε πρόσωπα, που παρά τη δυνατότητά τους να εκπληρώσουν τη φορολογική τους υποχρέωση, δεν το πράττουν καλυπτόμενοι πίσω από την ευαισθησία που δικαιολογημένα δημιουργείται στην κοινή γνώμη για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή ατομικές περιπτώσεις.
Παρέχεται η δυνατότητα στη ΔΕΗ να προχωρεί σε διακανονισμούς με τους καταναλωτές για την πληρωμή του τέλους ακινήτων υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις που υπάρχει διακανονισμός μεταξύ της ΔΕΗ ή του εναλλακτικού προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και του καταναλωτή, η ρύθμιση επεκτείνεται και στο ποσό τέλους ακινήτων σύμφωνα με τη διαδικασία που εφαρμόζεται για το διακανονισμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, σε ακραίες περιπτώσεις που δεν υφίσταται εν ισχύ διακανονισμός, ωστόσο συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή του μετά την έκδοση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνει τέλος ακινήτων, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος μπορούν να προβαίνουν σε ρύθμιση με τον καταναλωτή.
Αν σε λογαριασμό με τιμολόγιο βιομηχανικής ή γεωργικής χρήσης έχει επιβληθεί Ειδικό Τέλος ο δικαιούχος της απαλλαγής θα προσκομίζει τα δικαιολογητικά που προβλέπει ήδη ο νόμος μαζί με βεβαίωση της ΔΕΗ ότι την 17η-9-2011 η συγκεκριμένη παροχή αφορούσε βιομηχανικό ή γεωργικό τιμολόγιο.
Σε περίπτωση μισθωμένου (ενοικιαζόμενου) ακινήτου, για το οποίο ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος εκδίδεται στο όνομα του μισθωτή (ενοικιαστή), εφόσον ο μισθωτής δεν έχει εξοφλήσει το λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος στον οποίο περιλαμβάνεται και το Ειδικό Τέλος, ο ιδιοκτήτης (κύριος) του ακινήτου μπορεί να καταβάλει στην εφορία του το αναγραφόμενο στο λογαριασμό ποσό του Ειδικού Τέλους. Στην περίπτωση αυτή λαμβάνει από την εφορία βεβαίωση καταβολής του Τέλους.
Λουκάς Παπαδήμος
Σε περισσότερες δόσεις το «τέλος» του 2012
Την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων του 2012 σε περισσότερες δόσεις ώστε να αποφευχθεί η επιβάρυνση των εισοδημάτων, ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και υπογράμμισε με έμφαση: «Δεν το θεωρώ και εγώ σωστό να κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε συμπολίτες μας που αντικειμενικά αδυνατούν να καταβάλουν το ειδικό τέλους ακινήτου», ενώ ανέφερε, ότι «λάθη μεταξύ άλλων προέκυψαν επειδή οι δήμοι δεν διέθεταν τακτοποιημένα στοιχεία όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία».
Στην κ. Παπαρήγα, η οποία ζήτησε την πλήρη κατάργηση του Τέλους και επισήμανε ότι υπάρχει τρόπος να διαπιστωθεί «ποιος έχει μεγάλη περιουσία» αν ονομαστικοποιηθούν οι μετοχές των εταιρειών, καταργηθεί το φορολογικό και τραπεζικό απόρρητο και θεσμοθετηθεί έλεγχος στην εξαγωγή κεφαλαίων, ο πρωθυπουργός, υπενθύμισε ότι «το μέτρο κρίθηκε απολύτως αναγκαίο, προκειμένου να περιοριστεί η απόκλιση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων από τους στόχους που είχαν τεθεί». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «με τις νέες ρυθμίσεις αντιμετωπίζονται πολλά από τα ζητήματα που έχουν ανακύψει, αλλά δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί γιατί το συγκεκριμένο μέτρο είναι αναγκαίο προκειμένου να προωθήσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση».
Αν και όπως εξομολογήθηκε, η σωστή εφαρμογή του μέτρου, ώστε να μην επιβαρύνονται οι πιο αδύναμοι, ήταν από τα πρώτα μελήματά του όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία, εν τούτοις, υπερασπίστηκε τη σκοπιμότητά του, λέγοντας ότι «το συγκεκριμένο σύστημα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους υπόλοιπους τρόπους επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας. Είναι πλεονεκτήματα αναλογικότητας».
Γιώργος Χατζηδημητρίου

10 κριτήρια για φορολόγηση επαγγελματιών Επιστρέφει το «point system» για τους παραβάτες και «ψαλιδίζονται» τα πρόστιμα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

10 κριτήρια για φορολόγηση επαγγελματιών
10 κριτήρια για φορολόγηση επαγγελματιών
Επιστρέφει το «point system» για τους παραβάτες και «ψαλιδίζονται» τα πρόστιμα. Στόχος να αυξηθούν οι εισπράξεις και να περιοριστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές
3/12/2011
Της Μαρίας Βουργάνα
Στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι να εντοπιστούν τα πραγματικά εισοδήματα των επιτηδευματιών και να δοθεί τέλος στο φαινόμενο η συντριπτική πλειονότητα να εμφανίζεται στην εφορία με πενιχρά εισοδήματα. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών επαναφέρει το «point system» για τους φορο-παραβάτες και «ψαλιδίζει» τα πρόστιμα, προκειμένου να αυξηθούν οι εισπράξεις και να περιοριστεί η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών, που καταλήγουν να μην εισπράττονται ποτέ. Ήδη οι ανείσπρακτες οφειλές έχουν φθάσει στο ποσό - ρεκόρ των 41,5 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αποτελεί πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τις φορολογικές αρχές και εκκρεμούν στις εφορίες και τα δικαστήρια. Το σχέδιο του υπουργείου συμπληρώνεται με την απευθείας είσπραξη του ΦΠΑ μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Σε κάθε εμπορική συναλλαγή με πλαστικό χρήμα ο ΦΠΑ θα παρακρατείται από την τράπεζα και θα αποδίδεται από αυτή αυτομάτως στο ελληνικό δημόσιο.
Οι νέες ρυθμίσεις θα περιληφθούν σε νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του 2012. Τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα προσδιορίζονται αυτόματα βάσει αλγοριθμικού τύπου κριτήρια. Στα κριτήρια θα περιλαμβάνονται ακόμα και η κινητή περιουσία του φορολογούμενου, όπως καταθέσεις, μετοχές, χρεόγραφα, αμοιβαία κεφάλαια και κάθε είδους επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά συστατικά του αλγόριθμου για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των επιτηδευματιών θα είναι:
  1. Η κατηγορία των τηρουμένων βιβλίων και στοιχείων και η μορφή της εταιρείας.
  2. Ο κλάδος και το είδος της δραστηριότητας.
  3. Ο τόπος και ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος. Η έδρα της επαγγελματικής εγκατάστασης θα παίζει σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, εφόσον το ιατρείο του γιατρού βρίσκεται στο Κολωνάκι θα αντιστοιχεί υψηλότερο «αντικειμενικό» εισόδημα σε σχέση με το ίδιο ιατρείο που θα βρίσκεται στην Καλλιθέα ή σε μία επαρχιακή πόλη.
  4. Η επιφάνεια της επαγγελματικής εγκατάστασης.
  5. Οι μισθολογικές δαπάνες (αριθμός προσωπικού, μισθοί).
  6. Οι λειτουργικές δαπάνες (ενοίκιο, εξοπλισμός, λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας κ.ά.).
  7. Η φορολογική εικόνα και συμπεριφορά του φορολογούμενου, αν δηλαδή είναι συνεπής ή έχει εντοπιστεί στο παρελθόν για παραβάσεις ή είναι οφειλέτης.
  8. Η ακίνητη περιουσία.
  9. Τα κινητά περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, μετοχές, καταθέσεις, αμοιβαία κ.ά.).
  10. Στατιστικά στοιχεία για το μεικτό ποσοστό κέρδους ανάλογα με το είδος των πωλούμενων αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών από τον κάθε επιτηδευματία.
Ο συνδυασμός των παραπάνω στοιχείων θα δίνει ένα ελάχιστο ύψος εισοδήματος. Σε περίπτωση που θα διαπιστώνεται ότι από το επάγγελμα και τα εισοδήματα που δηλώνει ο φορολογούμενος, καθώς και από τα πάσης φύσεως έκτακτα έσοδα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν τα ποσά των αποταμιεύσεων, η αξία και τα έξοδα συντήρησης των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει, καθώς και οι λοιπές δαπάνες διαβίωσής του, θα του καταλογίζεται πρόσθετος τεκμαρτός φόρος. Τα νέα κριτήρια αναμένεται να αυξήσουν το φορολογητέο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έτσι η συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων θα πληρώνει μεγαλύτερα ποσά φόρου.
Το νέο «ποινολόγιο» για τους φορο-παραβάτες φέρνει ελαστικότερα πρόστιμα ειδικά για τις τυπικές παραβάσεις. Οι επιχειρήσεις που θα συλλαμβάνονται με φορολογικές παραβάσεις θα τιμωρούνται είτε με «προσαύξηση» του τζίρου τους είτε με διόγκωση των φορολογικών κερδών, ανάλογα με το είδος της παράβασης στην οποία θα έχουν υποπέσει. Το «αντάλλαγμα» για τις επιχειρήσεις-παραβάτες είναι ότι οι ελεγκτικές αρχές δεν θα «ρίχνουν» τα βιβλία της επιχείρησης, κάτι που αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο εφιάλτη για τους επιχειρηματίες αφού οδηγεί σε σημαντικές στρεβλώσεις και υπερβολικές επιβαρύνσεις.
Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται για πρώτη φορά και «κίνητρα συμμόρφωσης». Οι παραβάτες που θα παραμένουν συνεπείς τόσο κατά το έτος επιβολής του προστίμου όσο και κατά τα δύο επόμενα, θα δικαιούνται επιστροφής ποσού το οποίο θα αντιστοιχεί στο 30% του αρχικού προστίμου. Επίσης επανέρχεται η διάταξη που προβλέπει ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο στον καταναλωτή ο οποίος δεν θα ζητά απόδειξη από το κατάστημα ή από τον ελεύθερο επαγγελματία. Το πρόστιμο ορίζεται στα 100 ευρώ.
Το νομοσχέδιο προβλέπει και μεταβατικές διατάξεις τις οποίες μπορούν να εκμεταλλευτούν όσοι έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν υψηλά πρόστιμα τα οποία τους έχει καταλογίσει η εφορία. Προβλέπεται ότι εντός 60 ημερών από την ψήφιση του νόμου θα μπορούν να προσέρχονται στην εφορία και να ζητούν το πρόστιμό τους να υπολογίζεται όχι με τις ισχύουσες (σήμερα) διατάξεις αλλά και με τις νέες εφόσον αυτές οδηγούν σε χαμηλότερο πρόστιμο.
Το νομοσχέδιο
Η «ΗτΣ» παρουσιάζει σήμερα τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει παραδώσει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η αρμόδια επιτροπή.
Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων με ουσιαστικές και εκτεταμένες παραβάσεις δεν θα προβλέπεται πλέον η απόρριψη των βιβλίων και των στοιχείων. Θα ακολουθείται μία νέα διαδικασία αντικειμενικού προσδιορισμού των ακαθαρίστων εσόδων και του φορολογητέου εισοδήματος, με την οποία θα προστίθεται στα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα τα αποκρυβέντα και ταυτόχρονα θα επέρχεται επαύξηση των αποκρυβέντων εσόδων με συντελεστές που θα συναρτώνται με τη βαρύτητα της κάθε παράβασης και την επανάληψή της. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι για τις επιχειρήσεις που βαρύνονται με φορολογικές παραβάσεις, τα ακαθάριστα έσοδα θα προσαυξάνονται. Το ύψος της προσαύξησης θα εξαρτάται:
  • Από την αξία της συναλλαγής στην οποία αφορά η παράβαση.
  • Από έναν συντελεστή ο οποίος θα προσαυξάνει την αξία της αποκρυβείσας συναλλαγής. Όσο σοβαρότερη είναι η συγκεκριμένη φορολογική παράβαση τόσο υψηλότερος θα είναι ο συντελεστής προσαύξησης.
  • Από έναν δεύτερο συντελεστή ο οποίος θα εξαρτάται από την επανάληψη των παραβάσεων. Όσο περισσότερες είναι οι παραβάσεις, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και αυτός ο συντελεστής.
Οι παραβάσεις δεν θα υπολογίζονται μόνο στα έσοδα των επιχειρήσεων αλλά και στα έξοδα της επιχείρησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπολογίζεται και πάλι το καθαρό κέρδος της επιχείρησης με τη μέθοδο του λογιστικού προσδιορισμού (έσοδα μείον έξοδα) αλλά θα υπάρχουν προσαυξήσεις.
Βιβλία
Στόχος της διάταξης αυτής είναι τα βιβλία όλων των επιχειρήσεων να εξακολουθήσουν να χαρακτηρίζονται ως ακριβή και επαρκή, ακόμη και όταν υπάρχουν παραβάσεις, το δε φορολογητέο κέρδος να υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τη λογιστική μέθοδο (έσοδα μείον έξοδα).
Παρόλα αυτά θα εξακολουθούν να προβλέπονται και περιπτώσεις όπου το φορολογητέο κέρδος θα υπολογίζεται με την εξωλογιστική μέθοδο, δηλαδή με τον πολλαπλασιασμό των ακαθάριστων εσόδων με το Μοναδικό Συντελεστή Καθαρού Κέρδους. Πρόκειται για τις εξής περιπτώσεις:
α) Όταν δεν τηρούνται ή δεν διαφυλάττονται ή δεν προσκομίζονται ύστερα από δύο τουλάχιστον προσκλήσεις τακτικού φορολογικού ελέγχου τα εξής βιβλία:
  • Βιβλία στα οποία καταχωρίζονται οι πρωτογενείς εγγραφές.
  • Πρόσθετα βιβλία.
  • Το βιβλίο απογραφών.
  • Το βιβλίο αποθήκης και τεχνικών προδιαγραφών.
β) Όταν δεν τηρούνται ή δεν διαφυλάττονται ή δεν προσκομίζονται ύστερα από δύο προσκλήσεις τακτικού φορολογικού ελέγχου τα φορολογικά στοιχεία και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά έγγραφα καθώς και τα συνοδευτικά στοιχεία συναλλαγών.
γ) Όταν δεν φυλάσσονται οι φορολογικές ταμειακές μηχανές ή τα φορολογικά συστήματα.
Δόσεις
Τα πρόστιμα που βεβαιώνονται με βάση τις πράξεις επιβολής προστίμου ή ύστερα από διοικητικό ή δικαστικό συμβιβασμό θα καταβάλλονται σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, με τον περιορισμό ότι κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ, εκτός της τελευταίας. Κατά την εμπρόθεσμη καταβολή των προστίμων, εφάπαξ ή σε δόσεις παρέχεται έκπτωση:
  • 60% για την εφάπαξ καταβολή.
  • 40% για την καταβολή σε δόσεις, για κάθε δόση, εκτός της πρώτης, για την οποία δεν παρέχεται έκπτωση. Δεν είναι δυνατή η πληρωμή με έκπτωση επόμενης δόσης, αν δεν έχει εξοφληθεί η προηγούμενη αυτής.
Επιβράβευση
Οι φορολογούμενοι που θα καταβάλουν το σύνολο των προστίμων θα επιβραβεύονται. Συγκεκριμένα θα επιστρέφεται το 30% του ποσού που έχει καταβληθεί ως επιβράβευση της φορολογικής συνέπειας του επιτηδευματία κατά τη διαχειριστική περίοδο επιβολής του προστίμου και των δύο επόμενων αυτής, εφόσον πρόκειται για ενεργή επιχείρηση που δεν τελεί σε ουσιαστική ή τυπική αδράνεια.
Μειώνονται τα πρόστιμα για πλαστά - εικονικά τιμολόγια
Μειώνονται σημαντικά τα πρόστιμα για την έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, τη λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων, τη νόθευση αυτών, καθώς και για την καταχώριση στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο. Για τις παραβάσεις αυτές το πρόστιμο μειώνεται κατά 70%, από το 100% στο 30% της αξίας κάθε στοιχείου, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Επιπλέον, το μειωμένο αυτό πρόστιμο θα επιβάλλεται μόνο εφόσον η αξία του στοιχείου είναι μεγαλύτερη των 5.000 ευρώ, ενώ το ισχύον σήμερα καθεστώς προβλέπει ότι το ίσο με το 100% της αξίας του φορολογικού στοιχείου πρόστιμο επιβάλλεται, εφόσον η αποκρυβείσα αξία συναλλαγής είναι μεγαλύτερη των 1.200 ευρώ. Επιπλέον, τίθεται ανώτατο όριο 300.000 ευρώ στο ύψος των προστίμων που μπορούν να επιβληθούν για τις παραβάσεις αυτές ανά φορολογικό έλεγχο στην ίδια διαχειριστική περίοδο! Σε περίπτωση υποτροπής, το όριο αυτό θα προσαυξάνεται κατά 50%. Οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για μεγάλες υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων που εκκρεμούν στις ΔΟΥ ή στα δικαστήρια, οδηγώντας σε απαλλαγή των φοροπαραβατών από πρόστιμα ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Πότε θα δίνεται «συγχωροχάρτι»
Δεν θα υποβάλλεται πρόστιμο για παράβαση που γίνεται πρώτη φορά
Για σειρά παραβάσεων στις οποίες ο φορολογούμενος θα υποπίπτει πρώτη φορά, δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα προσαυξάνεται με βάση συγκεκριμένους συντελεστές. Τα ποσά που λαμβάνονται υπόψη ως βάσεις υπολογισμού (ΒΑΣ. ΥΠ.) των προστίμων για ορισμένες παραβάσεις του Κώδικα Απεικόνισης Συναλλαγών (πρώην Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων) θα κλιμακώνονται ανάλογα ?ε την κατηγορία των βιβλίων που υποχρεούται να τηρεί κάθε υπόχρεο πρόσωπο, ως εξής:
α) 300 ευρώ για ?η υπόχρεους σε τήρηση βιβλίων.
β) 900 ευρώ για υπόχρεους σε τήρηση «απλογραφικών βιβλίων» (βιβλίων β' κατηγορίας του ισχύοντος ΚΒΣ).
γ) 1.200 ευρώ για υπόχρεους σε τήρηση «διπλογραφικών βιβλίων» (γ' κατηγορίας του ισχύοντος ΚΒΣ).
Ως βάση υπολογισμού για ορισμένες άλλες παραβάσεις θα εξακολουθεί να ορίζεται το ύψος της συναλλαγής για την οποία διαπιστώθηκε η παράβαση.
  • Δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο από την εφορία όταν:
  • Διαπιστώνεται για πρώτη φορά οποιαδήποτε παράβαση ανεξάρτητα από το είδος και το πλήθος αυτών.
Έχουν εκδοθεί αθεώρητα φορολογικά στοιχεία, αντί θεωρημένων, εφόσον στις ως άνω περιπτώσεις έχουν εκδοθεί από παραδρομή και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εμπρόθεσμα και δηλώθηκε εγγράφως από τον υπόχρεο στον προϊστάμενο της ΔΟΥ η παράλειψη αυτή, πριν από τη διαπίστωσή της από οποιονδήποτε φορολογικό έλεγχο.
Για συγκεκριμένη συναλλαγή έχει εκδοθεί το μη προσήκον φορολογικό στοιχείο, εφόσον το εκδοθέν περιλαμβάνει τουλάχιστον τα δεδομένα του προβλεπόμενου, έχει εκδοθεί στον οριζόμενο γι' αυτό χρόνο και φέρει θεώρηση στην περίπτωση που απαιτείται.
Δεν έχουν διαφυλαχθεί από τον κατά περίπτωση υπόχρεο τα επιπλέον προαιρετικώς εκδοθέντα αντίτυπα.
Δεν έχουν εκδοθεί από τον υπόχρεο δελτία αποστολής για τις περιπτώσεις: παράδοσης επιστρεφόμενων αγαθών αξίας μέχρι και 5.000 ευρώ ή παράδοσης αγαθών προς επισκευή, συντήρηση ή άλλη αιτία που δεν συνεπάγεται απόκτηση εσόδων για τον υπόχρεο, εφόσον για τις προαναφερόμενες περιπτώσεις έχουν εκδοθεί από τον παραλήπτη των αγαθών δελτία αποστολής και αποδεικνύεται με αντίτυπο ή φωτοαντίγραφο του σχετικού δελτίου αποστολής.
Έχουν εκδοθεί δελτία αποστολής με γενική (ελλιπή) περιγραφή των ειδών, εφόσον σκοπός της διακίνησης είναι ο δειγματισμός άνευ παραδόσεως των ειδών και δεν τηρείται βιβλίο αποθήκης.
Διαπιστώνονται παρατυπίες ή παραλείψεις που δεν εμπίπτουν στις προηγούμενες περιπτώσεις και αποτελούν τυπικές παραβάσεις, οι οποίες δεν καταγράφονται σ' αυτές που επηρεάζουν τα ακαθάριστα έσοδα ή τα έξοδα, εφόσον οφείλονται σε παραδρομή ή συγγνωστή πλάνη.
Πρόκειται για υποθέσεις που έχουν ήδη ελεχθεί με τακτικό φορολογικό έλεγχο και έχουν εκδοθεί οριστικά φύλλα ελέγχου ή πράξεις προσδιορισμού του φόρου στη φορολογία εισοδήματος και στο ΦΠΑ ή για υποθέσεις που έχουν περαιωθεί ως προς τις φορολογίες αυτές με οποιονδήποτε τρόπο.
Σε περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης φορολογικών στοιχείων, που έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη συναλλαγής ή μέρους αυτής, εφόσον η αποκρυβείσα αξία είναι μεγαλύτερη των 5.000 ευρώ θα επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με 25% της συναλλαγής ή μέρους αυτής που αποκρύφτηκε. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, το συνολικό ανώτατο πρόστιμο ανά φορολογικό έλεγχο που αφορά την ίδια διαχειριστική περίοδο δεν μπορεί να υπερβεί τις 100.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής προσαυξάνεται κατά 50%.

Ενημερωτικό Σημείωμα για τον τρόπο καταχωρίσεως των κρατήσεων υπέρ του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου στο Βιβλίο Εσόδων – Εξόδων μετά την εφαρμογή του Ν. 3919/2011.

ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΣΟΔΩΝ - ΕΞΟΔΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΗΣ Α.Π.Υ.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Κύριοι Συνάδελφοι,
Στη συνάντηση που είχαμε στα μέσα Αυγούστου 2011 (ο υπογράφων, ο κ.Γεώργιος Νάσκαρης, δικηγόρος
Πειραιώς και ο κ.Ευστάθιος Μπακάλης, δικηγόρος Αθηνών, ως εκπρόσωποι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας),
με αρμοδίους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Φορολογίας Εισοδήματος του Υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την
καταχώριση των κρατήσεων στα Βιβλία Εσόδων-Εξόδων και τον τρόπο έκδοσης των Α.Π.Υ. των δικηγόρων, μετά
την ισχύ του Ν.3919/2011, υποδείχθηκε προφορικά από τη Διοίκηση, και με την υπόσχεση ότι θα εκδοθεί και
σχετική εγκύκλιος, ότι οι κρατήσεις, οι οποίες υπολογίζονται με βάση τα «ποσά αναφοράς» και για τις οποίες
εκδίδεται σχετικό γραμμάτιο από τους Δικηγορικούς Συλλόγους για την παράσταση των δικηγόρων στα
Δικαστήρια, πλέον θα πρέπει να καταχωρούνται ως επαγγελματικές δαπάνες στο σκέλος των Εξόδων
του Βιβλίου Εσόδων-Εξόδων.

Επισυνάπτεται σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που συνέταξαν οι δικηγόροι κ.Μπακάλης και κ.Νάσκαρης,
με παραδείγματα Α.Π.Υ., πιστεύοντας ότι πλέον αυτός είναι ο ενδεδειγμένος φορολογικά τρόπος
έκδοσης των Α.Π.Υ., ο οποίος θα αποτυπωθεί και σε μελλοντική εγκύκλιο. Να σημειωθεί
ότι το σχετικό σημείωμα έχει ήδη αναρτηθεί και στα Site πολλών άλλων δικηγορικών συλλόγων.
Έχοντας συναίσθηση της προσωπικής ευθύνης για τα παραπάνω, προτείνω στους συναδέλφους
να εκδίδουν τις Α.Π.Υ. σύμφωνα με το παρακάτω σημείωμα, προκειμένου να υπάρχει
επιπρόσθετα και ενιαία γραμμή, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι διαφορετικός μέχρι σήμερα
τρόπος έκδοσης Α.Π.Υ. αποτελεί φορολογική παράβαση, λόγω μη έκδοσης σχετικής
εγκυκλίου από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΟΣ


Ενημερωτικό Σημείωμα
για τον τρόπο καταχωρίσεως των κρατήσεων υπέρ του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου στο Βιβλίο Εσόδων – Εξόδων μετά την εφαρμογή του Ν. 3919/2011.

*.*.*.*.*.*.*.*.*

Όπως είναι γνωστό, έως την κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 7§§2-7 του Ν. 2753/1999 με τη διάταξη του άρθρου 5§15 του Ν. 3919/2011, οι κρατήσεις υπέρ του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου, των ασφαλιστικών ταμείων και του διανεμητικού λογαριασμού, συνδεόμενες με την προείσπραξη της δικηγορικής αμοιβής και καταβαλλόμενες από τον εντολέα κατά την έκδοση του σχετικού γραμματίου προεισπράξεως, λειτουργούσαν, σύμφωνα με παγία διοικητική θέση, αποτυπωμένη στις εγκυκλίους ΠΟΛ. 1035/2001 και ΠΟΛ. 1220/2001, απευθείας μειωτικά του ακαθαρίστου εισοδήματος του Δικηγόρου. Δεν καταχωρίζονταν, δηλαδή, στο σκέλος των Εξόδων του Βιβλίου Εσόδων – Εξόδων ως επαγγελματικές δαπάνες.
Μετά τις μεταβολές, που επέφερε στα ανωτέρω ο Ν. 3919/2011, ιδίως την αποσύνδεση της καταβολής των προαναφερθεισών κρατήσεων από την είσπραξη της δικηγορικής αμοιβής, γεννήθηκε το ζήτημα της φορολογικής αντιμετωπίσεως των κρατήσεων αυτών. Υπενθυμίζεται, δε, ότι, σύμφωνα με το νέο καθεστώς, οι κρατήσεις υπολογίζονται με βάση το λεγόμενο «ποσό αναφοράς», ανεξαρτήτως του ύψους της αμοιβής του Δικηγόρου.
Ελλείψει αυθεντικής ερμηνείας από πλευράς των φορολογικών αρχών και με βάση τα έως σήμερα δεδομένα, όπως αυτά προέκυπταν από τις προμνημονευθείσες εγκυκλίους, επιχειρήθηκε η ερμηνευτική προσέγγιση, που περιγράφεται στο από 01-07-2011 ενημερωτικό σημείωμα του Δ.Σ.Α. Η ανωτέρω προσέγγιση στηρίχθηκε αφενός στη φύση της καθιερουμένης πλέον «νόμιμης αμοιβής» ως καθαρής αμοιβής, αποσυνδεδεμένης από τις προπεριγραφείσες κρατήσεις, και αφετέρου στην έλλειψη, έως τη στιγμή εκείνη, διοικητικής λύσεως, η οποία να επιτρέπει πλέον, κατά μεταβολή του παλαιού καθεστώτος, την καταχώριση των κρατήσεων αυτών ως επαγγελματικών δαπανών.
Εν όψει των ανωτέρω και με δεδομένη τη βούληση της Ολομελείας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος να επιτευχθεί η βελτίστη δυνατή λύση του ζητήματος, ώστε να αξιοποιούνται φορολογικώς κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι κρατήσεις, τις οποίες υποχρεούται να καταβάλει ο Δικηγόρος ακριβώς λόγω της παροχής των υπηρεσιών του, το θέμα τέθηκε υπ’ όψιν των αρμοδίων παραγόντων της Γενικής Διευθύνσεως Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό και μετά από εκτεταμένες συζητήσεις, υποδείχθηκε προφορικώς από τη Διοικητική Αρχή και λογικά αναμένεται να επιβεβαιωθεί και εγγράφως, στο πλαίσιο μελλοντικής εγκυκλίου, η καταχώριση στο εξής των ανωτέρω κρατήσεων ως επαγγελματικών δαπανών στο σκέλος των Εξόδων του Βιβλίου Εσόδων – Εξόδων, με παραστατικό το εκδιδόμενο από τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο γραμμάτιο προκαταβολής.
Κατόπιν τούτων, παύουν, πλέον, οι κρατήσεις να λειτουργούν απευθείας μειωτικά του ακαθαρίστου εισοδήματος και, ως εκ τούτου, παύουν πια να ισχύουν δύο διαφορετικές βάσεις επιβολής του φόρου αφενός για τον Φ.Π.Α. και αφετέρου για τον φόρο εισοδήματος, καθώς η «νόμιμη αμοιβή» (όπου ισχύει και δεν έχει συμφωνηθεί άλλη αμοιβή) αποτελεί κοινή βάση για αμφοτέρους του προαναφερθέντες φόρους. Από την άλλη πλευρά, οι κρατήσεις αναγράφονται στην Α.Π.Υ. ως πληροφοριακό στοιχείο και καταχωρίζονται πλέον στο σκέλος των Εξόδων του Βιβλίου Εσόδων – Εξόδων, στη στήλη «Έξοδα χωρίς Φ.Π.Α.», ώστε, συναθροιζόμενες με τις λοιπές επαγγελματικές δαπάνες στο τέλος της χρήσεως, να αφαιρεθούν από το ακαθάριστο εισόδημα και να προκύψει το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα.
Προς τον σκοπό καλύτερης κατανοήσεως των ανωτέρω, παρατίθενται τα ακόλουθα παραδείγματα:




Παράδειγμα 1ο 
Δεν υφίσταται έγγραφη συμφωνία και ο Δικηγόρος συμφωνεί να λάβει από τον εντολέα τη νόμιμη αμοιβή για δικαστηριακή πράξη, ύψους 100 Ευρώ, ενώ καταβάλλει κρατήσεις στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο ύψους 12 Ευρώ.
Βάση επιβολής του Φ.Π.Α. (εκροές Φ.Π.Α.): 100 Ευρώ
Αναλογών Φ.Π.Α. 23%: 23 Ευρώ (100 Χ 23%)
Ακαθάριστο Εισόδημα: 100 Ευρώ
Έξοδο: 12 Ευρώ

Παράδειγμα 2ο
Ο Δικηγόρος συμφωνεί με τον εντολέα να λάβει τη νόμιμη αμοιβή για δικαστηριακή πράξη, ύψους 100 Ευρώ, και, επιπλέον αυτής, το ποσό των κρατήσεων, ύψους 12 Ευρώ, που καταβάλλει εν συνεχεία στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο, ήτοι λαμβάνει συνολικώς το ποσό των 112 Ευρώ.
Βάση επιβολής του Φ.Π.Α. (εκροές Φ.Π.Α.): 112 Ευρώ
Αναλογών Φ.Π.Α. 23%: 25,76 Ευρώ (112 Χ 23%)
Ακαθάριστο Εισόδημα: 112 Ευρώ
Έξοδο: 12 Ευρώ

Παράδειγμα 3ο
Ο Δικηγόρος συνάπτει με τον εντολέα του έγγραφη συμφωνία, βάσει της οποίας λαμβάνει αμοιβή για δικαστηριακή πράξη μεγαλύτερη της νόμιμης και, συγκεκριμένα, το ποσό των 200 Ευρώ, ενώ καταβάλλει κρατήσεις στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο (οι οποίες, ανεξαρήτως του ύψους της αμοιβής, υπολογίζονται επί του «ποσού αναφοράς») ύψους 12 Ευρώ.  
Βάση επιβολής του Φ.Π.Α. (εκροές Φ.Π.Α.): 200 Ευρώ
Αναλογών Φ.Π.Α. 23%: 46 Ευρώ (200 Χ 23%)

Ακαθάριστο Εισόδημα: 200 Ευρώ
Έξοδο: 12 Ευρώ

Παράδειγμα 4ο
Ο Δικηγόρος συνάπτει με τον εντολέα του έγγραφη συμφωνία, βάσει της οποίας λαμβάνει αμοιβή για παράσταση σε συμβόλαιο ύψους 1.000 Ευρώ, ενώ καταβάλλει κρατήσεις στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο ύψους 350 Ευρώ.  
Βάση επιβολής του Φ.Π.Α. (εκροές Φ.Π.Α.): 1.000 Ευρώ
Αναλογών Φ.Π.Α. 23%: 230 Ευρώ (1.000 Χ 23%)
Ακαθάριστο Εισόδημα: 1.000 Ευρώ
Έξοδο: 350 Ευρώ

Τέλος, επισημαίνεται ότι στην εκδιδομένη Α.Π.Υ. θα αναγράφεται, καθ’ όσον αφορά στις δικαστηριακές πράξεις, ως πληροφοριακό στοιχείο, και η διενεργηθείσα προκαταβολή φόρου 15%. Περισσότερες λεπτομέρειες για το ζήτημα της προκαταβολής φόρου 15% θα παρασχεθούν στο εγγύς μέλλον, όταν και αναμένεται η έκδοση της σχετικής Υπουργικής Αποφάσεως, που προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 20§7 του Ν. 3943/2011.

Τα νέα αντικειμενικά κριτήρια

Τα νέα αντικειμενικά κριτήρια


Στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν στην κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, για το οποίο υπάρχει η φιλοδοξία να αποτελέσει μια καινούργια αρχή, όσον αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής αδικίας. Στο πλαίσιο αυτό, μια σειρά από ρυθμίσεις που τα τελευταία χρόνια φούντωσαν τη φοροδιαφυγή νομότυπα και κόστισαν πολύ στο δημόσιο ταμείο ως διαφυγόντα έσοδα έχουν τεθεί υπό επανεξέταση, με τελικό στόχο την κατάργησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η κατάργηση από το 2012 της αυτόματης περαίωσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η κατάργηση θα συνοδευτεί από την ολική επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό του ελάχιστου εισοδήματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η ρύθμιση της λεγόμενης «αυτοπεραίωσης» θεσπίστηκε το 2004 και αφορούσε τις επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 300.000 ευρώ και τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 150.000 ευρώ.

Η ρύθμιση προέβλεπε ότι, εφόσον η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας δήλωνε εισόδημα υψηλότερο από αυτό που προκύπτει με βάση την εφαρμογή του Μοναδικού Συντελεστή Καθαρού Κέρδους, τότε αυτομάτως κλείνουν τα βιβλία τους και απαλλάσσονται από τον φορολογικό έλεγχο. Το 2010 η ρύθμιση, επειδή θεωρήθηκε πολύ χαριστική, άλλαξε σε δύο σημεία. Κατ΄αρχάς, εμμέσως αυξήθηκε το εισόδημα που θα έπρεπε να δηλώσουν οι φορολογούμενοι για να κλείσουν τα βιβλία τους, ενώ θεσπίστηκε και η υποχρεωτική συνυπευθυνότητα των φοροτεχνικών για τις δηλώσεις αυτοπεραίωσης. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι που επιθυμούσαν να κλείσουν τα βιβλία τους με βάση τη ρύθμιση αυτοπεραίωσης θα έπρεπε υποχρεωτικά να εξασφαλίσουν την υπογραφή ενός φοροτεχνικού στη σχετική δήλωση, ο οποίος θα έφερε και την ευθύνη για την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων.

Με την αυτοπεραίωση χάθηκαν σημαντικά έσοδα, καθώς η ρύθμιση λειτουργούσε ως συγχωροχάρτι για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που έκλεισαν τα βιβλία τους, ενώ τα εισοδήματά τους ήταν πολύ υψηλότερα από αυτά που δήλωναν.

Η ρύθμιση αυτοπεραίωσης, ωστόσο, οδεύει προς κατάργηση, διότι με τη θέσπιση των αντικειμενικών κριτηρίων ουσιαστικά εξασφαλίζεται ένα ελάχιστο δηλούμενο εισόδημα, ενώ καθιερώνεται και ο δειγματοληπτικός φορολογικός έλεγχος.

Με άλλα λόγια, κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώνει ένα ελάχιστο ποσό φόρου με βάση το εισόδημα που προκύπτει από την εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων, αλλά στη συνέχεια θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να υποστεί καθολικό φορολογικό έλεγχο και έλεγχο πόθεν έσχες.

Τα νέα αντικειμενικά κριτήρια

Τα νέα αντικειμενικά κριτήρια δεν θα είναι και τόσο νέα, καθώς σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσομοιάζουν σε αυτά που εφαρμόστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 και συνοδεύτηκαν από μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Ξεσήκωσαν, ωστόσο, θύελλα αντιδράσεων και καταργήθηκαν έπειτα από τρία χρόνια εφαρμογής. Τα αντικειμενικά κριτήρια που πρόκειται να επανέλθουν περιλαμβάνουν στοιχεία όπως την έδρα της επαγγελματικής εγκατάστασης (άλλο εισόδημα θα προκύπτει για τον γιατρό που έχει το ιατρείο του στο Κολωνάκι και άλλο για αυτόν που δραστηριοποιείται στο Περιστέρι), την επιφάνεια της επαγγελματικής έδρας, τον λογαριασμό της κινητής τηλεφωνίας, τον αριθμό των υπαλλήλων, το μέγεθος της ακίνητης και κινητής περιουσιακής κατάστασης του φορολογουμένου και άλλα.

Όλα τα παραπάνω μαζί με άλλα στοιχεία θα αποτελούν τα συστατικά ενός αλγορίθμου βάσει του οποίου θα υπολογίζεται το ελάχιστο εισόδημα ενός ελεύθερου επαγγελματία. Ο φορολογούμενος θα φορολογείται με βάση το υψηλότερο εισόδημα μεταξύ του «αντικειμενικού» και του δηλωθέντος. 


Πηγή:www.capital.gr


Νέα κριτήρια φορολογίας επαγγελματιών

       
Μέσω συνδυαστικών κριτηρίων και ενός ειδικού αλγόριθμου θα προκύπτει από το νέο έτος το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και ελεύθερων επιτηδευματιών.

Τα νέα αντικειμενικά κριτήρια και τεκμήρια, που θα θεσπιστούν με το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα στις αρχές του επόμενου έτους, αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στον προσδιορισμό του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και στο κλείσιμο των παραθύρων στο «πόθεν έσχες».

Η ανάγκη, άλλωστε, υιοθέτησης ενός νέου συστήματος προσδιορισμού του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στη «Ν», γίνεται πλέον επιτακτική μετά και τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων όσον αφορά τις δηλώσεις του 2010 από τα οποία προέκυψε ότι 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και 6 στους 10 εμπόρους, δήλωσαν εισοδήματα κάτω από το μέχρι πρότινος αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, με βάση το σχέδιο που επεξεργάζονται τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα βασικά κριτήρια τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη από την Εφορία είναι τα εξής:

** το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας,

** ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος,

** τα τετραγωνικά του γραφείου ή του καταστήματος,

** η αντικειμενική αξία της έδρας ή του καταστήματος, ή το ενοίκιο που καταβάλλεται ανάλογα με την περιοχή

** τα πάγια έξοδα της επιχείρησης, όπως ενοίκια, οι υπάλληλοι που απασχολούνται κ.λπ.

Ουσιαστικά με το νέο σύστημα, που θα αποτυπωθεί στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, θα επιχειρείται η θέσπιση ενός ελάχιστου εισοδήματος βάσει του οποίου θα θεωρείται ως βιώσιμη η άσκηση του επαγγέλματος.

Έτσι, με βάση τα ανωτέρω κριτήρια, θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα με το οποίο θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, σε περίπτωση που δηλώνουν χαμηλότερο εισόδημα.

Στη συνέχεια το εισόδημα που θα προκύπτει με βάση τα «επαγγελματικά τεκμήρια» θα συγκρίνεται τόσο με το δηλούμενο εισόδημα όσο και με το εισόδημα που προσδιορίζεται με τα τεκμήρια διαβίωσης. Όποιο από τα τρία ποσά εισοδήματος είναι το μεγαλύτερο θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.

Θα πρέπει, πάντως, να αναφερθεί ότι το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τον εντοπισμό των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογουμένων περιλαμβάνει επίσης και το «φακέλωμα» της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης όλων των φορολογουμένων, την επέκταση της χρήσης των ταμιακών μηχανών σε όλους τους επιτηδευματίες, καθώς και την κατάρτιση περιουσιολογίου για όλα τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ΑΦΜ. Στο πλαίσιο άλλωστε αυτό ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου προχωρά άμεσα στον εντοπισμό περιπτώσεων «επιδεικτικής κατανάλωσης», δηλαδή φυσικών πρόσωπων που απολαμβάνουν πολυτελή διαβίωση τέτοια που δεν δικαιολογείται βάσει των φόρων που καταβάλλουν, αλλά και στην αεροφωτογράφηση περιοχών με αδήλωτες πισίνες και πολυτελείς κατοικίες.

Η αναζήτηση των πραγματικών εισοδημάτων κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών έχει ρίξει στο τραπέζι του διαλόγου του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και σχέδιο για τη φορολόγησή τους από το πρώτο ευρώ.

Ειδικότερα, στις συσκέψεις των παραγόντων του υπουργείου κερδίζει συνεχώς έδαφος πρόταση για την κατάργηση του ορίου των 300 ευρώ πάνω από το οποίο διενεργείται σήμερα παρακράτηση φόρου εισοδήματος, με στόχο η φορολόγηση να ξεκινά από το πρώτο ευρώ της αμοιβής, ενώ κορυφαία στελέχη έχουν εισηγηθεί και την αύξηση του συντελεστή παρακράτησης από το 20% στο 25%.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα καταργηθεί, στην περίπτωση που φυσικά υιοθετηθεί η εν λόγω πρόταση, το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και θα ισχύσει η αυτοτελής φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων τους με συντελεστή 20%, όμοιο με αυτό που θα εφαρμόζεται για τις εταιρείες.

Επιχείρηση του ΥΠΟΙΚ «όλα τα στοιχεία στο φως»

Τα φορολογητέα καθαρά εισοδήματα των φυσικών προσώπων που ασκούν ατομικά εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρια επαγγέλματα δεν θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, συναθροιζόμενα με τυχόν λοιπά εισοδήματά τους από άλλες πηγές (ακίνητα, μισθωτές υπηρεσίες κ.λπ.), αλλά θα υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση, με συντελεστή φόρου 20% τον ίδιο με αυτόν που θα ισχύει για τα νομικά πρόσωπα δηλαδή για τις ανώνυμες εταιρείες, τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, τις ομόρρυθμες και τις ετερόρρυθμες εταιρείες.

Σε κάθε περίπτωση βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών, στην αγωνιώδη του προσπάθεια να «τονώσει» τα έσοδα και να κλείσει τις «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού, είναι να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα, αλλά και να διαπιστώνεται εάν το συνολικό ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων και εσόδων κάθε φορολογούμενου είναι τέτοιο που να δικαιολογεί τις αποταμιεύσεις τους, τις δαπάνες απόκτησης των περιουσιακών τους στοιχείων και το επίπεδο διαβίωσής τους.

Γι' αυτό άλλωστε, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», σχεδιάζεται το ηλεκτρονικό «μάτι» της Εφορίας στην ακίνητη και κινητή περιουσία των φορολογουμένων οι οποίοι από το επόμενο έτος θα υποχρεωθούν μαζί με το βασικό έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) να υποβάλλουν ηλεκτρονικά και το «πόθεν έσχες» τους. Στο ειδικό έντυπο δήλωσης «πόθεν έσχες» που θα συνυποβάλλουν όλοι οι φορολογούμενοι με τη δήλωση εισοδήματος, κάθε χρόνο, θα πρέπει να καταγράφονται τα πάντα, κινητά και ακίνητα, προκειμένου αμέσως μετά η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να προχωρά σε διασταυρώσεις και στην περίπτωση που θα διαπιστώνεται ότι από το επάγγελμα και τα εισοδήματα που δηλώνει ο φορολογούμενος, ακόμη και επί σειρά πολλών ετών, καθώς επίσης και από τα πάσης φύσεως έκτακτα έσοδα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν τα ποσά των αποταμιεύσεων, η αξία και τα έξοδα συντήρησης των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει καθώς και οι λοιπές δαπάνες διαβίωσής του, τότε θα στέλνεται σήμα στην αρμόδια Εφορία για να διενεργήσει εξονυχιστικό έλεγχο.

Διευκρίνιση στις ΔΟΥ

Οι φορολογούμενοι που θα εμφανίζουν μεγάλες αναντιστοιχίες στις φορολογικές δηλώσεις τους θα καλούνται, από την Εφορία για διευκρινίσεις για την προέλευση των χρημάτων που αφορούν:

* Καταθέσεις σε τράπεζες.

* Τοποθετήσεις σε κινητές αξίες (μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων).

* Συμμετοχές σε εταιρίες (ανώνυμες, ΕΠΕ, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες).

* Απόκτηση, συντήρηση και επισκευή διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, εξοχικών κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων.

* Ανέγερση οικοδομών.

* Απόκτηση οικοπέδων, αγροτεμαχίων και λοιπών εδαφικών εκτάσεων.

* Απόκτηση, συντήρηση και επισκευή Ι.Χ. αυτοκινήτων, δικύκλων και σκαφών αναψυχής καθώς και δεξαμενών κολύμβησης.

* Αγορές λοιπών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.

* Αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών.

* Δωρεές - γονικές παροχές χρηματικών ποσών.

* Ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής.

* Λοιπές δαπάνες διαβίωσης.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα ελέγχεται η προέλευση των χρημάτων ακόμη και για περιουσιακά στοιχεία που σήμερα εξαιρούνται από το «πόθεν έσχες» της Εφορίας, όπως είναι οι κατοικίες, οι μετοχές, τα ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια, τα αμοιβαία κεφάλαια και οι συμμετοχές σε εταιρίες.

Οι φορολογούμενοι που δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν με βάση τα εισοδήματα και τις λοιπές προσόδους τους το ύψος των αποταμιεύσεων, την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων και το επίπεδο διαβίωσής τους θα τιμωρούνται με την επιβολή υπέρογκων φόρων και προστίμων, ενώ παράλληλα θα διώκονται και ποινικά.

Έλεγχος

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αποκτούν ένα ισχυρό εργαλείο εργασίας με την ολοκλήρωση και λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Έσοδα

Οι εκτιμήσεις των εσόδων βασίζονται στις αναμενόμενες αποδόσεις τόσο των μέτρων που είχαν ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού 2011 όσο και των παρεμβάσεων που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια του έτους.

Πηγή: H Ναυτεμπορική,
 

Αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσης του νέου εντύπου για το έτος 2011.

Αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσης του νέου εντύπου για το έτος 2011.

Περισσότεροι από 600.000 φορολογούμενοι υπολογίζεται ότι θα υποβάλουν φέτος το έντυπο Ε9 στην εφορία. Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα που κατά τη διάρκεια του 2010 είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους ή στην οικογενειακή τους κατάσταση.

Ποιοι και πώς θα υποβάλουν φέτος Ε9



Περισσότεροι από 600.000 φορολογούμενοι υπολογίζεται ότι θα υποβάλουν φέτος το έντυπο Ε9 στην εφορία. Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα που κατά τη διάρκεια του 2010 είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους ή και στην οικογενειακή τους κατάσταση. Το υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε και φέτος στο βιβλιάριο οδηγιών για τη συμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ειδικό κεφάλαιο με οδηγίες για τη συμπλήρωση του νέου εντύπου Ε9 του έτους 2011.
Η "Μ" παρουσιάζει σήμερα τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών για τη συμπλήρωση του Ε9 του τρέχοντος έτους, ώστε οι πολίτες να τις έχουν στη διάθεσή τους και να ενημερωθούν πολύ πριν παραλάβουν το βιβλιάριο οδηγιών του υπουργείου.
Το Ε9 θα υποβληθεί και φέτος, ανεξάρτητα από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Υποχρέωση για υποβολή δήλωσης Ε9 το έτος 2011 έχουν:
α) Όσοι κατά το έτος 2010 απέκτησαν ακίνητα κατά πλήρες δικαίωμα ιδιοκτησίας ή κατ’ επικαρπία ή ψιλή κυριότητα ή έχουν δικαίωμα οίκησης στα ακίνητα αυτά.
β) Όσοι κατά τη διάρκεια του 2010 είχαν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που είχαν δηλώσει με τα έντυπα Ε9 των ετών 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 ή 2010 (όσοι πώλησαν ακίνητα ή δώρισαν ακίνητα στα παιδιά τους ή μεταβίβασαν την ψιλή κυριότητα ακινήτων στα παιδιά τους κτλ.).
γ) Κάθε φυσικό πρόσωπο που το 2010 είχε μεταβολές στην οικογενειακή του κατάσταση, όπως αυτή είχε απεικονισθεί στα έντυπα Ε9 των ετών 2005, 2006, 2007,2008, 2009 ή 2010, ανεξαρτήτως του εάν υπήρξαν κατά το 2010 μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση. Οι μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση που πρέπει να δηλωθούν είναι ο γάμος, εφόσον η σύζυγος έχει ακίνητα, η διάσταση, το διαζύγιο, η παύση χαρακτηρισμού των τέκνων ως προστατευομένων μελών ή ο θάνατος.
δ) Οικοπεδούχοι και εργολάβοι, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
  • Κάθε εργολάβος για τα ακίνητα που συμφωνήθηκε να μεταβιβαστούν σ’ αυτόν από τον οικοπεδούχο αλλά δεν έχουν μεταβιβαστεί είτε σ’ αυτόν είτε σε τρίτα πρόσωπα, εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τριών ετών από την έκδοση της αρχικής οικοδομικής άδειας ή εφόσον τα ακίνητα έχουν εκμισθωθεί ή με οποιονδήποτε τρόπο έχουν χρησιμοποιηθεί από τον ίδιο τον εργολάβο εντός των τριών αυτών ετών.
  • Κάθε οικοπεδούχος, επί του οικοπέδου του οποίου ανεγείρονται κτίσματα από εργολάβο, για να διαγράψει τα ακίνητα που συμφωνήθηκε να μεταβιβαστούν και δεν έχουν μεταβιβαστεί στον εργολάβο ή σε τρίτα πρόσωπα, εφόσον έχουν παρέλθει τρία έτη από την έκδοση της αρχικής οικοδομικής άδειας ή τα ακίνητα έχουν χρησιμοποιηθεί ή έχουν εκμισθωθεί από τον εργολάβο μέσα στα τρία έτη.
Δηλώσεις στοιχείων ακινήτων έτους 2011 για διαγραφή από τους οικοπεδούχους και για αναγραφή από τους εργολάβους των ακινήτων σύμφωνα με τα ανωτέρω πρέπει να υποβληθούν για οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί εντός του έτους 2007 ή προγενέστερα. Δηλαδή, οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων για την ανωτέρω περίπτωση υποβάλλονται το πρώτο έτος μετά το έτος συμπλήρωσης της τριετίας.
Παράδειγμα: Οικοδομική άδεια εκδόθηκε την 12η Φεβρουαρίου 2007. Η σχετική δήλωση μεταβολής στοιχείων ακινήτων πρέπει να υποβληθεί το έτος 2011, καθώς η τριετία συμπληρώθηκε την 12η Φεβρουαρίου 2010 και συνεπώς το έτος 2011 είναι το πρώτο έτος μετά το έτος συμπλήρωσης της τριετίας (2010).
Οι οικοπεδούχοι που υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2011 για να διαγράψουν ακίνητα, σύμφωνα με τα ανωτέρω, συνυποβάλουν φωτοαντίγραφο της οικοδομικής άδειας και του εργολαβικού προσυμφώνου. Τα ίδια παραστατικά συνυποβάλουν και οι εργολάβοι, για να αναγράψουν τα εν λόγω ακίνητα στη δήλωση στοιχείων ακινήτων τους έτους 2011.




Υποχρεωτική η δήλωση μεταβολών της οικογενειακής κατάστασης

Ποιοι οφείλουν να υποβάλουν έντυπο Ε9 ακόμη κι αν δεν μεταβλήθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία

Εάν εντός του 2010 συνέβη οποιαδήποτε μεταβολή στην οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου, υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης Ε9 έτους 2011. Οι οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών είναι, κατά περίπτωση, οι ακόλουθες:

1. Γάμος εντός του 2010
Σε περίπτωση γάμου εντός του 2010, ο υπόχρεος-σύζυγος πρέπει να υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2011 μόνο όταν η σύζυγος έχει εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα, τα οποία έχουν καταχωρηθεί σε δηλώσεις Ε9 που εκείνη υπέβαλε τα προηγούμενα έτη. Στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε9 πρέπει να αναγραφούν τα στοιχεία της συζύγου και σημειώνεται “Χ” στις ενδείξεις “Σχέση με τον υπόχρεο - Σύζυγος” και “Μεταβολή σχέσης - Εισαγωγή”. Στο εσωτερικό του εντύπου δεν θα αναγραφούν τα στοιχεία των ακινήτων της συζύγου ή του υπόχρεου συζύγου, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων τους.

2. Τέκνο που έπαψε να είναι προστατευόμενο
Εφόσον υπόχρεος-γονέας στις δηλώσεις Ε9 των προηγουμένων ετών συμπεριέλαβε τα ακίνητα τέκνου του και το 2011 το τέκνο αυτό δεν είναι πλέον προστατευόμενο, ο γονέας πρέπει να υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2011. Στην πρώτη σελίδα του εντύπου πρέπει να αναγράψει τα στοιχεία του τέκνου και να σημειώσει “Χ” στις ενδείξεις “Σχέση με τον υπόχρεο -Τέκνο” και “Μεταβολή σχέσης - Διαγραφή - Άλλη αιτία”.
Στο εσωτερικό του εντύπου που θα υποβληθεί από τον υπόχρεο-γονέα δεν θα αναγραφούν τα στοιχεία των ακινήτων του τέκνου ή των λοιπών μελών της οικογένειας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων τους.
Το τέκνο δεν θα υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2011, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων του, με εξαίρεση την περίπτωση 1 της παρούσας ενότητας.

3. Διακοπή σχέσης των συζύγων
Στην περίπτωση διακοπής σχέσης μεταξύ των συζύγων, ο υπόχρεος-σύζυγος που τα προηγούμενα έτη είχε αναγράψει τα ακίνητα της συζύγου του στην κοινή δήλωση στοιχείων ακινήτων, πρέπει να υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2011. Στην πρώτη σελίδα του εντύπου της δήλωσης πρέπει να αναγράψει τη σύζυγο, σημειώνοντας “Χ” στις ενδείξεις “Σχέση με τον υπόχρεο - Σύζυγος” και “Μεταβολή σχέσης - Διαγραφή - Άλλη αιτία”.
Στο εσωτερικό του εντύπου που θα υποβληθεί από τον υπόχρεο-σύζυγο δεν θα αναγραφούν τα στοιχεία των ακινήτων της συζύγου και κανένα άλλο ακίνητο που είχε αναγραφεί στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων του υπόχρεου συζύγου ή τυχόν προστατευόμενων μελών του.
Η σύζυγος δεν θα υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2011, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μεταβολή στα στοιχεία των ακινήτων της, με εξαίρεση την περίπτωση 1 της παρούσας ενότητας.

4. Μεταβολή λόγω θανάτου υπόχρεου σε δήλωση Ε9
Σε περίπτωση που ο υπόχρεος σε δήλωση απεβίωσε μέχρι 31-12-2010, οι κληρονόμοι του πρέπει να υποβάλουν έντυπο Ε9 έτους 2011, στο οποίο θα συμπληρώσουν τόσο τα στοιχεία του θανόντος, σημειώνοντας “Χ” στην ένδειξη “Διαγραφή λόγω θανάτου”, όσο και τα στοιχεία των λοιπών μελών που είχαν αναγραφεί στις δηλώσεις των προηγούμενων ετών του αποβιώσαντος, σημειώνοντας “Χ” στις ενδείξεις “Σχέση με τον υπόχρεο” καθώς και “Μεταβολή - Διαγραφή - Άλλη αιτία”. Στο εσωτερικό του εντύπου δεν θα αναγραφεί κανένα ακίνητο.

5. Μεταβολή της οικογενειακής κατάστασης λόγω θανάτου
Αφορά περιπτώσεις θανάτου του/της συζύγου του φορολογούμενου ή των προστατευομένων μελών, που είχαν ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά.
Σε περίπτωση που ο/η σύζυγος ή τα προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου σε δήλωση απεβίωσαν μέχρι 31-12-2010, ο υπόχρεος θα υποβάλει έντυπο Ε9 έτους 2011, συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους και θα σημειώσει “Χ” στις ενδείξεις “Σχέση με τον υπόχρεο” και “Μεταβολή σχέσης - Διαγραφή - Λόγω θανάτου”. Στο εσωτερικό του εντύπου που θα υποβληθεί από τον υπόχρεο δεν θα αναγραφούν τα στοιχεία των ακινήτων του θανόντος και κανένα άλλο ακίνητο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν μεταβολές στα στοιχεία των ακινήτων του συζύγου ή των εν ζωή μελών της οικογένειας. Η μη αναγραφή στοιχείων ακινήτων στο εσωτερικό του εντύπου εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις που ο υπόχρεος σύζυγος και τα λοιπά εν ζωή μέλη της οικογένειας δεν είναι κληρονόμοι του θανόντος.




Πώς θα δηλώσετε τις μεταβολές περιουσιακής κατάστασης



Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του 2010 σημειώθηκε οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου ή της συζύγου, πρέπει να υποβληθεί φέτος έντυπο Ε9.
Για κάθε ειδική περίπτωση μεταβολής, το υπουργείο Οικονομικών δίδει τις ακόλουθες οδηγίες:

1. Υποβολή δήλωσης Ε9 για πρώτη φορά το έτος 2011.
Τα φυσικά πρόσωπα που δεν είχαν υποχρέωση υποβολής δήλωσης Ε9 τα έτη 2005 έως και 2010 απέκτησαν όμως εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα μέσα στο έτος 2010 οφείλουν να υποβάλουν δήλωση Ε9 έτους 2011, σημειώνοντας “Χ” στην ένδειξη “ΕΙΔΟΣ ΔΗΛΩΣΗΣ - ΑΡΧΙΚΗ” στην πρώτη σελίδα του εντύπου. Στις ενδείξεις “Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 τα έτη 2005 έως και 2009” και “Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 το έτος 2010” πρέπει να σημειωθεί “Χ” στα τετραγωνίδια “ΟΧΙ” για όλα έτη.

2. Εισαγωγή νέου ακινήτου που αποκτήθηκε το έτος 2010 από υπόχρεο που έχει υποβάλει δήλωση Ε9.
Στην περίπτωση απόκτησης νέου ακινήτου το έτος 2010 από υπόχρεο που έχει υποβάλει δήλωση Ε9 τα έτη 2005-2010 πρέπει να υποβληθεί δήλωση Ε9 έτους 2011. Ο υπόχρεος οφείλει να σημειώσει “Χ” στην ένδειξη “ΕΙΔΟΣ ΔΗΛΩΣΗΣ - ΑΡΧΙΚΗ” στην πρώτη σελίδα του εντύπου. Στις ενδείξεις “Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 τα έτη 2005 έως και 2009” και “Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 το έτος 2010” πρέπει να διαγραμμιστούν οι αντίστοιχες επιλογές, δηλαδή “ΝΑΙ” εφόσον έχουν δηλωθεί ακίνητα ή “ΟΧΙ” εφόσον δεν έχουν δηλωθεί ακίνητα για τα έτη αυτά. Η ένδειξη “ΟΧΙ” θα διαγραμμιστεί επίσης, για τα έτη 2005 έως και 2009, σε περιπτώσεις που ο φορολογούμενος υπέβαλε δήλωση στοιχείων ακινήτων σε κάποιο από τα έτη αυτά, χωρίς, ωστόσο, να έχει υποχρέωση σε υποβολή δήλωσης για κανένα έτος, λόγω μη ύπαρξης ακινήτων στην κυριότητα του ιδίου ή της συζύγου ή των προστατευόμενων κατά τον Κ.Φ.Ε. τέκνων του (μη αναγραφή ακινήτων στο εσωτερικό του εντύπου). Ομοίως, ο φορολογούμενος θα διαγραμμίσει “ΟΧΙ”, για το έτος 2010, εάν το έτος αυτό υπέβαλε δήλωση στοιχείων ακινήτων χωρίς να αναγράψει ακίνητα στο εσωτερικό του εντύπου.
Η ένδειξη “ΝΑΙ” θα διαγραμμιστεί επίσης για τα αντίστοιχα έτη, σε περιπτώσεις που η σύζυγος ή το προστατευόμενο τέκνο υποβάλλουν χωριστά δήλωση στοιχείων ακινήτων (μεταβολή οικογενειακής κατάστασης), εφόσον ακίνητά τους έχουν αναγραφεί σε δηλώσεις στοιχείων ακινήτων προηγούμενων ετών του υπόχρεου συζύγου ή γονέα.
Στο εσωτερικό του εντύπου, ως αύξων αριθμός του νέου ακινήτου θα αναγραφεί ο επόμενος αριθμός που ακολουθεί τον τελευταίο αύξοντα αριθμό της τελευταίας υποβληθείσας δήλωσης Ε9 προηγουμένων ετών.
Προσοχή: Κατά την εισαγωγή νέου ακινήτου ή εμπράγματου δικαιώματος δεν συμπληρώνεται η στήλη του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.), παρά μόνο η στήλη του αύξοντα αριθμού. Στη στήλη 24 του πίνακα 1 ή στη στήλη 22 του πίνακα 2 (κωδικός μεταβολής) πρέπει να αναγραφεί ο κωδικός αριθμός 1 (δήλωση νέου ακινήτου).

3. Διαγραφή ακινήτου που έχει αναγραφεί στις δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών.
Σε περίπτωση διαγραφής ακινήτου που είχε περιληφθεί στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών πρέπει να συμπληρωθεί δήλωση Ε9 έτους 2011. Στην πρώτη σελίδα του εντύπου της δήλωσης πρέπει να σημειωθεί “Χ” στην ένδειξη “ΕΙΔΟΣ ΔΗΛΩΣΗΣ - ΑΡΧΙΚΗ”. Στις ενδείξεις “Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 τα έτη 2005 έως και 2009” και “Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 το έτος 2010” πρέπει να διαγραμμιστούν οι αντίστοιχες επιλογές, δηλαδή “ΝΑΙ” εφόσον έχουν δηλωθεί ακίνητα ή “ΟΧΙ” εφόσον δεν έχουν δηλωθεί ακίνητα για τα έτη αυτά. Στο εσωτερικό του εντύπου θα δηλωθούν όλα τα στοιχεία του ακινήτου που διαγράφεται.
Αν έχουν επέλθει μεταβολές στα στοιχεία του διαγραφόμενου ακινήτου (μετά την πρώτη αναγραφή του) και αυτές έχουν καταχωρηθεί σε δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών, η αναγραφή των στοιχείων του διαγραφόμενου ακινήτου πρέπει να γίνει σύμφωνα με την τελευταία περιγραφή αυτού. Εφόσον έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έτους 2008 ή 2009, η δήλωση των στοιχείων του ακινήτου που διαγράφεται πρέπει να γίνει σύμφωνα με την απεικόνισή του στο αντίστοιχο εκκαθαριστικό σημείωμα.
Προσοχή: Κατά τη διαγραφή του ακινήτου αναγράφεται υποχρεωτικά ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) και όχι ο αύξων αριθμός. Τον Α.Τ.ΑΚ. ο υπόχρεος πρέπει να τον αντιγράψει από το εκκαθαριστικό σημείωμα του Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2008. Εάν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 και ο Α.Τ.ΑΚ. σε αυτό είναι διαφορετικός από τον αντίστοιχο του 2008, πρέπει να αντιγραφεί από το εκκαθαριστικό του 2009. Στη στήλη 24 του πίνακα 1 ή στη στήλη 22 του πίνακα 2 (κωδικός μεταβολής) πρέπει να αναγραφεί ο κωδικός Αριθμός 3 (διαγραφή ακινήτου).

4. Μεταβολή στοιχείων ακινήτου που έχει αναγραφεί στις δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών.
Σε περίπτωση αλλαγής των στοιχείων ακινήτου, το οποίο έχει δηλωθεί σε έντυπο Ε9 προηγούμενου έτους, πρέπει να συμπληρωθεί δήλωση Ε9 έτους 2011. Στην πρώτη σελίδα του εντύπου της δήλωσης, πρέπει να σημειωθεί “Χ” στην ένδειξη “ΕΙΔΟΣ ΔΗΛΩΣΗΣ - ΑΡΧΙΚΗ”. Στις ενδείξεις “Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 τα έτη 2005 έως και 2009” και “Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 το έτος 2010” πρέπει να διαγραμμιστούν οι αντίστοιχες επιλογές, δηλαδή “ΝΑΙ” εφόσον έχουν δηλωθεί ακίνητα ή “ΟΧΙ” εφόσον δεν έχουν δηλωθεί ακίνητα για τα έτη αυτά. Στο εσωτερικό του εντύπου θα αναγραφούν όλα τα στοιχεία του ακινήτου που μεταβάλλεται, στην κατάσταση που είναι την 1η Ιανουαρίου 2011.
Προσοχή: Κατά τη μεταβολή του ακινήτου υποχρεωτικά αναγράφεται ο Α.Τ.ΑΚ. και όχι ο αύξων αριθμός. Τον Α.Τ.ΑΚ. ο υπόχρεος τον μεταφέρει από το εκκαθαριστικό σημείωμα του Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2008 ή εάν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 και ο Α.Τ.ΑΚ. σε αυτό είναι διαφορετικός από τον αντίστοιχο του 2008, τον μεταφέρει από το εκκαθαριστικό του 2009. Στη στήλη 24 του πίνακα 1 ή 22 του πίνακα 2 (κωδικός μεταβολής) θα αναγραφεί ο κωδ. αριθμός 2 (μεταβολή ακινήτου).
Τονίζεται ότι στο έντυπο Ε9 έτους 2011 δηλώνεται οποιαδήποτε μεταβολή στοιχείων ακινήτων ή διαγραφή ακινήτων πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά εντός του έτους 2010.




Τι ισχύει για ταυτόχρονες αλλαγές σε ακίνητα-οικογένεια

Όλα όσα θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι που στη διάρκεια του 2010 μεταβλήθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία αλλά και η οικογενειακή τους κατάσταση

Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που κατά τη διάρκεια του 2010 είχαν μεταβολές τόσο στην ακίνητη περιουσία τους όσο και στην οικογενειακή τους κατάσταση. Για την ορθή συμπλήρωση της δήλωσης Ε9 το υπουργείο Οικονομικών παρέχει, για κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, τις ακόλουθες οδηγίες:

1. Τέκνο που δεν είναι πλέον προστατευόμενο και υπάρχουν μεταβολές στα ακίνητά του την 1η Ιανουαρίου 2011.
Το τέκνο το οποίο δεν είναι πλέον προστατευόμενο, εφόσον επήλθε οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά του, οφείλει να υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2011, με την οποία θα δηλώσει μόνο τις μεταβολές των ακινήτων του. Στο εσωτερικό του εντύπου θα αναγραφούν όλα τα στοιχεία των ακινήτων που προστίθενται, διαγράφονται ή μεταβάλλονται, κατά περίπτωση. Ως αύξων αριθμός των νέων ακινήτων αναγράφεται 20111, 20112 κ.ο.κ..
Προσοχή: Κατά τη μεταβολή ή διαγραφή των ακινήτων υποχρεωτικά αναγράφεται ο Α.Τ.ΑΚ. και όχι ο αύξων αριθμός. Τον Α.Τ.ΑΚ. ο υπόχρεος τον μεταφέρει από το εκκαθαριστικό σημείωμα του Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2008 ή εάν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 και ο Α.Τ.ΑΚ. σε αυτό είναι διαφορετικός από τον αντίστοιχο του 2008, τον μεταφέρει από το εκκαθαριστικό του 2009. Στη στήλη 24 του πίνακα 1 ή στη στήλη 22 του πίνακα 2 (κωδικός μεταβολής) θα αναγραφεί ο κωδικός αριθμός 1 (εισαγωγή νέου ακινήτου) ή 2 (μεταβολή ακινήτου) ή 3 (διαγραφή ακινήτου), κατά περίπτωση.
Ο υπόχρεος-γονέας που στις δηλώσεις Ε9 των προηγούμενων ετών συμπεριέλαβε τα ακίνητα του τέκνου, υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης Ε9 έτους 2011 προκειμένου να διαγράψει το τέκνο, στην πρώτη σελίδα του εντύπου.

2. Σύζυγος που για οποιοδήποτε λόγο υποβάλλει μόνη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και έχει μεταβολές στα ακίνητα της την 1η Ιανουαρίου 2011.
Η σύζυγος που υποβάλλει μόνη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, οφείλει να υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2011, εφόσον επήλθε οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητα της εντός του έτους 2010, με την οποία δηλώνει μόνο τις μεταβολές των ακινήτων της. Στο εσωτερικό του εντύπου θα γραφούν όλα τα στοιχεία των ακινήτων που προστίθενται, διαγράφονται ή μεταβάλλονται. Ως αύξων αριθμός των νέων ακινήτων αναγράφεται 20111, 20112 κ.ο.κ..
Προσοχή: Κατά τη μεταβολή ή διαγραφή των ακινήτων πρέπει να αναγραφεί ο Α.Τ.ΑΚ. και όχι ο αύξων αριθμός. Τον Α.Τ.ΑΚ. ο υπόχρεος τον μεταφέρει από το εκκαθαριστικό σημείωμα του Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2008 ή εάν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 και ο Α.Τ.ΑΚ. σε αυτό είναι διαφορετικός από τον αντίστοιχο του 2008, τον μεταφέρει από το εκκαθαριστικό του 2009. Στη στήλη 24 του πίνακα 1 ή στη στήλη 22 του πίνακα 2 (κωδικός μεταβολής) θα αναγραφεί ο κωδικός αριθμός 1 (εισαγωγή νέου ακινήτου) ή 2 (μεταβολή ακινήτου) ή 3 (διαγραφή ακινήτου), κατά περίπτωση.
Ο υπόχρεος-σύζυγος που στις δηλώσεις Ε9 των προηγούμενων ετών συμπεριέλαβε τα ακίνητα της συζύγου, υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης Ε9 έτους 2011 προκειμένου να διαγράψει τη σύζυγο, στην πρώτη σελίδα του εντύπου.

3. Τέλεση γάμου εντός του έτους 2010 με παράλληλη μεταβολή των ακινήτων εντός του ιδίου έτους.
Στην περίπτωση αυτή ο υπόχρεος-σύζυγος υποβάλλει δήλωση Ε9 έτους 2011 και αναγράφει στην πρώτη σελίδα του εντύπου τα στοιχεία της συζύγου, σημειώνοντας “Χ” στις ενδείξεις “Σχέση με τον υπόχρεο - Σύζυγος” και “Μεταβολή σχέσης - Εισαγωγή”. Στο εσωτερικό του εντύπου δηλώνονται μόνο οι μεταβολές της περιουσιακής τους κατάστασης, οι οποίες επήλθαν εντός του έτους 2010. Ως αύξων αριθμός των νέων ακινήτων αναγράφεται 20111, 20112 κ.ο.κ., για τα ακίνητα της συζύγου, εφόσον αυτή έχει συμπεριλάβει άλλα ακίνητά της σε δηλώσεις στοιχείων ακινήτων προηγούμενων ετών.
Προσοχή: Κατά τη μεταβολή ή διαγραφή των ακινήτων υποχρεωτικά αναγράφεται ο Α.Τ.ΑΚ. και όχι ο αύξων αριθμός. Τον Α.Τ.ΑΚ. ο υπόχρεος τον μεταφέρει από το εκκαθαριστικό σημείωμα του Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2008 ή εάν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 και ο Α.Τ.ΑΚ. σε αυτό είναι διαφορετικός από τον αντίστοιχο του 2008, τον μεταφέρει από το εκκαθαριστικό του 2009. Στη στήλη 24 του πίνακα 1 ή στη στήλη 22 του πίνακα 2 (κωδικός μεταβολής) θα αναγραφεί ο κωδικός αριθμός 1 (εισαγωγή νέου ακινήτου) ή 2 (μεταβολή ακινήτου) ή 3 (διαγραφή ακινήτου), κατά περίπτωση.

4. Τέκνο - προστατευόμενο μέλος ή σύζυγος του υπόχρεου σε δήλωση, οι οποίοι απέκτησαν ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά για πρώτη φορά το έτος 2010.
Στην περίπτωση αυτή ο υπόχρεος (γονέας ή σύζυγος) υποβάλει δήλωση Ε9 έτους 2011 και αναγράφει στην πρώτη σελίδα του εντύπου τα στοιχεία του τέκνου ή της συζύγου κατά περίπτωση, σημειώνοντας “Χ” στις ενδείξεις “Σχέση με τον υπόχρεο - Τέκνο” ή “Σχέση με τον υπόχρεο - Σύζυγος” και “Μεταβολή σχέσης - Εισαγωγή”. Ως αύξων αριθμός του νέου ακινήτου, στο εσωτερικό του εντύπου, θα αναγραφεί ο επόμενος αριθμός που ακολουθεί τον τελευταίο αύξοντα αριθμό της τελευταίας υποβληθείσας δήλωσης Ε9 προηγούμενων ετών του υπόχρεου (γονέα ή συζύγου).
Προσοχή: Κατά την εισαγωγή νέου ακινήτου ή εμπράγματου δικαιώματος δεν συμπληρώνεται η στήλη του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) παρά μόνο αυτή του αύξοντα αριθμού. Στη στήλη 24 του πίνακα 1 ή στη στήλη 22 του πίνακα 2 (κωδικός μεταβολής) θα αναγραφεί ο κωδικός αριθμός 1 (δήλωση νέου ακινήτου).
Στις περιπτώσεις που συνοικούν και βαρύνουν τον υπόχρεο ανιόντες των συζύγων, ανήλικοι συγγενείς μέχρι τον 3ο βαθμό ορφανοί από πατέρα και μητέρα και ανύπαντροι ή χήροι ή διαζευγμένοι αδελφοί και αδελφές με αναπηρία 67% και πάνω (ΠΙΝΑΚΑΣ 9 περίπτωση 2 δήλωσης φορολογίας εισοδήματος), ο υπόχρεος θα υποβάλει έντυπο Ε9 για κάθε έναν από αυτούς στο όνομά τους, εφόσον αυτοί έχουν κυριότητα σε ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά.
Ωστόσο, αν οι ανιόντες είναι σύζυγοι, το έντυπο Ε9 θα είναι κοινό γι’ αυτούς και θα υποβάλλεται στο όνομα του συζύγου από τον υπόχρεο.

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (Συζήτηση Τέλους Ακινήτων) ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (Συζήτηση Τέλους Ακινήτων)


ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα
Τηλ. 210-33.98.270, 71
Αθήνα, 2.12.2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών παρέστη σήμερα, διά του Προέδρου του κ. Γιάννη Δ. Αδαμόπουλου και των πληρεξουσίων Δικηγόρων του κ.κ. Θεοδώρου Δ. Σχινά, Αντωνίου Π. Αργυρού, Ευσταθίου Κ. Μπακάλη και Δέσποινας Ν. Στειροπούλου, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τη συζήτηση της υπ� αριθμ. 7407/24-10-2011 αιτήσεως ακυρώσεως κατά της υπ� αριθμ. υπ� αριθμ. ΠΟΛ. 1211/10-10-2011 (Φ.Ε.Κ. Β� 2298/13-10-2011) Αποφάσεως του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, που αφορά στη διαδικασία βεβαιώσεως, εισπράξεως και, εν γένει, επιβολής του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτουμένων Δομημένων Επιφανειών, το οποίο θεσπίζεται διά των διατάξεων του άρθρου 53 του Ν. 4021/2011.
Κατά τη συζήτηση της υποθέσεως αναπτύχθηκαν και προφορικώς οι λόγοι ακυρώσεως, οι οποίοι εκτίθενται αναλυτικώς στην αίτηση ακυρώσεως.
Σημειώνεται ότι συζητήθηκαν επίσης οι αντίστοιχες αιτήσεις ακυρώσεως των Δικηγορικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Καλαμάτας, με ομοία νομική βάση και επιχειρηματολογία.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, έχοντας πλήρη πεποίθηση περί της βασιμότητας των λόγων ακυρώσεως και απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, εκφράζει την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση της υποθέσεως και διατρανώνει τη βούλησή του να εξακολουθήσει να στέκεται στο πλευρό των μελών του, αλλά και του κοινωνικού συνόλου, στον αγώνα για την προάσπιση της νομιμότητας και των αρχών του κράτους δικαίου.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ 

ΠΟΛ.1245/2.12.2011 Θέματα ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων

ΠΟΛ.1245/2.12.2011
Θέματα ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων
Αθήνα, 2- 12 - 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ Φ.Μ.Α.Π.

Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 8,
10184 Αθήνα
Πληροφορίες: 2103375878, 879, 890
E-mail: d13.etak@yo.syzefxis.gov.gr
d13.e9@yo.syzefxis.gov.gr
FAX: 210 3375 834

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΟΛ 1245

ΘΕΜΑ: Θέματα ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων

Σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες και διευκρινίσεις για τον τρόπο ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων και παρακαλούμε για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους.

Σύμφωνα με την Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1189/6.9.2011, η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων έτους 2011 πραγματοποιείται μέχρι την 22α Δεκεμβρίου 2011.

Επισημαίνεται πως τα νομικά πρόσωπα υποχρεούνται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης Ε9, σύμφωνα με την Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1022/3.2.2011.

Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων έχει αναπτυχθεί με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη και ορθότερη δημιουργία του Περιουσιολογίου, γι’ αυτό επιτρέπει στα φυσικά πρόσωπα εκτός από την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων του τρέχοντος έτους (2011) και τη διόρθωση της περιουσιακής τους κατάστασης για όσα έτη δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό για την ακίνητη περιουσία τους. Έτσι, θα αποφευχθεί άσκοπη ταλαιπωρία τόσο των φορολογουμένων όσο και των υπηρεσιών, η οποία πιθανόν να προκύψει από χειρόγραφες διορθώσεις δηλώσεων μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού.

Προς τούτο, για όσους υπόχρεους δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009, δίνεται η δυνατότητα μέσω της εφαρμογής να δουν την περιουσιακή εικόνα που έχει δημιουργηθεί από την επεξεργασία των δηλώσεων Ε9 και εφόσον αυτή δεν ανταποκρίνεται στην περιουσιακή τους κατάσταση της 1ης Ιανουαρίου 2009 να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες διορθώσεις. Στη συνέχεια, οι υπόχρεοι πραγματοποιούν διορθώσεις και για τα επόμενα έτη, ώστε η εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης να ανταποκρίνεται στην 1η Ιανουαρίου έκαστου έτους φορολογίας.

Περαιτέρω, ο υπόχρεος δύναται να υποβάλει ηλεκτρονικά δήλωση Ε9 έτους 2011 ακόμη και αν έχει ήδη υποβάλει χειρόγραφη δήλωση στη Δ.Ο.Υ. Στην περίπτωση αυτή, η χειρόγραφη δήλωση θα αγνοηθεί και ως αρχική υποβληθείσα δήλωση Ε9 έτους 2011 θα θεωρηθεί η ηλεκτρονικά υποβληθείσα.

Επισημαίνεται ότι, κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης Ε9, για την πραγματοποίηση μεταβολών ως προς τα στοιχεία της συζύγου (εισαγωγή ή διαγραφή) απαιτείται οι σχετικές μεταβολές να έχουν καταχωρηθεί στο τμήμα μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Αν δεν έχει προηγηθεί η ενημέρωση στο μητρώο, δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης.

Στις ακόλουθες περιπτώσεις, για τεχνικούς λόγους, η δήλωση Ε9 δεν υποβάλλεται ηλεκτρονικά αλλά χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής χωρίς την επιβολή προστίμου:

α. Όταν ο υπόχρεος σε δήλωση έχει αποβιώσει. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται και η ενημέρωση του τμήματος μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. του υποχρέου.

β. Όταν το υπόχρεο νομικό πρόσωπο έχει διακόψει τις εργασίες του κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

γ. Σε οποιαδήποτε περίπτωση που λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας της εφαρμογής ηλεκτρονικής υποβολής δεν επιτρέπεται η υποβολή δήλωσης από τον υπόχρεο.

Τέλος, σας υπενθυμίζουμε ότι για τη συμπλήρωση του περιεχομένου των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων ισχύουν οι οδηγίες που έχουν δοθεί με την Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1150/28.12.2004 και τις εγκυκλίους ΠΟΛ.1001/4.1.2005 και ΠΟΛ.1047/10.3.2005.





Ακριβές Αντίγραφο
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας

Ο Γενικός Διευθυντής Φορολογίας
Δημήτρης Σταματόπουλος