Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ Ε9 ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΓΠΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011



Διαβάστε  παρακάτω τις οδηγίες για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 απο την ΓΓΠΣ

E9-UserManual-v0 20_04122011








Ηλεκτροσόκ αυξήσεων από τη ΔΕΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτροσόκ αυξήσεων από τη ΔΕΗ
Ηλεκτροσόκ αυξήσεων από τη ΔΕΗ
Από το ειδικό τέλος ακινήτων τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί περί τα 650 εκατομμύρια ευρώ
16/12/2011
Της Μανταλένας Πίου
Tην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, ενώ όσον αφορά στο ειδικό τέλος ακινήτων τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί περί τα 650 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ οδηγεί σε συνολικά έσοδα του Δημοσίου άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή πάνω από τους στόχους του Προϋπολογισμού.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνταστίνου, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου άφησε να εννοηθεί ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο την εισήγησή του για την αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος. Απέφυγε όμως να μιλήσει για το ποσοστό της αύξησης.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός έχει ζητήσει αυξήσεις τουλάχιστον 15% εκτιμώντας ότι διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος το 2012 η επιχείρηση να έχει ζημιές.
Εν τω μεταξύ χθες συνεδρίαζε η ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προκειμένου να καταλήξει στην τελική γνωμοδότηση για τις αυξήσεις των τιμολογίων, που ορισμένοι εκτιμούν ότι θα κυμανθεί γύρω στο 12%-13%.
Το 83% πλήρωσε
Οσον αφορά στο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, ο κ. Ζερβός είπε ότι παρά τις διαμαρτυρίες και τις αντιδράσεις, το 83% των πελατών της ΔΕΗ εξόφλησε κανονικά το λογαριασμό ρεύματος, προσθέτοντας ότι τελικώς ο ειδικός φόρος δεν φάνηκε να αλλοιώνει τη συμπεριφορά των καταναλωτών στο ταμείο, αφού το 80%-83% είναι κατά κανόνα το ποσοστό των πελατών που εξοφλούν εγκαίρως το λογαριασμό. Η ΔΕΗ έχει αρχίσει να στέλνει τους λογαριασμούς με τη δεύτερη δόση του ειδικού τέλους, καθώς ολοκληρώθηκε η αποστολή της πρώτης δόσης. Είναι πιθανόν πάντως, η παράταση των 80 ημερών που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών σε συνδυασμό με τους διακανονισμούς που κάνει η ΔΕΗ για την εξόφληση των λογαριασμών, να προκαλέσει κάποιες καθυστερήσεις από εδώ και πέρα. Ας σημειωθεί ότι στους λογαριασμούς με διακανονισμό εξόφλησης, η αποπληρωμή των δόσεων γίνεται κάθε μήνα.
Επιδόσεις
Σχολιάζοντας τις επιδόσεις της ΔΕΗ ο κ. Ζερβός δήλωσε ότι «το τέταρτο τρίμηνο του 2011 δείχνει εξίσου αρνητικό με το τρίτο τρίμηνο, το οποίο ήταν ζημιογόνο» και αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται η επιχείρηση για την αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων, καθώς τα τοκοχρεολύσια του 2012 αγγίζουν το 1,2 δισ. ευρώ. Μόνον στο πρώτο τρίμηνο πρέπει να αποπληρώσει περί τα 700 εκατ. ευρώ, γι' αυτόν το λόγο η αύξηση των τιμολογίων παίζει καθοριστικό ρόλο, υπογράμμισε ο κ. Ζερβός.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ είπε ακόμα ότι οι τράπεζες και οι αναλυτές πιέζουν για τη μείωση του χρέους και ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα ήταν καλό η κυβέρνηση να αποσαφήνιζε εγκαίρως το ποσοστό των εσόδων από την πώληση μονάδων κ.λπ. που θα μπορούσε να παραμείνει στην επιχείρηση.

Ο Αρειος Πάγος αποφάσισε να ζητήσει μέτρα κατά της φοροδιαφυγής Τροποποίηση του «άρθρου 99» ζητάνε οι εισαγγελείς

Ο Αρειος Πάγος αποφάσισε να ζητήσει μέτρα κατά της φοροδιαφυγής
Τροποποίηση του «άρθρου 99» ζητάνε οι εισαγγελείς
Ο Αρειος Πάγος αποφάσισε να ζητήσει μέτρα κατά της φοροδιαφυγής



 
Νομοθετικές βελτιώσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής αποφάσισαν να ζητήσουν από την κυβέρνηση οι εισαγγελείς, κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την Παρασκευή.

Κατά τη σύσκεψη αυτή, η οποία έγινε υπό την προεδρία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, παρευρέθηκαν ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και εποπτεύων το οικονομικό έγκλημα Ν. Παντελής, ο εισαγγελέας του Οικονομικού Εγκλήματος Γρ. Πεπόνης καθώς και οι προϊστάμενοι της Εισαγγελία Εφετών και Πρωτοδικών Αθηνών.

Κατά την επίμαχη σύσκεψη τέθηκαν στο τραπέζι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην πράξη οι εισαγγελείς για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η δυσλειτουργία του νομοθετικού πλαισίου που υπάρχει, αλλά και η νομοθετική αδυναμία να οδηγηθούν οι φοροφυγάδες στη φυλακή.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί μέσα στο επόμενο διάστημα θα προτείνουν νομοθετικές αλλαγές και βελτιώσεις προκειμένου να γίνει αποτελεσματική η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εισαγγελείς θα ζητήσουν την τροποποίηση του γνωστού «άρθρου 99» που αφορά στην πτώχευση, όπως επίσης θα προτείνουν αλλαγές στο νομοθετικό καθεστώς των προφυλακίσεων που αφορούν στη φοροδιαφυγή.
 
το ΒΗΜΑ

Το Μάρτιο η κάρτα εργασίας.

Το Μάρτιο η κάρτα εργασίας.



 Από την πρώτη Μαρτίου του 2012 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της κάρτας εργασίας σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με το κλιμάκιο της τρόικας.

Οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα εγκαταστήσουν το σύστημα στους χώρους εργασίας τους και θα καταβάλλουν εμπροθέσμως τις ασφαλιστικές εισφορές, θα έχουν έκπτωση 10% επί των αντίστοιχων εισφορών. Η έκπτωση θα αφορά τόσο τις εργοδοτικές όσο και τις εργατικές εισφορές.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί πρόβλεψη του νέου μνημονίου και ο κ. Κουτρουμάνης δεν απέκλεισε και νέα μείωση πέρα του 10% μέσα στο καλοκαίρι με ταυτόχρονη διεύρυνση της βάσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Το υπουργείο Εργασίας θα θέσει το θέμα στη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, η οποία ξεκινά από τον ερχόμενο Ιανουάριο και θα αφορά τον σχεδιασμό των μέτρων για περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους και άλλες εργασιακές ρυθμίσεις.

Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ξεκινήσει κατ' ιδίαν επαφές με τους εταίρους, προκειμένου να καθορισθεί η ατζέντα του διαλόγου. Η ΓΣΕΕ έχει ήδη διαμηνύσει από την πλευρά της, ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί δυσμενέστερες ρυθμίσεις σε ασφαλιστικά ή εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Εργασίας, η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν θα αποτελέσει μέρος του διαλόγου, καθώς όπως τόνισε, «μια τέτοια παρέμβαση θα αποτελούσε αιτία πολέμου με τους κοινωνικούς εταίρους».

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δέχθηκαν κατά τη συνάντηση ότι το καθαρά μισθολογικό κόστος έχει ήδη μειωθεί από την ψήφιση του άρθρου 37 και την υπογραφή ατομικών συμβάσεων, ενώ εξέφρασαν ικανοποίηση για την αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Εργασίας, με την επέκταση των ατομικών συμβάσεων και της εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης η μεσοσταθμική μείωση αποδοχών το 2011, κυμάνθηκε από 8% έως και 16%. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, νομοθετική ρύθμιση για τις ατομικές συμβάσεις ώστε να αποφεύγονται οι αποκλίσεις από τις αντίστοιχες επιχειρησιακές.

Η τρόικα, συμφώνησε με τα ποσοστά των μειώσεων των επικουρικών συντάξεων. Η σχετική τροπολογία επρόκειτο να κατατεθεί ως το τέλος του έτους, αλλά αυτό θα γίνει τελικά με το νέο έτος. Ανεξάρτητα πάντως με το πότε θα κατατεθεί η σχετική τροπολογία, οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου.

Πηγή Newsbeast.gr

STOP στις κατασχέσεις σπιτιών με πράξη νομοθετικού περιεχομένου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

STOP στις κατασχέσεις σπιτιών με πράξη νομοθετικού περιεχομένου
STOP στις κατασχέσεις σπιτιών με πράξη νομοθετικού περιεχομένου
Ρυθμίζονται θέματα για την εφεδρεία, φορολογικά, προβλήματα στην εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
16/12/2011
Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ενέκρινε ομόφωνα το Υπουργικό Συμβούλιο ρυθμίζονται θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα, σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και στήριξης της ελληνικής οικονομίας και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα υποβληθεί το ταχύτερο δυνατόν, ίσως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προς κύρωση στη Βουλή.

Ρυθμίζονται θέματα για την εφεδρεία, φορολογικά, προβλήματα στην εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ακόμη προβλέπεται συμψηφισμός οφειλών μεταξύ ασφαλιστικών ταμείων και φαρμακευτικών εταιρειών.

Επιπλέον επεκτείνεται η απαγόρευση πλειστηριασμών από τις τράπεζες μέχρι το τέλος του 2012 και δίνονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, ώστε να προστατευθούν ευαίσθητες ομάδες.

Αναλυτικά, με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εισηγήθηκε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος και ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο:
  • Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την αυτοδίκαιη απόλυση των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων καθώς και των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, που συμπληρώνουν 35 έτη υπηρεσίας και το 55ο έτος της ηλικίας τους και υπάγονται στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου.
  • Συμπληρώνονται άμεσα οι διατάξεις των παρ. 3, 4 και 7 του άρθρου 34 του ν. 4024/2011, σχετικά με τη θέση σε εφεδρεία των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
  • Αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα στην εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ν. 2362/1995) και να διασφαλισθεί η ομαλή εκτέλεσή του, χωρίς υπέρβαση του ορίου των ετήσιων συνολικών πιστώσεων του Π.Δ.Ε., καθώς από την πορεία του εξαρτάται και η απορρόφηση πόρων από την Ε.Ε..
  • Διασφαλίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη καταβολή των αποδοχών, τόσο στο μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό που υπηρετεί στις Περιφέρειες, όσο επίσης και στο αντίστοιχο προσωπικό που μετατάχθηκε σε Δήμους, με την δαπάνη αυτή να βαρύνει υπό όρους τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
  • Υπάρχει πρόβλεψη για τήρηση των απαραίτητων βιβλίων και στοιχείων των φορολογουμένων και μετά την 1.1.2012 που ορίζεται στη διάταξη της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 5 του ν. 3888/2010 (Α΄ 175), μέχρι την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας ενσωμάτωσης των αναγκαίων διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων στις διατάξεις της Φορολογίας Εισοδήματος, (ν. 2238/1994) ή σε άλλο φορολογικό νόμο
  • Παρατείνεται η ισχύς για ένα έτος του ισχύοντος καθεστώτος σχετικά με τις δαπάνες λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ
  • Θεσπίζεται άμεσα η δυνατότητα, σε επείγουσες περιπτώσεις μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων πιστωτικών ιδρυμάτων προς άλλα πιστωτικά ιδρύματα, οι σχετικές διαδικασίες (υποβολή προσφορών, καθορισμός του ανταλλάγματος και μεταβίβαση) να χωρούν με βάση προσωρινή αποτίμηση από την Τράπεζα της Ελλάδος.
  • Αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά το στάδιο της πρώτης λειτουργίας του νέου φορέα ΕΟΠΥΥ, για τη διασφάλιση της συνέχειας των παροχών ασθένειας προς τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους των κλάδων ασθένειας ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ, της ομαλής καταβολής των αποδοχών του συνόλου του προσωπικού που μεταφέρεται στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και της ιατρικής περίθαλψης των ασφαλισμένων στους κλάδους ασθένειας του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ.
  • Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν απαιτήσεις ασφαλιστικών φορέων έναντι των φαρμακευτικών εταιρειών ή κατόχων αδείας κυκλοφορίας φαρμακευτικών σκευασμάτων, με συμψηφιστική εξόφληση απαιτήσεων και υποχρεώσεων μεταξύ Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, δημόσιων νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και φαρμακευτικών εταιρειών
  • Ρυθμίζονται περαιτέρω θέματα της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, που αφενός αποσκοπούν στην καλύτερη ρύθμιση της αγοράς με τη θέσπιση ευρύτερων κανόνων εύρυθμης λειτουργίας και αφετέρου επιδιώκεται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της εταιρίας Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΑΕ, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του οφέλους για το Δημόσιο κατά τον πλέον συμφέροντα για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας τρόπο.

Μία Δευτέρα με δραχμές!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μία Δευτέρα με δραχμές!
Μία Δευτέρα με δραχμές!
«Θα είναι ο χειρότερος εφιάλτης της Ευρώπης: ύστερα από εβδομάδες φημών, κάποιο Σάββατο βράδυ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, και την επιστροφή στη δραχμή».
15/12/2011
«Θα είναι ο χειρότερος εφιάλτης της Ευρώπης: ύστερα από εβδομάδες φημών, κάποιο Σάββατο βράδυ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, και την επιστροφή στη δραχμή». Αυτό υποστηρίζει δημοσίευμα των New York Times, που πιθανολογεί ότι στη συνέχεια ο στρατός θα καταλάβει την εξουσία.
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Τη Δευτέρα, αντί να πάνε στις δουλειές τους, οι Έλληνες θα σχηματίζουν ουρές μπροστά από τις πόρτες των τραπεζών, για να πάρουν τις καταθέσεις τους, που θα έχουν 'παγώσει'. Η αξία της δραχμής θα υποχωρήσει πάνω από 60% έναντι του ευρώ, ενώ, στα ελάχιστα καταστήματα που θα ανοίξουν, οι τιμές θα εκτοξευθούν στα ύψη.
Σύντομα, η χρηματοδότηση της χώρας από το εξωτερικό θα διακοπεί, καθώς η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Και με τη χώρα να βυθίζεται στο χάος, η στρατιωτική ηγεσία θα αναλάβει τον έλεγχο της κυβέρνησης», υποστηρίζει το δημοσίευμα των New York Times.
Ο κίνδυνος
«Αυτή η αλυσίδα των τρομακτικών γεγονότων μπορεί να μη γίνει τελικά πράξη, αλλά ο κίνδυνος η Ελλάδα ή κάποια άλλη χώρα που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, να εγκαταλείψει το ευρώ, δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί», τονίζει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.


σημείωση blog: Αντε και κάθε Δευτέρα θα λέμε .
"Την σκαπουλάραμε και αυτή την βδομάδα"

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Σε περίπτωση κατάθεσης εκπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011, αναγνωρίζονται οι αποδείξεις του κωδικού 049;

Σε περίπτωση κατάθεσης εκπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011, αναγνωρίζονται οι αποδείξεις του κωδικού 049;
 
Με τις διατάξεις της περίπτωσης α' της παραγράφου 3 του άρθρου 27 του Ν. 3986/2011 αντικαταστάθηκαν το πέμπτο έως και το ενδέκατο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του Ν. 2238/1994 εξής:
 «Το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται σε ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%). Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα της εμπρόθεσμης δήλωσής τους
 
Όμως με τις διατάξεις της παραγράφου 8 του ίδιου άρθρου ορίζεται σαφέστατα ότι «Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται για εισοδήματα και δαπάνες που πραγματοποιούνται από 1.1.2011 και μετά
 
Οι διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 2238/1994 για τις αποδείξεις που ίσχυαν για τις δηλώσεις οικονομικού έτους 2011 (εισοδήματα και δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν το ημερολογιακό έτος 2010), όπως αυτές τέθηκαν με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του Ν. 3842/2010, ορίζουν σαφέστατα και αυτές ότι οι δαπάνες αναγνωρίζονται εφόσον έχουν συμπεριληφθεί στην αρχικήδήλωση, (Σχετική και η εγκύκλιος διαταγή ΠΟΛ. 1135/4.10.2010).
 
Κατά συνέπεια οι δαπάνες του κωδικού 049 για τις δηλώσεις του οικονομικού έτους 2011 (εισοδήματα ημερολογιακού έτους 2010) αναγνωρίζονται εφ’ όσον έχουν συμπεριληφθεί στηναρχική δήλωση ανεξάρτητα αν αυτή είναι εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη. Αν ο νομοθέτης ήθελε να υποβληθούν με την αρχική θα το ανέγραφε στο νόμο ή στη χειρότερη περίπτωση στην εγκύκλιο (αν και η τροποποίηση διάταξης με εγκύκλιο είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτη).
 
Κατά συνέπεια η ερμηνεία που δίνουν ορισμένοι υπάλληλοι Δ.Ο.Υ. είναι εντελώς λανθασμένη, δεν στηρίζεται στις σχετικές νομοθετικές διατάξεις, ούτε υπάρχει κάποια γραπτή οδηγία (εγκύκλιος) η οποία να δικαιώνει τις απόψεις τους. Άρα θα πρέπει να παραλάβουν την αρχική - εκπρόθεσμη δήλωση με το αναγραφόμενο ποσό δαπανών στον κωδικό 049 και δεν νομιμοποιούνται να προβούν σε διόρθωση ή διαγραφή του υπόψη ποσού από τη δήλωση.
 
Για τις δηλώσεις οικονομικού έτους 2012 και επομένων απαιτείται πλέον η υποβολή εμπρόθεσμης δήλωσης για την αναγνώριση των δαπανών αυτών.

Φορολογική αντιμετώπιση των τακτοποιούμενων ημιυπαίθριων χώρων των Ν. 3843/2010 και Ν. 3897/2010 (Τεύχος 280)

 
Μελέτες (Περιοδικό ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ PROSVASIS)
Φορολογική αντιμετώπιση των τακτοποιούμενων ημιυπαίθριων χώρων των Ν. 3843/2010 και Ν. 3897/2010 (Τεύχος 280)


1.1. Γενικά
Με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.3843/2010 (ΦΕΚ 62/Α’/28.4.2010), ορίζεται η διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων των οικοδομών, των χώρων που έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης, καθώς και της προσθήκης χώρων εντός του όγκου των κτιρίων καθ’ υπέρβαση των όρων και των περιορισμών δόμησης αυτών.
Με τις διατάξεις των περ. α’ και β’ της παρ. 5 του άρθρου 22 του Ν.3897/2010 (ΦΕΚ 208/Α’/10.12.2010), με τις οποίες τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του Ν.3843/2010, ορίζεται ότι:
α) Για τους χώρους που διατηρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.3843/2010 δεν οφείλεται αναδρομικά οποιοσδήποτε φόρος. Τυχόν ήδη καταβληθέντες φόροι δεν αναζητούνται.
β) Οι χώροι που διατηρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.3843/2010 δεν λαμβάνονται υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων της κείμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας. Ειδικά ως προς το φόρο ακίνητης περιουσίας και για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, οι τακτοποιούμενοι χώροι συνεχίζουν να λαμβάνονται φορολογικά υπόψη όπως ήταν πριν από την τακτοποίησή τους.

1.2. Οδηγίες ΕΔΥΟ ΠΟΛ.1126/31.5.2011

1.2.1. Φορολογία εισοδήματος
Με την ΕΔΥΟ ΠΟΛ.1126/31.5.2011 κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις των περ. α’ και β’ της παρ. 5 του άρθρου 22 του Ν.3897/2010 και δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος, η ανωτέρω εγκύκλιος προβλέπει τα ακόλουθα:
α) Όπως είχε γίνει δεκτό με το υπ’ αριθ. 1082538/1624/Α0012/5.9.2007 έγγραφο της Διεύθυνσης Φορολογίας Εισοδήματος, η επιφάνεια των ημιυπαίθριων χώρων οικοδομής, μετά την μετατροπή τους σε χώρο κύριας χρήσης, λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του τεκμηρίου απόκτησης ακινήτου της περ. γ’ του άρθρου 17 του Ν.2238/1994.
β) Σε όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις τακτοποίησης ημιυπαίθριων κ.λπ. χώρων ακινήτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.3843/2010, οι τακτοποιημένοι χώροι λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της απαλλασσόμενης ή φορολογούμενης κατά περίπτωση επιφάνειας των ακινήτων αυτών για την εφαρμογή των διατάξεων φορολογίας εισοδήματος..

Διατάξεις του Ν.2238/1994 για την εφαρμογή των οποίων
υπολογίζεται η επιφάνεια των τακτοποιημένων χώρων των ακινήτων
α
Περ. α’ και β’ της παρ. 2 του άρθρου 6
Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος του ακαθάριστου εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση γενικά, καθώς και του τεκμαρτού εισοδήματος από δωρεάν παραχώρηση μιας κύριας κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα
β
Περ. ε’ της παρ. 1 του άρθρου 8
Έκπτωση από το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου του ποσού των δεδουλευμένων τόκων στεγαστικού δανείου που καταβάλλονται για απόκτηση πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ. και αφορούν δάνεια που συνάφθηκαν μέχρι 31.12.2002
γ
Περ. γ’ της παρ. 2 του άρθρου 9
Μείωση φόρου ίση με το 20% του ποσού που καταβάλλεται για δεδουλευμένους τόκους στεγαστικού δανείου απόκτησης α’ κατοικίας μέχρι 120 τ.μ. και αφορούν δάνεια που συνάφθηκαν από 1.1.2003 και μετά
δ
Περ. α’ και β’ της παρ. 1 του άρθρου 16
Προσδιορισμός του αντικειμενικού εισοδήματος με βάση την ετήσια αντικειμενική δαπάνη της ιδιοκατοικούμενης ή μισθούμενης ή δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας, καθώς και μιας ή περισσότερων δευτερευουσών κατοικιών, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειάς τους
ε
Περ. γ’ του άρθρου 17
Προσδιορισμός της ετήσιας δαπάνης με βάση και τα ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για αγορά ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική  μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών[1]
στ
Παρ. 1 του άρθρου 20
Προσδιορισμός του εισοδήματος από ακίνητα[2]


ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ

(1) Η εφαρμογή των διατάξεων αυτών έχει ανασταλεί για δαπάνη απόκτησης πρώτης κατοικίας επιφάνειας μέχρι 120 τ.μ. και συνολικής αξίας μέχρι 200.000,00 ευρώ από 17.12.2010 μέχρι 31.12.2012, με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3899/2010.
(2) Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος από ακίνητα, (εκμίσθωση, ιδιοχρησιμοποίηση και δωρεάν παραχώρηση) συμπληρώνεται και συνυποβάλλεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος η «Αναλυτική Κατάσταση για τα Μισθώματα Ακινήτων» (Έντυπο Ε2). Στους πίνακες του εντύπου αυτού υπάρχουν ενδείξεις που αφορούν στην επιφάνεια των ακινήτων.


1.2.1.1. Χρόνος τακτοποίησης των χώρων
Για την εφαρμογή των διατάξεων φορολογίας εισοδήματος, ως χρόνος τακτοποίησης των χώρων αυτών θεωρείται η τοποθέτηση από την πολεοδομία της σφραγίδας για τη βεβαίωση της πληρότητας του φακέλου στο αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης τακτοποίησης.

1.2.1.2. Οικονομικό έτος κατά το οποίο οι χώροι αυτοί θα συμπεριληφθούν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος
Οι χώροι που τακτοποιούνται, πρέπει για πρώτη φορά να συμπεριληφθούν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλεται το οικονομικό έτος 2012 (εισοδήματα ημερολογιακού έτους 2011).
Στη δήλωση αυτή θα περιληφθούν οι χώροι που έχουν τακτοποιηθεί μέσα στο 2010, καθώς και όσοι έχουν τακτοποιηθεί μέσα στο 2011.[3]


ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ

(3) Οι χώροι που τακτοποιούνται μέσα στο έτος 2011, ανεξάρτητα από την ημερομηνία τακτοποίησής τους, πρέπει να δηλωθούν διορθωμένοι για όλη τη χρήση του 2011, στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 και έτσι θα συνεχίζουν να δηλώνονται και τα επόμενα οικονομικά έτη. Ομοίως, οι χώροι που τακτοποιούνται μέσα στο έτος 2012, ανεξάρτητα από την ημερομηνία τακτοποίησής τους, πρέπει να περιληφθούν διορθωμένοι για όλη τη χρήση 2012, στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 και των επόμενων οικονομικών ετών.


Προσοχή: Σε περίπτωση που παρά την υποχρέωση δήλωσής τους, διαπιστωθεί ότι οι τακτοποιημένοι χώροι δεν δηλώνονται ή δηλώνονται ανακριβώς στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται μετά την τακτοποίησή τους, επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις.

1.2.1.3. Επισημάνσεις

Κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της περ. α’ της παρ. 5 του άρθρου 22 του Ν.3897/2010
Δεν επιβάλλεται αναδρομικά φόρος εισοδήματος, προσαύξηση ή πρόστιμο, για τους χώρους που τακτοποιήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.3843/2010, αν διαπιστωθεί ότι δεν δηλώθηκαν ή ότι δηλώθηκαν ανακριβώς κατά τα προγενέστερα της τακτοποίησής τους οικονομικά έτη
Φόρος εισοδήματος που έχει καταβληθεί για τους χώρους αυτούς κατά τα προηγούμενα της τακτοποίησής τους οικονομικά έτη (οικονομικά έτη 2011 και προγενέστερα), δεν συμψηφίζεται ούτε επιστρέφεται στον φορολογούμενο

1.2.2. Φορολογία ακίνητης περιουσίας - Δήλωση στοιχείων ακινήτων
Σε ό,τι αφορά τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) των χώρων που έχουν τακτοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 Ν.3843/2010, η ΕΔΥΟ ΠΟΛ.1126/31.5.2011 δίνει τις ακόλουθες οδηγίες:
Σύμφωνα με την περ. β’ της παρ. 5 του άρθρου 22 του Ν.3897/2010, ως προς τον ΦΑΠ και για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, οι τακτοποιούμενοι χώροι (άρθρο 5 του Ν.3843/2010), ήτοι οι ημιυπαίθριοι χώροι και οι χώροι στο υπόγειο, ισόγειο ή σε άλλη στάθμη του κτιρίου, οι οποίοι βρίσκονται  μέσα στον εγκεκριμένο κτιριακό όγκο βάσει της οικοδομικής του άδειας, η οποία εκδόθηκε ή αναθεωρήθηκε έως 2.7.2009 και έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης καθ’ υπέρβαση των όρων και περιορισμών δόμησης του ακινήτου και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις, τους όρους και τη διαδικασία που ορίζονται στα άρθρα 5 έως 7 του ίδιου νόμου, εφόσον η χρήση τους δεν απαγορεύεται από τις πολεοδομικές διατάξεις για τις χρήσεις γης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου, συνεχίζουν να λαμβάνονται φορολογικά υπόψη όπως πριν την τακτοποίησή τους.
Κατά συνέπεια:
α) Οι τακτοποιούμενοι ημιυπαίθριοι, που είτε είχαν ήδη περιληφθεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων ως βοηθητικοί χώροι είτε είχε παραληφθεί η αναγραφή τους, δεν απαιτείται μόνο για το λόγο της τακτοποίησής τους να αναγραφούν ως κύριοι χώροι στη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2011 και, όσον αφορά τον ΦΑΠ, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, όπως ακριβώς πριν την τακτοποίησή τους.
Στις περιπτώσεις που υπάρχει υποχρέωση αναγραφής στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) ακινήτου που περιλαμβάνει τακτοποιούμενο ημιυπαίθριο χώρο, για άλλη αιτία (π.χ. αγορά, μεταβολή του είδους εμπράγματου δικαιώματος, μεταβολή των ποσοστών ιδιοκτησίας, διαχωρισμού επικαρπίας - ψιλής κυριότητας κ.λπ.), τότε κατά την αναγραφή του ακινήτου συμπεριλαμβάνονται στους κύριους χώρους του ακινήτου και τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου χώρου.
Δηλαδή, σε περίπτωση μεταβίβασης για οποιαδήποτε αιτία του ακινήτου που περιλαμβάνει τακτοποιούμενο ημιυπαίθριο χώρο, η απεικόνιση των ημιυπαίθριων χώρων στους κύριους χώρους θα περιληφθεί στη δήλωση του καινούργιου ιδιοκτήτη, ενώ σε περίπτωση διαχωρισμού επικαρπίας - ψιλής κυριότητας, θα περιληφθεί στη δήλωση τόσο του επικαρπωτή όσο και του ψιλού κυρίου..
β) Οι τακτοποιούμενοι χώροι, λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης, οι οποίοι είχαν ήδη περιληφθεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων δεν απαιτείται μόνο για το λόγο της τακτοποίησής τους να τροποποιηθούν και να αναγραφούν στην πραγματική τους κατάσταση στη δήλωση στοιχείων ακινήτων και, όσον αφορά τον ΦΑΠ, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, όπως ακριβώς πριν την τακτοποίησή τους.
Τακτοποιούμενοι χώροι που έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης, οι οποίοι ουδέποτε είχαν αναγραφεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, αναγράφονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων του οικείου έτους, μετά την τακτοποίησή τους.
Στις περιπτώσεις που υπάρχει υποχρέωση αναγραφής στη δήλωση στοιχείων ακινήτων του χώρου που τακτοποιήθηκε λόγω μετατροπής του σε χώρο κύριας χρήσης, για άλλη αιτία (π.χ. αγορά, μεταβολή του είδους εμπράγματου δικαιώματος, μεταβολή των ποσοστών ιδιοκτησίας, διαχωρισμού επικαρπίας- ψιλής κυριότητας κ.λπ.), τότε ο εν λόγω χώρος θα αναγραφεί στην πραγματική του κατάσταση.
γ) Για την εφαρμογή των διατάξεων της φορολογίας ακίνητης περιουσίας και της δήλωσης στοιχείων ακινήτων, ως χρόνος τακτοποίησης θεωρείται η τοποθέτηση από την πολεοδομία της σφραγίδας για την βεβαίωση της πληρότητας του φακέλου στο αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης τακτοποίησης.
δ) Εάν, παρά τα αναφερόμενα στις ανωτέρω περ. α’ και β’, ιδιοκτήτης τακτοποιούμενου ημιυπαίθριου χώρου ή χώρου που έχει μετατραπεί σε χώρο κύριας χρήσης επιθυμεί να απεικονίσει την πραγματική κατάσταση του ακινήτου του, δύναται να το κάνει υποβάλλοντας δήλωση στοιχείων ακινήτων το επόμενο της τακτοποίησης έτος, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην περ. γ’.

1.2.2.1. Παραδείγματα

Παράδειγμα 1ο

Φορολογούμενος δεν είχε δηλώσει καθόλου ή είχε δηλώσει στους βοηθητικούς χώρους ημιυπαίθριο χώρο 15 τ.μ. που βρίσκεται σε δηλωθέν διαμέρισμα κύριων χώρων 100 τ.μ.
(Ο ημιυπαίθριος αυτός χώρος τακτοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2010)
Μετά την τακτοποίηση, δεν έχει ακολουθήσει κάποια άλλη μεταβιβαστική πράξη
Τον Φεβρουάριο του 2011 ο φορολογούμενος μεταβίβασε την ψιλή κυριότητα στην κόρη του με γονική παροχή
Τον Φεβρουάριο του 2011 το διαμέρισμα πωλήθηκε
Δεν απαιτείται να γίνει μεταβολή στη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2011 και επομένων ετών, εφόσον δεν υπάρξει μεταβολή
Το 2012 και οι δυο υπόχρεοι, τόσο η κόρη (ψιλός κύριος) όσο και ο πατέρας (επικαρπωτής), οφείλουν να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων συμπεριλαμβάνοντας τον ημιυπαίθριο χώρο στους κύριους χώρους (ο μεν πατέρας δηλώνοντας μεταβολή η δε κόρη το νέο ακίνητο)
Ο μεν αγοραστής θα δηλώσει το διαμέρισμα και τον ημιυπαίθριο χώρο στους κύριους χώρους, ο δε πωλητής θα διαγράψει το ακίνητο αναγράφοντάς το όπως το είχε δηλώσει αρχικά

Παράδειγμα 2ο

Φορολογούμενος στη δήλωση στοιχείων ακινήτων προηγούμενων ετών συμπεριέλαβε στους κύριους χώρους διαμερίσματός του κλειστό ημιυπαίθριο
(Στη συνέχεια τακτοποίησε τον εν λόγω ημιυπαίθριο)
Ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να τροποποιήσει το Ε9, αφαιρώντας τον ημιυπαίθριο, διότι έχει ήδη απεικονίσει την πραγματική κατάσταση του ακινήτου του
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα και με την περ. α’ της παρ. 5 του Ν.3897/2010, τυχόν ήδη καταβληθέντες φόροι δεν αναζητούνται

Παράδειγμα 3ο

Φορολογούμενος τακτοποίησε το έτος 2010 υπόγειο χώρο, που σύμφωνα με την οικοδομική άδεια ήταν αποθήκη ή χώρος στάθμευσης, σε κατοικία
Στη δήλωση στοιχείων ακινήτων είχε δηλωθεί ως αποθήκη ή χώρος στάθμευσης, σύμφωνα με την οικοδομική άδεια
Στη δήλωση στοιχείων ακινήτων δεν είχε δηλωθεί καθόλου ο εν λόγω χώρος
Μετά την τακτοποίηση ο ιδιοκτήτης προβαίνει σε πώληση του εν λόγω ακινήτου μέσα στο έτος 2010
Σε αυτή την περίπτωση, μετά την τακτοποίηση, δεν απαιτείται τροποποίηση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2011 και επόμενων ετών, εφόσον δεν υπάρξει μεταβολή
Σε αυτή την περίπτωση υποβάλλεται δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2011, στο οποίο θα εμφανίζεται το ακίνητο ως κατοικία
Σε αυτή την περίπτωση ο μεν αγοραστής θα αποτυπώσει το ακίνητο στη δήλωση στοιχείων ακινήτων ως κατοικία, ο δε πωλητής δεν θα κάνει κάποια ενέργεια πλην της τυχόν διαγραφής του ακινήτου, εφόσον το είχε συμπεριλάβει σε δήλωση στοιχείων ακινήτων προηγούμενων ετών

Παράδειγμα 4ο

Φορολογούμενος τακτοποιεί το 2010 ολόκληρο το ισόγειο κτιρίου (pilotis) τον οποίο είχε μετατρέψει σε κατοικία το 2009
Ο χώρος αυτός δεν είχε αναγραφεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2010
Ο χώρος αυτός είχε αναγραφεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων 2010 ως αποθήκη ή ως θέση στάθμευσης
Ο υπόχρεος θα πρέπει να υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων 2011 προκειμένου να τον δηλώσει στην πραγματική του κατάσταση
Μετά την τακτοποίηση δεν απαιτείται να δηλωθεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων ως κατοικία

Παράδειγμα 5ο

Μεταβιβάζεται ακίνητο στο ισόγειο κτιρίου, το οποίο σύμφωνα με την οικοδομική άδεια ήταν αρχικά αποθήκη και ο πωλητής πριν τη μεταβίβαση το είχε τακτοποιήσει ως κατοικία.
(Ο αγοραστής του εν λόγω ακινήτου, ανεξάρτητα από το πώς αναγράφεται το ακίνητο στο συμβόλαιο, το χρησιμοποίησε ως επαγγελματική στέγη)
Το συγκεκριμένο ακίνητο πρέπει να δηλωθεί από τον αγοραστή ως επαγγελματική στέγη

1.2.3. Φορολογία μεταβίβασης ακινήτων
Σύμφωνα με τις διατάξεις της φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, οι ημιυπαίθριοι ή βοηθητικοί χώροι, οι οποίοι μεταβιβάζονται με επαχθή αιτία και ήδη κατά το χρόνο της αγοράς έχουν διαμορφωθεί σε χώρο κύριας χρήσης, υπάγονται σε Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ), ανάλογα με τη χρήση τους.[4]


ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ

(4) Σχετικά τα άρθρα 1 και 3 παρ. 1 περ. ε’ του Α.Ν.1521/1950, το άρθρο 2 παρ. 1 της ΑΥΟ ΠΟΛ.1149/9.6.1994, οι υπ’ αριθ. 1026525/83/Β0012/ΠΟΛ.1046/9.3.2005, 1035134/102/Β0013/ΠΟΛ.1057/6.4.2005, 1047581/133/Β0013/ΠΟΛ.1073/9.5.2005, ΠΟΛ. 1114/19.7.2010 ΕΥΟ και η υπ’ αριθ. 622/2004 γνωμοδότηση του ΝΣΚ.


Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. α’ της παρ. 5 του άρθρου 22 του Ν.3897/2010, για τους χώρους αυτούς που έχουν μεταβιβασθεί και ρυθμιστεί στη συνέχεια με τις διατάξεις του Ν.3843/2010, δεν οφείλεται αναδρομικά οποιοσδήποτε φόρος ούτε επιστρέφεται τυχόν καταβληθείς.
Επίσης, με βάση τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 6 του Ν.3843/2010 και τις υπ’ αριθ. 5 και 8/2010 εγκυκλίους του ΥΠΕΚΑ, ορίζεται ότι οι χώροι οι οποίοι ρυθμίζονται πολεοδομικά με την προβλεπόμενη διαδικασία, μεταβιβάζονται με την επισημείωση ότι αυτοί «ρυθμίστηκαν με τις διαδικασίες του Ν.3843/2010». Η βεβαίωση αυτή (δηλαδή το αντίγραφο της αίτησης του ενδιαφερόμενου επί της οποίας έχει τεθεί η σχετική σφραγίδα περαίωσης της διαδικασίας), η οποία επισυνάπτεται στο σχετικό μεταβιβαστικό συμβόλαιο, επέχει θέση βεβαίωσης χώρου κύριας χρήσης για τους ρυθμισθέντες χώρους και για το χρονικό διάστημα διατήρησης της συγκεκριμένης χρήσης.[5]


ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ

(5) Σχετική η εγκύκλιος 19/2010 του ΥΠΕΚΑ.


Ενόψει των ανωτέρω συνάγεται ότι οι ανωτέρω χώροι, οι οποίοι μεταβιβάζονται με επαχθή αιτία και ήδη κατά το χρόνο της αγοράς έχουν υπαχθεί στην πολεοδομική ρύθμιση του Ν.3843/2010, υπάγονται σε ΦΜΑ ανάλογα με τη χρήση τους. Επίσης, γίνεται δεκτό ότι κατά τη μεταβίβαση των χώρων, για τους οποίους έχει περαιωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και έχει χορηγηθεί η ανωτέρω βεβαίωση, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 1 του Ν.1078/1980.
Συνεπώς, η απαλλαγή πρώτης κατοικίας χορηγείται και για την επιφάνεια των χώρων αυτών με βάση τις προϋποθέσεις του άρθρου 1 του Ν.1078/1980, εφόσον κατά το χρόνο της αγοράς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ρύθμισής τους σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3843/2010.
Ο φόρος μεταβίβασης, ο οποίος κατεβλήθη για την αξία των χώρων που είχαν ήδη ρυθμισθεί κατ’ εφαρμογή του Ν.3843/2010 την ημέρα της αγοράς (σύνταξης μεταβιβαστικού συμβολαίου) για ακίνητα που είχαν υπαχθεί στις διατάξεις της απαλλαγής πρώτης κατοικίας, μπορεί να επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθείς εντός τριετίας από την ημερομηνία καταβολής του, μετά από υποβολή σχετικής αίτησης από τον υπόχρεο.

Παράδειγμα
Άγαμος φορολογούμενος, δικαιούχος απαλλαγής φόρου για αγορά πρώτης κατοικίας (με αφορολόγητο όριο 200.000,00 ευρώ), αγόρασε την 10.5.2011 ένα διαμέρισμα αξίας 180.000,00 ευρώ και επιφάνειας 90 τ.μ. στην οποία περιλαμβάνονταν «κλειστός» ημιυπαίθριος χώρος επιφανείας 10 τ.μ., ο οποίος είχε ήδη ρυθμισθεί με τις διατάξεις του Ν.3843/2010 κατά το χρόνο της αγοράς.
Κατά την αγορά αυτή δεν χορηγήθηκε απαλλαγή για την αξία που αναλογούσε στον ημιυπαίθριο χώρο και καταβλήθηκε φόρος ποσού 2.000,00 ευρώ, (2.000,00 ευρώ αξία ανά τ.μ. x 10 τ.μ. = 20.000,00 10% = 2.000,00 ευρώ).
Ο φορολογούμενος δύναται με αίτησή του προς την αρμόδια ΔΟΥ να ζητήσει την επιστροφή του καταβληθέντος φόρου εντός προθεσμίας τριών (3) ετών από την καταβολή του.

1.2.4. Φορολογία κληρονομιώνδωρεών και γονικών παροχών
Στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών εφαρμόζονται ανάλογα τα πιο πάνω αναφερθέντα στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων.