Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Νέα αντικειμενικά κριτήρια για επαγγελματίες και αλλαγές στις ποινές Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να τα συμπεριλάβει στο υπό κατάρτηση φορολογικό νομοσχέδιο

Νέα αντικειμενικά κριτήρια για επαγγελματίες και αλλαγές στις ποινές
Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να τα συμπεριλάβει στο υπό κατάρτηση φορολογικό νομοσχέδιο
Στην πολιτική αβεβαιότητα που έχει μπλοκάρει όλες τις μεγάλες αποφάσεις έχει κολλήσει το φορολογικό νομοσχέδιο.

Δύο είναι τα κρίσιμα θέματα που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών να συμπεριλάβει στο υπό κατάρτηση φορολογικό νομοσχέδιο.

Το πρώτο έχει να κάνει με τις αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών με την καθιέρωση νέων αντικειμενικών κριτηρίων ώστε να μην δηλώνονται προκλητικά χαμηλά εισοδήματα. Το δεύτερο η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και η αντικατάσταση του νέου ποινολογίου με ένα νέο σύστημα που θα βασίζεται στην απλοποίηση των διαδικασιών και στην αυστηροποίηση των ποινών στις περιπτώσεις κατ΄εξακολούθησης φοροδιαφυγής.

Για το θέμα των αντικεμενικών κριτηρίων ειδική ομάδα εργασίας έχει παραδώσει εδώ και αρκετό διάστημα τις προτάσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με σκοπό να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο και να ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012. Τα νέα κριτήρια θα βασίζονται στην επαγγελματική δραστηριότητα του επιτηδευματία, το μέσο όρο των εισοδημάτων που έχει δηλώσει οι επαγγελματίες του κλάδου που ανήκει, τον αριθμό των πελατών, τα ενοίκια που καταβάλει, τις δαπάνες και φυσικά τα πραγματικά έσοδα.

Το υπουργείο Οικονομικών βλέποντας για μία ακόμη χρονιά τα στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων οι επαγγελματίες να εμφανίζουν εισοδήματα «πείνας» στοχεύει με τα νέα κριτήρια στην έμμεση πίεση ωστε να δηλώσουν οι επαγγελματίες τα πραγματικά. Σε κάθε περίπτωση τα νέα κριτήρια θα είναι μαχητά ειδικά σε μία περίοδο όπου η κρίση έχει κτυπήσει όλους τους επαγγελματίες αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ομως, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι δυνατόν κάποιοι τα τελευταία 10 χρόνια συνολικά να έχουν δηλώσει στην εφορία εισοδήματα πολύ χαμηλότερα από όσα δηλώνει ένας συνταξιούχους που λαμβάνει το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Από τις αλλαγές που σχεδιάζονται και όπως φαίνεται θα έρθουν με τη νέα κυβέρνηση αναμένεται να επιβαρυνθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες ενώ έχουν τζίρο τα κέρδη τους είναι πενιχρά χρησιμοποιώντας διάφορα λογιστικά τρυκ.

Σε ό,τι αφορά τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ήδη το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση στην εφαρμογή του καθώς δεν καταργείται όπως προβλεπόταν σε πρόσφατο νόμο από 1η Ιανουαρίου 2012. Συνεπώς μέχρι να έρθουν οι νέες διατάξεις, οι διατάξεις του ΚΒΣ θα συνεχίσουν να ισχύουν κανονικά

Μαύρη τρύπα 3,2 δισ. εκτινάσσει το έλλειμμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαύρη τρύπα 3,2 δισ. εκτινάσσει το έλλειμμα
23/12/2011
Μια τεράστια «μαύρη τρύπα» 3,2 δισ. ευρώ στην εκτέλεση του προϋπολογισμού μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου απειλεί να τινάξει στον αέρα τη δημοσιονομική προσαρμογή του τρέχοντος έτους και να εξακοντίσει το έλλειμμα στο 10% του ΑΕΠ.
Οπως προκύπτει από τα τελικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η υστέρηση των εσόδων πλησιάζει τα 1,8 δισ. ευρώ και η υπέρβαση στο σκέλος των δαπανών τα 1,4 δισ. ευρώ.
Στις δαπάνες είναι χαρακτηριστικό πως οι επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ξεπεράσει στο 11μηνο την πρόβλεψη για το σύνολο του έτους και συνεπώς θα χρειαστούν και νέα κονδύλια από τον προϋπολογισμό. Πιο αναλυτικά, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανέρχεται σε 20,49 δισ. ευρώ και είναι αυξημένο κατά 5% σε σχέση με το αντίστοιχο 11μηνο του 2010.
Μείωση
Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 43.86 δισ. ευρώ και εμφανίζονται μειωμένα κατά 3,0% σε σχέση με το 2010. Η υστέρηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,6 δισ. ευρώ ή 6,2% έναντι του 2010.
H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:
  • Στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2,6 δισ. ευρώ ή 20,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010,
  • Στην ενίσχυση των πρωτογενών δαπανών κατά 3,0% ή 1,3 δισ. ευρώ συγκριτικά με πέρυσι


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑ ΝΕΑ 

Υπουργείο Οικονομικών: Κατάρρευση εσόδων, αύξηση δαπανών

Έλλειμμα 20,49 δισ. ευρώ το 11μηνο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011
Τελευταία ενημέρωση: 22/12/2011 17:49
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού το 11μηνο διαμορφώνεται στα 20,49 δισ. ευρώ. Είναι αυξημένο κατά 4,75% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.  Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 3%, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6,2%.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 43.860 εκατ. ευρώ και εμφανίζονται μειωμένα κατά 3% έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010.

Η υστέρηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος, λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και της μείωσης των εισοδημάτων, καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Η υστέρηση έναντι του στόχου για το ίδιο διάστημα οφείλεται σε καθυστερήσεις είσπραξης των φορολογικών εσόδων που προέκυψαν από την πολυήμερη απεργία του προσωπικού της ΓΓΠΣ και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καθώς και στη μετάθεση στον τελευταίο μήνα του έτους, της είσπραξης εσόδων από την ΕΕ.

Τα έσοδα του Προγράμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι αυξημένα κατά 81,2% ή κατά 1.184 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 11μηνο του 2010.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3.657 εκατ. ευρώ ή 6,2% έναντι του 2010.

H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:

  • Στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2.638 εκατ. ευρώ ή 20,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010,
  • Στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 3% ή 1.339 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, που οφείλεται Στην αύξηση των δαπανών για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 2.768 εκατ. ευρώ, η οποία υπερέβη τη μείωση κατά 1.429 εκατ. ευρώ των υπολοίπων κατηγοριών δαπανών.
Βασικοί αποδέκτες των αυξημένων επιχορηγήσεων ήταν:

Τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1.611 εκατ. ευρώ (κυρίως το ΙΚΑ κατά 1.583 εκατ. ευρώ, ο ΟΑΕΕ κατά 100 εκατ. ευρώ και το ΝΑΤ κατά 42 εκατ. ευρώ), εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές.
  • Ο ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 410 εκατ. ευρώ και
  • Τα νοσοκομεία, κατά 1.059 εκατ. ευρώ, για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 (δόθηκαν επιπλέον 89 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).
Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 40,1% ή 2.874 εκατ. ευρώ.

Από το υπουργείο επισημαίνεται ότι όλα αυτά τα στοιχεία αφορούν μόνον στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης- κατά τον ορισμό του ESA95- που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας. 
 
 

Πονοκέφαλος από την απεργία τον εφοριακών στις 29-30 Δεκεμβρίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ :: ΕΛΛΑΔΑ

Πονοκέφαλος από την απεργία τον εφοριακών στις 29-30 Δεκεμβρίου
23/12/2011

Σε 48ωρη απεργία στις 29 και 30 Δεκεμβρίου κατεβαίνουν οι εφοριακοί ύστερα από απόφαση που έλαβε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ. Η απεργία προκαλεί νέο «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Οικονομικών καθώς πραγματοποιείται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο διάστημα για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων και την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Κι αυτό καθώς τις τελευταίες ημέρες του έτους εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι προσέρχονται στα δημόσια ταμεία για να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους με την εφορία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο δίνει «μάχη» για την αύξηση των εσόδων και μέχρι την εκπνοή του 2011 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, την δόση της έκτακτης εισφοράς, Φ.Π.Α , φόρο εισοδήματος κ.α.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία η κινητοποίηση πραγματοποιείται «λόγω των οξυμένων προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο, τα οποία έχουν επιδεινωθεί μετά τις επιθέσεις, τη συκοφάντηση και τη στοχοποίηση που δεχόμαστε καθώς και τις πολιτικές αποφάσεις που συμβάλλουν στην αυξανόμενη εξαθλίωσή μας».
Τέλος ακινήτων
Επίσης κάνουν λόγο για πειραματισμούς όσον αφορά τη διαδικασία ενστάσεων των πολιτών για το τέλος ακινήτων και προτείνουν μια «αυτοματοποιημένη διαδικασία».
Συγκεκριμένα προτείνουν να δημιουργηθεί ειδικό έντυπο αίτησης όπου θα αναγράφονται συγκεκριμένα οι λόγοι εξαίρεσης από το χαράτσι και να αποστέλλεται στη ΓΓΠΣ, είτε ηλεκτρονικά απευθείας από το φορολογούμενο, είτε από τα ΚΕΠ, είτε μέσω της αρμόδιας ΔΟΥ και να λαμβάνει απάντηση από τη ΓΓΠΣ στο σπίτι του ο κάθε πολίτης.
Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2012 η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων έτους 2011 καθώς και της διόρθωσης στοιχείων της περιουσιακής κατάστασης.

Συμψηφισμός χρεών με το Δημόσιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμψηφισμός χρεών με το Δημόσιο
Συμψηφισμός χρεών με το Δημόσιο
Συμψηφισμός χρεών με το Δημόσιο
23/12/2011
Ενα νέο σύστημα με αντικειμενικά κριτήρια... επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να «στεγανοποιήσει» το καθεστώς επιστροφών φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Παράλληλα προωθεί «αυτοματοποιημένο» συμψηφισμό για χρέη από και προς το Δημόσιο.
Το σχέδιο είναι έτοιμο και σύμφωνα με πληροφορίες τίθεται σε ισχύ στις αρχές του 2012.
Μεταξύ των άλλων προβλέπει ηλεκτρονικές λίστες προτεραιότητας για τις επιστροφές βάσει του χρόνου υποβολής της αίτησης από τον δικαιούχο, διαφορετική λίστα για τις επιχειρήσεις οι οποίες κατά το παρελθόν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις, αυτόματο συμψηφισμό των χρεών του οφειλέτη με επιστροφές φόρων και συσχετισμό των επιστροφών με την πορεία των φορολογικών εσόδων.
Οπως σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η εφαρμογή του νέου συστήματος έχει ως στόχο να αποκλείσει τον... ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή να μην επαφίεται στην κρίση των προϊσταμένων των Δ.Ο.Υ. το πότε θα καταβληθούν οι επιστροφές φόρων και σε ποιες επιχειρήσεις.
Η ηγεσία του υπουργείου προωθεί το μέτρο των αντικειμενικών κριτηρίων μετά και την καταγγελία υψηλόβαθμου παράγοντα του ΣΔΟΕ για την καταβολή «γρηγορόσημου» για τη γρήγορη επιστροφή φόρου, το οποίο φθάνει πλέον και το 10% του συνολικού ποσού.
Μάλιστα, μετά την καταγγελία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου απέστειλε επιστολή προς τον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Γιάννη Καπελέρη, με την οποία ζήτησε «την ενεργοποίηση διαδικασιών προκειμένου να διασφαλιστούν η ομαλότητα και η ισονομία κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας επιστροφής διαφόρων φόρων προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, την αντικειμενικοποίηση του συστήματος επιστροφής των φόρων και τη στεγανοποίησή του από ενδεχόμενη διαφθορά».
Εξάλλου, στο υπουργείο τονίζουν ότι δεν τίθεται θέμα «παγώματος» των επιστροφών μέχρι το τέλος του έτους και δίνεται προτεραιότητα σε χαμηλά ποσά έως 2.000 ευρώ.
Προς την κατεύθυνση αυτή το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
  • Βασικό κριτήριο θα είναι ο χρόνος υποβολής της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο, είτε είναι φυσικό πρόσωπο είτε επιχείρηση. Θα δίνεται δηλαδή προτεραιότητα βάσει του χρόνου υποβολής της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο, με τη δημιουργία ηλεκτρονικής λίστας ώστε να μην είναι δυνατόν να παρακαμφθεί η χρονολογική σειρά των επιστροφών. Οι υπόχρεοι θα λαμβάνουν ένα νούμερο από την Εφορία με πιθανή ημερομηνία επιστροφής των οφειλόμενων ποσών, η οποία ωστόσο θα είναι ενδεικτική.
  • Οι παραβάσεις που διαπιστώνονται κατά τον έλεγχο, ένα άλλο κριτήριο. Οι επιχειρήσεις που είχαν στο παρελθόν παραβάσεις θα υπαχθούν σε διαφορετική λίστα από τις υπόλοιπες εταιρείες που αιτούνται επιστροφές και θα προηγείται έλεγχος από τις φορολογικές αρχές.
  • Ο συμψηφισμός υποχρεώσεων. Η Εφορία θα προβαίνει στον αυτόματο συμψηφισμό των χρεών του οφειλέτη με επιστροφές φόρων χωρίς να απαιτείται αίτηση από τον υπόχρεο. Επιπλέον εξετάζεται και το ενδεχόμενο ο συμψηφισμός των επιστροφών φόρου να γίνεται όχι μόνο με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δικαιούχων προς τις εφορίες και τα τελωνεία, αλλά και προς άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στις περιπτώσεις αυτές, πάντως, θα απαιτείται απόφαση του αρμόδιου υπουργού.
  • Το είδος της επιστροφής φόρου. Ο επιστροφές θα συσχετίζονται με το είδος του φόρου και θα ανέρχονται σε συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα, ανάλογα με την εξέλιξη των εισπράξεων. Για παράδειγμα, εάν οι εισπράξεις ΦΠΑ είναι αυξημένες, αυτόματα θα αυξάνονται και οι επιστροφές ΦΠΑ.
Κώστας Τσαχάκης

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Εννοια "μεταβίβασης αγαθών επιχείρησης ως συνόλου" κατ' άρθρο 5 παρ. 4 του Ν.1642/1986



Εννοια "μεταβίβασης αγαθών επιχείρησης ως συνόλου" κατ' άρθρο 5 παρ. 4 του Ν.1642/1986







Επιμέλεια: Απόστολος Αλωνιάτης. Οικονομολόγος _ Φοροτεχνικός , Συγγραφέας
Μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ)
Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE

Ε.Δ.Υ.Ο. 1008293/447/0014/ΠΟΛ.1103/18.5.1990

Σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 5 του Ν.1642/1986 "Για την εφαρμογή του φόρου προστιθέμενης αξίας και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ 125Α), δεν θεωρείται ως παράδοση αγαθών η μεταβίβαση επιχείρησης ως συνόλου, κλάδου ή μέρους αυτής από επαχθή ή χαριστική αιτία ή με τη μορφή εισφοράς σε υφιστάμενο ή συνιστώμενο νομικό πρόσωπο. Στην περίπτωση αυτή το πρόσωπο που αποκτά τα αγαθά θεωρείται, για την εφαρμογή του νόμου, ότι υπεισέρχεται ως διάδοχος στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του προσώπου, που μεταβιβάζει. Η διάταξη αυτή δεν έχει εφαρμογή, αν το πρόσωπο, που μεταβιβάζει ή το πρόσωπο, που αποκτά τα αγαθά ενεργεί πράξεις, για τις οποίες δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου".
2. Κατά την εφαρμογή της παραπάνω διάταξης δημιουργήθηκε στην πράξη αμφισβήτηση σχετικά:
α) Με την έκταση εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης και ειδικότερα με το ποιες προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για να χαρακτηρισθεί η μεταβίβαση αγαθών μιας επιχείρησης ως "μεταβίβαση αγαθών επιχείρησης ως συνόλου".
β) Με το εάν θεωρούνται ως "μεταβίβαση αγαθών επιχείρησης ως συνόλου" οι ειδικότερες περιπτώσεις μεταβίβασης, που αναφέρονται στην παρακάτω 3.β' παράγραφο.
3. Η Συνέλευση των Προϊσταμένων των Νομικών Διευθύνσεων, στην οποία παραπέμφθηκε το θέμα, με τη γνωμοδότηση της 52/1990, που έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό των Οικονομικών, την οποία και κοινοποιούμε με την παρούσα για ενημέρωσή σας, γνωμοδότησε, για τους λόγους που αναφέρονται σ' αυτή, ότι:
α) Η μεταβίβαση αγαθών μιας επιχείρησης που ενεργεί φορολογητέες πράξεις για να χαρακτηρισθεί ως "μεταβίβαση αγαθών επιχείρησης ως συνόλου" θα πρέπει κατ' αυτή να συντρέχουν αθροιστικά οι αναφερόμενες στην ανωτέρω διάταξη προϋποθέσεις, όπως αυτές αναλύονται στην ανωτέρω γνωμοδότηση.
Συγκεκριμένα:
(αα) Υπαρξη επιχείρησης.
(ββ) Μεταβίβαση αγαθών επιχείρησης που ασκεί φορολογητέα δραστηριότητα.
(γγ) Μεταβίβαση των αγαθών της επιχείρησης ως συνόλου.
(δδ) Μεταβίβαση των αγαθών της επιχείρησης με επαχθή ή χαριστική αιτία ή με τη μορφή εισφοράς σε υφιστάμενο ή συνιστώμενο νομικό πρόσωπο.
(εε) Η μεταβιβαζόμενη δραστηριότητα να είναι φορολογητέα ο δε αποκτών να συνεχίσει την άσκηση της δραστηριότητας αυτής.
β) Δεν θεωρείται ως μεταβίβαση αγαθών επιχείρησης ως συνόλου:
(αα) Η, συνεπεία διάλυσης με οιονδήποτε τρόπο εμπορικής εταιρίας, ανάληψη των περιουσιακών στοιχείων αυτής (στοιχείων ενεργητικού και παθητικού) από ένα ή περισσότερους εταίρους, οι οποίοι θα συνεχίσουν την επιχείρηση.
(ββ) Η ταυτόχρονη μεταβίβαση (εκχώρηση) των εταιρικών μεριδίων όλων των εταίρων εμπορικής εταιρίας (Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ) σε τρίτα πρόσωπα, τα οποία θα καταστούν με τον τρόπο αυτό νέα μέλη της εταιρίας.
(γγ) Η μεταβίβαση εμπορικής εταιρίας ως σύνολο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, κατά το στάδιο της εκκαθάρισης αυτής, σε άλλη εταιρία.
(δδ) Η, λόγω θανάτου του επιχειρηματία, περιέλευση της ατομικής του επιχείρησης στους κληρονόμους του, κατά λόγο της κληρονομικής τους μερίδας.
(εε) Η μεταβίβαση με επαχθή αιτία από κληρονόμους των κληρονομηθέντων απ' αυτούς περιουσιακών στοιχείων της ατομικής επιχείρησης αποβιώσαντος επιχειρηματία, με την προϋπόθεση, ότι η μεταβίβαση γίνεται πριν από την έναρξη οποιασδήποτε ενέργειας, που υποδηλώνει έναρξη απ' αυτούς επαγγελματικής δραστηριότητας (π.χ. υποβολή από τους κληρονόμους δήλωσης έναρξης δραστηριότητας).
Αντίθετα, θεωρείται ως "μεταβίβαση αγαθών επιχείρησης ως συνόλου":
(αα) Η μεταβίβαση εμπορικής εταιρίας ως σύνολο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων σε φυσικό πρόσωπο πριν από τη λύση της εταιρίας και πριν από τη συνεπεία αυτής είσοδό της στο στάδιο της εκκαθάρισης. Αν όμως η μεταβίβαση αυτή γίνει κατά το στάδιο της εκκαθάρισης δεν θεωρείται "ως μεταβίβαση αγαθών επιχείρησης ως συνόλου".
(ββ) Η μεταβίβαση με επαχθή αιτία μηχανήματος (π.χ. θεριζοαλωνιστικής μηχανής, εκσκαπτικής μηχανής, φορτωτικής μηχανής κ.λπ.) από τον εκμεταλλευτή του, ο οποίος αποκερδαίνει από την εκμετάλλευση αυτή εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις σε τρίτο πρόσωπο, το οποίο θα συνεχίσει την εκμετάλλευση του μηχανήματος για ίδιο λογαριασμό, έστω και αν ακόμη για την εκμετάλλευση του μηχανήματος αυτού δεν απαιτείται άδεια από αρμόδια Δημόσια Αρχή.
(γγ) Η μεταβίβαση με επαχθή αιτία από κληρονόμους των κληρονομηθέντων απ' αυτούς περιουσιακών στοιχείων της ατομικής επιχείρησης αποβιώσαντος επιχειρηματία, με την προϋπόθεση ότι, η μεταβίβαση γίνεται αφού οι μεταβιβάζοντες καταστούν υποκείμενοι στο φόρο δηλαδή μετά από οποιαδήποτε ενέργειά τους, που υποδηλώνει έναρξη απ' αυτούς επαγγελματικής δραστηριότητας (π.χ. υποβολή από τους κληρονόμους δήλωσης έναρξης δραστηριότητας).
4. Υστερα από τα παραπάνω, στην περίπτωση που συντρέχουν οι προϋποθέσεις της προαναφερόμενης διάταξης του άρθρου 5 παρ. 4 του Ν.1642/1986, η "μεταβίβαση αγαθών επιχείρησης ως συνόλου" δεν θεωρείται πράξη υπαγόμενη στο καθεστώς του φόρου προστιθέμενης αξίας, αλλά πράξη εκτός πεδίου εφαρμογής του φόρου αυτού και συνεπώς πράξη ρυθμιζόμενη από τις διατάξεις της περί τελών χαρτοσήμου νομοθεσίας.
Ειδικότερα, στις περιπτώσεις μεταβίβασης αγαθών της ανωτέρω παραγράφου 3.β', που δεν θεωρούνται ως "μεταβίβαση αγαθών επιχείρησης ως συνόλου", θα οφείλεται φόρος προστιθέμενης αξίας.
Αντίθετα, στις περιπτώσεις μεταβίβασης αγαθών, που θεωρούνται, ως "μεταβίβαση αγαθών επιχείρησης ως συνόλου" θα οφείλεται:
α) Αναλογικό τέλος χαρτοσήμου 2% (πλέον εισφορά 20% υπέρ ΟΓΑ), σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 15 παρ. 1α του Κώδικα Χαρτοσήμου, εάν η μεταβίβαση γίνεται με επαχθή αιτία, δηλαδή με αντάλλαγμα (και Υπ.Οικ.Σ.294/45/ΠΟΛ.24/1988).
β) Πάγιο τέλος χαρτοσήμου 1.000 ή 2.000 δραχμών, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 1 του Ν.Δ.3842/1958, εάν η μεταβίβαση γίνεται λόγω δωρεάς, δηλαδή με χαριστική αιτία.
5. Επισημαίνεται, ότι τα ανωτέρω εφαρμόζονται ανάλογα και σε περίπτωση μεταβίβασης επιχείρησης ως κλάδου ή μέρους αυτής. Ως μεταβίβαση κλάδου επιχείρησης θεωρείται η μεταβίβαση ανεξάρτητου λειτουργικά κλάδου αυτής, (π.χ. μεταβίβαση υποκαταστήματος, μεταβίβαση αυτοτελούς κλάδου μικτής επιχείρησης κ.λπ.) ενώ ως μεταβίβαση μέρους επιχείρησης νοείται, σύμφωνα με την ανωτέρω γνωμοδότηση ή μεταβίβαση εξ αδιαιρέτου ποσοστού δικαιώματος επί των αγαθών της επιχείρησης.
Επίσης, ως μεταβίβαση μέρους επιχείρησης θεωρείται και η μεταβίβαση μόνο της άδειας κυκλοφορίας μεταφορικού μέσου δημόσιας χρήσης με ή χωρίς τη μεταβίβαση και του ίδιου του μεταφορικού μέσου, εφόσον δια της μεταβιβάσεως αυτής συνεχίζεται η εκτέλεση του προορισμού της δηλ. ο αποκτών δύναται να ενεργήσει ή δημόσια μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων.
Δεν θεωρείται συνεπώς μεταβίβαση μέρους επιχείρησης η μεταβίβαση των μετοχών Α.Ε. ή μεριδίων εταίρων, γιατί αυτοί δεν έχουν εμπράγματο δικαίωμα επί των αγαθών της εταιρίας, της οποίας τυγχάνουν μέλη, αφού οι εταίροι με τον τρόπο αυτό δεν μεταβιβάζουν αγαθά της εταιρίας.
Διευκρινίζεται ότι στις μεταβιβάσεις αυτές δηλαδή στις μεταβιβάσεις μετοχών ή μεριδίων εταίρων, δεν οφείλεται τέλος χαρτοσήμου ούτε ΦΠΑ (περ. κβ' της παρ. 1 του άρθρου 18 του ν.1642/86) ούτε φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου.

Αρ. Γνωμ. 52/30.1.90
Περίληψη Ερωτήματος: Εννοια "μεταβιβάσεως αγαθών επιχειρήσεως ως συνόλου", κατ' άρθρον 5 παρ. 4 του ν.1642/1986.
Ι. Δια του υπ' αριθ. 1077021/2833/587/0014/1989 εγγράφου του Υπ.Οικ.Δ/νσεως 14 Τμ.Α και Δ, τίθενται τα κατωτέρω ερωτήματα:
Α. Ποίαι προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν ίνα χαρακτηρισθεί η μεταβίβασις αγαθών επιχειρήσεως ως "μεταβίβασης αγαθών επιχειρήσεως ως συνόλου", κατ' άρθρον 5 παρ. 4 του ν.1642/1986.
Β. Ποία η έκτασις εφαρμογής του άρθρου 5 παρ. 4 του ν.1642/1986 και ειδικότερον, ποίαι αι εμπίπτουσαι εις αυτό περιπτώσεις μεταβιβάσεως - επιχειρήσεως ως συνόλου.
Γ. Εάν θεωρείται ως μεταβίβασις επιχειρήσεως ως συνόλου
α) η συνεπεία διαλύσεως εμπορικής εταιρίας ανάληψις των περιουσιακών στοιχείων αυτής (στοιχείων ενεργητικού και παθητικού) υφ'ενός ή περισσοτέρων εταίρων, συνεχιζόντων την επιχείρησιν,
β) η ταυτόχρονη μεταβίβασης (εκχώρησις) των εταιρικών μεριδίων όλων των εταίρων εμπορικής εταιρίας (Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε.) εις τρία πρόσωπα, καθιστάμενα δια του τρόπου αυτού νέα μέλη της εταιρίας,
γ) η μεταβίβασις εμπορικής εταιρίας ως συνόλου δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, κατά το στάδιον της καθαρίσεως αυτής, εις άλλην εταιρίαν,
δ) η μεταβίβασις εμπορικής εταιρίας, ως συνόλου δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, εις φυσικόν πρόσωπον προ του σταδίου της εκκαθαρίσεως ή και κατ' αυτό,
ε) η μεταβίβασις επαχθεί τη αιτία μηχανήματος (π.χ. θεριζοαλωνιστικής μηχανής, εκσκαπτικής μηχανής, φορτωτικής μηχανής κ.λπ.) υπό του εκμεταλλευτού αυτής, ο οποίος πραγματοποιεί εκ της εκμεταλλεύσεως αυτής εισόδημα εξ εμπορικής επιχειρήσεως, εις τρίτον πρόσωπον, το οποίον θα συνεχίσει την εκμετάλλευσιν του μηχανήματος δι'ίδιον λογαριασμόν, έστω και αν ακόμη δια την εκμετάλλευσιν του μηχανήματος αυτού δεν απαιτείται σχετική άδεια δημόσιας αρχής.

ΙΙ. Δι' άρθρου 5 παρ. 4 του ν.1642/1986, περί Φ.Π.Α., ορίζεται:
"4. Δε θεωρείται ως παράδοση αγαθών η μεταβίβαση αγαθών επιχείρησης ως συνόλου, κλάδου ή μέρους της από επαχθή ή χαριστική αιτία ή με τη μορφή εισφοράς σε υφιστάμενο ή συνιστώμενο νομικό πρόσωπο.
Στην περίπτωση αυτή το πρόσωπο που αποκτά τα αγαθά θεωρείται, για την εφαρμογή του νόμου αυτού, ότι υπεισέρχεται ως διάδοχος στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του προσώπου που μεταβιβάζει.
Η διάταξη αυτή δεν έχει εφαρμογή αν το πρόσωπο που μεταβιβάζει ή το πρόσωπο που αποκτά τα αγαθά ενεργεί πράξεις για τις οποίες δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου".

ΙΙΙ. Οροι εφαρμογής του πρώτου εδαφίου της ανωτέρω διατάξεως, το οποίον κυρίως ενδιαφέρει δια το προκείμενον ερώτημα, είναι
α) η ύπαρξις επιχειρήσεως
β) η μεταβίβασις αγαθών της επιχειρήσεως
γ) η μεταβίβασις των αγαθών της επιχειρήσεως ως συνόλου ΑΥΤΗΣ ή ως κλάδου αυτής ή ως μέρους αυτής
δ) η μεταβίβασις των ανωτέρω υπό επαχθή ή χαριστικήν αιτίαν ή και υπό μορφήν εισφοράς εις υφιστάμενον ή συνιστώμενον νομικόν πρόσωπον.
Δια του δευτέρου εδαφίου της αυτής διατάξεως γίνεται διευκρίνισις υπό του νομοθέτου της αιτιολογίας (ίσως και προσδιορισμός του αποτελέσματος, υπό άλλην έποψιν) της επιτασσομένης ρυθμίσεως και δεν βοηθεί το εδάφιον τούτο προς διευκρίνισιν της εννοίας του πρώτου, ει μη μόνον ως προς το ότι απαιτείται η ύπαρξις προσώπου μεταβιβάζοντος και δη δι'εν ζωή δικαιοπραξίας.
Το Τρίτον εδάφιον της διατάξεως, δεν ενδιαφέρει εν προκειμένω και προσδιορίζεται δια των άρθρων 23 επ. του αυτού νόμου, ως εξαίρεσις της ανωτέρω ρυθμίσεως.
Ι. Ανάλυσις των ως άνω όρων
α) Υπαρξις επιχειρήσεως. Επιχείρησις νοείται ενταύθα, εφόσον δεν γίνεται διάκρισις, τόσον η εκδηλουμένη υπό φυσικού προσώπου, όσον και η αναπτυσσομένη υπό νομικού προσώπου. Είναι αυτονόητον ότι επιχείρησις είναι η κοινώς εκ της εμπορικής ορολογίας χαρακτηριζόμενη ως τοιαύτη. Ομως και ο ως άνω νόμος, προσδιορίζων τα υποκείμενα εις τον φόρον πρόσωπα, ορίζει εν άρθρω μεν 3 παρ. 1 αυτού ότι "Στο φόρο υπόκειται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ημεδαπό ή αλλοδαπό, ή ένωση προσώπων, εφόσον ασκεί κατά τρόπο ανεξάρτητο οικονομική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασης, τον επιδιωκόμενο σκοπό ή το αποτέλεσμα της δραστηριότητος αυτής...", εν άρθρω δε 4 αυτού ότι:
"οικονομική δραστηριότητα, κατά την έννοια της διάταξης της παραγράφου 1 του άρθρου 3, θεωρείται οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες του παραγωγού, του εμπόρου ή αυτού που παρέχει υπηρεσίες. Στις δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνονται και η εξόρυξη, οι δραστηριότητες των αγροτών και των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς και η εκμετάλλευση ενός ενσωμάτου ή άυλου αγαθού με σκοπό την απόκτηση από αυτό εσόδων".
Βάσει δε της αρχής ότι υπόχρεως εις τον ΦΠΑ, κατά τον ως άνω νόμο (άρθρο 28) είναι (και) ο εγκατεστημένος εις το εσωτερικόν της χώρας υποκείμενος εις τον φόρον, θα πρέπει να εκληφθεί ότι δια των ως άνω περί υποκειμένου και οικονομικής δραστηριότητος διατάξεων, ο νομοθέτης, εμμέσως προσδιορίζει και την ουσιαστικήν έννοιαν του εις το επόμενον άρθρον 5 χρησιμοποιουμένου όρου "επιχείρησις", ως της οργανωμένης ή συστηματικής οικονομικής δραστηριότητος υποκειμένου εις ΦΠΑ φυσικού ή νομικού προσώπου.
Πάντως η επιχείρησις , πρέπει να νοηθεί ως τοιαύτη, να είναι ζώσα.
Αποθνήσκοντος του φυσικού προσώπου επιχειρηματίου, άνευ αναδείξεως κατά τας κειμένας διατάξεις αμέσως του νέου φορέως - διαδόχου της υπ' αυτού ασκουμένης επιχειρήσεως ή ληγούσης της διαρκείας του νομικού προσώπου επιχειρηματίου, πρέπει να γίνει δεκτόν ότι, η υπ' αυτών ασκουμένη επιχείρησις εκλείπει και επομένως η μετά ταύτα, άρα και κατά το επακολουθούν στάδιον της εκκαθαρίσεως της λυθείσης ή διαλυθείσης εταιρίας, μεταβίβασις των "αγαθών" αυτής δεν εμπίπτει εις το ανωτέρω άρθρον 5 παρ. 4 του ν.1642/1986, καθ'όσον εις την περίπτωσιν αυτήν η μεταβίβασις πάντοτε αφορά εις συγκεκριμένα πράγματα ή δικαιώματα.
β) Μεταβίβασις αγαθών της επιχειρήσεως. Ο όρος δεν φαίνεται να γεννά αμφιβολίας, τουλάχιστον καθ'όσον αφορά το προκείμενον ερώτημα. Τα αγαθά δυνατόν να είναι υλικά ή άυλα.
γ) Τα αγαθά της επιχειρήσεως πρέπει να μεταβιβάζονται όχι μεμονωμένως έκαστον, αλλ'ως σύνολον ή ως αποτελούντα συγκεκριμένον κλάδον αυτής ή ως μέρος της όλης επιχειρήσεως. Ως "σύνολον" μεταβιβάζονται τα αγαθά μιας επιχειρήσεως, όταν σκοπήται δια της σχετικής δικαιοπραξίας η μεταφορά των αγαθών κατά κυριότητα εις έτερον πρόσωπον (φυσικόν ή νομικόν), δια της προσηκούσης μεν εις έκαστον τούτων μεταβιβαστικής δικαιοπραξίας, αλλ'ως οικονομικής ενότητος (βλ. π.χ. Γ.Μπαλή Γεν.Αρχαί παρ. 181). Το θέμα είναι πραγματικόν εκάστοτε και ο προσδιορισμός της συνδρομής της προϋποθέσεως ταύτης ήρηται εκ του γράμματος και πνεύματος της σχετικής δικαιοπραξίας των συμβαλλομένων μερών. Ως "μέρος" της επιχειρήσεως ενταύθα πρέπει να νοηθεί το εξ αδιαιρέτου ποσοστόν δικαιωμάτων ευθέως, επ' αυτών τούτων των αγαθών της επιχειρήσεως. Αποκλείεται επομένως η περίπτωσις μεταβιβάσεως των μετοχών ή των μεριδίων εταίρων, διότι, ούτοι δεν έχουν δικαίωμα εμπράγματον επί των αγαθών της εταιρίας της οποίας τυγχάνουν μέλη εταίροι, είτε προσωπικής, είτε μη. Οι εταίροι ούτοι δεν μεταβιβάζουν δια του τρόπου αυτού αγαθά της εταιρίας.
δ) η αιτία της μεταβιβάσεως δυνατόν να είναι επαχθής ή χαριστική ή και ως εισφορά εις υφιστάμενον ή συνιστώμενον νομικόν πρόσωπον. Απαιτείται πάντοτε δικαιοπραξία εν ζωή.

v. Κατόπιν τούτων η απάντησις επί των κατ' ιδίαν ως άνω ερωτημάτων πρέπει να είναι:
Α. Η απάντησις δίδεται δια της αμέσως προηγουμένης παραγράφου iv, στοιχ. γ'
Β. Η απάντησις, λόγω ταυτότητος του ερωτήματος προς το αμέσως προηγούμενον, δίδεται ομοίως δια της αμέσως προηγούμενης παραγράφου Ιv, στοιχ. γ'.
Γ.α) Η απάντησις είναι αρνητική. Δεν εμπίπτει η περίπτωσις εις το άρθρον 5 παρ. 4 του ν.1642/1986, διότι, μετά την διάλυσιν της εταιρίας, οι εταίροι ασκούν ομοίαν ιδίαν επιχείρησιν προς εκείνην της διαλυθείσης εταιρίας και δεν συνεχίζουν την ιδίαν επιχείρησιν ως διάδοχοι αυτής.
β) Η απάντησις είναι αρνητική. Η μεταβίβασις των μεριδίων των εταίρων Ο.Ε., Ε.Ε. ή Ε.Π.Ε., δεν συνιστά μεταβίβασιν αγαθών της εταιρίας, διότι ταύτα ανήκουν ουχί εις τους εταίρους, αλλ'εις το νομικόν πρόσωπον της εταιρίας, η οποία εξακολουθεί, παρά την μεταβίβασιν των μεριδίων, να τυγχάνει κυρία των "αγαθών", ήτοι των εταιρικών πραγμάτων.
γ) Η απάντησις είναι ομοίως αρνητική.
Μετά την λύσιν της εταιρίας, η κατά το κατά κανόνα αναγκαίως ακολουθούν στάδιον της εκκαθαρίσεως αυτής μεταβίβασις των περιουσιακών της αγαθών, δεν συνιστά ειμή εκποίησιν αυτών προς τον σκοπόν ρευστοποιήσεως της περιουσίας και διανομήν.
Δεν πρόκειται περί δικαιοπραξίας προβλεπομένης υπό του άρθρου 5 παρ. 4 του ν.1642/1986, τεινούσης, κατά την βούλησιν των μερών, εις την μεταβίβασιν των αγαθών μιας υπαρκτής επιχειρήσεως ως συνόλου, ως ομάδος πραγμάτων κατά την διάταξιν ταύτην, αιτιολογουμένην, ως ελέχθη, εκ της βουλήσεως του νομοθέτου να χαρακτηρίσει την σχετικήν δικαιοπραξίαν, ουχί αληθή παράδοσιν αγαθών από προσώπου εις πρόσωπον, αλλ'ως μετάθεσιν οικονομικής ενότητος.
δ) Η απάντησις είναι ότι, εάν μεν η μεταβίβασις γίνεται προ της λύσεως της εταιρίας και της συνεπεία ταύτης εισόδου της εις το στάδιον εκκαθαρίσεως, αύτη εμπίπτει, κατ' αρχήν, εις την διάταξιν του άρθρου 5 παρ. 4 του ν.1642/1986, διότι όντως πρόκειται μεταβίβασις των αγαθών ως οικονομικής ολότητος. Εάν όμως η μεταβίβασις γίνεται κατά το στάδιον της εκκαθαρίσεως, η απάντησις είναι αρνητική.
ε) Εάν το μηχάνημα αποτελεί πράγματι, καίτοι μεμονωμένον πράγμα, το δηλωτικόν στοιχείον μιας δι'αυτού ασκουμένης οικονομικής δραστηριότητος, ήτοι μιας επιχειρηματικής δράσεως, σκοπούσης εις την μέσω εκμεταλλεύσεως τούτου απόκτησιν εσόδων και όχι στοιχείον ικανοποιούν τας ανάγκας μιας ατομικής οικονομίας, εμπίπτει κατ'αρχήν η μεταβίβασις αυτού εις το άρθρον 5 παρ. 4 του ν.1642/1986, ενδεχομένως και υπό την έννοιαν της μεταβιβάσεως των αγαθών ως συνόλου.

My Signature

*Σε όλο τον κόσμο ο φορολογούμενος είναι αθώος μέχρι να αποδειχθεί το ενάντιο, ενώ στην Ελλάδα ο φορολογούμενος είναι, για το κράτος, εκ προοιμίου φοροκλέπτης και δεν πρόκειται να αποδειχθεί ποτέ το ενάντιο!!!!
* Ο μικρός και μίζερος άνθρωπος δεν προσπαθεί να ψηλώσει για να φτάσει τους άλλους, αλλά προσπαθεί να μειώσει τους άλλους για να φτάσουν στην μικρότητα και την μιζέρια του!!!

*Ο έξυπνος παραδέχεται το λάθος του, ο πονηρός δικαιολογείται, και ο βλάκας επιμένει. (GEORGE1)

*Πιστη έχω.
Απλά δεν έχω βρει ακόμη κάτι για να πιστέψω, αφού ακόμη και οι άνθρωποι που πίστεψα σε αυτούς, με πρόδωσαν.


http://apoalo.blogspot.com/

http://khfi-sos.blogspot.com/

My link

Χρόνος έκδοσης των Αποδείξεων Παροχής Υπηρεσιών των λογιστών.(upd 26/2/2013)


Χρόνος έκδοσης των Αποδείξεων Παροχής Υπηρεσιών των λογιστών. Συμφωνητικά με τους πελάτες μας.

Επιμέλεια: Απόστολος Αλωνιάτης. Οικονομολόγος _ Φοροτεχνικός , Συγγραφέας
Μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ)
Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE


Αρ. πρωτ.: Δ15Β 1017827 ΕΞ 3.2.2011
Χρόνος έκδοσης των Αποδείξεων Παροχής Υπηρεσιών των λογιστών
Αθήνα, 3/2/2011
Αρ. Πρωτ.: Δ15Β 1017827 ΕΞ 2011

Αρ. σχετ.: Δ15 1001841 ΕΙ 7/1/2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (15η)
ΤΜΗΜΑ Β'

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κωδ.: 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες : Α. Λουγκάνη
Τηλέφωνο :             210 3610065     
FAX: 210 3615052

ΘΕΜΑ: Χρόνος έκδοσης των Αποδείξεων Παροχής Υπηρεσιών των λογιστών.
ΣΧΕΤ.: Η από 6/1/2011 αίτησή σας.

Σε απάντηση της ως άνω σχετικής αίτησής σας με την οποία θέτετε υπόψη μας ότι είστε λογιστής και ρωτάτε σχετικά με το χρόνο έκδοσης των Αποδείξεων Παροχής Υπηρεσιών (Α.Π.Υ.) προς τους πελάτες σας βάσει των διατάξεων του ν.3842/2010 (ΦΕΚ 58 Α'/23.4.2010), σας γνωρίζουμε ότι από τη Διοίκηση έχει διευκρινιστεί το εν λόγω ζήτημα με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1091/14.6.2010, με την οποία ερμηνεύτηκαν οι διατάξεις των άρθρων 19 και 20 του ν. 3842/2010, με την παράθεση μεταξύ άλλων και συγκεκριμένων παραδειγμάτων αναφορικά με τον χρόνο έκδοσης των ΑΠΥ των ελεύθερων επαγγελματιών, απόσπασμα της οποίας σας αποστέλλουμε συνημμένα για την πληρέστερη ενημέρωσή σας.

Η Διεύθυνση Ελέγχου στην οποία κοινοποιείται το παρόν, με αντίγραφο της σχετικής αίτησης, παρακαλείται για τις τυχόν δικές της ενέργειες αναφορικά με τη διαδικασία κατάρτισης των ιδιωτικών συμφωνητικών που μνημονεύονται σε αυτή.


Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης
Ιωάννης Τζίμας 

1032070/3400/ΔΕ-Β/25.2.2011
Διευκρινίσεις για ιδιωτικά συμφωνητικά που καταρτίζονται μεταξύ επιτηδευματιών ή τρίτων
Απαντώντας στην από 6.1.2011 επιστολή σας, η οποία διαβιβάστηκε στην υπηρεσία μας με το έγγραφο Δ15Β/1017827/ΕΞ 2011/3.2.2011 της 15ης Διεύθυνσης Βιβλίων και Στοιχείων και όσον αφορά θέματα αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Με τις διατάξεις της παρ. 16 του άρθρου 8 του Ν.1882/1990 ορίζεται ότι συμφωνητικά που καταρτίζονται μεταξύ επιτηδευματιών ή τρίτων για οποιαδήποτε συναλλαγή πρέπει να θεωρηθούν από την αρμόδια ΔΟΥ μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία κατάρτισης, άλλως είναι ανίσχυρα και δεν έχουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Με την από-
φαση 1065606/7222/ΔΕ-Β/18.7.2000 (ΦΕΚ 951/Β’/31.7.2000) του Υπουργείου Οικονομικών καθορίστηκε διαφορετικός τρόπος υποβολής συμφωνητικών και συγκεκριμένα ορίστηκε ότι τα ανωτέρω συμφωνητικά καταχωρούνται σε κατάσταση, η οποία υποβάλλεται από κάθε υπόχρεο επιτηδευματία για θεώρηση στην αρμόδια ΔΟΥ ανά τρίμηνο.
Από τις διατάξεις του Ν.1882/1990 δεν ορίζεται σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει υποχρέωση κατάρτισης συμφωνητικού. Σε περίπτωση όμως που καταρτιστεί συμφωνητικό, θα πρέπει να περιληφθεί στις τριμηνιαίες καταστάσεις από τον υπόχρεο επιτηδευματία.

Α) Η 15η Διεύθυνσης του Υπουργείου Οικονομικών (Κ.Β.Σ.), απαντά στον συνάδελφο που ρώτησε ρωτάτε σχετικά με το χρόνο έκδοσης των Αποδείξεων Παροχής Υπηρεσιών (Α.Π.Υ.) προς τους πελάτες σας βάσει των διατάξεων του ν.3842/2010 (ΦΕΚ 58 Α'/23.4.2010), ότι έχουν δοθεί διευκρινήσεις στην ΠΟΛ. 1091/2010 και συγκεκριμένα παραδείγματα.
Οι διευκρινήσεις αυτές καθώς και τα παραδείγματα είναι τα κάτωθι.


«Παράγραφος 22

  
Εναρμόνιση του χρόνου έκδοσης των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών (Α.Π.Υ.) των ασκούντων ελευθέριο επάγγελμα κατονομαζόμενο στην παράγραφο 1 του άρθρου 48 του ν. 2238/1994 με το χρόνο έκδοσης των φορολογικών στοιχείων παροχής υπηρεσίας όλων των επιτηδευματιών (έναρξη ισχύος από 1.1.2011).

(Άρα δεν εκδίδουμε απόδειξη πλέον με την λήψη των χρημάτων για την υπηρεσία αλλά με το πέρας της υπηρεσίας)

Με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής αντικαθίσταται το τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 13 του Κ.Β.Σ. και εναρμονίζεται ο χρόνος έκδοσης των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών των ασκούντων ελευθέριο επάγγελμα κατονομαζόμενο στην παράγραφο 1 του άρθρου 48 του ν. 2238/1994 με τον χρόνο έκδοσης των αποδείξεων και των λοιπών περιπτώσεων παροχής υπηρεσιών όλων των επιτηδευματιών, πλην της περίπτωσης είσπραξης των σχετικών αμοιβών τους από το Δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ., όπου η απόδειξη εξακολουθεί να εκδίδεται με κάθε επαγγελματική τους είσπραξη. Έτσι με τις νέες διατάξεις η απόδειξη παροχής υπηρεσίας των ελεύθερων επαγγελματιών εκδίδεται με την ολοκλήρωση της παροχής. Όταν δε η παροχή υπηρεσίας διαρκεί, η απόδειξη παροχής υπηρεσίας εκδίδεται κατά το χρόνο που καθίσταται απαιτητό μέρος της αμοιβής, για το μέρος αυτό και την υπηρεσία που παρασχέθηκε. Πάντως, η απόδειξη παροχής υπηρεσίας δεν μπορεί να εκδοθεί πέραν της διαχειριστικής περιόδου που παρασχέθηκε η υπηρεσία, χωρίς να αποκλείεται και η προγενέστερη έκδοσή της, εντός της ίδιας διαχειριστικής περιόδου, για υπηρεσία βεβαία και εκκαθαρισμένη.

  
Με τις νέες διατάξεις αποσυσχετίζεται πλέον ο χρόνος έκδοσης των Α.Π.Υ. των εν λόγω επιτηδευματιών από την είσπραξη των αμοιβών τους και κατά συνέπεια αυτοί υποχρεούνται να εκδώσουν, όπως και οι λοιποί επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες, τις σχετικές Α.Π.Υ. στους χρόνους που ορίζονται ανωτέρω, ανεξαρτήτως εάν εισπράξουν ή όχι τη συμφωνηθείσα αμοιβή.

  
Διευκρινίζεται ότι για υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί από ελεύθερους επαγγελματίες πριν την έναρξη ισχύος των εν λόγω διατάξεων (1.1.2011), ήτοι έως 31.12.2010 και δεν έχουν εισπραχθεί οι αμοιβές, όπως ορίζεται στη περ. ιβ΄ της παρ. 1 του άρθρου 92 του ν.3842/2010, οι σχετικές Α.Π.Υ. εκδίδονται με την είσπραξη αυτών. Στη περίπτωση δηλαδή που η παροχή της υπηρεσίας ξεκίνησε πριν την 1.1.2011 και συνεχίζεται και μετά την ημερομηνία αυτή, για την αμοιβή που αντιστοιχεί στη παρασχεθείσα υπηρεσία πριν την 1.1.2011 η Α.Π.Υ. θα εκδοθεί όταν εισπραχθεί, ενώ για την αμοιβή που αντιστοιχεί στην υπηρεσία που παρασχέθηκε από 1.1.2011, όταν ολοκληρωθεί, ανεξάρτητα από την είσπραξη ή όχι αυτής.

  
Για την πληρέστερη κατανόηση των ανωτέρω παραθέτουμε ενδεικτικά τα ακόλουθα παραδείγματα:

  
Παράδειγμα 1ο

Ορθοδοντικός συμφωνεί τον Οκτώβριο θεραπεία με ιδιώτη πελάτη του διάρκειας έξη μηνών αντί ποσού 2.000 ευρώ. Στο τέλος του έτους (λήξη διαχειριστικής περιόδου) πρέπει να εκδώσει Α.Π.Υ. με ποσό 1.000 ευρώ ανεξάρτητα εάν θα εισπράξει ή όχι την αμοιβή του, εφόσον έγινε έναρξη της παροχής υπηρεσιών εντός του έτους αυτού.

  
Παράδειγμα 2ο

Προγραμματιστής συμβάλλεται με Τράπεζα και αναλαμβάνει στις 20 Νοεμβρίου τρέχοντος έτους την εκπόνηση μελέτης ανάπτυξης λογισμικού αντί του ποσού των 12.000€ και την επίβλεψη των εργασιών σύνδεσης και λειτουργίας δικτύου αντί του ποσού των 8.000 €. Παραδίδει το σύνολο του λογισμικού (χωρίς ενδιαμέσως να έχει παραδοθεί μέρος αυτού) στις 10 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους οπότε και εκδίδει την Α.Π.Υ. για το ποσό των 12.000€ (ανεξαρτήτως του εάν εισπράξει το συμφωνηθέν τίμημα ή όχι), ενώ την Α.Π.Υ. των 8.000 € για την επίβλεψη των εργασιών την εκδίδει με το πέρας της επίβλεψης αυτών. Σε περίπτωση που η επίβλεψη των εργασιών συνεχίζεται μετά το πέρας της διαχειριστικής περιόδου κατά την οποία αυτή (επίβλεψη) άρχισε, στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου εκδίδει Α.Π.Υ. για το μέρος της επίβλεψης των εργασιών, επί του ποσού των 8.000€, που έχει πραγματοποιήσει μέχρι τότε (ανεξαρτήτως του εάν εισπράξει το αναλογούν συμφωνηθέν τίμημα ή όχι), ενώ την Α.Π.Υ. για το υπόλοιπο ποσό την εκδίδει το αργότερο με το πέρας της επίβλεψης των εργασιών.

  
Σε περίπτωση που το λογισμικό παραδίδεται τμηματικά, τότε εκδίδεται στον ίδιο χρόνο με την παράδοση του μέρους του λογισμικού η Α.Π.Υ. που αναλογεί στο συμφωνηθέν τίμημα, δεδομένου ότι ολοκληρώνεται μέρος της παρεχόμενης υπηρεσίας.

  
Στο ίδιο παράδειγμα, εάν συμφωνηθεί ενιαία τιμή 20.000€ μεταξύ των αντισυμβαλλομένων, τόσο για την εκπόνηση της μελέτης ανάπτυξης λογισμικού, όσο και για την επίβλεψη των εργασιών, τότε όταν παραδοθεί το λογισμικό ο προγραμματιστής πρέπει να εκδώσει την Α.Π.Υ. με το ποσό τουλάχιστον που αναλογεί στις παρασχεθείσες υπηρεσίες ανάπτυξης του λογισμικού, δεδομένου ότι αυτές είναι φορολογικά διακριτές και αυτοτελείς υπηρεσίες σε σχέση με τις υπηρεσίες επίβλεψης, και επομένως η τιμολόγησή τους πραγματοποιείται στους χρόνους που ορίζονται ανωτέρω.

  
Παράδειγμα 3ο

  
Λογιστής αναλαμβάνει την τήρηση βιβλίων και στοιχείων εταιρείας αντί του ποσού των 100€ ανά μήνα, οπότε εκδίδει τη σχετική Α.ΠΥ. τουλάχιστον μέχρι το τέλος κάθε μήνα (δεν αποκλείεται να εκδοθεί και σε προγενέστερο χρόνο, εφόσον η υπηρεσία είναι βεβαία και εκκαθαρισμένη), ενώ για την σύνταξη και υποβολή των φορολογικών της δηλώσεων (Φ.Π.Α., Εισοδήματος κ.λ.π.) συμφωνεί το ποσό των 80€ ανά δήλωση, οπότε εκδίδει τη σχετική Α.Π.Υ. με την υποβολή κάθε δήλωσης (και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις ανεξαρτήτως του εάν εισπράξει το συμφωνηθέν τίμημα ή όχι).

  
Παράδειγμα 4ο

Ιατρός παρέχει υπηρεσίες σε ασφαλισμένους του Δημοσίου κατά τη διάρκεια του 2011 και εισπράττει την αμοιβή του στις 23 Μαρτίου του επόμενου έτους, μετά την εκκαθάρισή της από την αρμόδια Υπηρεσία ελέγχου δαπανών του Δημοσίου, οπότε και εκδίδει την Α.Π.Υ., γιατί η Α.Π.Υ. προς το Δημόσιο εκδίδεται με την είσπραξη.


Παράδειγμα 5ο

  
Λογιστής αναλαμβάνει για λογαριασμό εταιρείας την 1η Μαρτίου του 2010 τη σύνταξη και υποβολή των καταστάσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 20 (συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων) του ημερολογιακού έτους 2009, αντί του ποσού των 80 ευρώ, και τις υποβάλλει στις 25.6.2010. Εισπράττει τη συμφωνηθείσα αμοιβή στις 30.3.2011, οπότε εκδίδει και τη σχετική Α.Π.Υ., δεδομένου ότι πρόκειται για υπηρεσίες που παρασχέθηκαν από ελεύθερο επαγγελματία πριν την έναρξη των εν λόγω διατάξεων (1.1.2011).


Στο ίδιο ως άνω παράδειγμα εάν ο Λογιστής αναλάβει από την ίδια ημερομηνία και την τήρηση βιβλίων και στοιχείων της εταιρείας αντί του ποσού των 300€ ανά τρίμηνο, τότε για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες από 1.1.2011 (τήρηση βιβλίων και στοιχείων) εκδίδει τη σχετική Α.Π.Υ. τουλάχιστον μέχρι το τέλος κάθε τριμήνου, ανεξαρτήτως εάν εισπράξει ή όχι τη συμφωνηθείσα αμοιβή, (δεν αποκλείεται να εκδοθεί και σε προγενέστερο χρόνο, εφόσον η υπηρεσία είναι βεβαία και εκκαθαρισμένη), ενώ για το διάστημα από 1.3.2010 έως 31.12.2010 και για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες μέσα σε αυτό το διάστημα, θα εκδώσει τη σχετική Α.Π.Υ. με την είσπραξη της αμοιβής, ανεξαρτήτως του πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή.

  
Παράδειγμα 6ο

Οδοντίατρος αναλαμβάνει την απονεύρωση δύο δοντιών σε ασθενή του. Ο πελάτης πραγματοποιεί τρεις επισκέψεις και στην τελευταία επίσκεψη ολοκληρώνεται η απονεύρωση άρα και οι προσφερόμενες υπηρεσίες. Η Α.Π.Υ. εκδίδεται στη τελευταία (τρίτη) επίσκεψη. Εάν η τελευταία αυτή επίσκεψη είναι στο επόμενο έτος (διαχειριστική περίοδος) η Α.Π.Υ. θα εκδοθεί τότε, δεδομένου ότι στις 31 Δεκεμβρίου δεν έχει ολοκληρωθεί η προσφερόμενη υπηρεσία αλλά ούτε και μέρος αυτής.»

Από τα ανωτέρω συμπεραίνεται ότι θα πρέπει εμείς να αποδείξουμε ποιος είναι ο χρόνος που περαιώνεται η υπηρεσία που προσφέρουμε στον πελάτη μας.
Είναι η εκτύπωση των βιβλίων; (άρα κάθε μήνα απόδειξη!!!)
Είναι η κατάθεση της περιοδικής δήλωσης του ΦΠΑ; (άρα κάθε μήνα για τα Γ κατηγορίας βιβλίων και κάθε τρίμηνο για τα Β΄ κατηγορίας!!!!)
Επειδή περιμέναμε ότι το ΣΔΟΕ θα έκανε ελέγχους στα γραφεία συναδέλφων και θα δημιουργούσε προβλήματα, και μέσα από το περιοδικό αλλά και μέσα από τα σεμινάρια προτρέψαμε τους συναδέλφους να κάνουν συμφωνητικά με τους πελάτες τους ώστε με αυτά να υποδεικνύου ποιος είναι ο χρόνος που οι υπηρεσίες που τους παρέχουν θεωρούνται βέβαιες και εκκαθαρισμένες.
Μάλιστα σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών και την επίβλεψη του κυρίου Ηλία Αργυρού, συντάξαμε σχετικά υποδείγματα συμφωνητικών και τα δημοσιεύσαμε στο τεύχος 259 του περιοδικού μας «λογιστική PROSVASIS».
Αυτά αφορούσαν μηνιαία και  τριμηνιαία παροχή υπηρεσίας (βέβαια και εκκαθαρισμένη) καθώς και ένα υπόδειγμα σύμβασης εργασίας ετήσιας.

Οι φόβοι που είχαμε επαληθευτήκαν και πράγματα το ΣΔΟΕ έχει γράψει πολλούς συναδέλφους που δεν είχαν συμφωνητικά με τους πελάτες τους και οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ θεώρησαν ότι θα έπρεπε να έχουν κόψει αποδείξεις κάθε μήνα (εκτύπωση βιβλίων).
Επίσης τους «ζωγράφισαν» γιατί δεν είχαν κόψει αποδείξεις αμέσως μετά την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης, θεωρώντας ότι με την αποστολή της μέσω taxis η υπηρεσία (συμπλήρωση και κατάθεση φορολογικής δήλωσης) θεωρείτε βέβαια και εκκαθαρισμένη, άρα και τιμολογημένη!!!!

Β) το έγγραφο    «1032070/3400/ΔΕ-Β/25.2.2011
Διευκρινίσεις για ιδιωτικά συμφωνητικά που καταρτίζονται μεταξύ επιτηδευματιών ή τρίτων» της διεύθυνσης ελέγχων έρχεται να συμπληρώσει στην ερώτηση προς την διεύθυνση  του ΚΒΣ, το αυτονόητο.
Κάθε συμφωνητικό που καταρτίζεται μεταξύ του λογιστή και του πελάτη θα πρέπει να κατατεθεί στην Δ.Ο.Υ. με τις καταστάσεις συμφωνητικών του τριμήνου.

Να θυμίσουμε ότι:

Με την ΑΥΟ 1065606/7222/ΔΕ-Β’/18.7.2000 (ΦΕΚ 951/Β’/31.7.2000) καθορίστηκε η υποβολή των συμφωνητικών που καταρτίζουν οι υπόχρεοι με συγκεντρωτική κατάσταση (διαφορετικά από ό,τι οριζόταν με τον Ν.1882/1990, άρθρο 8, παρ. 16).

Η υποβολή γίνεται ως εξής:

α) Τα συμφωνητικά που καταρτίζονται μεταξύ επιτηδευματιών ή τρίτων, καταχωρούνται σε κατάσταση, η οποία υποβάλλεται από κάθε υπόχρεο επιτηδευματία για θεώρηση στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι την 20ή ημέρα των μηνών Ιανουαρίου - Απριλίου - Ιουλίου - Οκτωβρίου κάθε έτους. Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται τα συμφωνητικά που καταρτίστηκαν το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό τρίμηνο.

β) Στην κατάσταση αυτή αναγράφονται τα στοιχεία κάθε συμφωνητικού (αριθμός και ημερομηνία σύναψης της συμφωνίας, ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, διεύθυνση, ΑΦΜ κάθε συμβαλλόμενου στο συμφωνητικό, αντικείμενο συμφωνητικού, ποσό, διάρκεια, λοιπές παρατηρήσεις).

γ) Η κατάσταση με τα αναγραφόμενα στοιχεία που αναφέρονται στις περ. α’ και β’, υποβάλλεται μόνο από κάθε συμβαλλόμενο επιτηδευματία στην αρμόδια για τη φορολογία τού εισοδήματός του ΔΟΥ για θεώρηση και, σε περίπτωση που και οι δύο ή περισσότεροι συμβαλλόμενοι είναι επιτηδευματίες, τότε αρμόδια για τη θεώρηση είναι η ΔΟΥ που φορολογείται ο κάθε συμβαλλόμενος επιτηδευματίας.

Για τον τόπο και χρόνο φύλαξης των συμφωνητικών και καταστάσεων της προηγούμενης παραγράφου ισχύουν ανάλογα οι διατάξεις του Π.Δ.186/1992 περί ΚΒΣ.

Εξαιρούνται οι χρηματιστηριακές επιχειρήσεις από την υποχρέωση υποβολής στην αρμόδια ΔΟΥ των συμφωνητικών που καταρτίζουν με τους πελάτες τους και αφορούν πράξεις σχετιζόμενες με μετοχές που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΑΥΟ 1065606/7222/ΔΕ-Β’/18.7.2000, παρ. 1 - ΦΕΚ 951/Β’/31.7.2000).

Επίσης κατ’ εξαίρεση, δεν θεωρούνται τα συμφωνητικά που καταρτίζονται από επιτηδευματίες ή τρίτους με το Δημόσιο, τις τράπεζες, τους Οργανισμούς, τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τους Δήμους και τις Κοινότητες, τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις που εκδίδουν κάρτες συναλλαγών, καθώς και τις εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης του Ν.1665/1986 (Ν.2682/1999, άρθρο 27, παρ. 6 και Ν.2386/1996, άρθρο 8, παρ. 2).

Με την ΑΥΟΟ 1055905/4564/ΔΕ-Β/5.7.2004 (ΦΕΚ 1074/Β’/15.7.2004) εξαιρούνται τα χρηματοδοτικά ιδρύματα του άρθρου 2, παρ. 6 του Ν.2076/1992 από την υποχρέωση υποβολής στην αρμόδια ΔΟΥ των συμφωνητικών που καταρτίζουν με τους πελάτες τους.

Ακόμη, με την ΑΥΟΟ 1059925/5699/ΔΕ-Β/15.7.2002 (ΦΕΚ 952/Β’/25.7.2002) εξαιρούνται ο ΟΤΕ και οι επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας από την υποχρέωση υποβολής στην αρμόδια ΔΟΥ των συμφωνητικών που καταρτίζουν με τους συνδρομητές πελάτες τους.



ΠΟΛ.1036/22.2.2013
Εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.)

Αθήνα, 22/2/2013 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (15η) 
ΤΜΗΜΑ Β-Α'

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κωδ. : 101 84 ΑΘΗΝΑ 
Πληροφορίες : Δημ. Σταθάς 
Τηλέφωνο : 210-3610065 210-3638389

ΠΟΛ 1036

ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.)»

Με αφορμή γραπτά και προφορικά ερωτήματα, σχετικά με την εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ν. 4093/2012, άρθρο πρώτο, υποπαρ. Ε1 - ΦΕΚ 222 Α') και σε συνέχεια της εγκυκλίου μας ΠΟΛ.1004/4.1.2013, διευκρινίζονται συμπληρωματικά με την παρούσα τα εξής:

1. Έκδοση Αποδείξεων Λιανικών Συναλλαγών από ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα

Με τις διατάξεις του πέμπτου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του Κ.Φ.Α.Σ. ορίζεται ότι, οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, αναγράφουν στις εκδιδόμενες από αυτούς αποδείξεις λιανικών συναλλαγών για την παροχή υπηρεσιών στο κοινό και το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη. Επίσης με τις διατάξεις της 1014655/185/0015/ΠΟΛ.1037/12.2.1992 (ΦΕΚ 128 Β'), η οποία εξακολουθεί να ισχύει, ορίζεται ότι, οι επιτηδευματίες που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, κατονομαζόμενο στην παράγραφο 1 του άρθρου 45 του ν.δ. 3323/1955 (νυν παράγραφος 1 του άρθρου 48 του ν. 2238/1994) εξαιρούνται από την χρησιμοποίηση φορολογικών ταμειακών μηχανών, για την έκδοση αποδείξεων λιανικής.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι, μόνο στους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα από αυτούς που κατονομάζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 48 του ν. 2238/1994 παρέχεται η δυνατότητα της έκδοσης των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών για την παροχή υπηρεσιών στο κοινό είτε χειρόγραφα από θεωρημένο στέλεχος, με θεώρηση του στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., είτε (προαιρετικά) μηχανογραφικά με την χρήση Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. του ν. 1809/1988, αναγράφοντας και το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη.

Σημειώνεται ότι, τα ανωτέρω ισχύουν και για τους ως άνω ελεύθερους επαγγελματίες που ενώ με τις προϋσχύουσες διατάξεις του Κ.Β.Σ. υποχρεούντο στην τήρηση πρόσθετων βιβλίων, με τις νέες διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. δεν υποχρεούνται στην παροχή ασφαλών πληροφοριών της παραγράφου 23 του άρθρου 4 του Κώδικα αυτού (π.χ. φυσιοθεραπευτές).

Ακόμη, σημειώνεται ότι, όσοι από τους ως άνω ελεύθερους επαγγελματίες τηρούν με τις νέες διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. τις ασφαλείς πληροφορίες της παραγράφου 23 του άρθρου 4 του Κώδικα αυτού (π.χ. γιατροί και οδοντίατροι) εκδίδουν τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών για την παροχή υπηρεσιών προς το κοινό αθεώρητες βάσει των διατάξεων της Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1083/2.6.2003 (εγκύκλιος ΠΟΛ.1004/4.1.2013, άρθρο 9).

Επισημαίνεται, τέλος ότι, για τις επαγγελματικές παροχές των υπηρεσιών τους βάσει των διατάξεων των άρθρων 6 και 9 του Κ.Φ.Α.Σ. όλοι οι προαναφερόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες εκδίδουν σε κάθε περίπτωση αθεώρητα τιμολόγια για την παροχή υπηρεσιών.

2. Χρόνος έκδοσης τιμολογίων από ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα προς το Δημόσιο και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου

Με τις διατάξεις της περίπτωσης β' της παραγράφου 4 του άρθρου 7 του Κ.Φ.Α.Σ., μεταξύ άλλων ορίζεται ότι, η απόδειξη λιανικών συναλλαγών για την παροχή υπηρεσιών από τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα προς το Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, εκδίδεται με κάθε επαγγελματική τους είσπραξη.

Δεδομένου ότι, από 1.1.2013 οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα εκδίδουν αθεώρητα τιμολόγια και προς το Δημόσιο και τα Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, είναι προφανές ότι, η προαναφερόμενη διάταξη καταλαμβάνει τις περιπτώσεις αυτές, δηλαδή το τιμολόγιο για την παροχή υπηρεσιών από τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα προς το Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, εκδίδεται με κάθε επαγγελματική τους είσπραξη.

3. Τρόπος διαφύλαξης αθεώρητων ή σημαινόμενων με Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. φορολογικών στοιχείων

Με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 9 του Κ.Φ.Α.Σ. ορίζεται ότι, τα αθεώρητα βιβλία που ενημερώνονται μηχανογραφικά, μπορεί να μην εκτυπώνονται, εφόσον τα δεδομένα τους φυλάσσονται σε ηλεκτρομαγνητικά μέσα αποθήκευσης, με την προϋπόθεση ότι, τα δεδομένα αυτά εκτυπώνονται άμεσα όταν ζητηθεί από το φορολογικό έλεγχο. Η μη διαφύλαξη των ηλεκτρομαγνητικών μέσων ή η αδυναμία αναπαραγωγής του περιεχομένου αυτών εξομοιώνεται με μη τήρηση των βιβλίων ή των καταστάσεων που εμπεριέχονται σε αυτά. Τα αναφερόμενα στο προηγούμενο εδάφιο ισχύουν και για τα αποθηκευμένα δεδομένα, που επέχουν θέση στελέχους των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων.

Διευκρινίζεται ότι, η προαναφερόμενη διάταξη με τις προϋποθέσεις που ορίζονται από αυτή, ως προς τη δυνατότητα μη εκτύπωσης του στελέχους και του τρόπου διαφύλαξης των φορολογικών στοιχείων καταλαμβάνει τις εξής περιπτώσεις:

α) Φορολογικά στοιχεία που υποχρεωτικά (π.χ. δελτία αποστολής) ή προαιρετικά εκδίδονται μηχανογραφικά και σημαίνονται από Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. και

β) Μηχανογραφικά εκδιδόμενα στοιχεία για τα οποία δεν υπάρχει υποχρέωση σήμανσής τους από Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. (π.χ. τιμολόγια και στοιχεία που επέχουν θέση τιμολογίου, αποδείξεις λιανικής υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών κ.λπ.).

4. Περιπτώσεις έκδοσης ακυρωτικού στοιχείου

Με τις διατάξεις της περίπτωσης ε' της παραγράφου 2 του άρθρου 23 του προϊσχύσαντος Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/1992), όπως ίσχυε μέχρι την 31.12.2012 οριζόταν ότι, όταν τα φορολογικά βιβλία τηρούνταν μηχανογραφικά, για την ακύρωση εγγραφής σε περίπτωση λανθασμένης έκδοσης φορολογικών στοιχείων, εφόσον δεν έγινε χρήση αυτών εκδίδονταν ειδικό ακυρωτικό στοιχείο.

Δεδομένου ότι, από 1.1.2013 οι διατάξεις του Κ. Β. Σ. καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από τις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ., μεταξύ των οποίων και η προαναφερόμενη διάταξη, που δεν αναφέρεται στις νέες διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ., διευκρινίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση ακύρωσης εγγραφής μηχανογραφικά τηρούμενων φορολογικών βιβλίων, σε περίπτωση λανθασμένης έκδοσης μη σημαινόμενων (υποχρεωτικά ή προαιρετικά) φορολογικών στοιχείων, εφόσον δεν έγινε χρήση αυτών δεν εκδίδεται υποχρεωτικά ειδικό ακυρωτικό στοιχείο και μπορεί να εκδίδεται οποιοδήποτε μη φορολογικό παραστατικό (π.χ. λογιστικό σημείωμα κ.λπ.).

Αντίθετα, στην περίπτωση ακύρωσης φορολογικού στοιχείου που υποχρεωτικά ή προαιρετικά σημαίνεται με Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ., εφόσον δεν έγινε χρήση αυτού, απαιτείται η έκδοση ακυρωτικού στοιχείου με σήμανση από Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. δεδομένου ότι, το ακυρωθέν φορολογικό στοιχείο έχει διαφυλαχθεί στη μνήμη του φορολογικού μηχανισμού (αρχεία a.txt, b.txt κ.λπ.).

Συμπερασματικά, ακυρωτικό στοιχείο εκδίδεται μόνο στην περίπτωση ακύρωσης φορολογικού στοιχείου που έχει σημανθεί, προαιρετικά ή υποχρεωτικά, με φορολογικό μηχανισμό Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. και εφόσον δεν έγινε χρήση αυτού.

Τέλος, επισημαίνεται ότι, για την ακύρωση τιμολογίου, σημαινόμενου ή μη, εφόσον έγινε χρήση αυτού (παράδοση στον αντισυμβαλλόμενο) εκδίδεται πιστωτικό τιμολόγιο.

5. Υπόχρεοι παροχής ασφαλών πληροφοριών (πρώην πρόσθετα βιβλία)

Με τις διατάξεις της παραγράφου 23 του άρθρου 4 του Κ.Φ.Α.Σ., για το μεταβατικό διάστημα από 1.1.2013 - 31.12.2013, ορισμένοι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών (εκμεταλλευτής χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, κλινικής ή θεραπευτηρίου, κέντρων αισθητικής, γυμναστηρίων, χώρου στάθμευσης, γιατροί και οδοντίατροι) παρέχουν ασφαλείς πληροφορίες για τις συναλλαγές τους μέχρι την έκδοση του σχετικού φορολογικού στοιχείου. Η διασφάλιση των πληροφοριών αυτών γίνεται είτε με χειρόγραφη καταχώριση σε θεωρημένα έντυπα είτε, επί μηχανογραφικής τήρησης, με καταχώρηση σε θεωρημένα μηχανογραφικά έντυπα ή με τη χρήση ειδικών ασφαλών διατάξεων σήμανσης του ν. 1809/1988 (σχετ. Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1020/5.2.2013).

Δεδομένου ότι, από τις προαναφερόμενες διατάξεις δεν ορίζονται αναλυτικά οι ασφαλείς πληροφορίες που πρέπει να παρέχει κάθε υπόχρεος και για τη διευκόλυνση εκπλήρωσης της ανωτέρω υποχρέωσης αλλά και τη διευκόλυνση των αρμόδιων φοροελεγκτικών οργάνων, διευκρινίζεται ότι τα δεδομένα που προβλέπονταν από τις αντίστοιχες προϊσχύουσες διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του Κ.Β.Σ. καλύπτουν τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 23 του άρθρου 4 του Κ.Φ.Α.Σ. (π.χ. οι ιατροί αναγράφουν το ονοματεπώνυμο του ασθενή, τη χρονολογία επίσκεψης και τη διεύθυνση του ασθενή χωρίς να έχουν υποχρέωση να αναγράφουν και άλλα δεδομένα όπως την ώρα επίσκεψης). Οι πληροφορίες αναγράφονται άμεσα με την έναρξη της παροχής όπως αναφέρεται στην ενότητα «χρόνος καταχώρισης» της παραγράφου 23 του άρθρου 4 της ερμηνευτικής εγκυκλίου με εξαίρεση τις πληροφορίες εκείνες που σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 17 του Κ.Β.Σ. καταχωρούντο σε διαφορετικό χρόνο της έναρξης της παροχής, οι οποίες μπορεί να συνεχίσουν να καταχωρούνται στον οριζόμενο με τις προϊσχύουσες διατάξεις χρόνο. Τέτοιες πληροφορίες είναι τα «λοιπά δεδομένα»(π.χ. φάρμακα κλπ. που καταχωρούνται από τις κλινικές μέχρι το τέλος της επόμενης ημέρας).

Ακόμη, διευκρινίζεται ότι, τα κέντρα αισθητικής που παρέχουν και υπηρεσίες συμβουλών διαίτης έχουν υποχρέωση εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου 23 του άρθρου 4 του Κ.Φ.Α.Σ. και για τις υπηρεσίες αυτές. Αντιθέτως ο διαιτολόγος- διατροφολόγος που παρέχει μόνο υπηρεσίες συμβουλών διαίτης, δεν χαρακτηρίζεται ως κέντρο αισθητικής αλλά θεωρείται ότι ασκεί παραϊατρικό επάγγελμα, ανεξάρτητα του λόγου παροχής των υπηρεσιών αυτών και δεν υποχρεούται να εφαρμόζει τις διατάξεις της παραγράφου 23 του άρθρου 4 του ΚΦΑΣ.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι, οι υπόχρεοι της παραγράφου 23 του άρθρου 4 του Κ.Φ.Α.Σ. μπορεί να θεωρήσουν τα έντυπα απεικόνισης ασφαλών πληροφοριών και με τους αντίστοιχους κωδικούς θεώρησης των πρόσθετων βιβλίων της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/1992).

Τέλος, οι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών που τηρούν το ειδικό βιβλίο (μεταχειρισμένων αγαθών) του άρθρου 45 του ν. 2859/2000 (Φ.Π.Α.), για την παραλαβή αγαθών, δεν απαιτείται να εκδίδουν το δελτίο αποστολής της περίπτωσης δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Κ.Φ.Α.Σ., εφόσον διενεργείται σχετική εγγραφή στο ανωτέρω ειδικό βιβλίο, άμεσα με την παραλαβή του αγαθού.

6. Φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με σχέση μίσθωσης έργου με φορέα εκτέλεσης ερευνητικού έργου το οποίο χρηματοδοτείται ή επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Με τις διατάξεις της περίπτωσης ε' του πέμπτου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ., όπως ίσχυαν μέχρι 31.12.2012, οριζόταν ότι, δεν θεωρείται επιτηδευματίας το φυσικό πρόσωπο που συνδέεται με σχέση μίσθωσης έργου με φορέα εκτέλεσης ερευνητικού έργου το οποίο χρηματοδοτείται ή επιχορηγείται γενικώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον δεν είναι επιτηδευματίας από άλλη αιτία, το ποσό αυτών των αμοιβών του δεν υπερβαίνει το διπλάσιο του ορίου που ορίζεται από την παράγραφο 5 του άρθρου αυτού για αυτούς που παρέχουν υπηρεσίες (10.000 ευρώ) και οι υπηρεσίες που παρέχει αφορούν αποκλειστικά το ερευνητικό έργο που χρηματοδοτείται ή επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ., όπως ισχύουν από 1.1.2013, τα ανωτέρω πρόσωπα, εφόσον είναι υπόχρεα απεικόνισης συναλλαγών σύμφωνα και με τα αναφερόμενα στην ενότητα «νέοι υπόχρεοι εφαρμογής του Κ.Φ.Α.Σ.» της παραγράφου 2 του άρθρου 3 της ερμηνευτικής εγκυκλίου ΠΟΛ.1004/4.1.2013, υποχρεούνται στην τήρηση φορολογικών βιβλίων και την έκδοση φορολογικών στοιχείων.

Διευκρινίζεται ότι, για τις αμοιβές στα προαναφερόμενα πρόσωπα για την εκτέλεση ερευνητικού έργου το οποίο έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 31.12.2012, μπορεί να εκδίδεται απόδειξη δαπάνης του άρθρου 8 του Κ.Φ.Α.Σ. ανεξάρτητα από το χρόνο έκδοσης αυτής 
και χωρίς να επηρεάζονται εκ του λόγου αυτού σχετικές υποχρεώσεις στη φορολογία εισοδήματος.

7. Προθεσμία προσαρμογής στις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ.

Με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1004/4.1.2013 (σελ. 44), δεδομένου ότι, με την έναρξη ισχύος των διατάξεων του Κ.Φ.Α.Σ. (1.1.2013), δημιουργήθηκε η υποχρέωση σε ορισμένες κατηγορίες υπόχρεων, έκδοσης των αποδείξεων λιανικής με τη χρήση φορολογικών μηχανισμών του ν. 1809/1988 (Φ.Τ.Μ. ή Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.), δόθηκε η δυνατότητα προμήθειας των σχετικών φορολογικών μηχανισμών (Φ.Τ.Μ. ή Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.) του ν. 1809/1988 για την έκδοση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών ή θεώρησης τους στις περιπτώσεις εξαιρέσεων από την υποχρεωτική χρήση των μηχανισμών αυτών (π.χ. φυσιοθεραπευτής), έως την 28.2.2013, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία υπαγωγής των εν λόγω υπόχρεων στο νέο καθεστώς. Μέχρι την ως άνω ημερομηνία, οι εν λόγω υπόχρεοι μπορούν να εκδίδουν τις αποδείξεις λιανικής για τις πωλήσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών, με τον ίδιο τρόπο που τις εξέδιδαν με το προϊσχύσαν καθεστώς, των διατάξεων του KB.Σ. (Π.Δ. 186/1992).

Δεδομένου ότι, μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία (28.2.2013), δεν έχει επέλθει πλήρης προσαρμογή στις νέες διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. όλων των προαναφερομένων υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών, δεδομένων των πρακτικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά την προσαρμογή αυτή, η ως άνω οριζόμενη ημερομηνία (28.2.2013) μετατίθεται το αργότερο έως την 29.3.2013. 

  

Ακριβές Αντίγραφο
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ 




IX: Παρατείνεται για ένα χρόνο η απόσυρση αυτοκινήτων και φορτηγών

ΣΤΗΛΕΣ :: ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

IX: Παρατείνεται για ένα χρόνο η απόσυρση αυτοκινήτων και φορτηγών
IX: Παρατείνεται για ένα χρόνο η απόσυρση αυτοκινήτων και φορτηγών
22/12/2011
του Γιώργου Ανδρή
andris@pegasus.gr
Παράταση για ένα ακόμη χρόνο λαμβάνει το μέτρο της απόσυρσης οχημάτων με σημαντικές ωστόσο διαφοροποιήσεις σε σχέση με εκείνη που είχαμε κατά τη διάρκεια του 2011 ενώ παράλληλα δεν θα κινδυνεύουν πλέον οι 50.000 ιδιοκτήτες παλαιών ΙΧ που τα απέσυραν να μείνουν με το Πιστοποιητικό Καταστροφής στο... χέρι.

Ειδικότερα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της “Η” η απόσυρση των οχημάτων για το 2012 θα αφορά την απόκτηση κάποιου καινούριου ή εισαγόμενου μεταχειρισμένου ΙΧ που θα πληρεί τις προδιαγραφές ρύπων Euro5 ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να “επιδοτηθούν” και τα εγχώρια μεταχειρισμένα με δώρο τα Τέλη Κυκλοφορίας καθώς έχουν καταβληθεί οι Φόροι.
Επιπλέον στην απόσυρση του 2012 για πρώτη φορά εξετάζεται η προσθήκη και των βαρέων φορτηγών τα οποία ούτως η άλλως από την 1η Μαϊου θα απαγορεύεται να κυκλοφορήσουν στο νέο Πράσινο Δακτύλιο και επιπροσθέτως διαθέτουμε τον γηραιότερο στόλο φορτηγών σε όλη την ΕΕ.
Η νέα απόσυρση αναμένεται να περάσει είτε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είτε με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. To μέτρο πάντως αναμένεται να ισχύσει από τις 2 Ιανουαρίου του 2012 όποτε και θα μπορούν να δέχονται και πάλι αυτοκίνητα για απόσυρση τα κέντρα ανακύκλωσης της ΕΔΟΕ.
Το μέλος του δ.σ. του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος κ. Ευριπίδης Κωνσταντινίδης μιλώντας στην “Η” τόνισε μεταξύ άλλων πως: “Η παράταση της απόσυρσης επιβάλλεται γιατί είναι ένα μέτρο που σίγουρα τονώνει τις πωλήσεις αυτοκινήτων ενώ παράλληλα βοηθά στην ανανέωση του παλαιού στόλου των οχημάτων που έχουμε με άμεσο αντίκτυπο στις εκπομπές ρύπων. Το γεγονός πως περιλαμβάνονται και τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα στο μέτρο του 2012 είναι πολύ θετικό και θα πρέπει στο μέτρο να συμπεριληφθούν και τα εγχώρια μεταχειρισμένα Euro5 ώστε να τονωθεί και η εγχώρια αγορά μεταχειρισμένων ΙΧ η οποία έχει πληγεί απίστευτα από την κρίση. Αν το μέτρο της απόσυρσης συνοδευτεί από κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας, κατάργηση ή μείωση του Τέλους Ταξινόμησης πιστεύω ότι η αγορά θα ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα για τον κλάδο, τους καταναλωτές και πάνω απ' όλα την Εθνική Οικονομία”.
Ιδιαίτερο ρόλο στην συγκεκριμένη εξέλιξη έχει διαδραματίσει ο Σύλλογος Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης και ειδικότερα ο πρόεδρός του κ. Καρούλης Κωνσταντίνος.
Μάλιστα όπως τονίζει ο μιλώντας στην “Η” το μέλος της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών της Ελλάδος κ. Τσιταμπάνης Θανάσης: “Αυτό είναι ένα μέτρο που θα δώσει έστω και μία προσωρινή ανάσα στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου, εάν όμως συνδυαστεί και με την αναπροσαρμογή των προδιαγραφών του πράσινου δακτυλίου. Είναι γνωστό ότι σε ολόκληρη την ΕΕ οι προδιαγραφές ρύπων Euro 4 θεωρούνται οικολογικές, με αναφορά στα αυτοκίνητα που κινούνται στη Γερμανία, τα οποία φέρουν πράσινη σήμανση και κυκλοφορούν στο κέντρο όλων των πόλεων. Σε ό,τι αφορά στο θέμα της εφαρμογής του μέτρου της απόσυρσης και για τα μεταχειρισμένα οχήματα, θεωρείται ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και διορθώνει, έστω και καθυστερημένα, τη στρέβλωση που είχε δημιουργηθεί προς όφελος των καινούριων επιβατικών αυτοκινήτων. Είναι ένα μέτρο, που θα βοηθήσει τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα να αποκτήσουν με λιγότερα χρήματα ένα ασφαλές και «καθαρό» όχημα.”.
Απόσυρση 2012
Το θέμα της απόσυρσης ΙΧ απασχολούσε έντονα ολόκληρο τον κλάδο του αυτοκινήτου ο οποίος πέραν της πολύ μεγάλης πτώσης των πωλήσεων που καταγράφει τα 2 τελευταία χρόνια αποτελούσε την όαση στην έρημο καθώς αν δεν υπήρχε το εν λόγο μέτρο οι πωλήσεις κυριολεκτικά θα είχαν βυθιστεί. Με δεδομένο το γεγονός πως τα κρατικά έσοδα από τα αυτοκίνητα έχουν υποστεί μείωση 63,5% στο 10μηνο και ανέρχονται σε 85 εκατ. ευρώ έναντι 233 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010 είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε το μέτρο της απόσυρσης.
Αλλωστε η εφαρμογή του μέτρου κατά το 2011 οδήγησε περίπου 85.000 ΙΧ και 5.000 φορτηγά στα κέντρα ανακύκλωσης της ΕΔΟΕ όμως μόλις 31.000 ιδιοκτήτες τα αντικατέστησαν με καινούρια. Οι υπόλοιποι όμως λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν κατάφεραν να τα αντικαταστήσουν και ευελπιστούσαν στην παράταση του μέτρου και το 2012 ώστε να μπορέσουν να κάνουν χρήση του μέτρου.
Το γεγονός μάλιστα της αντικατάστασης με κάποιο μεταχειρισμένο εισαγόμενο ΙΧ θα αποτελέσει ακόμη μία επιλογή για τους καταναλωτές η οποία μπορεί να αποβεί πολύ οικονομικότερη σε σχέση με κάποιο αντίστοιχο καινούριο μοντέλο.
Αν πάλι το μέτρο καταφέρουν να ισχύσει και για τα εγχώρια μεταχειρισμένα που οι έμποροι δεν ξέρουν τι να τα κάνουν τότε θα ήταν η ιδανικότερη λύση.
Οσον αφορά στο θέμα εφαρμογής του μέτρου και στα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων η έλευση του Πράσινου Δακτύλιου από την 1η Μαϊου του 2012 σίγουρα “άνοίγει” το δρόμο προς αυτή τη κατεύθυνση καθώς θα απαγορεύεται η κυκλοφορία των παλαιών, ρυπογόνων και επικίνδυνων οχημάτων όχι μόνο στο μικρό αλλά και στο μεγάλο Δακτύλιο με εξαίρεση τα εθνικά οδικά δίκτυα.
Επίσης η απαγόρευση της κυκλοφορίας των παλαιών ΙΧ μέσα στο νέο Δακτύλιο θα αποτελέσει αφορμή για κάποιους να προβούν στην αντικατάσταση του παλιού οχήματός τους με κάποιο καινούριο.
Παράταση για τα Euro4
Παράταση για 6 μήνες αναμένεται να λάβουν και τα καινούρια και εισαγόμενα ΙΧ που πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων Euro4 και βρίσκονται στους τελωνειακούς χώρους της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες η εν λόγο εξέλιξη αποτέλεσε ιδιαίτερα χαρμόσυνη είδηση για εισαγωγείς και εμπόρους που έχουν στην κατοχή τους χιλιάδες τέτοια αυτοκίνητα και δεν μπορούσαν να διαθέσουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα αν δίνονταν παράταση κάποιοι από αυτούς να αναγκάζονταν να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη τη στιγμή που τα ταμεία των επιχειρήσεών τους παραμένουν ερμητικά άδεια...






Παρατείνεται έως τις 12 Φεβρουαρίου η ρύθμιση για τα αυθαίρετα

Παρατείνεται έως τις 12 Φεβρουαρίου η ρύθμιση για τα αυθαίρετα

Κατόπιν αιτήματος πολιτών παρατείνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2012 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων.
Οπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2012 για όλες τις υποβαλλόμενες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011 αιτήσεις.

Ακίνητα: 4 φόροι για 4 δισ. το 2012

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: 4 φόροι για 4 δισ. το 2012
Ακίνητα: 4 φόροι για 4 δισ. το 2012
22/12/2011
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης
«Καρέ» των φόρων φέρνει το 2012 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν περί τα 4 δισ. ευρώ.
Μέσα στον Ιανουάριο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ξεκινήσει την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) του 2009, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2010 και τον ΦΑΠ του 2011. Θα αποσταλούν σταδιακά, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, μέχρι τα τέλη Ιουνίου προκειμένου να επιμεριστεί η επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Επιπρόσθετα με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του Απριλίου, θα ξεκινήσει η καταβολή του ενιαίου τέλους ακινήτων για το 2012, το οποίο θα αποπληρωθεί σε πέντε ισόποσες διμηνιαίες δόσεις έως και τον Ιανουάριο του 2013.
Παράλληλα, στο α' δίμηνο του νέου έτους η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων θα κληθεί να πληρώσει και τη β' δόση από το τέλος ακινήτων του 2011.
Οπως γίνεται αντιληπτό, καθ' όλη τη διάρκεια του 2012 θα είναι με το χέρι στην τσέπη, γιατί οι λογαριασμοί με τα χαράτσια στα ακίνητα θα έρχονται ο ένας μετά τον άλλο.
Πιο αναλυτικά, μετά τη νέα παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις 31 Ιανουαρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά το Ε9 του 2011 και επίσης να διορθώσουν τα τυχόν λάθη που θα διαπιστώσουν για την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης για τα προηγούμενα έτη (2009 και 2010).
Η πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών για το ΕΤΑΚ του 2009 θα αποσταλεί πριν κλείσει η ηλεκτρονική πύλη του TAXISnet . Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 25.000 εκκαθαριστικά σημειώματα είναι έτοιμα για να ταχυδρομηθούν, ενώ τα υπόλοιπα σημειώματα ΕΤΑΚ του 2009 θα σταλούν και θα εισπραχτούν μετά τις διορθώσεις στο Ε9. Υπολογίζεται ότι χρεωστικά θα είναι 150.000 εκκαθαριστικά και τα έσοδα για τα δημόσια ταμεία εκτιμώνται σε 50 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια και την άνοιξη του 2012 θα ακολουθήσει ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010 (που υποκατέστησε το ΕΤΑΚ αλλά ποτέ δεν εισπράχθηκε) και μέχρι τον Ιούνιο η ΓΓΠΣ θα αποστείλει και τα σημειώματα για τον ΦΑΠ του 2011. Υπενθυμίζεται ότι ο ΦΑΠ του 2011, σύμφωνα με τον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, επιβάλλεται για ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ και όχι για 400.000 ευρώ που ισχύει για τον φόρο του 2010.
Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, για τον ΦΑΠ του 2010 τα έσοδα υπολογίζονται στα 400 εκατ. ευρώ και για τον αντίστοιχο φόρο του 2011 (πιάνει 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων) τα 600 εκατ. ευρώ.
Πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες καθυστερήσεις στην αποστολή των συγκεκριμένων εκκαθαριστικών, καθώς, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, θα είχαν ήδη φτάσει στους υπόχρεους.
Από το ενιαίο τέλος ακινήτων τα προσδοκώμενα έσοδα φτάνουν τα 2,9 δισ. ευρώ.
Συνολικά τη νέα χρονιά οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το τρέχον έτος, σύμφωνα με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Πρόκειται για ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο, καθώς τουλάχιστον την τελευταία τετραετία οι στόχοι για τα έσοδα από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας δεν επιβεβαιώνονται.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ειδικό τέλος ακινήτων: Στο Διαδίκτυο οι αιτήσεις για έκπτωση
Ειδικό τέλος ακινήτων: Στο Διαδίκτυο οι αιτήσεις για έκπτωση
21/12/2011
Μέσω Ίντερνετ θα κατατίθεται η αίτηση για την παροχή έκπτωσης στο ειδικό τέλος ακινήτων για όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγειάς.
Σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών περιγράφεται η διαδικασία την οποία πρόκειται να ακολουθήσουν ακόμα και όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από τους σπίτι τους.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους, προσέρχονται στον αρμόδιο δήμο για τη διόρθωση λαθών στην επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου.
Οι πολίτες δύνανται να υποβάλλουν τις αιτήσεις για διόρθωση στον αρμόδιο δήμο μέχρι την 20η Ιανουαρίου 2012.
Επίσης, ανεξάρτητα από το ανωτέρω, οι δήμοι όλης της χώρας ελέγχουν αν στις σχετικές καταστάσεις αποτυπώνονται οι ορθές τιμές ζώνης, όπως προβλέπονται στο άρθρο 24 του ν. 2130/1993, όπως ισχύει, και σε περίπτωση λάθους προβαίνουν σε διόρθωσή τους.

http://www1.gsis.gr/taxisnet2/eta/





ΑΠΟΨΕΙΣ

Η υπερφορολόγηση των ακινήτων
Η υπερφορολόγηση των ακινήτων
H γνώμη της "Η"
22/12/2011
Στην οικονομική θεωρία ο φόρος στα ακίνητα είναι μία από τις πλέον προοδευτικές μορφές φορολογίας. Η οικονομική πολιτική όμως που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, η πρακτική που εφαρμόζει το υπουργείο Οικονομικών με την υπερφορολόγηση των ακινήτων, δεν μπορεί να «χωρέσει» στην οικονομική σκέψη ούτε του Μαρξ ούτε του θεωρητικού της Σχολής του Σικάγο και του νεοφιλελευθερισμού Μίλτον Φρίντμαν!..
Στην Ελλάδα, όπου υπάρχει ένα αντιαναπτυξιακό και άδικο φορολογικό σύστημα, ένας αναποτελεσματικός και διεφθαρμένος φοροεισπρακτικός μηχανισμός, το κράτος για να λειτουργήσει έχει καταστήσει μόνιμο στόχο τις φοροεπιδρομές στις ειλικρινείς επιχειρήσεις, τους μισθωτούς και τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας. Με απλά λόγια, υπερφορολογεί αυτούς που δεν κρύβουν τα εισοδήματά τους.
Στο πλαίσιο αυτό, και το 2012 δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα 4 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Αποδεικτικό της διάλυσης του φορολογικού μηχανισμού είναι το γεγονός ότι το 2102, και μάλιστα μέσα στο πρώτο εξάμηνο, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστείλει τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το ΕΤΑΚ του 2009, το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2010 και του 2011!
Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν μέσα σε ένα χρόνο υψηλούς φόρους παρελθόντων ετών. Και η ευθύνη γι' αυτό βαραίνει αποκλειστικά το Δημόσιο, τις κυβερνήσεις οι οποίες δεν αναδιοργάνωσαν, δεν ολοκλήρωσαν το «πέρασμα» των εφοριών στην εποχή των νέων τεχνολογιών.
Όλα έχουν τα όριά τους. Καμιά μεγάλη επένδυση δεν πρόκειται να γίνει, εάν δεν υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα που θα παρέχει αναπτυξιακά κίνητρα. Η φοροδιαφυγή δεν θα περιοριστεί, εάν δεν διασφαλιστεί ότι οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις θα είναι αποτελεσματικοί, εάν η προσωπική επαφή εφοριακών - φορολογουμένων δεν περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό.
Η παρούσα κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να επεξεργαστεί και να ψηφίσει αυτή τη ριζική φορολογική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα.