Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

20+1 εντολές της τρόικας για το νέο μνημόνιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

20+1 εντολές της τρόικας για το νέο μνημόνιο
20+1 εντολές της τρόικας για το νέο μνημόνιο
«Ψαλίδι» στα ειδικά μισθολόγια (Σώματα Ασφαλείας, γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί) με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου
27/1/2012
Της Μαρίας Βουργάνα και της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Μέτρα-σοκ, όπως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25% και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012, απαιτεί εδώ και τώρα η τρόικα από την κυβέρνηση ως προαπαιτούμενα για να εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση. Η τρόικα ζητά επίσης «ψαλίδι» στα ειδικά μισθολόγια (σώματα ασφαλείας, γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί) με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, άμεσο «λουκέτο» σε δημόσιους φορείς με ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων των υπαλλήλων που «περισσεύουν», μείωση των επικουρικών συντάξεων, πλήρες και άμεσο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, περικοπές στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων που θα συνοδεύονται ίσως και με απολύσεις, αλλά και μέτρα για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα.
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην αύξηση 25% κατά μέσο όρο των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τότε θα προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε 14 φόρους και τέλη που επιβάλλονται στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας.
Επιπλέον, θα υποχρεώσει 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά να καταβάλουν για το 2012 σημαντικά αυξημένα ποσά ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Το κείμενο
Το «τελεσίγραφο» των εκπροσώπων των δανειστών περιλαμβάνεται σε δεκασέλιδο κείμενο γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, το οποίο διαβιβάστηκε από τον πρωθυπουργό στους αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του. Βρίσκεται δηλαδή στα χέρια των προέδρων της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. κ.κ. Αντ. Σαμαρά, Γ. Παπανδρέου και Γ. Καρατζαφέρη, οι οποίοι καλούνται να συμφωνήσουν εντός 24ώρων με το περιεχόμενό του, υπό την απειλή της μη έγκρισης του νέου δανειακού προγράμματος. Ισχυρές είναι οι πιέσεις που ασκούνται για επίσπευση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, με αιχμή μεγάλες εισηγμένες ΔΕΚΟ, παρά την αρνητική συγκυρία που επικρατεί στις αγορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα απαιτεί:
1 Άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικοί, σώματα ασφαλείας, γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, καθηγητές ΑΕΙ- ΤΕΙ).
2 Κλείσιμο - συγχώνευση των φορέων που έχουν συμφωνηθεί, μέτρο που αφήνει ανοιχτό παράθυρο για απολύσεις υπαλλήλων που «περισσεύουν».
3 Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να μειωθεί το έλλειμμα του 2012 με βάση του στόχους που έχουν τεθεί.
Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ ή 2,2 δισ. ευρώ και θα πρέπει να αφορούν μόνο στις δαπάνες. Πιο συγκεκριμένα, η τρόικα επιμένει για:
  • Το κλείσιμο επιπλέον φορέων με άμεσες απολύσεις.
  • Την περικοπή αμυντικών δαπανών και
  • Τη μείωση των δαπανών υγείας (φαρμακευτικές και νοσοκομειακές).
4 Ελαστικοποίηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με ιδιαίτερη έμφαση στις τράπεζες.
5 Αυστηρότερο έλεγχο στις εισαγωγές στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.
6 Τήρηση του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
7 Μείωση ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον κατά 5%.
8 Μείωση των επικουρικών συντάξεων μέσω της δημιουργίας ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου.
9 Κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
10 Περαιτέρω απελευθέρωση υπηρεσιών και αγορών.
11 Προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει τέλος στη μεταβατική περίοδο για την απελευθέρωση του κλάδου των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.
12 Λήψη περισσότερων μέτρων για την πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
13 Δημιουργία συστήματος προστασίας για όσους παρέχουν πληροφορίες φαινομένων διαφθοράς και τροποποίηση του ποινικού κώδικα, ώστε όσοι εμπλέκονται σε αδικήματα άμεσης και έμμεσης δωροδοκίας να μην «ξεφεύγουν».
14 Υιοθέτηση νομοθεσίας για την μεταρρύθμιση του συστήματος Δικαιοσύνης έως τα τέλη Μαρτίου.
15 Επιτάχυνση της εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων που λιμνάζουν στα φορολογικά δικαστήρια. Έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχει ξεκμπλοκάρει το 50% των υποθέσεων, μέχρι το τέλος του 2012 το 8% και να έχουν διευθετηθεί όλες οι υποθέσεις έως το τέλος Μαρτίου 2013.
16 Αντικατάσταση των εφόρων που δεν πιάνουν τους στόχους που έχουν τεθεί για την αύξηση των εσόδων.
17 Υιοθέτηση αυστηρότερου πλέγματος μέτρων για την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς στον ελεγκτικό μηχανισμό.
18 Αντικατάσταση των εφόρων σε διάστημα 1-2 ετών.
19 Περαιτέρω μέτρα για τη σύλληψη της εισφοροδιαφυγής.
20 Διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: