Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

«Οχι» στην κατάργηση δώρων και τη μείωση του κατώτατου μισθού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Οχι» στην κατάργηση δώρων και τη μείωση του κατώτατου μισθού
«Οχι» στην κατάργηση δώρων και τη μείωση του κατώτατου μισθού
«Μπλόκο» στην κατάργηση μισθού και δώρων για τους χαμηλόμισθους με αντίβαρο τη μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών βάζουν ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ προχωρώντας στη συγκρότηση μεικτής επιτροπής εμπειρογνωμόνων
25/1/2012
Του Γιώργου Γάτου
Παράλληλα με τον κοινωνικό διάλογο, τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν τις συναντήσεις τους με την τρόικα για τις αλλαγές στα εργασιακά - μισθολογικά στις υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ και στις τράπεζες, όπου η τρόικα ζητά μεγάλες ανατροπές, όπως πρώτη αποκάλυψε η «Η» φέρνοντας στη δημοσιότητα πριν από 10 ημέρες την επιστολή των δανειστών προς τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο. Μολονότι χθες αναβλήθηκε συνάντηση με τη γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Α. Στρατινάκη και στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, αύριο Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη με τους επικεφαλής της τρόικας (θα συζητηθεί και το θέμα των επικουρικών), ενώ χθες η γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Α. Δρέττα συναντήθηκε με το τεχνικό κλιμάκιο για τους προϋπολογισμούς των Ταμείων και τις περικοπές κοινωνικών επιδομάτων.
Τι ζητά η τρόικα
  • «Πάγωμα» μισθών και αυτόματων ωριμάσεων (πολυετιών).
  • Σύνδεση των αποδοχών με την επίδοση του εργαζομένου.
  • Κατάργηση των πολλαπλών παροχών ? επιδομάτων, επιπλέον των προβλεπομένων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης που προβλέπουν οι Κανονισμοί Εργασίας.
  • Κατάργηση της ιδιότυπης μονιμότητας σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες.
  • Μείωση στα επίπεδα του ΙΚΑ των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης σε υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ και τράπεζες.
  • Περιορισμό του 13ου και του 14ου μισθού που είναι νομικά κατοχυρωμένοι στον ιδιωτικό τομέα, σε αντίθεση με το Δημόσιο όπου μειώθηκαν.
  • Νομοθετική κατάργηση της δυνατότητας να μεταφέρονται όροι των κλαδικών συμβάσεων στις ατομικές συμβάσεις μετά τη λήξη της εξάμηνης μετενέργειας.
  • Παράλληλη εφαρμογή της μερικής και της εκ περιτροπής εργασίας.
  • Γενική εφαρμογή του υψηλότερου ορίου των ομαδικών απολύσεων.
  • Προσφυγή στη Διαιτησία μόνο με κοινή συμφωνία εργοδότη - συνδικάτου χωρίς δικαίωμα του ΟΜΕΔ να διατηρεί τις ρήτρες των συμβάσεων (επιδόματα, ωράρια κ.ά.)
Τι ζητά η ΓΣΕΕ η οποία δεν νομιμοποιείται να διαπραγματευτεί για τις πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες αλλά μόνο για την ΕΓΣΣΕ.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με πρόβλεψη αντίβαρων - κοινωνικών πόρων για την κάλυψη των απωλειών που θα έχουν τα Ταμεία.
  • Μέτρα απορρόφησης των ανέργων στις επιχειρήσεις.
  • Δεν θέτει υπό διαπραγμάτευση την εφαρμογή της ΕΓΣΣΕ που αφορά τον κατώτατο μισθό (με πρόβλεψη για τη χορήγηση αύξησης 2,6% τον ερχόμενο Ιούλιο) και τον 13ο και 14ο μισθό.
Τι αντιπροτείνουν οι εργοδότες
  • Διετές ή τριετές «πάγωμα» μισθών και ωριμάσεων, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης του ερχόμενου Ιουλίου (2,6%).
  • Μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Πολλοί εργοδότες έχουν θέσει θέμα επιβολής πλαφόν για την καταβολή του 13ου και του 14ου μισθού, διατηρώντας τα δώρα ακέραια για τους χαμηλόμισθους.
12 αλλαγές από το Μάιο του 2010
Συνολικά 12 βασικές αλλαγές στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων, των μισθών και των όρων απασχόλησης έχουν γίνει από το Μάιο του 2010, κατ΄εντολή της τρόικας και ύστερα από διαπραγματεύσεις και αλλεπάλληλες αποσπασματικές νομοθετικές ρυθμίσεις:
1. Καθιερώθηκε η υπερισχύς των επιχειρησιακών συμβάσεων τις οποίες μπορούν να υπογράφουν, με βάση το άρθρο 37, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι (τα 3/5 και τουλάχιστον 5) συμφωνώντας όρια αμοιβών έως τα επίπεδα της ΕΓΣΣΕ.
2. «Πάγωσε» για όσο διαρκεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η επέκταση, με υπουργική απόφαση, στους μη συνδικαλισμένους εργοδότες και εργαζόμενους των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων.
3. Περιορίστηκε ο ρόλος του ΟΜΕΔ (τυπικά μπορεί να κρίνει διαφορές μόνο για το ύψος των μισθών).
4. Διευρύνθηκε η χρήση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (για παροχή εργασίας για περισσότερο από τα δύο χρόνια και χωρίς αποζημίωση στη λήξη).
5. Καταργήθηκαν οι προσαυξήσεις ωρομισθίου 7,5% για τους μερικώς απασχολουμένους, αν απασχολούνται λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα και του 10% αν καλούνται να εργαστούν επιπλέον ώρες.
6. Μειώθηκαν τα ποσά των αποζημιώσεων κατά 50% με προειδοποίηση 1 ? 4 μηνών καθώς και για όσους έχουν δύο χρόνια υπηρεσίας (δικαιούνται αποζημίωση 1 μισθού).
7. Αυξήθηκαν από 6 σε 9 οι μήνες που μπορεί ο εργοδότης μέσα στη διάρκεια 1 χρόνου να επιβάλει σύστημα εκ περιτροπής εργασίας αντί απολύσεων.
8. Αυξήθηκε η διάρκεια της ενοικίασης μισθωτού από τον έμμεσο εργοδότη στους 36 μήνες (από 18 μήνες).
9. Αυξήθηκαν τα όρια των επιτρεπόμενων ομαδικών απολύσεων στο 5% του προσωπικού και μέχρι 30 άτομα το μήνα σε επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 150 άτομα και σε 6 απολύσεις το μήνα για επιχειρήσεις 20 ? 150 ατόμων.
10. Καθορίστηκε 20% χαμηλότερη αμοιβή για τους νέους έως 25 ετών που προσλαμβάνονται έως 2 έτη για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.
11. Μειώθηκε το κόστος (αμοιβή) για τις υπερωρίες.
12. Δόθηκε η δυνατότητα εφαρμογής ελαστικού 10ώρου με συμφωνία του εργοδότη σε επίπεδο επιχείρησης ή σε συμφωνία με Ενωση Προσώπων (τουλάχιστον 5 εργαζομένων), αν δεν υπάρχει σωματείο.
2 εγγυήσεις από το ΣΕΒ
«Χωρίς κόκκινες γραμμές» προσέρχεται ο ΣΕΒ στο σημερινό διάλογο ο οποίος ανακοίνωσε ότι επιδιώκει να εξασφαλίσει το δίχτυ προστασίας που προσφέρει η ΕΓΣΣΕ για τα κατώτατα ημερομίσθια και μισθούς, «χωρίς αλλαγές προς τα πάνω ή προς τα κάτω για όσο διαρκεί η κρίση» και με διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού, στο πλαίσιο της τελευταίας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Σήμερα στις 11 π.μ. επαναλαμβάνουν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις τη συνάντηση που είχε διακόψει το ΠΑΜΕ.
Αύριο προγραμματίζει η τρόικα νέα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: