Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Στο τραπέζι η μείωση ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και επιχειρήσεων



ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Στο τραπέζι η μείωση ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και επιχειρήσεων
Η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι όποια μείωση φόρου αποφασιστεί θα πρέπει να συνοδεύεται από άλλο μέτρο με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
24/1/2012
Φορολογικές ανατροπές με ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος, των επιχειρηματικών κερδών αλλά και ενοποίηση όλων των φόρων ακινήτων, κατάργηση φοροαπαλλαγών και καθολικό ηλεκτρονικό πόθεν έσχες σχεδιάζουν τα τρία κόμματα ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου εν όψει της κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Σήμερα ανοίγει ο κοινωνικός διάλογος μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κομμάτων οι οποίοι θα πρέπει μέσα στο προσεχές διάστημα να καταλήξουν στις νέες ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο.
Με την τρόικα να έχει ξεκαθαρίσει ότι όποια μείωση φόρου αποφασιστεί θα πρέπει να συνοδεύεται από άλλο μέτρο με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, στο τραπέζι των συζητήσεων του τρικομματικού διαλόγου βρίσκονται:
1.    Συντελεστές ΦΠΑ: Θα εξετασθεί η δυνατότητα μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ με την Νέα Δημοκρατία να προτείνει τη μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5%.
2.    Ένας φόρος στα ακίνητα: Το σχέδιο προβλέπει ενοποίηση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ). Θα εξετασθεί το ενδεχόμενο επιβολής φόρου «κατοχής» και στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια.
3.    Φορολογία Επιχειρήσεων. Τα κόμματα θα εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις που ανέρχεται στο 20%. Η Ν.Δ. προτείνει ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα, παρακράτηση 15% στα διανεμόμενα κέρδη και εξάντληση της φορολόγησης των μετόχων ή εταίρων καθώς και την κατάργηση των έκτακτων εισφορών.
4.    Φοροαπαλλαγές. Στο θέμα των φοροαπαλλαγών ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. φαίνεται να έχουν ταυτόσημες απόψεις. Και από τις δυο πλευρές προτείνεται η θέσπιση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια.
5.    Αλλαγή στον τρόπο απόδοσης και είσπραξης του ΦΠΑ.
6.    Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και στοιχείων και αναμόρφωση του φορολογικού ποινολογίου.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ηλεκτρονικό ¨πόθεν έσχες¨ για όλους
Θα εφαρμοστεί ένα ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων που θα βασίζεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών δηλώσεων
24/1/2012
Στην καθιέρωση του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες από φέτος προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο. Οι φορολογούμενοι σε πρώτη φάση θα υποχρεωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις του 2013 να δηλώσουν κάθε μορφής περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Σε επόμενο στάδιο θα εφαρμοστεί ένα ένα νέο σύστημα προσδιορισμού των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων που θα βασίζεται στην υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών δηλώσεων «πόθεν έσχες» και στον έλεγχο της προέλευσης όλων των κεφαλαίων που διακινούν οι φορολογούμενοι, είτε αυτά δαπανώνται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, είτε διατίθενται για καταναλωτικές ανάγκες, είτε αποταμιεύονται. Ειδικότερα οι φορολογούμενοι θα δίνουν αναλυτική αναφορά στην εφορία για:
•    Κάθε ευρώ που έχουν ξοδέψει από το διαθέσιμο εισόδημά τους και έχουν πάρει απόδειξη. Θα δηλώνεται το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (αγορές τροφίμων, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κ.ά. Ενα μικρό ποσοστό 10% - 20% του εισοδήματος θα εξαιρεθεί από τη συλλογή παραστατικών αφού για κάποιες δαπάνες δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν αποδείξεις.
•    Τις αποταμιεύσεις σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: