Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Πτώση στα έσοδα από ΦΠΑ 13,7% και εκτός ελέγχου οι δαπάνες των Ταμείων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση στα έσοδα από ΦΠΑ 13,7% και εκτός ελέγχου οι δαπάνες των Ταμείων
Πτώση στα έσοδα από ΦΠΑ 13,7% και εκτός ελέγχου οι δαπάνες των Ταμείων
22/3/2012
Σήμα κινδύνου για την εκτέλεση και του συμπληρωματικού προϋπολογισμού εκπέμπει η κατάρρευση των εισπράξεων του ΦΠΑ και η τεράστια υπέρβαση στις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων στο πρώτο κιόλας δίμηνο του έτους. Τα έσοδα του ΦΠΑ καταγράφουν πτώση 13,7%, ενώ το ΙΚΑ για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του προς τους συνταξιούχους απορρόφησε ήδη το 64,4% των συνολικών πιστώσεων που προβλέπονται για ολόκληρο το έτος. Ανάλογα υψηλές... αναλήψεις μέχρι και 35,7% (ΤΑΠ - ΟΤΕ) και 30% (ΟΑΕΕ) επί του ετήσιου κονδυλίου υπήρξαν και από τα υπόλοιπα ταμεία.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την υψηλότερη από την προβλεπόμενη ύφεση, την έκρηξη της ανεργίας και τη δραματική μείωση των μισθών προδικάζει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει μέτρα για τη βιωσιμότητα των Ταμείων, με ορατό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των συντάξεων, στην περίπτωση που δεν εξευρεθούν πρόσθετοι πόροι χρηματοδότησης.
Μάλιστα, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης θα τεθεί θέμα μείωσης των συντάξεων, αν μειωθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων πάνω από το 20% (σε αυτό το ποσοστό έχει προϋπολογιστεί η αντοχή του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων). Ο υπουργός σημείωσε ότι τα «κλειδιά» για το ύψος των συντάξεων στο μέλλον θα είναι η συνεπής καταβολή των εισφορών (στον ΟΑΕΕ δεν πληρώνει το 45% τις εισφορές του!) καθώς και η πορεία της οικονομίας το 2012 και το 2013.
Στοιχεία
Μπορεί τα έσοδα και οι δαπάνες να κινούνται εντός των μηνιαίων στόχων που έχουν τεθεί, ωστόσο αποκλίνουν σημαντικά έναντι των ετήσιων, με αποτέλεσμα ο τακτικός προϋπολογισμός να εμφανίζει «μαύρη τρύπα» 1,25 δισ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο τους έτους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις δαπάνες που καταγράφουν υπέρβαση ύψους 1,16 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα υστερούν περίπου κατά 90 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον ετήσιο στόχο.
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 495 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού -δηλαδή χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι που καταβλήθηκαν- ήταν θετικό. Κατεγράφη πλεόνασμα της τάξης των 367 εκατ. ευρώ. Σε αυτό βοήθησε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και κυρίως στα έσοδα του ΠΔΕ που ήταν περισσότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί και υπερκάλυψαν τις υστερήσεις των εσόδων. Αν και το έλλειμμα φαίνεται να βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό έλεγχο, στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν την ανησυχία τους, καθώς η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο και παραδοσιακά παρατηρείται δημοσιονομική χαλάρωση.
Μαρία Βουργάνα
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: