Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Κουρεύονται» από σήμερα 22% τα επιδόματα ανεργίας Εως τον Ιούνιο η επαναξιολόγηση των κοινωνικών επιδομάτων και γενικά των παροχών. «Οδηγός» για τις περικοπές θα είναι Εκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία αναμένεται να παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το αργότερο έως τις αρχές Απριλίου

«Κουρεύονται» από σήμερα 22% τα επιδόματα ανεργίας
Εως τον Ιούνιο η επαναξιολόγηση των κοινωνικών επιδομάτων και γενικά των παροχών. «Οδηγός» για τις περικοπές θα είναι Εκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία αναμένεται να παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το αργότερο έως τις αρχές Απριλίου
12/3/2012
Του Γιώργου Γάτου
Μετά τους κατώτατους μισθούς, μειωμένα αντίστοιχα κατά 22%, υπολογίζει από σήμερα και θα καταβάλει στο εξής ο ΟΑΕΔ τα επιδόματα ανεργίας τόσο στους ήδη επιδοτούμενους όσο και στους νέους άνεργους. Την ίδια ώρα, «αυτόματα» μειώνονται και όλα τα επιδόματα του Οργανισμού που συνδέονται είτε με το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη και το μισθό της ΕΓΣΣΕ είτε υπολογίζονται με βάση το επίδομα ανεργίας (όπως τα βοηθήματα μετά τη λήξη της επιδότησης της ανεργίας, το επίδομα επίσχεσης, τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων κ.ά.).
Σε εφαρμογή της υπουργικής απόφασης που μειώνει από σήμερα, 12 Μαρτίου, τα επιδόματα, ο ΟΑΕΔ προχωρεί σε επανυπολογισμό των σχετικών ποσών.
Οπως δήλωσε στην «Η» ο διοικητής του Οργανισμού Ηλ. Κικίλιας οι μειώσεις θα φανούν από την ερχόμενη Παρασκευή, ημέρα πληρωμών. Ο ίδιος, επίσης, έχει εισηγηθεί να καταβάλλεται μεγαλύτερο επίδομα σε όσους έχουν τουλάχιστον δωδεκάμηνη απασχόληση.
Περικοπές 1,5 δισ. ευρώ
Η επιδοματική πολιτική, πάντως, θα τεθεί σε νέα βάση καθώς το νέο Μνημόνιο επιβάλλει να γίνουν περικοπές 1,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014. Η επαναξιολόγηση των κοινωνικών επιδομάτων και γενικά των παροχών (συμπεριλαμβανομένων των ειδικών επιδομάτων του ΟΑΕΔ, προγραμμάτων της Ε. Εστίας και του ΟΕΚ που ως Οργανισμοί Κοινωνικής Πολιτικής έχουν καταργηθεί, προσαυξήσεων στις συντάξεις για γάμο και τέκνα, φυσικών καταστροφών, ανασφάλιστων κ.ά.) θα πρέπει να γίνει έως τον Ιούνιο.
Την ευθύνη για το «ψαλίδι» στα κοινωνικά επιδόματα και τις παροχές θα το βάλει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο μεταφέρεται (από το υπουργείο Υγείας) πλήρως η αρμοδιότητα για την επαναξιολόγηση και τη μελλοντική καταβολή τους, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Η». «Οδηγός» για τις περικοπές -που θα συναποφασιστούν με την τρόικα- θα είναι Εκθεση του ΟΟΣΑ η οποία αναμένεται να παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το αργότερο έως τις αρχές Απριλίου.
Τα νέα επιδόματα ανεργίας
Με βάση τη μείωση του 22%, τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ διαμορφώνονται, ανάλογα με το ύψος του τελευταίου μισθού (μετά τις μειώσεις των κατώτατων ορίων της ΕΓΣΣΕ για πλήρη ή και μερική απασχόληση όπου η αμοιβή για τετράωρη εργασία του άγαμου χωρίς προϋπηρεσία δεν μπορεί να είναι κάτω των 293 ευρώ) χαμηλότερα κατά 50 ευρώ - 121,75 ευρώ και έχουν ως εξής:
Για τελευταίο μηνιαίο μισθό πάνω από 314,17 ευρώ, στα 360 ευρώ το βασικό επίδομα (από 461 ευρώ), στα 396 ευρώ (από 507,75 ευρώ) εφόσον υπάρχει 1 προστατευόμενο μέλος και στα 432 ευρώ (από 553,75 ευρώ) για 2 προστατευόμενα μέλη.
Για μισθό από 157,09 - 314,16 ευρώ στα 270 ευρώ το βασικό (από 346 ευρώ) και στα 297 ευρώ ευρώ και 324 ευρώ για 1 ή 2 προστατευόμενα μέλη.
Για μισθό έως 157,08 ευρώ στα 180 ευρώ το βασικό επίδομα (από 230,75 ευρώ) και στα 198 ευρώ και 216 ευρώ για 1 ή 2 προστατευόμενα μέλη.
Απόφαση για περικοπές
Σε εφαρμογή της υπουργικής απόφασης που μειώνει από σήμερα, 12 Μαρτίου, τα επιδόματα, ο ΟΑΕΔ προχωρεί σε επανυπολογισμό των σχετικών ποσών.
Οπως δήλωσε στην «Η» ο διοικητής του Οργανισμού Ηλ. Κικίλιας οι μειώσεις θα φανούν από την ερχόμενη Παρασκευή, ημέρα πληρωμών.
Ο ίδιος, επίσης, έχει εισηγηθεί να καταβάλλεται μεγαλύτερο επίδομα σε όσους έχουν τουλάχιστον δωδεκάμηνη απασχόληση.
Επιδόματα που περικόπτονται
Τη μείωση του 22% θα ακολουθήσουν «αυτόματα»:
Τα εποχικά επιδόματα που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ κάθε χρόνο μετά το Φθινόπωρο σε ξενοδοχο-υπαλλήλους, σερβιτόρους, μουσικούς, τεχνικούς, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά. (το επίδομα ανέρχεται στο 70% του 35πλάσιου ή του 50πλάσιου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανάλογα με την κατηγορία του εποχιακά απασχολούμενου).
Το ειδικό βοήθημα (15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας) μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης.
Το ειδικό βοήθημα (15πλάσιο του βασικού επιδόματος ανεργίας) μετά την τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων.
Το επίδομα στους αποφυλακιζόμενους (15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας). Το επίδομα επίσχεσης - διακοπής εργασιών (15πλάσιο του επιδόματος ανεργίας).
Η παροχή μητρότητας (συνολικά έξι κατώτατοι μισθοί). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μείωση θα επηρεάσει το 98% των παροχών ανεργίας του ΟΑΕΔ και το 50% των οικογενειακών παροχών (εξαιρούνται τα οικογενειακά επιδόματα τα οποία καθορίζονται κάθε χρόνο με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ και δεν συνδέονται άμεσα με τα όρια της ΕΓΣΣΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: