Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Μόνο το 55% των επαγγελματιών πληρώνει τις εισφορές στον ΟΑΕΕ 800.000 φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και το... Αγιο Ορος δεν έχουν καταβάλει εισφορές 11 δισ. ευρώ. Απειλή για νέες περικοπές στις συντάξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο το 55% των επαγγελματιών πληρώνει τις εισφορές στον ΟΑΕΕ
Μόνο το 55% των επαγγελματιών πληρώνει τις εισφορές στον ΟΑΕΕ
800.000 φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και το... Αγιο Ορος δεν έχουν καταβάλει εισφορές 11 δισ. ευρώ. Απειλή για νέες περικοπές στις συντάξεις
14/3/2012
Του Γιώργου Γάτου
Η χαμηλή εισπραξιμότητα των εισφορών (μόλις το 55% πληρώνει τις τρέχουσες εισφορές στον ΟΑΕΕ και το 62,3% στον ΟΓΑ) και οι συσσωρευμένες οφειλές των 11 δισ. ευρώ συνολικά 800.000 φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων και άλλων φορέων (ανάμεσά τους και το Αγιο Ορος) είναι η νέα απειλή -μετά τη μείωση των εσόδων της κοινωνικής ασφάλισης από την ύφεση, την αύξηση της ανεργίας και την πτώση των μισθών- για τις συντάξεις.
Τον κίνδυνο ενός νέου «κουρέματος» στις συντάξεις, «αν δεν αυξηθεί ο ρυθμός καταβολής των εισφορών από τους υπόχρεους», προέβλεψε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης προαναγγέλλοντας την προώθηση και τη ψήφιση, έως τις 5 Απριλίου, στη Βουλή νέων μέτρων για τη βεβαίωση και την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών (όπως την ταυτόχρονη πληρωμή, μέσω τραπέζης, των εισφορών, των μισθών και του φόρου μισθωτών υπηρεσιών, την εφαρμογή της κάρτας εργασίας και την υποβολή μηνιαίας Ανακεφαλαιωτικής Περιοδικής Δήλωσης στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ).
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός:
Μόνο 434.000 ελεύθεροι επαγγελματίες σε σύνολο 802.870 πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ. Η ΓΣΕΒΕΕ, με υπόμνημα που κατέθεσε στον υπουργό, υπογραμμίζει ότι, λόγω της οικονομικής κατάστασης, πολλοί αδυνατούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερων ασφαλίστρων.
Στον ΟΓΑ συνεπές στις πληρωμές είναι το 38% των ασφαλισμένων. Συνολικά 121.000 δεν έχουν πληρώσει ούτε τις βεβαιωμένες οφειλές.
«Δεν θα διατηρηθεί το ύψος των συντάξεων στα σημερινά επίπεδα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», τόνισε ο υπουργός εξηγώντας ότι τα μέτρα για τη μείωση των δαπανών των Ταμείων αποδίδουν (θα εξοικονομηθούν περί τα 3,2 δισ. ευρώ) ενώ θα ενταθούν τα μέτρα για την είσπραξη μέρους των οφειλών (περί τα 7 δισ. ευρώ). Ο Γ. Κουτρουμάνης επαναβεβαίωσε ότι θα καλυφθούν οι απώλειες των Ταμείων από το «κούρεμα» των ομολόγων και ότι το Δημόσιο θα καταβάλει έως το 2015 προϋπολογισμένες επιχορηγήσεις ύψους 42,7 δισ. ευρώ.
Αργότερα το δώρο
Ξεχωριστά συζητείται να δοθεί -για πρώτη φορά φέτος- το δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους του ΙΚΑ εξαιτίας της ταμειακής στενότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στις 5 Απριλίου και η σύνταξη στις 22 Μαρτίου και όχι μαζί όπως στο παρελθόν.
Στα 255,4 εκατ. ευρώ η αξία των αναξιοποίητων ακινήτων
Στα 255.492.123 ευρώ υπολογίζεται η αντικειμενική αξία των αναξιοποίητων ακινήτων που ανήκουν στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, το ποσό αυτό, αντιστοιχεί μόλις στο 20% της συνολικής αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τους.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, όπως αποκαλύπτεται από τα ίδια στοιχεία για την κάλυψη των αναγκών των Ασφαλιστικών Οργανισμών, μισθώνονται 687 κτίρια για τα οποία καταβάλλονται ενοίκια συνολικού ύψους 2.898.363 το μήνα.
Αντίστοιχα, τα έσοδα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από μισθώματα την τελευταία διετία, ανέρχονται στο ποσό των 37.555.367 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: