Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Τι αλλάζει στο άρθρο 99

Τι αλλάζει στο άρθρο 99

Το συγκεκριμένο άρθρο έχει αποτελέσει το καταφύγιο επιχειρηματιών που δεν θέλουν να πληρώσουν τα χρέη τους.Το συγκεκριμένο άρθρο έχει αποτελέσει το καταφύγιο επιχειρηματιών που δεν θέλουν να πληρώσουν τα χρέη τους.
Να αλλάξει ολοκληρωτικά το άρθρο 99 επιχειρεί η κυβέρνηση, καθώς μέχρι σήμερα έχει αποτελέσει το καταφύγιο επιχειρηματιών που δεν θέλουν να πληρώσουν τα χρέη τους, ενώ έχει οδηγήσει εκτός φυλακής πολλούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που συνελήφθησαν για οφειλές στο δημόσιο.
Μετά τη διαπίστωση ότι το άρθρο 99 χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά, εξασφαλίζοντάς το ακαταδίωκτο σε οφειλέτες, μέσω της παύσης ποινικής δίωξης, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μετατρέψει την παύση σε αναστολή της δίωξης, ώστε να υπάρχει ένα κίνητρο αλλά και μέσο πίεσης για τη συνέχιση κάλυψης των οφειλών, διάσωσης της επιχείρησης αλλά και προστασίας των εργαζομένων.
 
Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείο Δικαιοσύνης το 2005 είχαν κατατεθεί μόνο πέντε ως επτά σχετικές αιτήσεις, ενώ το 2011 ξεπέρασαν τις 2.000. 
 
Μεταξύ άλλων  θα συρρικνωθεί το διάστημα της 4ετίας που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν κατά τη σχετική πτωχευτική διαδικασία, ενώ ο Μ. Παπαϊωάννου έχει ήδη παρατηρήσει ότι η σχετική προθεσμία είναι η μεγαλύτερη που προβλέπεται στις νομοθεσίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο με το νομοσχέδιο για τις εμπορικές εταιρείες προβλέπεται πρώτη φορά ότι εταιρεία που πτωχεύει δεν θα οδηγείται υποχρεωτικά σε λύση, όπως συμβαίνει σήμερα. Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη διάσωση και προστασία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
 
Η αλλαγή δηλαδή του καθεστώτος λειτουργίας του άρθρου 99 είναι πιθανότερο ότι δεν θα αφορά τις επιχειρήσεις που ήδη έχουν ενταχθεί στο άρθρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούν, το ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που τους οφείλονται δισεκατομμύρια από τις επιχειρήσεις αυτές.
 
 
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια: