Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Δέκα αλλαγές φέρνει το πολυνομοσχέδιο για το επιχειρηματικό κλίμα Μεταξύ των αλλαγών που φέρνει το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΝ είναι η ολική άρση του καμποτάζ και των περιορισμών για κρουαζιέρες από πλοία με σημαίες τρίτων κρατών.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δέκα αλλαγές φέρνει το πολυνομοσχέδιο για το επιχειρηματικό κλίμα
Δέκα αλλαγές φέρνει το πολυνομοσχέδιο για το επιχειρηματικό κλίμα
Μεταξύ των αλλαγών που φέρνει το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΝ είναι η ολική άρση του καμποτάζ και των περιορισμών για κρουαζιέρες από πλοία με σημαίες τρίτων κρατών.
22/3/2012
Δέκα αλλαγές για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης φέρνει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Υποχρεώνονται όλες οι αρχές αδειοδότησης επιχειρήσεων να αναρτούν στις ιστοσελίδές τους τις άδειες, τα δικαιολογητικά, τις αποφάσεις κι εγκρίσεις για την έκδοση αδειών λειτουργίας κι εγκατάστασης επιχειρήσεων. Οι αρχές αδειοδότησης διασυνδέονται μεταξύ τους και η αίτηση υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά από τον επιχειρηματία. Αφορά τη μεταποίηση, τις ΑΠΕ, τον τουρισμό και τον ορυκτό πλούτο.
2. Τροποποιείται ο νόμος των στρατηγικών επενδύσεων (φαστ τρακ). Χαμηλώνουν τα όρια του κόστους των επενδύσεων από τα 220 εκατ. ευρώ σε 120 εκατ. ευρώ ή 40 εκατ. ευρώ με τη δημιουργία 120 θέσεων εργασίας. Σε 45 αντί για 60 μέρες θα εγκρίνεται η επένδυση. Η εταιρία Invest in Greece θα λειτουργεί ως μία υπηρεσία μιας στάσης για επενδύσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ. Θα διεκπεραιώνει όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης.
3. Δημιουργούνται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ελεύθερες ζώνες και αποθήκες για εμπορεύματα που κατά κύριο λόγο εξάγωνται. Αυτά εξαιρούνται από φόρους και δασμούς, ενώ επιτρέπονται και μεταποιητικές δραστηριότητες σε αυτές. Οι χώροι και οι προϋποθέσεις θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
4. Αίρονται ολικώς το καμποτάζ και οι περιορισμοί για κρουαζιέρες από πλοία με σημαίες τρίτων κρατών.
5. Καθιερώνεται νέα εταιρική μορφή. Η νέα εταιρία θα είναι κεφαλαιουχική εκ του νόμου εμπορική και για να συσταθεί θα απαιτείται ελάχιστο κεφάλαιο ακόμη και ένα ευρώ.
6. Καταργείται η υποχρέωση εγγραφής των εξαγωγέων στα επιμελητήρια, παρά μόνο στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, ενώ δημιουργείται ψηφιακό one stop shop.
7. Τροποποιείται το περιβόητο άρθρο 99. Μία επιχείρηση για να ξαναμπεί στη διαδικασία του άρθρου 99 θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον πέντε χρόνια. Εξαιρούνται αυτόματα οι μισθοί των εργαζομένων από τις απαιτήσεις των πιστωτών και προμηθευτών.
8. Απελευθερώνεται πλήρως η πώληση άρτου τύπου bake off.
9. Επιστρέφει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στο υπουργείο Ανάπτυξης, από το υπουργείο Εργασίας.
10. Υποχρεωτικά θα δίνονται προκαταβολές στους αναδόχους των συγχρηματοδοτούμενων έργων.
Χρ. Κολώνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: