Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Αλλάζουν όλα στον Ποινικό Κώδικα Καταργούνται τα πταίσματα, αλλάζει ο προσδιορισμός των χρηματικών ποινών, προβλέπονται αυτοτελή εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ :: ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζουν όλα στον Ποινικό Κώδικα
Αλλάζουν όλα στον Ποινικό Κώδικα
Καταργούνται τα πταίσματα, αλλάζει ο προσδιορισμός των χρηματικών ποινών, προβλέπονται αυτοτελή εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος
22/3/2012
Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη
Ριζοσπαστικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που έγιναν δεκτές με πληθώρα αντιδράσεων από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και δικηγόρους, προτείνει η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Το πνεύμα του σχεδίου απηχεί επιεικέστερες και πιο σύγχρονες αντιλήψεις μειωμένες ποινές, εναλλακτικές ποινές (κοινωφελής εργασία, κ.λπ.).
Σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η επιτροπή υπό την πρόεδρό της καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ελ. Συμεωνίδου-Καστανίδου παρουσίασε ένα σχέδιο νέου Ποινικού Κώδικα, για το οποίο ο υπουργός Μ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι έχει πολλές καινοτόμες ρυθμίσεις και άλλες που «σοκάρουν», καλώντας να ξεκινήσει ο απαιτούμενος επιστημονικός διάλογος που θα οδηγήσει στην κατάρτιση του τελικού κειμένου.
Ενστάσεις
Πολλές ήταν πάντως οι ενστάσεις και επιφυλάξεις που διατύπωσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρ. Ασημακοπούλου και άλλοι ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί κυρίως για τη μείωση του ύψους των ποινών, την κατάργηση της μετατροπής τους σε χρηματικές κ.λπ. Στις καινοτομίες που προτείνει η επιτροπή και θα τεθούν σε διάλογο με διάφορους φορείς, συγκαταλέγονται:
Καταργούνται τα πταίσματα (τιμωρούνται μόνο με διοικητικές κυρώσεις) και παραμένουν μόνο κακουργήματα και πλημμελήματα.
Προβλέπεται ενιαία ποινή φυλάκισης και καταργείται η διάκριση μεταξύ φυλάκισης και κάθειρξης. Η βαρύτερη ποινή της ισόβιας φυλάκισης απειλείται πάντα διαζευκτικά με φυλάκιση 15-20 ετών, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις κακουργημάτων απειλείται ποινή 5-15 έτη και στα πλημμελήματα ένας μήνας έως πέντε έτη.
Καταργείται η μετατροπή (εξαγορά) ποινών που δημιουργούσε ανισότητες μεταξύ ευπόρων και μη ευπόρων, αφού ο πλούσιος π.χ. βιομήχανος μπορούσε να πληρώνει επαναλαμβάνοντας την ρύπανση.
Αλλάζει ο προσδιορισμός των χρηματικών ποινών, ανά ημερήσια μονάδα (κατά το ελβετικό πρότυπο) με καθορισμό του ύψους ανάλογα με την προσωπική και οικονομική κατάσταση του δράστη.
Διευρύνεται η δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης ποινών έως 3 ετών σε ήδη καταδικασμένους και σε πρωτόπειρους δράστες.
Διευρύνονται τα τοπικά όρια εφαρμογής των ελληνικών νόμων για αδικήματα μέσω διαδικτύου ή άλλων μέσων επικοινωνίας (π.χ. εξυβριστικά μηνύματα από το εξωτερικό).
Καταργούνται η δικαστική απέλαση, η αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, το «κατά συνήθεια» τελούμενο έγκλημα, ενώ το «κατ' εξακολούθηση» διατηρείται μόνο στην επιμέτρηση της ποινής. Επιτρέπεται η επιβολή μειωμένης ποινής στον ηθικό αυτουργό, στο συνεργό, στο αποτυχημένο έγκλημα.
Οι ποινές μπορούν να μειώνονται με διευρυμένα ελαφρυντικά, όπως ότι ο δράστης ωθήθηκε από ανάγκη εξεύρεσης ή υπό την επήρεια εξαρτησιογόνων ουσιών, ότι παραδόθηκε μόνος, ότι διευκόλυνε την εξιχνίαση του εγκλήματος, συμπεριφέρθηκε καλά για σχετικά μεγάλο διάστημα.
Διευρύνεται σε όλα τα αδικήματα η δυνατότητα δήμευσης παράνομων περιουσιακών στοιχείων σε χέρια τρίτου.
Καταργούνται εγκλήματα κατά της θρησκευτικής ειρήνης, της στρατιωτικής υπηρεσίας, διατάξεις προστασίας της πολιτειακής εξουσίας και δημόσιας τάξης.
Προβλέπονται αυτοτελή εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος, τιμωρείται η απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων ή παθογενών οργανισμών.
Διευρύνεται το αξιόποινο σε πράξεις που αφορούν πιστωτικές κάρτες, ταξιδιωτικές επιταγές, κ.λπ. σε σωματικές βλάβες (ή θανάτωση) εμβρύου κατά τον προγεννητικό έλεγχο ή τοκετό, τιμωρείται η μη διάγνωση από αμέλεια σοβαρών ανωμαλιών του εμβρύου.
Δεν θα μπορεί να διακοπεί η τιμωρία του βιασμού, αφού προβλέπεται πλέον αυτεπάγγελτη δίωξη χωρίς δυνατότητα δήλωσης ψυχικού τραυματισμού, ενώ διευρύνεται η τιμωρία κάθε κατάχρησης εργασιακής σχέσης εξάρτησης που χρησιμοποιείται για τέλεση σεξουαλικών πράξεων.
Καταργούνται η παρά φύση ασέλγεια (ίσχυε μόνο για άνδρες, όχι για τις γυναίκες), η διευκόλυνση ακολασίας άλλων, η απατηλή επίτευξη συνουσίας, ενώ διαγράφονται ως απαρχαιωμένες και διατάξεις για εμπόριο δούλων, ακούσια απαγωγή γυναίκας, εκούσια απαγωγή ανήλικης, απατηλή διέγερση σε μετανάστευση, κ.λπ.
Καταργούνται τα χρηματικά όρια πέραν των οποίων μια πράξη θεωρείται κακούργημα και αφήνεται στην κρίση του δικαστηρίου να αποτιμήσει την αξία του πράγματος, τη ζημιά και τη διάκριση για την επιβολή ποινής.
Τιμωρείται βαρύτερα η δωροδοκία βουλευτή, δικαστή, αξιωματούχου, από εκείνη υπαλλήλου.
Παραμένει ως αδίκημα η ευθανασία, αλλά προβλέπεται ως δυνατότητα να αρθεί ο καταλογισμός, αν κάποιος έδρασε υπό συνθήκες «τραγικού ηθικού διλήμματος».
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και άλλοι δικαστικοί υποστήριξαν ότι ίσως είναι μικρή ποινή τα 15 χρόνια για σημαντικά κακουργήματα, αφού συνήθως εκτίονται σε 3-5 χρόνια.
Ποινές
Η βαρύτερη ποινή της ισόβιας φυλάκισης απειλείται πάντα διαζευκτικά με φυλάκιση 15-20 ετών
Τιμωρείται βαρύτερα η δωροδοκία βουλευτή, δικαστή, αξιωματούχου, από εκείνη υπαλλήλου
Καταργούνται τα χρηματικά όρια πέραν των οποίων μια πράξη θεωρείται κακούργημα
Διευρύνεται σε όλα τα αδικήματα η δυνατότητα δήμευσης παράνομων περιουσιακών στοιχείων σε χέρια τρίτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: