Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Ισολογισμοί μόνο σε ΦΕΚ, ΓΕΜΗ, Ιντερνετ




ΠOΛITIKHHμερομηνία δημοσίευσης: 23-03-12
Ισολογισμοί μόνο σε ΦΕΚ, ΓΕΜΗ, Ιντερνετ
Την κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών των εταιρειών στα έντυπα μέσα ενημέρωσης προβλέπει το άρθρο 232 του πολυνομοσχεδίου. Κεντρικό σκεπτικό της σχετικής ρύθμισης είναι ότι η υποχρέωση αυτή κόστιζε ετησίως 3.000 ευρώ -κατά μέσον όρο- στις επιχειρήσεις και δρα ανασταλτικά στην ανταγωνιστικότητά τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 232, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να δημοσιεύουν τους ισολογισμούς στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) του οποίου η πλήρης λειτουργία αναμένεται τον Ιούλιο του 2012, καθώς και στην ιστοσελίδα που διαθέτουν.
Σε περίπτωση που μια επιχείρηση δεν διαθέτει δική της ιστοσελίδα -και μόνο τότε- θα πρέπει να δημοσιεύσει τον ισολογισμό της, πέραν της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, και σε μια ημερήσια, οικονομική εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας. Σημειώνεται ότι στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο θα δημοσιεύονται εφεξής όλα τα κατά τον νόμο δημοσιευτέα στοιχεία των επιχειρήσεων και θα είναι προσβάσιμα στο κοινό χωρίς χρονική καθυστέρηση.
Εξάλλου, με το άρθρο 233 του πολυνομοσχεδίου μεταφέρονται στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου οι αρμοδιότητες της Κεντρικής Eνωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και της Κεντρικής Υπηρεσίας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, εξέλιξη που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των επιμελητηρίων.
Επίσης, καταργείται το Εποπτικό Συμβούλιο του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, καθώς πλέον όλη την εποπτεία θα έχει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100021_23/03/2012_476760

Δεν υπάρχουν σχόλια: