Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

«Εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων»

Αρ. πρωτ.: οικ. 2/21967/0094/13.3.2012 Εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων
Αθήνα 13 Μαρτίου 2012 
Αρ. Πρωτ.: οικ. 2/21967/0094 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Δ/ΝΣΗ :39η ΦΟΡΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Fax : 210 3338533,511 
e-Mail: d39@glk.gr
20η ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΥ
Fax : 210 3338206 
e-Mail: d20@glk.gr
Ταχ.Δ/νση : Πανεπιστημίου 37 
Ταχ.Κώδ. : 101 65 - ΑΘΗΝΑ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

Θέμα: «Εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων»
Σχετ.: οι αρ. α) 2/98007/0020/29-12-2011, 
β) 2/98253/0094/30-12-2011 και 
γ) 2/17816/0094/1-03-2012 εγκύκλιοι του Υπ. Οικονομικών

Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της δημοσιονομικής πολιτικής του 2012. Στον κρατικό προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί ειδική πίστωση για το λόγο αυτό και στην (α) σχετική εγκύκλιο μας περιλαμβάνονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι φορείς προκειμένου να ενισχυθούν για το σκοπό αυτό. Με την παρούσα εγκύκλιο μας παρέχονται περαιτέρω οδηγίες για την υλοποίηση των παραπάνω.

1. Καταγραφή των υφιστάμενων υποχρεώσεων κατά την 31/12/2011.

Όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, περιλαμβανομένων και των υπουργείων, θα συμπληρώσουν και θα αποστείλουν μέχρι την 30η Μαρτίου 2012 στο ΓΛΚ το συνοδευτικό έντυπο I  «Πίνακας υφιστάμενων υποχρεώσεων και απαιτήσεων κατά την 31/12/2011». 

Υποχρέωση συμπλήρωσης του πίνακα έχουν όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης ανεξάρτητα εάν έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ή όχι.

Οι εποπτευόμενοι φορείς θα αποστείλουν τους πίνακες στα αρμόδια υπουργεία, τα οποία αφού πραγματοποιήσουν τους απαραίτητους ελέγχους θα τα διαβιβάσουν στο ΓΛΚ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση d39@glk.gr.

Για τις υποχρεώσεις που οφείλουν τα ίδια υπουργεία θα αποστείλουν τα έντυπα 1,3 και 5 στην ηλεκτρονική διεύθυνση d20@glk.gr

Οι αρμόδιοι θα βεβαιώνουν την πληρότητα και εγκυρότητα των στοιχείων που περιλαμβάνονται στους πίνακες. Οι υποχρεώσεις θα θεωρηθούν οριστικές και δεν θα αναγνωριστεί από το ΓΛΚ καμία μεταβολή. 

2. Αίτηση χρηματοδότησης, για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Όπως προβλέπεται στην (α) σχετική εγκύκλιο μας, οι φορείς που θα ενισχυθούν με πρόσθετες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Να έχουν ορίσει προϊστάμενο οικονομικών υπηρεσιών, με βάση τα προβλεπόμενα στο άρθρο 5 του ν.3871/2010 και των σχετικών διευκρινήσεων οδηγιών που περιλαμβάνονται στην 2/46369/0004/15.6.2011 εγκύκλιο μας.

β) Να τηρούν πλήρως λειτουργικό μητρώο δεσμεύσεων για τρείς τουλάχιστον μήνες. Πλήρως λειτουργικό μητρώο σημαίνει ότι δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις οι οποίες δεν θα μπορούν να πληρωθούν και ότι παρέχονται αξιόπιστες πληροφορίες για τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και τις απλήρωτες υποχρεώσεις στα διάφορα στάδια ωρίμανσής τους. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι η δέσμευση πίστωσης δεν εξασφαλίζει πάντα ότι η υποχρέωση μπορεί να πληρωθεί. Οι πιστώσεις των εξόδων θα πρέπει να προσαρμόζονται κάθε φορά σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης των εσόδων του προϋπολογισμού. Υστερήσεις στο σκέλος των εσόδων θα πρέπει να μετατρέπονται σε αντίστοιχες μειώσεις στο σκέλος των εξόδων.

γ) Να εξοφλήσουν από ίδιους πόρους μέρος των υφιστάμενων κατά την 31/12/2011 ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Με την εγκύκλιο εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αρ. 2/98007/0020/29-12-2011, ορίζεται ότι τα ταμειακά υπόλοιπα από το προηγούμενο έτος θα κατευθύνονται στην εξόφληση των υποχρεώσεων προηγούμενων ετών. Επιπλέον όλοι οι φορείς θα πρέπει να εξαντλήσουν τις δυνατότητες των προϋπολογισμών για να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις αυτές από έσοδα τρέχουσας χρήσης καθώς και από εξοικονόμηση πόρων κατά την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους.

δ) Να δεσμεύονται στη μη σώρευση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Οι φορείς που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις δύνανται άμεσα να ζητήσουν έκτακτη χρηματοδότηση από το ΓΛΚ συμπληρώνοντας το συνοδευτικό έντυπο 3  «Αίτηση έκτακτης χρηματοδότησης για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων». Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβληθούν μέσω των εποπτευόντων υπουργείων, τα οποία αφού εξετάσουν και αξιολογήσουν τα αιτήματα των φορέων θα τα αποστείλουν στο ΓΛΚ το αργότερα έως την 31η Μαΐου 2012, συμπληρώνοντας το έντυπο 5 «Έλεγχος - βεβαίωση εποπτεύοντος υπουργείου» στο οποίο θα διατυπώσουν τις απόψεις τους για το εύλογο του αιτήματος και το ύψος της χρηματοδότησης. Τα αιτήματα θα υποβληθούν με την ίδια διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω (παρ.1).

3. Έλεγχος αιτήματος - χρηματοδότηση - πληρωμές

Το Γ.Λ.Κ θα εξετάζει τα αιτήματα των φορέων και την αξιολόγηση του εποπτεύοντος υπουργείου και εφόσον υφίσταται ανάγκη θα ζητά πρόσθετες διευκρινήσεις ή στοιχεία, διαβεβαιώσεις κλπ. Στη συνέχεια θα μεταβιβάσει τις σχετικές πιστώσεις μέσω των προϋπολογισμών των υπουργείων. Οι πληρωμές θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο εντός 30 ημερών από τη λήψη της χρηματοδότησης. Με την ολοκλήρωση των πληρωμών, οι φορείς θα αποστείλουν βεβαίωση ότι η έκτακτη χρηματοδότηση χρησιμοποιήθηκε για την εξόφληση των σχετικών υποχρεώσεων. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο η χρηματοδότηση ή μέρος αυτής δεν χρησιμοποιηθεί, θα επιστρέφεται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Το ΓΛΚ σε συνεργασία με τα εποπτεύοντα υπουργεία θα προβεί σε επιτόπιους δειγματοληπτικούς ελέγχους, προκειμένου να επαληθεύσει το ύψος των υποχρεώσεων, πριν από τη λήψη της απόφασης χρηματοδότησης καθώς και μετά τη λήξη των πληρωμών. 

Για το λόγο αυτό οι φορείς θα πρέπει να έχουν διαθέσιμο αναλυτικό αρχείο με τα στοιχεία των υποχρεώσεων αυτών και τα σχετικά παραστατικά.

Για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση της ανωτέρω διαδικασίας, προγραμματίζεται η διενέργεια δύο ημερίδων στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν οι αρμόδιοι κάθε φορέα προκειμένου να παρακολουθήσουν μια σύντομη παρουσίαση επί των στοιχείων που θα υποβάλλουν και να θέσουν τυχόν ερωτήματά τους. Θα υπάρξει άμεσα αναλυτικότερη ενημέρωση.

Η εγκύκλιος αυτή έχει αναρτηθεί και είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Γ.Λ.Κ. (www.minfin.gr).


Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ 
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΑΗΣ

Ακριβές Αντίγραφο 
Ο Προϊστάμενος διεκπ/σης α.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: