Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Στα τεκμήρια σοφίτες, πατάρια, υπόγεια και βοηθητικοί χώροι

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα τεκμήρια σοφίτες, πατάρια, υπόγεια και βοηθητικοί χώροι
Στα τεκμήρια σοφίτες, πατάρια, υπόγεια και βοηθητικοί χώροι
23/3/2012
Επιπλέον φόρους θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που «τακτοποίησαν» σοφίτες, πατάρια και υπόγεια.
Οπως ορίζεται σε σχετική διάταξη του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, οι χώροι που νομιμοποιήθηκαν θα μετράνε στα τεκμήρια ως βοηθητικοί χώροι με 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Οπως προβλέπεται, η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης των υπογείων, των παταριών και των σοφιτών των οποίων η αλλαγή χρήσης νομιμοποιήθηκε με τον ν. 4014/2011 ορίζεται σε ποσό ίδιο με αυτό που ισχύει για τους βοηθητικούς χώρους κύριας κατοικίας. Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και αντιστοιχεί στο μισό του ποσού της αντικειμενικής δαπάνης που ισχύει για τους κύριους χώρους κύριας κατοικίας. Οι «τακτοποιημένοι» χώροι θα αναγραφούν στον κωδικό 211-225 του εντύπου Ε1 που αφορά τους βοηθητικούς χώρους της κατοικίας (αποθήκες, υπόγεια γκαράζ) αυξάνοντας το εισόδημα που προκύπτει από την αντικειμενική δαπάνη για τη χρήση και συντήρηση της κατοικίας.
Εν τω μεταξύ, νέες διατάξεις για τους ημιυπαίθριους κατέθεσε στη Βουλή, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Σηφουνάκης, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Δημιουργούνται δύο κατηγορίες και αυτοί που έχουν μικρότερο άνοιγμα προς τους κοινόχρηστους χώρους θα προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης της οικοδομής. Αυτοί με άνοιγμα μεγαλύτερο του 35% της περιμέτρου, ονομάζονται ανοιχτοί ημιυπαίθριοι χώροι και δεν προσμετρώνται στον συντελεστή μέχρι του ποσοστού του 20% της επιτρεπόμενης δομήσιμης επιφάνειας.
Πιο αναλυτικά, σχετικά με τους ημιυπαίθριους προβλέπονται τα εξής:
  • Οι επιφάνειες των μη θερμαινόμενων στεγασμένων χώρων που διαθέτουν τουλάχιστον μία ανοιχτή πλευρά προς οποιονδήποτε ανοιχτό χώρο του οικοπέδου ή του κτιρίου και το μήκος του ανοίγματος είναι μικρότερο του 35% του συνολικού μήκους του περιγράμματος του χώρου αυτού, προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης.
  • Οι επιφάνειες των μπαλκονιών και των ανοικτών ημιυπαίθριων χώρων, όταν η συνολική επιφάνειά των χώρων αυτών έχει ποσοστό μεγαλύτερο του 40% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί, προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης. Αντίθετα, δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης:
  • Οι επιφάνειες των μπαλκονιών και των ανοικτών ημιυπαίθριων χώρων, όταν η συνολική τους επιφάνεια έχει ποσοστό μικρότερο ή ίσο του 40% της επιτρεπόμενης δόμησης στο οικόπεδο. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό των ανοικτών ημιυπαίθριων χώρων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί.
Ο ΝΟΚ επιτρέπει μεγάλες αυξήσεις στον συντελεστή δόμησης και στο ύψος των κτιρίων εφόσον συνοδεύονται από αντίστοιχη μείωση κάλυψης. Το κίνητρο αυξάνεται στην περίπτωση που ισχύσει παράλληλα απόσυρση κτιρίου κυρίας χρήσης μέχρι του ενός τετάρτου του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης της περιοχής και εφόσον δοθεί σε δημόσια χρήση επιφάνεια αντίστοιχη με αυτήν που κερδίζεται από την αύξηση του σ.δ. Ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός θα ισχύει για 6 μήνες παράλληλα με τον παλαιό ΓΟΚ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: