Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Εως δύο δόσεις η πληρωμή φόρων και έκτακτων εισφορών


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Hμερομηνία δημοσίευσης: 04-03-12
Εως δύο δόσεις η πληρωμή φόρων και έκτακτων εισφορών
Του Προκοπη Xατζηνικολαου
Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τους φόρους και τις έκτακτες εισφορές που τους αναλογούν σε μία ή δύο δόσεις εξαιτίας της μετάθεσης των ημερομηνιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Η αδυναμία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών να υποδεχθούν τις δηλώσεις αλλά και οι επικείμενες εθνικές εκλογές οδήγησαν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην απόφαση αυτή. Επίσης αποφασίσθηκε να μετατεθεί και ο χρόνος πληρωμής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων του 2009 και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Οπως όλα δείχνουν και οι καταβολές των ανωτέρω φόρων θα γίνουν μετά τις εθνικές εκλογές. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα όχι μόνο στους φορολογούμενους αλλά και στα δημόσια ταμεία, δεδομένου ότι στο διάστημα αυτό δεν θα εισπράττονται φόροι με ό, τι αυτό μπορεί να σημαίνει ως προς την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του κράτους.
Υπολογίζεται ότι από την παράταση υποβολής των δηλώσεων θα δημιουργηθεί ένα πρόσκαιρο ταμειακό έλλειμμα ύψους 2,6 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά τους φορολογούμενους, οι περισσότεροι θα κληθούν να πληρώσουν σε 1 ή 2 δόσεις τους φόρους και τις έκτακτες εισφορές που θα περιλαμβάνονται στο πολυεκκαθαριστικό της εφορίας. Συγκεκριμένα, τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα θα ενσωματώνουν:
1. Τον φόρο εισοδήματος που θα είναι σημαντικά αυξημένος μετά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ, τον περιορισμό των εκπτώσεων, την αύξηση έως 200% των τεκμηρίων διαβίωσης και την κατάργηση του μπόνους των αποδείξεων.
2. Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011. Η εισφορά επιβάλλεται με συντελεστές 1%-4% για όσους θα δηλώσουν ατομικό εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.
3. Το τέλος επιτηδεύματος που πληρώνουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι.
Σημειώνεται ότι ο φόρος μπορεί να καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις μόνο στην περίπτωση που η εκκαθάριση της δήλωσης γίνει μέχρι το τέλος Ιουλίου. Αν η εκκαθάριση και η βεβαίωση του φόρου γίνει Αύγουστο ή Σεπτέμβριο τότε ο φόρος εξοφλείται σε 2 ίσες διμηνιαίες δόσεις, ενώ αν η βεβαίωση γίνει από τον Οκτώβριο και μετά ο φόρος καταβάλλεται εφάπαξ.
Με δεδομένο ότι οι δηλώσεις θα υποβληθούν από τις 15 Ιουνίου (εφόσον δεν δοθεί και νέα παράταση) σχεδόν όλοι οι φορολογούμενοι χάνουν τις τρεις δόσεις, ενώ ορισμένοι θα χάσουν και τις δόσεις και θα κληθούν να καταβάλουν εφάπαξ τους αναλογούντες φόρους.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχουν ως εξής:
α) Μέχρι και τις 30/4/2012 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονονομικού έτους 2012 των Ο. Ε., Ε. Ε., κοινωνιών, κοινοπραξιών κ. λπ., καθώς και όλων των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ανεξάρτητα της κατηγορίας βιβλίων του ΚΒΣ που τηρούν.
β) Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 των Α. Ε., ΕΠΕ κ. λπ. δεν μεταβάλλεται και θα υποβληθούν κανονικά στις 10/5/2012. Ειδικά για τις Α. Ε. η ημερομηνία υποβολής κλιμακώνεται, ως γνωστόν, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.
γ) Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 όλων των υπόλοιπων υπόχρεων φυσικών προσώπων (ατομικών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, γεωργικών εισοδημάτων, μισθωτών κ. λπ.), ορίζεται μέχρι και τις 15/6/2012.
δ) Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής με ηλεκτρονικό τρόπο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012 (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων ορίζεται η 31/7/2012.
Οσον αφορά το ΕΤΑΚ του 2009 περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να καταβάλουν 100 εκατ. ευρώ από τον Μάιο και μετά, ενώ οι 100.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι υπόχρεοι σε ΦΑΠ θα πληρώσουν το ίδιο χρονικό διάστημα περίπου 400 εκατ. ευρώ για τις περιουσίες τους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_04/03/2012_474658


Δεν υπάρχουν σχόλια: