Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Mε βάση το μισθό οι επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις Μόνο στις επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε περικοπές μισθών θα μειωθούν αντίστοιχα οι επιχορηγήσεις.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mε βάση το μισθό οι επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις
Mε βάση το μισθό οι επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις
Μόνο στις επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε περικοπές μισθών θα μειωθούν αντίστοιχα οι επιχορηγήσεις.
13/3/2012
Του Γιώργου Γάτου
Μόνο στις επιχορηγούμενες επιχειρήσεις που θα μειώσουν τους κατώτατους μισθούς της ΕΓΣΣΕ κατά 22% (δηλαδή, κάτω από τα 751,39 ευρώ ή τα 1.007,10 ευρώ εάν πρόκειται για ξενοδοχεία) θα μειώσει, αντίστοιχα, ο ΟΑΕΔ τις καταβαλλόμενες επιδοτήσεις.
Και, έτσι, τα ποσά των επιδοτήσεων παραμένουν στα ίδια επίπεδα ή θα μειώνονται σε συνάρτηση με τις πράγματι καταβαλλόμενες ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές, εφόσον αυτές διαμορφώνονται χαμηλότερα με βάση το νέο κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.
Η απόφαση του διοικητή Ηλ. Κικίλια που επικυρώνει σήμερα το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, διατηρεί τα ποσά των επιχορηγήσεων στα επίπεδα στα οποία ήταν πριν από τη μείωση κατά 22% (η οποία ισχύει αναδρομικά από τις 14 Φεβρουαρίου). Και αυτό προκειμένου να μην «επιβληθούν» οι μειώσεις των μισθών σε όλες τις επιχορηγούμενες επιχειρήσεις και, ταυτόχρονα, να μη χαθούν κοινοτικοί πόροι που έχουν δεσμευτεί για τα προγράμματα.
Η απόφαση
Η απόφαση προβλέπει συγκεκριμένα:
1. «Ως βάση για τον ποσοστιαίο υπολογισμό των ποσών επιχορήγησης για τα προγράμματα στα οποία προβλέπεται επιχορήγηση μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού της ΕΓΣΣΕ, από τις 14/2/2012 και μετά λαμβάνονται οι πραγματικές ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων / επιχορηγούμενων που αντιστοιχούν μέχρι του ύψους των 751,39 ευρώ». Η απόφαση αυτή αφορά την επιχορήγηση ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων, την κατάρτιση των δικαιούχων επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας, ειδικά τοπικά προγράμματα κ.ά.
2. Ειδικά για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας, βάσει υπολογισμού των ποσών επιχορήγησης, «θα είναι οι πραγματικές μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές των εργαζομένων / επιχορηγούμενων έως τα 1.007,10 ευρώ», δηλαδή εξακολουθούν να αντιστοιχούν μέχρι το ύψος του 30πλάσιου του κατώτατου βασικού ημερομισθίου της ΕΓΣΣΕ πριν από τη μείωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: