Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για Δηλώσεις Εισοδήματος Νομικών Προσώπων ( Ε5 )


Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για Δηλώσεις Εισοδήματος Νομικών Προσώπων ( Ε5 )
 
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
  1. Είμαι ήδη εγγεγραμμένος χρήστης του TAXISnet. Τι πρέπει να κάνω για να υποβάλω δήλωση φορολογίας εισοδήματος για νομικά πρόσωπα (E5) ;
 
ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ Ο.Ε., Ε.Ε., ΑΣΤΙΚΩΝ, ΑΦΑΝΩΝ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΩΝ (Ε5)
  1. Ποιοι υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος Ε5;
  2. Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής μέσω διαδικτύου;
  3. Ποιες δηλώσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά στη Δ.Ο.Υ.;
  4. Μπορώ να υποβάλω εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος Ε5 μέσω TAXISnet;
  5. Μπορώ να υποβάλω τροποποιητική δήλωση φόρου εισοδήματος Ε5 μέσω TAXISnet;
  6. Αν οριστικοποιήσω μια δήλωση στο TAXISnet και διαπιστώσω κάποιο λάθος, έχω δυνατότητα διόρθωσης μέσω TAXISnet;
  7. Προσπαθώ να υποβάλω τη δήλωση Ε5 και μου εμφανίζει το μήνυμα «Λάθος στην προκαταβολή προηγούμενου έτους». Τι πρέπει να κάνω για να υποβάλω τη δήλωση οριστικά με τη σωστή προκαταβολή;
  8. Προσπάθησα να υποβάλλω ηλεκτρονικά και εμπρόθεσμα τη δήλωση Ε5, αλλά λόγω τεχνικού προβλήματος κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό. Πώς θα αποδείξω την τεχνική αδυναμία ολοκλήρωσης της υποβολής της δήλωσής μου;
 
ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ
  1. Πώς καταβάλλεται ο φόρος για τα νομικά πρόσωπα υπόχρεα σε δήλωση φόρου εισοδήματος Ε5;
  2. Τι συμβαίνει όταν παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής (βάσει της Ταυτότητας Πληρωμής) χωρίς να έχει καταβληθεί ο φόρος στην Τράπεζα;
  3. Έχω καταχωρήσει όλα τα ποσά στους κωδικούς της φόρμας της δήλωσης και θέλω να προχωρήσω στην οριστική Υποβολή της. Ωστόσο, το πεδίο της υποβολής δεν είναι ενεργό. Πώς θα υποβάλω τη δήλωση;
 
ΣΥΝΥΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΕΝΤΥΠΑ
  1. Πότε συνυποβάλλεται το έντυπο Ε2;
  2. Πότε συνυποβάλλεται το Ε3;
  3. Ποιοι έχουν υποχρέωση να συνυποβάλλουν Ισολογισμό;
  4. Έχω συμπληρώσει τον Ισολογισμό και δεν μου δίνεται η δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης. Πώς θα κάνω προσωρινή αποθήκευση;
  5. Πώς μπορώ να εκτυπώσω τα συνυποβαλλόμενα έντυπα Ε2, Ε3, Ισολογισμό;
  6. Κατά την διάρκεια της ίδιας διαχειριστικής περιόδου έκανα διακοπή της επιχείρησής μου και έναρξη με τον ίδιο ΑΦΜ αλλά με διαφορετική δραστηριότητα. Θα υποβάλω δύο Ε3;
  7. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις.Τι να κάνω; .

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
 1.Είμαι ήδη εγγεγραμμένος χρήστης του TAXISnet. Τι πρέπει να κάνω για να υποβάλω δήλωση φορολογίας εισοδήματος για νομικά πρόσωπα (E5) ;  

Για τους ήδη εγγεγραμμένους χρήστες δεν απαιτείται διαδικασία εγγραφής, αλλά ισχύουν οι κωδικοί πρόσβασης (username και κωδικός) που ήδη χρησιμοποιούνται.
Τα Νομικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετά τις 6/12/2010 ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, πρέπει να εξουσιοδοτήσουν ένα φυσικό πρόσωπο ως εκπρόσωπο ή λογιστή ή λογιστικό γραφείο για την υποβολή δήλωσης από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων του TAXISnet.
 2.Ποιοι υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος Ε5;    

Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το Έντυπο Ε5, είναι οι υποκείμενοι σε φόρο , σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν.2238/1994. 
 3.Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής μέσω διαδικτύου;    

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής μέσω διαδικτύου για το οικονομικό έτος 2012 είναι η 30/04/2012.
Σε περίπτωση αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας ολοκλήρωσης της υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος (Ε5) και των συνυποβαλλόμενων εντύπων  η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα εντός 10 εργασίμων ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
 4.Ποιες δηλώσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά στη Δ.Ο.Υ.; 

Υποβάλλονται υποχρεωτικά στη Δ.Ο.Υ. οι αρχικές δηλώσεις των υποκείμενων στο φόρο , σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 2 του ν.2238 που:

1. Προέρχονται από μετατροπή ή μετασχηματισμό ή συγχώνευση ή απορρόφηση στο έτος της διαχειριστικής περιόδου

2. Τελούν υπό εκκαθάριση

3. Κάνουν χρήση υπερδωδεκάμηνης διαχειριστικής περιόδου ή επιμηκύνουν ή συντομεύουν τη διαχειριστική τους περίοδο

4. Είναι κοινωνίες αστικού δικαίου που εκμεταλλεύονται μέχρι 2  φορτηγά ή επιβατικά Δ.Χ.  (άρθρο 64 παρ. 7 του Κ.Φ.Ε.)

5. Είναι υπόχρεοι της παραγράφου 4 του άρθρου 2 (εκτός της παραπάνω περίπτωσης 4) που εκμεταλλεύονται ένα μόνο αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης (άρθρο 64 παρ. 7 του Κ.Φ.Ε.)

6. Είναι συνιδιοκτησίες που συνεκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι και δέκα (10) κόρους ολικής χωρητικότητας στις οποίες συμμετέχουν αποκλειστικά επαγγελματίες αλιείς (άρθρο 64 παρ. 7 του Κ.Φ.Ε.)

7. Είναι τεχνικές εταιρείες και προσδιορίζουν τεκμαρτά κέρδη (κωδικός 100 της δήλωσης Ε5)

8. Έχουν κάνει διακοπή εργασιών και δεν έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΓΓΠΣ

9. Υποβάλλονται με επιφύλαξη

10. Είναι εταιρείες εκτελωνιστών στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα των 3 μελών

11. Ζητείται συμψηφισμός του χρεωστικού υπολοίπου, εν όλω ή εν μέρει, με απαιτήσεις κατά του δημοσίου σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 3943/2011.

12. Κάνει χρήση του μειωμένου συντελεστή που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 118 του Κ.Φ.Ε. και συμπεριλαμβάνονται κέρδη από υποκαταστήματα που δεν υπόκεινται στις διατάξεις του άρθρου αυτού.

                     
 5.Μπορώ να υποβάλω εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος  Ε5 μέσω TAXISnet;        

Ναι, με την προϋπόθεση ότι προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο. Οι εκπρόθεσμες δηλώσεις με μηδενικό ή πιστωτικό υπόλοιπο  υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ φορολογίας εισοδήματος.
Γενικά μπορώ να υποβάλω ηλεκτρονικά Αρχική εμπρόθεσμη δήλωση με μηδενικό, πιστωτικό ή χρεωστικό υπόλοιπο και Αρχική εκπρόθεσμη δήλωση μόνο με χρεωστικό υπόλοιπο.
 6.Μπορώ να υποβάλω τροποποιητική δήλωση φόρου εισοδήματος  Ε5 μέσω TAXISnet;

Όχι. Οι Τροποποιητικές Δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.  φορολογίας εισοδήματος. 
 7.Αν οριστικοποιήσω μια δήλωση στο TAXISnet και διαπιστώσω κάποιο λάθος, έχω δυνατότητα διόρθωσης μέσω TAXISnet;

Όχι, μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης στο taxisnet δεν μπορεί να γίνει διόρθωση.  
 8.Προσπαθώ να υποβάλω τη δήλωση Ε5 και μου εμφανίζει το μήνυμα «Λάθος στην  προκαταβολή  προηγούμενου έτους». Τι πρέπει να κάνω για να υποβάλω τη δήλωση οριστικά με τη σωστή προκαταβολή; 

Για να υποβάλετε τη δήλωση Ε5 ηλεκτρονικά θα πρέπει πρώτα  να επισκεφθείτε το τμήμα εισοδήματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.,  προκειμένου να διορθωθεί η εικόνα σας στο Αρχείο Συντήρησης Προκαταβολών.
 9.Προσπάθησα να υποβάλλω ηλεκτρονικά και εμπρόθεσμα τη δήλωση Ε5, αλλά λόγω τεχνικού προβλήματος κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό. Πως θα αποδείξω την τεχνική αδυναμία ολοκλήρωσης της υποβολής της δήλωσής μου; 

Στην περίπτωση που εμφανίζονται λάθος δεδομένα από το Μητρώο TAXIS, είτε στο ΝΠ, είτε στα μέλη με αποτέλεσμα να μην υπολογίζονται ορθά οι συντελεστές φορολόγησης, ως αποδεικτικό στοιχείο μη δυνατότητας υποβολής ηλεκτρονικά, θα εκτυπώσετε την πρώτη και την τελευταία σελίδα της φόρμας με τα πλήρη στοιχεία σας, και θα απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. υπαγωγή σας. Στη Δ.Ο.Υ. πριν την καταχώρηση της δήλωσης από το τμήμα εισοδήματος , θα πρέπει να καταχωρηθούν σωστά τα στοιχεία σας στο τμήμα Μητρώου.
Στην περίπτωση που υπάρχει ασυμφωνία του πραγματικού ποσού προκαταβολής  του προηγούμενου οικ. έτους με αυτό που είναι καταχωρημένο στο αρχείο προκαταβολών του TAXIS , ως αποδεικτικό στοιχείο μη δυνατότητας υποβολής ηλεκτρονικά, θα εκτυπώσετε την πρώτη σελίδα της φόρμας με τα πλήρη στοιχεία σας και το ποσό του κωδικό 008, και θα απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. υπαγωγή σας.
Στην περίπτωση που εμφανίζεται το μήνυμα «Δεν έχετε υποχρέωση υποβολής»,  ενώ είστε υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης Ε5, ως αποδεικτικό στοιχείο μη δυνατότητας υποβολής ηλεκτρονικά, θα εκτυπώσετε τη σελίδα με το μήνυμα όπου εμφανίζεται ο Α.Φ.Μ. σας.
Όταν κατά την είσοδο στην εφαρμογή της υποβολής του Ε5, η εφαρμογή εμφανίζει " ERROR 500" και δεν επιτρέπει τη συνέχιση της διαδικασίας, ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ θα επικοινωνήσετε με τη Γ.Γ.Π.Σ. για τη διερεύνηση του προβλήματος και στη συνέχεια η Γ.Γ.Π.Σ. θα αποστείλει έγγραφο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την εμπρόθεσμη παραλαβή της δήλωσης σας.
                       
 10.Πώς καταβάλλεται ο  φόρος για τα νομικά πρόσωπα υπόχρεα σε δήλωση φόρου εισοδήματος Ε5 ;

Είτε  εφάπαξ με έκπτωση 1,5% σε όποια Τράπεζα επιλέξετε με την Ταυτότητα Πληρωμής.
Είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Η επιλογή του τρόπου πληρωμής, εφάπαξ ή με δόσεις, γίνεται μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης, κατά τη  διαδικασία έκδοσης της ταυτότητας τραπεζικής πληρωμής.  
Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την Ταυτότητα Πληρωμής στην Τράπεζα επιλογής σας και οι επόμενες 7 στην αρμόδια Δ.Ο.Υ μέχρι την τελευταία εργάσιμη (για τις Δημόσιες Υπηρεσίες) ημέρα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης.

                       
 11.Τι συμβαίνει όταν παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής (βάσει της Ταυτότητας Πληρωμής) χωρίς να έχει καταβληθεί ο φόρος στην Τράπεζα;  

Η δήλωση ακυρώνεται και θεωρείται ως ΜΗ παραληφθείσα. Θα πρέπει να υποβληθεί εκ νέου δήλωση με τις προβλεπόμενες από το  νόμο προσαυξήσεις.
 12.΄Εχω καταχωρήσει όλα τα ποσά στους κωδικούς της φόρμας της δήλωσης και θέλω να προχωρήσω στην οριστική Υποβολή της. Ωστόσο, το πεδίο της υποβολής δεν είναι ενεργό. Πώς θα υποβάλω τη δήλωση;    

Η επιλογή της « Υποβολής» είναι ενεργή στην 4η σελίδα της φόρμας της δήλωσης Ε5.
 13.Πότε συνυποβάλεται το έντυπο Ε2;  

Το έντυπο Ε2 συνυποβάλεται υποχρεωτικά ,εφόσον έχουν συμπληρωθεί ποσά στους κωδικούς 420, 425 , 422, 423 και 424 του Πίνακα Ε'.  
                       
 14.Πότε συνυποβάλεται το Ε3;

Σε κάθε περίπτωση.  Από το οικονομικό έτος 2012 στο έντυπο Ε3 εμπεριέχονται και οι καταστάσεις της φορολογικής αναμόρφωσης, οι οποίες συμπληρώνονται  υποχρεωτικά με την υποβολή του εντύπου Ε3.     
 15.Ποιοι έχουν υποχρέωση να συνυποβάλουν Ισολογισμό ;

Υποχρέωση σύνταξης και υποβολής Ισολογισμού έχουν όσοι τηρούν υποχρεωτικά ή προαιρετικά βιβλία Κ.Β.Σ. και έχουν κατηγορία τέτοια, στην οποία εμπεριέχονται τα Γ΄ κατηγορίας βιβλία. Η υποβολή των στοιχείων του Ισολογισμού για το οικονομικό έτος 2012 είναι προαιρετική.
                       
 16.Έχω συμπληρώσει τον Ισολογισμό και δεν μου δίνεται η δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης. Πώς θα κάνω προσωρινή αποθήκευση;

Για το συνυποβαλλόμενο έντυπο του Ισολογισμού, η επιλογή της ΄΄ προσωρινής αποθήκευσης ΄΄ πραγματοποιείται από οποιαδήποτε σελίδα του βασικού εντύπου.
                        
 17.Πώς  μπορώ να εκτυπώσω τα συνυποβαλλόμενα έντυπα Ε2, Ε3, Ισολογισμό;

Προσωρινά, δυνατότητα εκτύπωσης των συνυποβαλλόμενων εντύπων, Ε2 και Ε3, υπάρχει μόνο από την εφαρμογή για την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1 ( υπηρεσίες προς πολίτες ).Όσον αφορά στον Ισολογισμό δεν θα δοθεί δυνατότητα εκτύπωσης.
                        
 18.Κατά την διάρκεια της ίδιας διαχειριστικής περιόδου έκανα διακοπή της επιχείρησής μου και έναρξη με τον ίδιο ΑΦΜ αλλά με διαφορετική δραστηριότητα. Θα υποβάλω δύο Ε3;


Θα υποβάλετε ένα έντυπο Ε3 και θα συμπληρώσετε τους αντίστοιχους  πίνακες για κάθε δραστηριότητα.
                        
 19.Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;

Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.

Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm

Εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας:

1)Για θέματα τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών του νέου TAXISnet παρακαλούμε να απευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210 4802552.

Παρακαλούμε ακόμα να λάβετε υπόψη σας ότι η ΓΓΠΣ δεν είναι αρμόδια να σας απαντήσει σε φορολογικά θέματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας συνιστούμε να απευθυνθείτε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο τηλέφωνο 210 3375000 ή στις ΔΟΥ .

2)Ταχ. Δ/νση ΓΓΠΣ : Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 18346, Αθήνα .
                        

Δεν υπάρχουν σχόλια: