Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Λίστα φωτιά του Παπαδήμου με 77 παρεμβάσεις σε 40 μέρες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λίστα φωτιά του Παπαδήμου με 77 παρεμβάσεις σε 40 μέρες
Λίστα φωτιά του Παπαδήμου με 77 παρεμβάσεις σε 40 μέρες
2/5/2012
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης.
Ένα.... βουνό με 77 υποχρεώσεις θα πρέπει να εκπληρώσει η νέα κυβέρνηση μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
Σύμφωνα με τις επιταγές του νέου Μνημονίου έως τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα του κυβερνητικού έργου και ως εκ τούτου δεν υπάρχει η “πολυτέλεια” για ...περίοδο χάριτος.
Πιο αναλυτικά μεταξύ των άλλων η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 6ης Μαΐου θα έχει στην διάθεση της περίπου 40 μέρες μετά την ορκωμοσία της προκειμένου μεταξύ των άλλων να:
  • Προσδιορίσει τις περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δις ευρώ για την διετία 2013 – 2014 οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
  • Καταθέσει νομοσχέδιο για την μείωση των αποδοχών 12% κατά μέσο όρο στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι , δικαστικοί , γιατροί του ΕΣΥ κ.α.) . Οι μειώσεις θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου προκειμένου να εξοικονομηθούν 205 εκατ. ευρώ.
  • Καθορίσει το “πλεονάζον” προσωπικό των 15.000 υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα οι οποίοι και θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
  • Ψηφίσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα δίνει έμφαση στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών.
  • Αναπροσαρμόσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ . Από τις νέες αυξήσεις θα εξαιρεθούν οι ευπαθείς ομάδες.
  • Αυξήσει τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων ώστε να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές.
  • Προχωρήσει σε νέο γύρο ανοίγματος επαγγελμάτων με έμφαση σε αυτό του δικηγόρου.
  • Υλοποιήσει ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων επιχειρήσεων υπό δημόσιο έλεγχο όπως η ΔΕΠΑ , ο ΟΠΑΠ , τα ΕΛΠΕ η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ.
  • Καθορίσει τους τελικούς όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
  • Προωθήσει νέο γύρο περικοπών δαπανών στην υγεία.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτές είναι μόνο οι βασικές δεσμεύσεις από ένα σύνολο 77 που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο και πρέπει να υλοποιηθούν έως τα τέλη Ιουνίου .
Επιπλέον και μετά από διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας θα πρέπει να εξεταστεί η εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού και τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ προκειμένου να αποφασιστεί αν θα ληφθούν νέα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 6.7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012.
Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για ακανθώδη ζητήματα η υλοποίηση των οποίων αναμένεται να προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις και ενδεχομένως ακόμη και ενδοκυβερνητικές τριβές σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.
Προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία όλων των παρεμβάσεων τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το υπουργείο Οικονομικών έχουν σταλεί ενημερωτικά σημειώματα σε όλα τα υπουργεία για τις μνημονιακές τους υποχρεώσεις.
Η διαπραγμάτευση με την τρόικα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή όσον αφορά το πακέτο των 11,5 δις ευρώ. Κι αυτό καθώς θα περιλαμβάνει μέτρα μεταξύ των οποίων νέες μειώσεις σε συντάξεις , περικοπές σε επιδόματα , καταργήσεις οργανισμών και απολύσεις προσωπικού. Παράλληλα δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο πακέτο να μην είναι τελικά τόσο.... βαρύ σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιτύχει ετήσια παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής . Δηλαδή το δημοσιονομικό έλλειμμα να πέσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2015 και όχι το 2014 που προβλέπεται στο Μνημόνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: