Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Κύμα από «λουκέτα» σε επιχειρήσεις εστίασης


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύμα από «λουκέτα» σε επιχειρήσεις εστίασης
Κύμα από «λουκέτα» σε επιχειρήσεις εστίασης
28/5/2012
«Μπαράζ» λουκέτων απειλεί τις εγχώριες επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής, εντός του 2012, εφόσον συνεχίσει να επιδεινώνεται το ήδη «κουτσουρεμένο» εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών και δεν τροποποιηθεί η ασκούμενη φορολογική πολιτική στο επίπεδο του ισχύοντος ΦΠΑ.
Με αρνητική «παρακαταθήκη» το 2011, όταν, για πρώτη φορά στα χρονικά, ο κλάδος «είδε» να κατεβάζουν ρολά περί τις 6.000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και για το τρέχον έτος, σε σημείο που να... κόβουν την όρεξη των επαγγελματιών επισιτισμού.
«Αν δεν αλλάξει κάτι, θα πρέπει να αναμένουμε ότι κατά τη διάρκεια του 2012, περί τις 15?20 χιλιάδες επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να κλείσουν, οδηγώντας στην ανεργία τουλάχιστον 100.000 άτομα», εκτιμά ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθάς, επικαλούμενος στοιχεία της Ομοσπονδίας Εστιατόρων Ελλάδος, βάσει των οποίων «σε κάθε 100 ευρώ είσπραξης στα εστιατόρια, το κόστος έχει φθάσει να ανέρχεται σε 119 με 126 ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι ο κλάδος δουλεύει πλέον με παθητικό και με μαθηματική ακρίβεια βαδίζει σε νέα λουκέτα».
Από τη Θεσσαλονίκη όπου και βρέθηκε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ο κ. Καββαθάς εξήγησε στην «Η» ότι η κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται ραγδαία από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ, στο 23%. «Κατά μέσο όρο, έκτοτε, η κατανάλωση μειώθηκε σε ποσοστό που ξεπερνά το 35%», αναφέρει ο (και) γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, διευκρινίζοντας ότι «υπάρχουν περιοχές της χώρας -ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα που υποφέρει περισσότερο από τη νότια- όπως τα Γρεβενά, όπου η πτώση της κατανάλωσης φθάνει ακόμη και το 70%».
Αλλαγή προτύπων
Διέξοδο, εν μέρει, στον κλάδο, κατά τον κ. Καββαθά, θα μπορούσε να προσδώσει η αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων των Ελλήνων. «Είναι αδήριτη ανάγκη η όποια προστιθέμενη αξία ή πλούτος παράγονται στην Ελλάδα, να παραμένει στη χώρα, για να διατηρήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις και κατ' επέκταση τις θέσεις εργασίας και την κοινωνική συνοχή», τόνισε χαρακτηριστικά. Στο σημείο αυτό κάλεσε τις 121.500 επιχειρήσεις επισιτισμού και αναψυχής που δραστηριοποιούνται σήμερα στη χώρα και ετοιμάζουν σε ημερήσια βάση περί τα 5 εκατομμύρια μερίδες φαγητού, να αγκαλιάσουν και να αξιοποιήσουν τον εγχώριο γαστρονομικό πλούτο, διότι με τον τρόπο αυτό «το κέρδος θα είναι τεράστιο για την εθνική οικονομία».
Λεωνίδας Λιάμης

Δεν υπάρχουν σχόλια: