Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

«Πάγωσε» η κατάθεση φορολογικών δηλώσεων Πέρυσι είχαν υποβληθεί πάνω από 2 εκατ. δηλώσεις. Μέχρι χθες, δεν είχε «φύγει» η πρώτη παρτίδα 350.000 εκκαθαριστικών


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πάγωσε» η κατάθεση φορολογικών δηλώσεων
Πέρυσι είχαν υποβληθεί πάνω από 2 εκατ. δηλώσεις. Μέχρι χθες, δεν είχε «φύγει» η πρώτη παρτίδα 350.000 εκκαθαριστικών
6/6/2012
Η πολιτική αβεβαιότητα, οι προεκλογικές εξαγγελίες περί κατάργησης «χαρατσιών» αλλά κυρίως οι σοβαρές καθυστερήσεις που υπήρξαν στην εκτύπωση και αποστολή των φορολογικών εντύπων και στην έναρξη της λειτουργίας του Taxisnet για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων «πάγωσαν» στην ουσία τη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων «αφήνοντας πίσω» τα έσοδα του Δημοσίου.
Φέτος οι φορολογούμενοι υποβάλουν με το «πάσο» τους τις φορολογικές δηλώσεις αφού περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις ενώ ορισμένοι επιδιώκουν να στείλουν τη δήλωσή τους την τελευταία στιγμή για να λάβουν με καθυστέρηση το εκκαθαριστικό σημείωμα με τους φόρους - «φωτιά» που θα κληθούν να πληρώσουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί μόνο 492.869 ηλεκτρονικές δηλώσεις και 81.306 χειρόγραφες σε σύνολο 5,5 εκατ.
Στοιχεία Πέρυσι την ίδια περίοδο είχαν υποβληθεί πάνω από 2 εκατ. δηλώσεις (χειρόγραφες και ηλεκτρονικές) και είχαν εκκαθαριστεί μέχρι τα τέλη Μαίου 1.235.125 φορολογικές δηλώσεις. Μέχρι χθες δεν είχε «φύγει» ούτε η πρώτη παρτίδα 350.000 εκκαθαριστικών των φετινών δηλώσεων με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια Ταμεία.
Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι παρά την παράταση έως τις 16 Ιουλίου της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών δηλώσεων η εισροή εσόδων στα ταμεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, θα γίνει νωρίτερα από πέρυσι λόγω της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ? για πρώτη φορά ? υποβολής των δηλώσεων για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (με εξαίρεση τους συνταξιούχους) και για όλους τους επιτηδευματίες.
Αυτό αναμένεται επειδή, σε αντίθεση με τις χειρόγραφες δηλώσεις για τις οποίες απαιτείται μεγάλος χρόνος επαλήθευσης και καταχώρισης στο σύστημα, οι ηλεκτρονικές δηλώσεις εκκαθαρίζονται αυτόματα, γεγονός που βοηθά στην άμεση βεβαίωση του φόρου αλλά και στην διευκόλυνση των διεκπεραιώσεων και ελεγκτικών επαληθεύσεων.
Μ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: