Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΑΠΟ ΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 80% του φόρου κίνησης


ΑΠΟ ΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 80% του φόρου κίνησης

Ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 80% του φόρου κίνησης
Στις 15 Οκτωβρίου εξισώνεται στο 80% του φόρου του πετρελαίου κίνησης, ο φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Οπως εξήγησε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, η εξίσωση δεν θα έχει μόνο ως αποτέλεσμα την αύξηση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και τη μείωση της λιανικής τιμής του πετρελαίου κίνησης. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί κατά 30 έως 40 λεπτά το λίτρο και το κίνησης θα μειωθεί κατά 10 λεπτά στα 1,4 ευρώ ανά λίτρο μέση τιμή.
Ωστόσο ο κ. Μαυραγάνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης.
Για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης με εισοδηματικά, γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια.
Σύμφωνα με μια πρόταση που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία, θα δημιουργηθούν τρεις γεωγραφικές ζώνες με κριτήριο τη μέση θερμοκρασία που επικρατεί τους χειμερινούς μήνες την τελευταία δεκαετία. Η επόμενη διάκριση θα είναι υψομετρική, ενώ θα υπολογίζονται και ειδικά κριτήρια για ανέργους, πολυτέκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες.

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Έτοιμα για «λουκέτο» περίπου 2.000 πρατήρια βενζίνης

Έτοιμα για «λουκέτο» περίπου 2.000 πρατήρια βενζίνης
Κάτω από το όριο της βιωσιμότητας επιχειρούν σήμερα ανά την επικράτεια περίπου 2.000 πρατήρια καυσίμων και απειλούνται άμεσα με «λουκέτο», εξαιτίας της κακής λειτουργίας της αγοράς και των εκτεταμένων κρουσμάτων λαθρεμπορίας καυσίμων, που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε νωρίτερα σήμερα ο κ. Χάρης Μαυράκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, στο πλαίσιο ημερίδας για τη λαθρεμπορία στα καύσιμα και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
«Η αγορά είναι άρρωστη κι αν επιδεινωθεί η κατάσταση στην οικονομία, τότε σε ένα χρόνο από σήμερα τα συγκεκριμένα πρατήρια θα έχουν κλείσει», είπε ο κ. Μαυράκης και θύμισε πως ήδη από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα λουκέτο έχουν βάλει άλλα περίπου 2.200 πρατήρια σε όλη τη χώρα.
Λ. Λιάμης


Δεν υπάρχουν σχόλια: