Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΟ 2013 Οι αλλαγές στους φόρους για εισόδημα και ακίνητη περιουσία


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΟ 2013

Οι αλλαγές στους φόρους για εισόδημα και ακίνητη περιουσία

Οι αλλαγές στους φόρους για εισόδημα και ακίνητη περιουσία
Της Μαρίας Βουργάνα
Ανατροπές στη φορολογία των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας, αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, νέο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ, αλλά και νέο ποινολόγιο για φορο-παραβάτες και οφειλέτες του Δημοσίου ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Με τη φράση «αλλάζουμε το φορολογικό σύστημα, δεν το διορθώνουμε», ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης παρουσίασε χθες στη Βουλή, στο πλαίσιο των Προγραμματικών Δηλώσεων, τα βασικά σημεία της σχεδιαζόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο υφυπουργός, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα φέρει, μεταξύ άλλων, νέα φορολογική κλίμακα με λιγότερα κλιμάκια και αύξηση αφορολογήτου ορίου, κατάργηση φοροαπαλλαγών αλλά και φόρων υπέρ τρίτων, ενιαίο φόρο στα ακίνητα, κ.ά. Ειδικότερα, προωθούνται οι εξής αλλαγές:
Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής
1. Εφαρμογή ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το 2013 για κινητή και ακίνητη περιουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για όποιον δεν συμμορφωθεί και δεν δηλώσει την περιουσία του, εκτός από τις χρηματικές ποινές, θα προβλεφθεί και αυστηρή ποινή μέσω θέσπισης ποινικού αδικήματος.
2. Ο φορολογικός συμβιβασμός και η πληρωμή των φόρων δεν θα καταργούν τον αξιόποινο χαρακτήρα της φοροδιαφυγής σε περιπτώσεις εκ προθέσεως φοροδιαφυγής για ποσά πάνω από ένα όριο ανά έτος.
3. Αλλαγή του συστήματος των χρηματικών προσαυξήσεων για μη καταβληθέντες φόρους με θέσπιση προστίμου ως ποσοστό επί του κυρίου φόρου, που δεν θα μειώνεται σε περίπτωση συμβιβασμού, ενδεχομένως μόνο σε περιπτώσεις οικειοθελούς συμμόρφωσης, και την επιβολή τόκου υπερημερίας στον οφειλόμενο φόρο. Ειδικό πρόστιμο για πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
4. Τεκμήρια για τον έλεγχο των εξωχώριων εταιρειών που έχουν συσταθεί μόνο για φορολογικούς σκοπούς, προκειμένου οι εταιρείες αυτές να αποκαλυφθούν και να φορολογηθούν στην Ελλάδα.
5. Θέσπιση γενικής διάταξης για τη φορο-αποφυγή, ώστε να μπορούν να ακυρωθούν φορολογικά συναλλαγές που γίνονται αποκλειστικά με σκοπό την αποφυγή φόρου χωρίς πραγματικό οικονομικό αντικείμενο.
6. Ενοποίηση του μηχανισμού φορολογικών ελέγχων και αναδιάρθρωσή του με σκοπό τη διενέργεια γρήγορων και στοχευμένων ελέγχων.
7. Εξοπλισμός τελωνείων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.
8. Ενοποίηση της νομοθεσίας περί ενδο-ομιλικών συναλλαγών.
Ειδικά μέτρα
Εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης με ταυτόχρονη επιδότηση στη βάση γεωγραφικών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.
Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με ενσωμάτωση ορισμένων διατάξεων σε επιμέρους φορολογίες.
Κατάργηση Φόρων Υπέρ Τρίτων.
Νέο σύστημα υποβολής δηλώσεων, βεβαίωσης και καταβολής του ΦΠΑ και εξέταση της δυνατότητας μετάβασης σε καθεστώς ΦΠΑ πραγματικού χρόνου.
Δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής στοιχείων - μεταβολών - δικαιολογητικών.
Επανεξέταση του καθεστώτος λήψης διασφάλισης μέτρων υπέρ του Δημοσίου ώστε να μην οδηγούνται οι επιχειρήσεις σε κλείσιμο εξαιτίας αυτών των μέτρων.
Επανεξέταση του αδικήματος μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν από τη μη πληρωμή φόρων.
Κατάργηση των Επιτροπών Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών για διαφορές πάνω από συγκεκριμένο όριο και υπαγωγή των υποθέσεων προς συμβιβασμό στο θεσμό της Φορολογικής Διαιτησίας στην οποία θα προσφεύγει ο φορολογούμενος πριν από το Δικαστήριο χωρίς να εξαρτάται από το αν θα συναινέσει στο αίτημα Διαιτησίας ο υπουργός.
Δημοσίευση στο διαδίκτυο των αποφάσεων της Επιτροπής Φορολογικής Διαιτησίας.
Φόρος υπεραξίας για την πώληση πολυτελών κατοικιών
Ενιαίος φόρος για τα ακίνητα
Για τη φορολογία ακίνητης περιουσίας προβλέπονται τα εξής:
Αντικατάσταση από το 2013 του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων. Εξετάζεται ο νέος φόρος να επιβαρύνει όχι μόνο τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα αλλά και τα αγροτεμάχια, (εξαιρούνται οι αγρόγες).
Επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων ιδιωτών για ποσά άνω κάποιου ορίου.
Επανεξέταση του συντελεστή φόρου μεταβίβασης ακινήτων με βάση τα ισχύοντα στις ευρωπαϊκές χώρες. εξετάζεται η μείωση των συντελεστών φόρου μεταβίβασης που ισχύουν (8% για την αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου έως 20.000 ευρώ και στο 10% για το υπερβάλλον ποσό).
Επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών ακινήτων, όπου αυτό δεν εφαρμόζεται.
Στις 8.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο - Νέα κλίμακα φορολογίας
Φοροαπαλλαγές με εισοδηματικά κριτήρια
Νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, με στόχο τη μείωση του αριθμού των κλιμακίων και επανεξέταση του αφορολογήτου προς τα πάνω. Τα φορολογικά κλιμάκια εξετάζεται από εννέα που είναι σήμερα να μειωθούν σε τέσσερα ή πέντε, ενώ στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η αύξηση του αφορολογήτου ορίου από τις 5.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ.
Αξιολόγηση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια. Στο στόχαστρο μπαίνουν τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για έχοντες ένα ή δύο παιδιά, για τρίτεκνους και πολύτεκνους, για ανάπηρους καθώς και οι φορο-εκπτώσεις για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, δωρεές, χορηγίες, διατροφή κ.λπ.
Θέσπιση κινήτρων για απόκτηση φορολογικής κατοικίας από οικονομικά εύρωστους αλλοδαπούς με στόχο την ανάπτυξη της κατοικίας αλλοδαπών ευκατάστατων συνταξιούχων στην Ελλάδα και την προσέλκυση επιχειρηματιών και στελεχών.
Υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά σε συγκεκριμένη ημερομηνία χωρίς παρατάσεις.
Κάθε φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει διατάξεις που επηρεάζουν τη φορολόγηση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων θα συζητείται αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
  • Nέα φορολογική κλίμακα με λιγότερα κλιμάκια.
  • Aύξηση αφορολογήτου ορίου.
  • Περικοπή φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια.
  • Hλεκτρονικό περιουσιολόγιο για κινητή και ακίνητη περιουσία σε Eλλάδα και εξωτερικό από το 2013.
  • Kίνητρα για απόκτηση φορολογικής κατοικίας από αλλοδαπούς.
  • Kατάργηση KBΣ.
  • Aλλαγές σε φορολογικά πρόστιμα και ποινές.
  • Eνιαίος προοδευτικός φόρος στα ακίνητα.
  • Eπιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακριβών ακινήτων.
  • Eπανεξέταση φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
  • Eπέκταση αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε όλη τη χώρα.
  • Kατάργηση φόρων υπέρ τρίτων.
  • Nέο σύστημα υποβολής, βεβαίωσης και καταβολής ΦΠA.
  • Eξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
  • Nέο καθεστώς για τις offshore

Δεν υπάρχουν σχόλια: