Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Το Σεπτέμβριο η φορολογική μεταρρύθμιση, σε ισχύ από 2013


Το Σεπτέμβριο η φορολογική μεταρρύθμιση, σε ισχύ από 2013

Το Σεπτέμβριο η φορολογική μεταρρύθμιση, σε ισχύ από 2013
Τη «χρυσή τομή» για την εφαρμογή μιας νέας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, η οποία δεν θα αδικεί τους οικονομικά ασθενέστερους, αλλά ταυτόχρονα δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αναζητά το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης. Όπως δήλωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο και οι αλλαγές που θα επέλθουν στη φορολογία εισοδήματος, στον ΚΒΣ αλλά και στο περιουσιολόγιο, θα ισχύσουν από τις αρχές του 2013.
Ωστόσο ο κ. Μαυραγάνης διευκρίνισε ότι μπορεί να υπάρξουν μεμονωμένες περιπτώσεις στη φορολογία που μπορεί να ισχύσουν από φέτος και άμεσα. Προσδιόρισε συγκεκριμένα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, μέτρο το οποίο έχει ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση, όμως περιμένει και τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Ωστόσο σημείωσε ότι εφόσον οι συζητήσεις με τους εταίρους έχουν θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αυτή θα γίνει άμεσα με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Κλίμακες 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει: Αύξηση του αφορολογήτου ορίου στις 8.000 ευρώ που σήμερα ανέρχεται στα 5.000 ευρώ. Ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι αυτό προκύπτει από την προγραμματική συμφωνία. Σε ό,τι αφορά τα κλιμάκια, τόνισε ότι στόχος είναι να ενισχύσουμε αυτούς που είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Δηλαδή, σύμφωνα με τον υφυπουργό, τα νέα λιγότερα κλιμάκια θα λειτουργήσουν προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μετρηθεί το κόστος από τη νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2013. Τα φορολογικά κλιμάκια εξετάζεται από εννέα που είναι σήμερα να μειωθούν σε 4 ή 5.

Δεν υπάρχουν σχόλια: