Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ Η τελική ρύθμιση για πληρωμή του φόρου εισοδήματος από 3 έως 10 δόσεις


ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Η τελική ρύθμιση για πληρωμή του φόρου εισοδήματος από 3 έως 10 δόσεις

Η τελική ρύθμιση για πληρωμή του φόρου εισοδήματος από 3 έως 10 δόσεις
Νέο σχέδιο για την πληρωμή των φόρων της φετινής χρονιάς, όπως αυτοί προκύπτουν από τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό σχέδιο που έχει «κλειδώσει» προβλέπει την εξόφληση των φόρων σε 3 έως 10 δόσεις, ανάλογα με τα εισοδήματα που δηλώνουν οι φορολογούμενοι. Η αρχή της πληρωμής θα γίνει στις 31 Αυγούστου και η τελευταία δόση θα μπορεί να πληρωθεί έως και τον Ιούνιο του 2013. Η ρύθμιση θα αφορά νοικοκυριά με εισοδήματα μέχρι και 80.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:
  1. Φορολογούμενοι με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο έως και σε 10 μηνιαίες δόσεις. Οι φορολογούμενοι με αίτηση που θα υποβάλλουν στην εφορία θα έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση και να επιλέξουν εάν οι δόσεις θα είναι ισόποσες ή όχι. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει να καταβάλλει το φόρο που του αναλογεί σε μη ισόποσες δόσεις, τότε θα πρέπει έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2013 να έχει πληρώσει το 60% του συνολικού φόρου που οφείλει, ενώ στους επόμενους τρεις μήνες θα πρέπει να εξοφλήσει το υπόλοιπο 40%. Εάν βέβαια αποφασίσει οι δόσεις να είναι ισόποσες τότε έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013 θα πρέπει να έχει καταβάλλει το 70% του συνολικού φόρου που οφείλει και το υπόλοιπο 30% τους επόμενους τρεις μήνες. Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να αποτρέψει την εκδήλωση ενός κινήματος «δεν πληρώνω» διευκολύνοντας τους οικονομικά ασθενέστερους στην εξόφληση των «φουσκωμένων» εκκαθαριστικών και από την άλλη να εισπράξει το 60%-70% των πρόσθετων φόρων μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου προκειμένου να «μετρήσουν» στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού.
  2. Φορολογούμενοι με οικογενειακό εισόδημα από 50.001 έως και 80.000 ευρώ ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί σε 7 μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων μάλιστα η τελευταία πρέπει να είναι στις 28 Φεβρουαρίου 2013.
  3. Εκτός ρύθμισης μένουν πιθανότατα οι φορολογούμενοι με οικογενειακό εισόδημα άνω των 80.000 ευρώ. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα εξοφλήσουν τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά που θα λάβουν έως τρεις διμηνιαίες δόσεις.
    Για να υπαχθούν οι φορολογούμενοι στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβληθεί:
  • σε περίπτωση υποβολής του αιτήματος ρύθμισης εντός της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης το ποσό της πρώτης ρυθμισμένης δόσης
  • σε περίπτωση υποβολής του αιτήματος ρύθμισης μετά την προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης το ποσό των ρυθμισμένων δόσεων που είναι ληξιπρόθεσμες
  1. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος – οφειλέτης δεν είναι συνεπής στην ρύθμιση τότε η συνολική οφειλή θα καθίσταται απαιτητή μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2012.
  2. Η ρύθμιση θα έχει εφαρμογή μόνο για οφειλές που προκύπτουν από εμπρόθεσμες δηλώσεις.
Μαρία Βουργάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: