Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΟΑΕΕ:ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 37 ΘΕΜΑ : «Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 32 του Ν. 4075/2012»


ΑΘΗΝΑ, 11/7/2012
ΑΡ. ΠΡΩΤ.ΔΙΑΣΦ/Φ3/84/62765

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών
Ο.Α.Ε.Ε.
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ : ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΣΑΤΩΒΡΙΑΝΔΟΥ 18
10432 ΑΘΗΝΑ
ΠΛΗΡ. : Β. ΜΠΕΡΟΥΤΣΟΥ
Α. ΧΑΛΚΙΩΤΟΥ
ΤΗΛ. :             210 - 5285569    
            210 - 5285617    

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 37

ΘΕΜΑ : «Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 32 του Ν. 4075/2012»

Α. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

Αi) Ιστορικό

Σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 5 του Ν. 3050/2002 οι ιδιοκτήτες έως και επτά (7) ενοικιαζόμενων δωματίων σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων, εξαιρούνταν από την υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε.- ΤΕΒΕ χωρίς έλεγχο του εισοδηματικού κριτηρίου. Αντίθετα, ίσχυε το εισοδηματικό κριτήριο εάν ο αριθμός των ενοικιαζόμενων δωματίων στις παραπάνω περιοχές υπερέβαινε τα επτά (7) δωμάτια σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας του ΕΟΤ.

Η ως άνω διάταξη τροποποιήθηκε με το άρθρο 18 του Ν. 3144/2003 και απάλλαξε από την ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε.-ΤΕΒΕ όλους τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων μέχρι επτά (7) δωμάτια σε υποχρεωτικές περιοχές εφόσον ήταν ασφαλισμένοι ή συνταξιούχοι άλλων Ταμείων.

Με τις διατάξεις του άρθρου 46 του Ν. 3518/2006 αναμορφώθηκε το καθεστώς της ασφάλισης των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων και από 1/1/07 οι ιδιοκτήτες μέχρι και δέκα (10) δωματίων σε όλη την επικράτεια εξαιρούνταν της ασφάλισης του Ο.Α.Ε.Ε. και ασφαλίζονταν υποχρεωτικά στον ΟΓΑ εφόσον δεν εργάζονταν και δεν συνταξιοδοτούνταν από άλλο φορέα ή το Δημόσιο. Από δε έντεκα (11) δωματίων και άνω, για τις περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων ή 1000 κατοίκων στους έξι 6 Νομούς ή 3100 κατοίκων σε νησιά, ασφαλίζονταν στον Ο.Α.Ε.Ε. εφόσον ο μέσος όρος των τριών τελευταίων ετών για τη δραστηριότητα υπερέβαινε το 500πλάσιο του εκάστοτε ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Ακολούθως, με την παρ. 5 του άρθρου 25 του Ν. 3846/2010 οι ιδιοκτήτες έως και δέκα (10) ενοικιαζόμενων δωματίων, καθώς και οι ιδιοκτήτες επιπλωμένων διαμερισμάτων έως και δέκα (10) δωματίων σε όλη την επικράτεια, εξαιρούνταν από την υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. και ασφαλίζονταν υποχρεωτικά στον ΟΓΑ χωρίς έλεγχο εισοδηματικού κριτηρίου, εφόσον δεν εργάζονταν, δεν απασχολούνταν και δεν έπαιρναν σύνταξη από άλλο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο.

Οι ιδιοκτήτες έντεκα (11) και άνω ενοικιαζόμενων δωματίων και οι ιδιοκτήτες επιπλωμένων διαμερισμάτων έντεκα (11) και άνω δωματίων σε προαιρετικές περιοχές ελέγχονταν με το εισοδηματικό κριτήριο για την υπαγωγή ή μη στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. από 1/5/10 ή 1/6/10 αντίστοιχα.

Η παραπάνω παράγραφος αντικαθίσταται με την παρ. 2α του άρθρου 32 του Ν.4075/2012.

Αii) Μορφές τουριστικών καταλυμάτων

Σύμφωνα με το Π.Δ. 33/79 "περί τουριστικών καταλυμάτων εντός παραδοσιακών κτισμάτων" τα καταλύματα αυτά δύνανται να έχουν οιανδήποτε λειτουργική μορφή ξενοδοχειακής επιχειρήσεως (ξενοδοχείου, ξενώνα, επιπλωμένου διαμερίσματος, κ.τ.λ.) ή περισσότερες από αυτές τις μορφές ταυτόχρονα.

Στον Ν. 2160/1993 άρθρο 2 παρ. 1 ορίζεται η έννοια των τουριστικών καταλυμάτων με τις κάτωθι μορφές:

1) "Κύρια Ξενοδοχειακά καταλύματα":
α) Ξενοδοχεία κλασικού τύπου
β) Ξενοδοχεία τύπου ΜΟΤΕΛ
γ) Ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων
δ) Ξενοδοχεία κλασικού τύπου και επιπλωμένων διαμερισμάτων

2) "Μη κύρια Ξενοδοχειακά καταλύματα"
α) Χώροι οργανωμένης κατασκήνωσης με ή χωρίς οικίσκους
β) Τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις ή κατοικίες
γ) Ενοικιαζόμενα δωμάτια σε συγκρότημα μέχρι δέκα (10) δωματίων
δ) Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα

Στην παρ. 2 του προαναφερόμενου νόμου ορίζεται η έννοια των "Ξενώνων Νεότητος" που είναι καταλύματα που ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και υπάγονται στην εποπτεία του ΕΟΤ.

Αiii) Ασφάλιση ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως και 5 δωματίων

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4075/2012 άρθρο 32 παρ. 2β από 1/7/12 οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων του Ν. 2160/1993 άρθρ.2 παρ. 1 και 2 και του ΠΔ 33/79, όπως ισχύουν και γενικά όλων των κυρίων και μη κυρίων καταλυμάτων με το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ με δυναμικότητα έως πέντε (5) δωμάτια σε όλη την επικράτεια, ασφαλίζονται στον ΟΓΑ για τα τρία πρώτα έτη από τη δημοσίευση του νόμου και κατόπιν υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος του εισοδήματός τους από την επαγγελματική δραστηριότητα για τα εν λόγω έτη δεν υπερβαίνει το 400πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως ίσχυε στις 31/12/11 (ήτοι 33,57€). Σε διαφορετική περίπτωση όταν υπερβαίνουν το εισοδηματικό κριτήριο ασφαλίζονται στον Ο.Α.Ε.Ε..

Μετά την παρέλευση της πρώτης τριετίας, ο αρμόδιος κατά περίπτωση Οργανισμός έχει το δικαίωμα του επανελέγχου, οποτεδήποτε, της άσκησης της δραστηριότητας και των εισοδημάτων των ενδιαφερομένων. Το δικαίωμα αυτό έχει και ο ασφαλισμένος στις περιπτώσεις υπαγωγής στην ασφάλιση του κατά περίπτωση Οργανισμού λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, μετά την παρέλευση τουλάχιστον τριών ετών από την υπαγωγή του στην ασφάλιση του κατά περίπτωση Οργανισμού. Κατά τον επανέλεγχο εξετάζεται πάντα ο μέσος όρος των εισοδημάτων της προηγούμενης τριετίας.

Θα γίνεται καταχώρηση στον Η/Υ με χορήγηση αριθμού μητρώου, τριετής απαλλαγή, είδος εγγραφής με κωδικό 1 (αυτεπάγγελτη), κωδικό διακοπής 53 και επανεγγραφή με τη λήξη της τριετίας, θέτοντας ως ένδειξη στο επάγγελμα "καταλύματα 5" (όταν πρόκειται για τουριστικά καταλύματα έως και 5 δωματίων).

Αiv) Ασφάλιση ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας 6 έως και 10 δωματίων και 11 δωματίων και άνω για ατομικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4075/2012 άρθρο 32 παρ. 2α για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων του Ν. 2160/93 άρθρ. 2 παρ. 1 και 2 και του Π.Δ.33/79, όπως ισχύουν, και γενικά όλων των κυρίων και μη κυρίων καταλυμάτων με το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ, από 1/7/12, ισχύουν τα ακόλουθα:

α) Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας από έξι (6) μέχρι και δέκα (10) δωματίων ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον Ο.Α.Ε.Ε. σε όλη την επικράτεια, στην 1η ασφαλιστική κατηγορία με έκπτωση ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) στο ποσό αυτής.

β) Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έντεκα (11) δωματίων και άνω και με έδρα σε περιοχές της περίπτωσης α΄ της παρ. 1 του άρθρου 25 του Ν. 3846/2010 (προαιρετικές περιοχές) ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον Ο.Α.Ε.Ε., στην 1η ασφαλιστική κατηγορία με έκπτωση ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) στο ποσό αυτής.

Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έντεκα δωματίων και άνω με έδρα υποχρεωτικές περιοχές ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ, όπως και οι λοιποί ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ.

Τρία χρόνια μετά τη δημοσίευση του Ν. 4075/2012 (ΦΕΚ 89/τεύχος Α΄), δηλ. από 11/04/12 και εφεξής, ελέγχεται ο μέσος όρος του εισοδήματός τους από την επαγγελματική δραστηριότητα, όπως αυτός προκύπτει από τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., και εφόσον δεν υπερβαίνει το 400πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (Η.Α.Ε.), όπως ίσχυε στις 31/12/11 (ήτοι 33,57€), παραμένουν στην 1η ασφαλιστική κατηγορία με την ως άνω έκπτωση (30%) και δεν υποχρεούνται στην ανά τριετία μετάταξη σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν υπερβαίνει το εισοδηματικό κριτήριο, παραμένουν στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, χωρίς δυνατότητα έκπτωσης και εφεξής υποχρεούνται στην ανά τριετία μετάταξη σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Π.Δ. 258/2005 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 1 του Π.Δ. 5/07.

Ο έλεγχος του εισοδηματικού κριτηρίου θα πραγματοποιείται κάθε τριετία, εφόσον ο μέσος όρος του ως άνω εισοδήματος από την επαγγελματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει το 400πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως ίσχυε στις 31/12/11.

Επίσης, επισημαίνουμε ότι ο Ο.Α.Ε.Ε. μετά την παρέλευση τριών ετών από την παραμονή του ασφαλισμένου στην 1η ασφαλιστική κατηγορία με έκπτωση 30% στο ποσό αυτής, έχει το δικαίωμα του επανελέγχου της άσκησης της δραστηριότητας και των εισοδημάτων της προηγούμενης πάντα τριετίας (μέσος όρος).

Το δικαίωμα αυτό (δηλ. του επανελέγχου των εισοδημάτων) έχει και ο ασφαλισμένος στις περιπτώσεις υπαγωγής στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. λόγω εισοδηματικού κριτηρίου, μετά την παρέλευση τουλάχιστον τριών (3) ετών από την υπαγωγή στην ασφάλιση.

Στις περιπτώσεις που οι ενδιαφερόμενοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, το οποίο τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ασφαλίζονται στον ΟΓΑ για τρία έτη από τη δημοσίευση του Ν. 4075/2012 (δηλ. από 11/04/12 και εντεύθεν). Με τη λήξη της τριετίας εφόσον ο μέσος όρος του εισοδήματος από την επαγγελματική δραστηριότητα, όπως προκύπτει από τα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος της ΔΟΥ, δεν υπερβαίνει το 400πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως ίσχυε στις 31/12/11, παραμένουν στην ασφάλιση του ΟΓΑ προσκομίζοντας και σχετική βεβαίωση ασφάλισής τους από τον εν λόγω φορέα. Σε αντίθετη περίπτωση, ασφαλίζονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία του Ο.Α.Ε.Ε. χωρίς έκπτωση 30% στο ποσό αυτής και υποχρεούνται στην ανά τριετία μετάταξη σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Θα γίνεται καταχώρηση στον Η/Υ με χορήγηση αριθμού μητρώου, τριετής απαλλαγή, είδος εγγραφής με κωδικό 1 (αυτεπάγγελτη), κωδικό διακοπής 51 και επανεγγραφή με τη λήξη της τριετίας, θέτοντας ως ένδειξη στο επάγγελμα "καταλύματα ατομική" (όταν πρόκειται για ατομικές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας 6 έως και 10 δωματίων και 11 δωματίων και άνω).

Αv) Ασφάλιση ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας 6 έως και 10 δωματίων και 11 δωματίων και άνω για εταιρείες

Στις περιπτώσεις των ομορρύθμων (Ο.Ε.) ή ετερορρύθμων (Ε.Ε.) εταιρειών που έχουν στην ιδιοκτησία τους ή εκμεταλλεύονται τουριστικά καταλύματα δυναμικότητας έξι (6) μέχρι και δέκα (10) δωμάτια σε όλη την επικράτεια, ασφαλίζεται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία με έκπτωση (30%) στο ποσό αυτής, υποχρεωτικά ένας εκ των εταίρων είτε ο ομόρρυθμος είτε ο ετερόρρυθμος, κατ' επιλογή τους, και προαιρετικά οι λοιποί, οι οποίοι άλλως υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΓΑ εκτός εάν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον ασφαλιστικό φορέα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Ομόρρυθμος Εταιρεία (Ο.Ε.) με τρείς εταίρους. Ο ένας εταίρος ασφαλίζεται υποχρεωτικά στον Ο.Α.Ε.Ε. ενώ οι υπόλοιποι δύο εταίροι υπάγονται προαιρετικά στον Ο.Α.Ε.Ε.. Εάν οι δύο αυτοί εταίροι δεν επιθυμούν να ασφαλιστούν στον Ο.Α.Ε.Ε., υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΓΑ. Εάν όμως είναι ασφαλισμένοι π.χ. στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λόγω μισθωτής εργασίας και δεν επιθυμούν να ασφαλιστούν προαιρετικά στον Ο.Α.Ε.Ε., τότε παραμένουν στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και δεν ασφαλίζονται για τη δραστηριότητά τους ως μέλη της Ο.Ε. στον Ο.Α.Ε.Ε..

Στις περιπτώσεις των ομορρύθμων (Ο.Ε.) ή ετερορρύθμων (Ε.Ε.) εταιρειών που έχουν στην ιδιοκτησία τους ή εκμεταλλεύονται τουριστικά καταλύματα δυναμικότητας έντεκα (11) δωματίων και άνω με έδρα υποχρεωτικές περιοχές ασφαλίζονται υποχρεωτικά όλοι οι εταίροι, όπως οι λοιποί ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε..

Όταν όμως η έδρα είναι σε προαιρετική περιοχή ασφαλίζεται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία με έκπτωση (30%) στο ποσό αυτής, υποχρεωτικά ένας εκ των εταίρων είτε ο ομόρρυθμος είτε ο ετερόρρυθμος, κατ' επιλογή τους, και προαιρετικά οι λοιποί, οι οποίοι άλλως υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΓΑ εκτός εάν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον ασφαλιστικό φορέα.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. υπάγονται, όπως οι λοιποί ασφαλισμένοι, τα μέλη των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), καθώς και τα μέλη του ΔΣ των Ανωνύμων Εταιρειών (ΑΕ) οι οποίοι είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 3% τουλάχιστον, που έχουν στην ιδιοκτησία τους ή εκμεταλλεύονται τουριστικά καταλύματα ανεξαρτήτως αριθμού σε όλη την επικράτεια.

Όσα αναφέρθηκαν στην υποενότητα των ατομικών επιχειρήσεων για τον έλεγχο και επανέλεγχο του εισοδηματικού κριτηρίου ισχύουν και στις περιπτώσεις των εταιρειών ΟΕ και ΕΕ, με την επισήμανση ότι το εισοδηματικό κριτήριο του 400πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη εφαρμόζεται ξεχωριστά για κάθε εταίρο.

Αvi) Ασφαλιστικές εισφορές για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων με έκπτωση 30% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας

ΠΑΛΑΙΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

1. Ενεργοί ασφαλισμένοι: Κατηγορία Τ01
Κλάδος Σύνταξης: 106,69 + Κλάδος Υγείας: 64,95 = 171,64 €.

2. Συνταξιούχοι παλαιοί ασφαλισμένοι με προσαύξηση 40%: Κατηγορία Τ51
Κλάδος Σύνταξης: 149,36 + Κλάδος Υγείας: 90,94 = 240,30 €

3. Συνταξιούχοι παλαιοί ασφαλισμένοι με προσαύξηση 50%: Κατηγορία Τ81
Κλάδος Σύνταξης; 160,03 + Κλάδος Υγείας: 97,43 = 257,46 €

ΝΕΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ

1. Ενεργοί ασφαλισμένοι: Κατηγορία 301
Κλάδος Σύνταξης: 106,69 + Κλάδος Υγείας: 40,81 = 147,50 €

2. Συνταξιούχοι νέοι ασφαλισμένοι με προσαύξηση 40%: Κατηγορία 351
Κλάδος Σύνταξης: 149,36 + Κλάδος Υγείας: 57,13 = 206,49 €

3. Συνταξιούχοι νέοι ασφαλισμένοι με προσαύξηση 50%: Κατηγορία 381
Κλάδος Σύνταξης: 160,03 + Κλάδος Υγείας: 61,22 = 221,25 €

4. Ν. 2084/1992 – Προαιρετική επιλογή 2ου ΦΟΡΕΑ: Κατηγορία 331
Κλάδος Σύνταξης: 160,02 + Κλάδος Υγείας: 61,08 = 221,11 €

Αvii) Γενικά

Η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 32 του Ν. 4075/2012 έχει εφαρμογή για όσους υπαχθούν στην ασφάλιση του Οργανισμού για τα αναφερόμενα τουριστικά καταλύματα από 01/07/12 και εφεξής.

Επιπλέον, σας επισημαίνουμε ότι η παραπάνω διάταξη δεν καταλαμβάνει όσους συνεχίζουν προαιρετικά την ασφάλισή τους (αυτασφάλιση), δηλ. όσους είναι στις κατηγορίες 071 έως και 084, καθώς και όσους έχουν κωδικό ασφάλισης στο μητρώο τους 2.

Για όσους έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί πριν την 1/7/12 και έχουν ασφαλιστεί ή εξαιρεθεί από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ θα ακολουθήσει συμπληρωματική εγκύκλιος οδηγία.

Επίσης, στην εν λόγω οδηγία θα συμπεριληφθεί και ο τρόπος ελέγχου του εισοδηματικού κριτηρίου στην τριετία και τυχόν άλλες λεπτομέρειες.

Β. ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Η παρ. 9 του άρθρου 9 του Ν. 3050/2002, όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ. 9 του άρθρου 25 του Ν. 3846/2010 και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«Στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. υπάγονται τα φυσικά πρόσωπα ή μέλη εταιρειών οποιασδήποτε μορφής, καθώς και τα μέλη του ΔΣ της ανώνυμης εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 3%, που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος πάνω από 20KW είτε σε κτιριακή εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για κατοικία ή στέγη επιχείρησης είτε σε αγροτεμάχια ή οικόπεδα, σε όλη την Επικράτεια».

Εξαιρούνται από την υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. και ασφαλίζονται στην 7η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΓΑ, εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος μέχρι 100KW:

α) οι κατά κύριο επάγγελμα, τουλάχιστον για μία πενταετία αγρότες, όπως ορίζονται από το Μητρώο Αγροτών. για αντιμετώπιση των οποίων ισχύουν τα οριζόμενα στο κεφ. 4 της εγκ. 80/10 και

β) τα φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης νέων γεωργών, τα οποία θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση συνοδευόμενη από: 1) στοιχεία του Οργανισμού ή της Περιφέρειας (όπως απόφαση για υπαγωγή του προσώπου στο επιδοτούμενο πρόγραμμα ή σχετική βεβαίωση από την οποία θα προκύπτει η διάρκεια παραμονής στο πρόγραμμα επιδότησης) και 2) στοιχεία ασφάλισης στον ΟΓΑ (όπως βεβαίωση περί ασφάλισης στον ΟΓΑ ή επικυρωμένες φωτοτυπίες του ασφαλιστικού βιβλιαρίου του ΟΓΑ). Μετά τη λήξη της παραμονής στο επιδοτούμενο πρόγραμμα, θα εξεταστεί η υποχρέωση ή μη ασφάλισής τους στον Ο.Α.Ε.Ε., σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Γ. ΧΡΟΝΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΓΑ (άρθρ. 9 Ν. 3050/2002) ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΗΝ Ο.Α.Ε.Ε.-ΤΑΕ

Ο χρόνος ασφάλισης, όσων μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου (δηλ. 11/04/12), ασφαλίστηκαν στον ΟΓΑ βάσει του άρθρου 9 του Ν. 3050/2002, αφού έτυχαν εξαίρεσης από την ασφάλιση του πρώην Ο.Α.Ε.Ε.-ΤΕΒΕ, παραμένει ισχυρός και δεν αναζητούνται οι ασφαλιστικές εισφορές από το πρώην Ο.Α.Ε.Ε.-ΤΑΕ, παρόλο που το επάγγελμα ήταν υπακτέο στην ασφάλισή του.

Της παρούσας να λάβει γνώση ενυπόγραφα το προσωπικό της Υπηρεσίας σας.




Η ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Ο.Α.Ε.Ε.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΤΙΔΟΥ

Ακριβές Αντίγραφο
Ο ΠΡ/ΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
α/α
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΙΖΓΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: