Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΣΤΕΛΝΕΙ Η ΔΕΗ Σε 5 δόσεις το "χαράτσι" του 2012 στα ακίνητα


ΤΟ ΣΤΕΛΝΕΙ Η ΔΕΗ

Σε 5 δόσεις το "χαράτσι" του 2012 στα ακίνητα

H είσπραξη του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών θα γίνει ξανά με εμπλοκή της ΔΕΗ
H είσπραξη του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών θα γίνει ξανά με εμπλοκή της ΔΕΗ
Της Μαρίας Βουργάνα
Το ειδικό τέλος ακινήτων θα πληρωθεί κανονικά και για το 2012, με το οικονομικό επιτελείο να έχει αποφασίσει την αποσύνδεσή του από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά όχι και την απεμπλοκή της ΔΕΗ από τη διαδικασία επιβολής του. H είσπραξη του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών θα γίνει ξανά με εμπλοκή της ΔΕΗ, ώστε να εξασφαλίσει την έγκαιρη είσπραξη του ποσού μέχρι και το Φεβρουάριο του 2013.
Το σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει:
1. Η αποστολή των ειδοποιητηρίων στους ιδιοκτήτες ακινήτων θα γίνει από τη ΔΕΗ, προκειμένου να μη χαθεί κι άλλος χρόνος. Η επιχείρηση, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει, θα αναλάβει να εκτυπώσει τα ειδοποιητήρια με το Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Το ειδοποιητήριο με το ποσό του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών θα είναι ξεχωριστό έντυπο αλλά θα περιλαμβάνεται στον ίδιο φάκελο με το έντυπο του ρεύματος, ώστε οι καταναλωτές να παραλαμβάνουν σε έναν φάκελο και τα δύο ειδοποιητήρια. Επιπλέον, το ποσό του τέλους το οποίο θα αναγράφεται στο ξεχωριστό ειδοποιητήριο θα μπορεί να εξοφληθεί και στις τράπεζες και στα ΕΛ.ΤΑ., ώστε να απεξαρτηθεί η ΔΕΗ από την υποχρέωση να το συνεισπράττει ταυτόχρονα με την εξόφληση του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα πρώτα ειδοποιητήρια εκτιμάται ότι θα αποσταλούν το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου.
2. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η αποπληρωμή του τέλους θα γίνει σε πέντε διμηνιαίες δόσεις. Επειδή, όμως, τα προσδοκώμενα έσοδα 2,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν μέχρι το Φεβρουάριο του 2013 -προκειμένου να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2012- δεν αποκλείεται να ζητηθεί από πολλούς φορολογούμενους να εξοφλήσουν το «χαράτσι» αυτό σε τέσσερις διμηνιαίες δόσεις. Ετσι, οι προθεσμίες για την εξόφληση της πρώτης δόσης εκτιμάται ότι θα λήγουν μέχρι το τέλος Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Επίδομα 
Εν τω μεταξύ, επίδομα θέρμανσης με βάση γεωγραφικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και μέσω πίστωσης στους λογαριασμούς της ΔΕΗ σχεδιάζει να χορηγήσει η κυβέρνηση σε ειδικές ομάδες πληθυσμού. Στόχος είναι η ελάφρυνση των νοικοκυριών από την απότομη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης που θα προκαλέσει η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από 15 Οκτωβρίου.
Η πρόταση του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθ. Σκορδά προβλέπει τη διάκριση της χώρας σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες ανάλογα με τη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία. Η Ελλάδα θα «χωριστεί» σε τρεις κλιματολογικούς τομείς (π.χ. Βόρειος, Κεντρικός, Νότιος) και κάθε τομέας σε τρεις υψομετρικές ζώνες (π.χ. 0 - 100 m, 101 - 300 m, παραπάνω των 300 m). Επίσης, θα υπάρξει και συντελεστής βαρύτητας (π.χ. για τον τομέα της νότιας Ελλάδας και στη χαμηλή υψομετρική ζώνη, 1), αυξανόμενος ανάλογα με τη ζώνη και τον τομέα. Εκτός από τη διάκριση της χώρας σε γεωγραφικές ζώνες, θα προβλέπεται και συγκεκριμένος αριθμός τετραγωνικών μέτρων στέγασης ανά άτομο, ενώ θα υπάρξουν και κοινωνικά κριτήρια για πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία και υπερήλικες.



Αρχές Αυγούστου η αποστολή ειδοποιητηρίων για το τέλος ακινήτων

Αρχές Αυγούστου η αποστολή ειδοποιητηρίων για το τέλος ακινήτων
Από τις αρχές Αυγούστου, το υπουργείο Οικονομικών θα ξεκινήσει την αποστολή των ειδοποιητηρίων για το τέλος ακινήτων του 2012. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση στοχεύει να εισπράξει έσοδα 3 δισ. ευρώ, προκειμένου ο προϋπολογισμός να επανέλθει σε τροχιά σύγκλισης με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που προβλέπει το μνημόνιο, κάτι το οποίο τέθηκε ως προϋπόθεση από το Εurogroup ώστε να ξεκινήσουν πάλι οι συζητήσεις με την τρόικα για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα έσοδα από τέλος ακινήτων θα ανέλθουν στα 2,5 δισ. ευρώ και θα καλύψουν έτσι το μεγαλύτερο μέρος από το ποσό των 3 δισ. ευρώ που αναζητείται. Το πιθανότερο είναι ότι θα αποσταλεί στους φορολογούμενους και πάλι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά θα είναι αποσυνδεδεμένο από το ποσό του ρεύματος. Η καταβολή του από τους φορολογούμενους αναμένεται να γίνει σε 5 δόσεις.
Τα άλλα δύο μέτρα για τα οποία, επίσης, θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις ως το τέλος του μήνα είναι οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Σε ότι αφορά τα ειδικά μισθολόγια, η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα μέτρα για να αποφευχθούν οι μεγάλες περικοπές (το μνημόνιο προβλέπει μείωση 12%).Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές Αυγούστου. Η εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης θα ξεκινήσει από 15 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: