Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Δεν δήλωσε συντάξεις άνω των 6.000 ευρώ το 5,5% των δικαιούχων


ΤΣΑΥ

Δεν δήλωσε συντάξεις άνω των 6.000 ευρώ το 5,5% των δικαιούχων

Δεν δήλωσε συντάξεις άνω των 6.000 ευρώ το 5,5% των δικαιούχων
«Λαυράκια» έβγαλαν οι πρώτοι έλεγχοι και διασταυρώσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Τομέα Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ), στο πλαίσιο της διασύνδεσης των ασφαλιστικών ταμείων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, με στόχο τον εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών αλλά και την πάταξη της φοροδιαφυγής
Συγκεκριμένα, το 5,5% των συνταξιούχων φαίνεται να έχει λάβει ποσό σύνταξης άνω των 6.000 ευρώ και να μην έχει προβεί σε δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ ένα ποσοστό άνω του 12% των συνταξιούχων δηλώνει ποσά μικρότερα των αναφερομένων που έχουν χορηγηθεί από το ταμείο.
Η ΓΓΠΣ συνεργάζεται ήδη με την Διεύθυνση φορολογικής συμμόρφωσης, ώστε να γίνει πλήρης ταυτοποίηση των περιπτώσεων μη υποβολής φορολογικής δήλωσης και ακολούθως επικοινωνία για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους και συγκεκριμένα, στην υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης φόρου εισοδήματος. Επίσης, προχωράει σε περαιτέρω διερεύνηση των περιπτώσεων που έχουν δηλωθεί μικρότερα ποσά συντάξεων.
Επιπλέον, από τους ελέγχους διαπιστώνεται ότι το ταμείο έχει ποσοστό φορολογουμένων (συνταξιούχων) που δηλώνει αναπηρία 11,3% την ώρα που ο συνολικός πληθυσμός των συνταξιούχων που δηλώνει αναπηρία ανέρχεται στο 7,7%, διαφορά στατιστικά σημαντική.
Οι αυξημένες δηλώσεις αναπηρίας θα επανεξεταστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, ώστε να βρεθούν τυχόν περιπτώσεις ατασθαλιών.
Τέλος, τα δύο υπουργεία σε μια προσπάθεια μείωσης της ταλαιπωρίας των συνταξιούχων και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους και στις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε οι βεβαιώσεις αποδοχών να αποστέλλονται κατευθείαν στη ΓΓΠΣ από τα Ταμεία, χωρίς οι ασφαλισμένοι να χρειάζεται να λαμβάνουν βεβαιώσεις αποδοχών από τον φορέα που συνταξιοδοτούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: