Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 80.000 ΕΥΡΩ Εως και σε δέκα δόσεις οι φόροι για τα εισοδήματα του 2011


ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 80.000 ΕΥΡΩ

Εως και σε δέκα δόσεις οι φόροι για τα εισοδήματα του 2011

Της Μαρίας Βουργάνα
Ευκολίες στην πληρωμή των φορο-επιβαρύνσεων που προκύπτουν από τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα κάνει από τα τέλη Αυγούστου η εφορία.Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της ρύθμισης «κλείδωσε» σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου και προβλέπει την εξόφληση των επιπλέον φόρων που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι σε επτά έως δέκα μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις 31 Αυγούστου έως και τον Ιούνιο του 2013. Η ρύθμιση θα αφορά νοικοκυριά με εισοδήματα μέχρι και 80.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο που αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση από την τρόικα προβλέπει τα εξής:
1. Οι φορολογούμενοι με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο έως και σε 10 μηνιαίες δόσεις. Οι φορολογούμενοι με αίτηση που θα υποβάλουν στην εφορία θα έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση και να επιλέξουν εάν οι δόσεις θα είναι ισόποσες ή όχι. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει να καταβάλει το φόρο σε μη ισόποσες δόσεις, τότε θα πρέπει έως και τις 28/2/2013 να έχει πληρώσει το 60% του συνολικού φόρου που οφείλει, ενώ στους επόμενους τρεις μήνες θα πρέπει να εξοφλήσει το υπόλοιπο 40%. Εάν, βέβαια, αποφασίσει οι δόσεις να είναι ισόποσες, τότε έως τις 28/2/2013 θα πρέπει να έχει καταβάλει το 70% του συνολικού φόρου που οφείλει και το υπόλοιπο 30% τους επόμενους τρεις μήνες.
2. Για φορολογουμένους με οικογενειακό εισόδημα από 50.001 έως και 80.000 ευρώ ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί σε 7 μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων μάλιστα η τελευταία πρέπει να είναι στις 28 Φεβρουαρίου 2013.
3. Εκτός ρύθμισης μένουν πιθανότατα οι φορολογούμενοι με οικογενειακό εισόδημα άνω των 80.000 ευρώ. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα εξοφλήσουν τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά που θα λάβουν έως τρεις διμηνιαίες δόσεις.
4. Για να υπαχθούν οι φορολογούμενοι στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβληθεί: Σε περίπτωση υποβολής του αιτήματος ρύθμισης εντός της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης το ποσό της πρώτης ρυθμισμένης δόσης ή σε περίπτωση υποβολής του αιτήματος ρύθμισης μετά την προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης το ποσό των ρυθμισμένων δόσεων που είναι ληξιπρόθεσμες.
5. Σε περίπτωση μη συνεπειας στη ρύθμιση, τότε η συνολική οφειλή θα καθίσταται απαιτητή μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2012.
6. Η ρύθμιση θα έχει εφαρμογή μόνο για οφειλές που προκύπτουν από εμπρόθεσμες δηλώσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: