Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΡΙΖΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ Ποιες είναι οι σαρωτικές αλλαγές στους φόρους


ΡΙΖΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Ποιες είναι οι σαρωτικές αλλαγές στους φόρους

Ποιες είναι οι σαρωτικές αλλαγές στους φόρους
Νέα φορολογική κλίμακα με λιγότερα κλιμάκια και αύξηση αφορολογήτου ορίου, κατάργηση φοροαπαλλαγών αλλά και φόρων υπέρ τρίτων, ενιαίο φόρο στα ακίνητα, μείωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων, επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακριβών ακινήτων, κίνητρα για την απόκτηση φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα από ξένους, εφαρμογή ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για κινητή και ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα από το 2013 καθώς και εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης με ταυτόχρονη χορήγηση επιδόματος με γεωγραφικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σύμφωνα με όσα εξήγγειλε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός, Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.
Επίσης θα περιέχει αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, νέο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ αλλά και νέο ποινολόγιο για φορο-παραβάτες και οφειλέτες του Δημοσίου
Με τη φράση «αλλάζουμε το φορολογικό σύστημα δεν το διορθώνουμε» ο κ. Μαυραγάνης, παρουσίασε χθες στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, τα βασικά σημεία της σχεδιαζόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης.
Ποιες είναι οι σαρωτικές αλλαγές στους φόρους
το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα φέρει μεταξύ άλλων,
Ειδικότερα προωθούνται οι εξής αλλαγές:
Φορολογία ακίνητης περιουσίας
  • Αντικατάσταση από το 2013 του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων. Εξετάζεται ο νέος φόρος να επιβαρύνει όχι μόνο τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα αλλά και τις εκτός σχεδίου εδαφικές εκτάσεις, δηλαδή τα αγροτεμάχια, όχι όμως και τις εκτάσεις που ανήκουν στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
  • Επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων ιδιωτών για ποσά άνω κάποιου ορίου.
  • Επανεξέταση του συντελεστή φόρου μεταβίβασης ακινήτων με βάση τα ισχύοντα στις ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η μείωση των συντελεστών φόρου μεταβίβασης που ισχύουν σήμερα ( 8% για την αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου έως 20.000 ευρώ και στο 10% για το υπερβάλλον ποσό).
  • Επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών ακινήτων όπου αυτό δεν εφαρμόζεται.
Φορολογία εισοδήματος
  • Νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με στόχο τη μείωση του αριθμού των κλιμακίων και επανεξέταση του αφορολογήτου προς τα πάνω. Τα φορολογικά κλιμάκια εξετάζεται από εννέα που είναι σήμερα να μειωθούν σε 4 ή 5 ενώ στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η αύξηση του αφορολογήτου ορίου από τις 5.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ.
  • Αξιολόγηση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια. Στο στόχαστρο μπαίνουν τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για έχοντες 1 ή 2 παιδιά, για τρίτεκνους και πολύτεκνους, για ανάπηρους καθώς και οι φοροεκπτώσεις για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, δωρεές, χορηγίες, διατροφή κ.λπ.
  • Θέσπιση κινήτρων για απόκτηση φορολογικής κατοικίας από οικονομικά εύρωστους αλλοδαπούς με στόχο την ανάπτυξης της κατοικίας αλλοδαπών ευκατάστατων συνταξιούχων στην Ελλάδα και την προσέλκυση επιχειρηματιών και στελεχών για να εγκατασταθούν στη χώρα μας.
  • Υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά σε συγκεκριμένη ημερομηνία χωρίς παρατάσεις.
  • Κάθε φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει διατάξεις που επηρεάζουν τη φορολόγηση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων θα συζητείται αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής
  • Εφαρμογή ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το 2013 για κινητή και ακίνητη περιουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για όποιον δεν συμμορφωθεί και δεν δηλώσει την περιουσία του, εκτός από τις χρηματικές ποινές, θα προβλεφθεί και αυστηρή ποινή μέσω θέσπισης ποινικού αδικήματος.
  • Ο φορολογικός συμβιβασμός και η πληρωμή των φόρων δεν θα καταργούν τον αξιόποινο χαρακτήρα της φοροδιαφυγής σε περιπτώσεις εκ προθέσεως φοροδιαφυγής για ποσά πάνω από ένα όριο ανά έτος.
  • Αλλαγή του συστήματος των χρηματικών προσαυξήσεων για μη καταβληθ΄ρες φόρους με θέσπιση προστίμου ως ποσοστό επί του κυρίου φόρου που δεν θα μειώνεται σε περίπτωση συμβιβασμού, ενδεχομένως μόνο σε περιπτώσεις οικειοθελούς συμμόρφωσης, και την επιβολή τόκου υπερημερίας στον οφειλόμενο φόρο. Ειδικό πρόστιμο για πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
  • Θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για τις εξωχώριες εταιρίες με τεκμήρια για την ανίχνευση ελεγχόμενων εταιριών που έχουν συσταθεί μόνο για φορολογικούς σκοπούς, για να αποκαλυφθούν και να φορολογηθούν στην Ελλάδα οι offshore.
  • Θέσπιση γενικής διάταξης για την φοροαποφυγή ώστε να μπορούν να ακυρωθούν φορολογικά συναλλαγές που γίνονται αποκλειστικά με σκοπό την αποφυγή φόρου χωρίς πραγματικό οικονομικό αντικείμενο.
  • Ενοποίηση του μηχανισμού φορολογικών ελέγχων και αναδιάρθρωσή του με σκοπό τη διενέργεια γρήγορων και στοχευμένων ελέγχων.
  • Εξοπλισμός τελωνείων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.
  • Ενοποίηση της νομοθεσία περί ενδοομιλικών συναλλαγών.
Βέβαιη πρέπει να θεωρείται πλέον η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης . Πάντως όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών αυτό θα γίνει επιδότηση στη βάση γεωγραφικών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων ώστε να μην πληγούν ευπαθείς ομάδες από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
Επίσης προωθούνται :
-Η κατάργηση Φόρων Υπέρ Τρίτων.
  • Νέο σύστημα υποβολής δηλώσεων, βεβαίωσης και καταβολής του ΦΠΑ και εξέταση της δυνατότητας μετάβασης σε καθεστώς ΦΠΑ πραγματικού χρόνου.
  • Δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής στοιχείων – μεταβολών – δικαιολογητικών.
  • Επανεξέταση του καθεστώτος λήψης διασφάλισης μέτρων υπέρ του Δημοσίου ώστε να μην οδηγούνται οι επιχειρήσεις σε κλείσιμο εξαιτίας αυτών των μέτρων.
  • Επανεξέταση του αδικήματος μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν από τη μη πληρωμή φόρων.
  • Κατάργηση των Επιτροπών Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών για διαφορές πάνω από συγκεκριμένο όριο και υπαγωγή των υποθέσεων προς συμβιβασμό στο θεσμό της Φορολογικής Διαιτησίας στην οποία θα προσφεύγει ο φορολογούμενος πριν το Δικαστήριο χωρίς να εξαρτάται από το αν θα συναινέσει στο αίτημα Διαιτησίας ο υπουργός.
  • Δημοσίευση στο διαδίκτυο των αποφάσεων της Επιτροπής Φορολογικής Διαιτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: