Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΑΜΕΙΩΝ Ασφαλιστικό πιστοποιητικό για τις επιχειρήσεις


ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΑΜΕΙΩΝ

Ασφαλιστικό πιστοποιητικό για τις επιχειρήσεις

Ασφαλιστικό πιστοποιητικό για τις επιχειρήσεις
Ετήσιο έλεγχο θα περνούν οι επιχειρήσεις μέσω της υποχρεωτικής υποβολής ασφαλιστικού πιστοποιητικού (κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου φορολογικού πιστοποιητικού) που θα βεβαιώνει την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.
Το μέτρο διασφάλισης των εσόδων των Ταμείων (και των συντάξεων) προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασιας Ι. Βρούτσης ανακοινώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει και σε νέες ενοποιήσεις Ταμείων για τους μισθωτούς σε 1 ταμείο (στο ΙΚΑ) για κύρια ασφάλιση και σε 1 (το Ενιαίο Επικουρικό) για την επικουρική ασφάλιση. Με «ανοικτό» το «μέτωπο» του ελέγχου από την τρόικα τόσο για το Ασφαλιστικό όσο και για τα κοινωνικά επιδόματα, τους μισθούς και τα εργασιακά (σήμερα και αύριο γίνονται 2 νέες συναντήσεις με το τεχνικό κλιμάκιο), ο υπουργός κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης εξήγγειλε:
1. Την επέκταση του φορολογικού πιστοποιητικού που ήδη υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών, σε φορολογικό και ασφαλιστικό πιστοποιητικό για επιχειρήσεις που ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές. Οπως είπε εξετάζεται η καθιέρωση της υποχρέωσης έκδοσης ασφαλιστικού πιστοποιητικού για όλες τις επιχειρήσεις. Ο πιστοποιημένος λογιστής θα το υποβάλει μία φορά το χρόνο, μαζί με τη φορολογική δήλωση και τις ασφαλιστικές εκκρεμότητες της επιχείρησης, ενισχύοντας τον εισπρακτικό και ελεγκτικό μηχανισμό.
2. Την ενοποίηση των Ταμείων με προοπτική τη λειτουργία ενός Φορέα Ασφάλισης για όλους τους μισθωτούς, ενός Φορέα Επικουρικής Ασφάλισης και ενός Φορέα Ασφάλισης Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό υποσχέθηκε την έκδοση συντάξεων μέσα σε 1 ημέρα έως τις αρχές του 2015.
3. Την ταυτόχρονη είσπραξη εισφορών και φορολογικών εσόδων, μέσω ενιαίου εισπρακτικού μηχανισμού από μία δημόσια αρχή. Πρώτο βήμα η ταυτόχρονη καταβολή μισθών, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και ασφαλιστικών εισφορών για μισθωτούς, μέσω τραπέζης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: