Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΟΛΙ ΡΕΝ: Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας πρέπει να είναι σε πλατιά βάση και με χαμηλούς συντελεστές


ΟΛΙ ΡΕΝ:

Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας πρέπει να είναι σε πλατιά βάση και με χαμηλούς συντελεστές

Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας πρέπει να είναι σε πλατιά βάση και με χαμηλούς συντελεστές
«Ο φόρος ακίνητης περιουσίας και οι έμμεσοι φόροι είναι πιο αποτελεσματικοί από οικονομική άποψη και κοινωνικά δικαιότεροι όταν έχουν πλατιά βάση και χαμηλούς συντελεστές» σημειώνει ο Επίτροπος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ο. Ρεν με γραπτή απάντησή του έπειτα από σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Η απάντηση αυτή αποτελεί ένα πρώτο δείγμα κατανόησης από την Επιτροπή των αδιεξόδων που κάποιες από τις προβλέψεις του μνημονίου δημιουργούν, ανοίγοντας έτσι παράθυρο για την επαναδιαπραγμάτευσή τους. Στο ερώτημα που απηύθυνε εξάλλου προς τον Φιλανδό Επίτροπο, ο κ. Παπανικολάου θέλησε επίσης να πληροφορηθεί αν η Επιτροπή έθεσε στην Ελλάδα τους προηγούμενους μήνες ζήτημα τεκμαρτού εισοδήματος ιδιοκατοίκησης. Ο κ. Ρεν διαβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες τις Επιτροπής δεν είχαν συζητήσει κάτι σχετικό με την Ελληνική Κυβέρνηση.
Παράλληλα, υπερασπίστηκε το ειδικό τέλος ακινήτων που συμπεριλαμβάνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος χαρακτηρίζοντας αυτό ως «ασύνηθες» αλλά «αναγκαστικό» μέτρο προκειμένου, η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες σχετικά με την είσπραξη των φόρων ακίνητης περιουσίας, σημειώνοντας πως κατ΄αυτόν τον τρόπο εναρμονίσθηκε ο φόρος ακίνητης περιουσίας με τον αντίστοιχο φόρο των περισσότερων κρατών μελών.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Η άποψη ότι η φοροδοτική ικανότητα έχει προ πολλού παρέλθει τα όρια αντοχής των πολιτών, φαίνεται ότι σταδιακά κερδίζει έδαφος και στην Ευρώπη, όπως άλλωστε προκύπτει και από την απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου. Οι επίσημες αυτές τοποθετήσεις προσφέρουν πρώτης τάξεως ευκαιρία για αξιοποίησή τους, προς την κατεύθυνση της επαναδιαπραγμάτευσης των επαχθών
εκείνων μέτρων που δεν συνεισφέρουν στην προσπάθεια ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας. Αποτελούν, επίσης, μία –έμμεση έστω- επιβεβαίωση των όσων η ΝΔ ήδη από το 2010 έχει επισημάνει αναφορικά με τους φορολογικούς συντελεστές και το ύψος τους. Η αδιέξοδη ύφεση που η υπερφορολόγηση έχει δημιουργήσει σε όλη την Ευρώπη, φαίνεται ότι κάνει πλέον κατανοητή τη θέση μας περί της σημασίας της χαμηλότερης φορολογίας ως οχήματος για την οικονομική ανάπτυξη».



Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα της ερώτησης του κ. Γ. Παπανικολάου και της απάντησης του κ. Ο. Ρεν Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή (Άρθρο 117 του Κανονισμού) Γ. Παπανικολάου (ΕΛΚ) (27.04.2012)

Θέμα: Θέση της Επιτροπής για το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοκατοίκησης
Στην τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα γίνεται σαφέστατη αναφορά στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και κατάργηση φοροαπαλλαγών, ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι θα προκύψουν μελλοντικά και νέες επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω του τεκμαρτού εισοδήματος ιδιοκατοίκησης. Η πρόταση αυτή ισοδυναμεί με κατάργηση του προστατευτικού νομοθετικού πλαισίου που ισχύει σήμερα για την πρώτη κατοικία, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις κοινωνικές επιπτώσεις στην περίπτωση εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου.

Ερωτάται η Επιτροπή:


1. Έχει προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση τον υπολογισμό της ιδιοκατοίκησης πρώτης κατοικίας ως τεκμαρτό εισόδημα; Συνοδεύτηκε η πρόταση αυτή από αντισταθμιστικά μέτρα για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα; Υπήρξε αντιπρόταση από την ελληνική πλευρά;
2. Θεωρεί η Επιτροπή ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω φορολόγησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας (υπενθυμίζεται ότι σήμερα υπάρχουν συνολικά περισσότεροι από 20 έμμεσοι ή άμεσοι φόροι σε αυτήν) χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις προστασίας της πρώτης κατοικίας;



Απάντηση του κ. Rehn εξ ονόματος της Επιτροπής (12.7.2012)


1. Οι υπηρεσίες τις Επιτροπής δεν έχουν συζητήσει ειδικά με την Ελληνική Κυβέρνηση εάν θα πρέπει να περιληφθεί ή όχι στο φορολογητέο εισόδημα το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοκατοίκησης.

2. Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες σχετικά με την είσπραξη των φόρων ακίνητης περιουσίας και από το τέλος του 2011 αναγκάσθηκε να χρησιμοποιήσει ασυνήθεις τρόπους είσπραξης, συμπεριλαμβάνοντας π.χ. τον φόρο ακίνητης περιουσίας στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Κατ΄αυτόν τον τρόπο εναρμονίσθηκε ο φόρος ακίνητης περιουσίας με τον αντίστοιχο φόρο των
περισσότερων κρατών μελών. Η Επιτροπή πιστεύει ότι, κατά γενικό κανόνα, ο φόρος ακίνητης περιουσίας και οι έμμεσοι φόροι είναι πιο αποτελεσματικοί από οικονομική άποψη και κοινωνικά δικαιότεροι όταν έχουν πλατιά βάση και χαμηλούς συντελεστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: