Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Τι μας περιμένει μέχρι το τέλος της χρονιάς


λογιστική prosvasis τεύχος 330 - editorial
Τι μας περιμένει μέχρι το τέλος της χρονιάς
Πολλές συζητήσεις γίνονται για τα νέα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε μέχρι το τέλος Ιουνίου με βάση το Μνημόνιο 2. Άλλοι μιλούν για 11,6 δις, άλλοι για 14 δις. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τα 2,1 δις που υπολειπόμαστε μέχρι σήμερα από τον προϋπολογισμό.
Αυτά είναι τα μελλούμενα. Τι γίνεται όμως με αυτά που πρέπει να πληρώσουμε με βάση τα μέτρα που έρχονται από το παρελθόν;
Επιπλέον φόρους 5,1 δις, από 1,1 δις το 2011, καλούνται οι φορολογούμενοι να πληρώσουν το 2012 μόνο μέσω της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Το μετεκλογικό σαφάρι για είσπραξη φόρων και όποιος αντέξει. Τα περίπου 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά καλούνται στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 να καταβάλουν φόρους ύψους 11(!) περίπου δις ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να συμπεριλαμβάνονται πιθανά νέα χαράτσια που θα προκύψουν στην πορεία λόγω «αστοχιών» στον κρατικό προϋπολογισμό.
Δεν είναι μόνο το ποσό που σοκάρει ακόμη και τον πιο ψύχραιμο. Είναι και το χρονικό περιθώριο που θα μας δοθεί για να ανταποκριθούμε στην προγραμματισμένη φοροεπιδρομή. Η αδυναμία από τη μια πλευρά να εισπραχθούν οι φόροι των προηγούμενων ετών (π.χ. ΕΤΑΚ 2009, ΦΑΠ 2010, έκτακτη εισφορά επί των ακινήτων και ΦΑΠ 2011) αλλά και η απόφαση να αναβληθεί για μετά τις εκλογές η ταχυδρόμηση πολλών ειδοποιητηρίων (π.χ. εκκαθαριστικά φόρου, ΕΕΤΗΔΕ 2012) θα μας υποχρεώσουν να πληρώνουμε κάθε μήνα και άλλο φόρο.
Οι φόροι που θα φτάσουν μετά τις εκλογές
Είδος εσόδουΠοσά που περιμένουμε
να εισπραχθούν
  
Εκκαθαριστικά φόρου 2012Περίπου 5,1 δις ευρώ
ΕΕΤΗΔΕ 2012Περίπου 2 δις ευρώ
Απλήρωτο ΕΕΤΗΔΕ 2011400-500 εκατ. ευρώ
ΦΑΠ 2010400 εκατ. ευρώ
ΦΑΠ 2011600 εκατ. ευρώ
Ειδοποιητήρια σε μικροοφειλέτες1,5 δις ευρώ
Τέλη κυκλοφορίας 20131,1 δις ευρώ
1. Το μεγαλύτερο «χαστούκι» θα προέλθει από το εκκαθαριστικό του 2012. Ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς αποκάλυψε σε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Δημόσιο θα εισπράξει 5,1 δις ευρώ μέσα από τα περίπου 6 εκατομμύρια εκκαθαριστικά. Το ποσό αυτό είναι περίπου πέντε φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι:
- Έχει μειωθεί το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ.
- Έχουν ψαλιδιστεί 50%-100% οι φορολογικές εκπτώσεις.
- Έχουν αυξηθεί έως και 75% τα τεκμήρια διαβίωσης.
- Εισπράττονται μέσω του εκκαθαριστικού τόσο η εισφορά αλληλεγγύης όσο και το τέλος επιτηδεύματος.
Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 16 Ιουλίου. Αν δεν δοθεί νέα παράταση, το μεγαλύτερο μέρος των εκκαθαριστικών θα ταχυδρομηθεί μέσα στον Αύγουστο ή μέσα στον Σεπτέμβριο. Η εκκαθάριση μπορεί να γίνει σχεδόν αυτόματα, δεδομένου ότι φέτος το μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεων θα υποβληθεί ηλεκτρονικά. Αυτό σημαίνει ότι όσοι παραλάβουν εκκαθαριστικό τον Αύγουστο θα μπορούν να πληρώσουν το πολύ σε δύο δόσεις, την πρώτη τον Σεπτέμβριο και την δεύτερη τον Νοέμβριο.
Όσοι παραλάβουν εκκαθαριστικό από τον Οκτώβριο και μετά θα πρέπει να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό σε μία δόση.
Εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος 2012
Μήνας έκδοσης εκκαθαριστικούΔόσεις 
πληρωμής
Μήνες πληρωμής
Μάιος3 δόσειςΙούνιος, Αύγουστος, Οκτώβριος
Ιούνιος3 δόσειςΙούλιος, Σεπτέμβριος, Νοέμβριος
Ιούλιος3 δόσειςΑύγουστος, Οκτώβριος, Δεκέμβριος
Αύγουστος2 δόσειςΣεπτέμβριος, Νοέμβριος
Σεπτέμβριος2 δόσειςΟκτώβριος, Δεκέμβριός
ΟκτώβριοςΕφάπαξΝοέμβριος
ΝοέμβριοςΕφάπαξΔεκέμβριος
Δεκέμβριός και μετάΕφάπαξΜέχρι το τέλος του επόμενου μήνα
2. Το δεύτερο πλήγμα είναι το λεγόμενο ΕΕΤΗΔΕ για το 2012. Όλως τυχαίως, το «χαράτσι» έμεινε εκτός προεκλογικής επικαιρότητας καθώς το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε προφορική εντολή στη ΔΕΗ να αποστείλει τους λογαριασμούς του Μαΐου και του Ιουνίου χωρίς το χαράτσι. Σε πολύ κόσμο έχει καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι «τουλάχιστον φέτος θα τη γλιτώσουμε». Προφανώς την τελική απόφαση θα την λάβει η νέα κυβέρνηση. Αυτή θα αποφασίσει αν θα εφαρμόσει κανονικά τον ψηφισμένο νόμο ταχυδρομώντας σε περίπου 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες λογαριασμούς συνολικού ύψους τουλάχιστον 2 δις ευρώ (το 2011 εισπράχτηκαν 2,2 δις ευρώ αλλά το 2012 το ποσό αναμένεται να μειωθεί κυρίως λόγω ανεργίας).
Το ενδεχόμενο να ληφθεί απόφαση για μη επιβολή του συγκεκριμένου φόρου το 2012 φαντάζει απίθανο, αν και κατά την προεκλογική εκστρατεία ακούσαμε και αυτή την υπόσχεση. Εκτός του ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η έγκριση της τρόικας (είναι πιθανό να γίνει δεκτή η ακύρωση ενός μέτρου στην περίπτωση που βρεθεί κάποιο ισοδύναμο), θα ανοίξει «τρύπα» 2 δις ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό η οποία θα πρέπει να καλυφθεί. Αυτή τη στιγμή, το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καν τη δυνατότητα να φορολογήσει την ακίνητη περιουσία με άλλο τρόπο. Απόδειξη το ότι δεν έχει εισπραχτεί ακόμη ο ΦΑΠ του 2010, του 2011 και του 2012. Στο πιο αισιόδοξο ρεαλιστικό σενάριο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, το ΕΕΤΗΔΕ θα επανεξεταστεί από το 2013.
Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η νέα κυβέρνηση είναι και το πότε θα αρχίσει η καταβολή του τέλους. Ο νόμος προβλέπει ότι το ΕΕΤΗΔΕ πρέπει να εξοφληθεί σε πέντε διμηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται τον Μάιο ή τον Ιούνιο.
Από τη στιγμή που αυτό δεν έγινε, πρέπει να αποφασιστεί αν το χαράτσι θα πληρωθεί σε τέσσερις διμηνιαίες δόσεις ή αν θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις, κάτι που σημαίνει ότι θα φτάσουμε να πληρώνουμε μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2013.
ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι της ΔΕΗ)
 Σενάριο με βάση
τον νόμο
Σενάριο με βάση 
ημερομηνίες
1η δόσηΜάιοςΙούλιος 2012
2η δόσηΙούλιοςΣεπτέμβριος 2012
3η δόσηΣεπτέμβριοςΝοέμβριος 2012
4η δόσηΝοέμβριοςΙανουάριος 2013
 Ιανουάριος 2013Μάρτιος 2013
Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι έστειλε όλες τις οφειλές από το ΕΕΤΗΔΕ του 2011 στην ΓΓΠΣ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι οφειλές αυτές ανέρχονται τουλάχιστον στα 400 εκατ. ευρώ καθώς μέρος ή το σύνολο του «χαρατσιού» εμφανίζεται να μην έχει πληρώσει περίπου το 15%-20% των υπόχρεων (σ.σ. ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλεται σε περίπου 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες).
Η ΓΓΠΣ επεξεργάζεται τα στοιχεία και μόλις ξεκαθαρίσει το αρχείο από τα λάθη θα στείλει τον κατάλογο των οφειλετών στις εφορίες. Τα χρέη θα χαρακτηριστούν ληξιπρόθεσμα και το Υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει επιστολές στους ιδιοκτήτες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Αυτό αναμένεται να γίνει μετά τα μέσα Αυγούστου.
Όσοι δεν προσέλθουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (προσαυξήσεις αρχικά και στη συνέχεια κατασχέσεις μισθών, ενοικίων, τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ.).
Οφειλές από ΕΕΤΗΔΕ 2011
Αποστολή ειδοποιητηρίων μετά την διόρθωση λαθών (από τέλος Αυγούστου και μετά)
3. Περίπου 1 δις ευρώ μπορεί να συγκεντρώσει το ελληνικό Δημόσιο από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και του 2011. Στην πρώτη περίπτωση θα πληρώσουν όσοι έχουν ατομική περιουσία άνω των 400.000 ευρώ και στην δεύτερη περίπτωση όσοι έχουν ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ. Για να στείλει τα ειδοποιητήρια του ΦΑΠ 2010, η αρμόδια ΓΓΠΣ πρέπει προηγουμένως να ολοκληρώσει την αποστολή των ειδοποιητηρίων για την καταβολή του ΕΤΑΚ του 2009 η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.
ΦΑΠ 2010 - 2011
ΦΑΠ 2010Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2012
ΦΑΠ 2011Αρχές 2013
4. Ο τελευταίος λογαριασμός για την φετινή χρονιά θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας. Το Δημόσιο προσβλέπει σε έσοδα 1 δις ευρώ. Το ποσό θα είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι καθώς το κύμα ακινησίας των Ι.Χ. λόγω τεκμηρίων και τελών καλά κρατεί.
Τέλη κυκλοφορίας 2013
Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2012
Απ. Αλωνιάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: