Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Σχέδια για τήρηση των βιβλίων και των στοιχείων στο TAXISNET


Σχέδια για τήρηση των βιβλίων και των στοιχείων στο TAXISNET

Ένα θέμα που ταλανίζει τα λογιστήρια και τις επιχειρήσεις σε σχέση με τον φορολογικό έλεγχο είναι ο τόπος τήρησης των βιβλίων.Ένα θέμα που ταλανίζει τα λογιστήρια και τις επιχειρήσεις σε σχέση με τον φορολογικό έλεγχο είναι ο τόπος τήρησης των βιβλίων.
Ένα θέμα που ταλανίζει τα λογιστήρια και τις επιχειρήσεις σε σχέση με τον φορολογικό έλεγχο είναι ο τόπος τήρησης των βιβλίων και των στοιχείων, καθώς και ο χρόνος διαφύλαξής τους.
Η ορθή τήρηση, μετά τις αλλεπάλληλες οδηγίες και παρατάσεις του υπουργείου Οικονομικών, σε συνδυασμό με την ανάγκη να εξοικονομηθεί χώρος για παραγωγικές δραστηριότητες αντί του φορολογικού αρχείου, κρίνω πως δημιουργεί την ανάγκη για κωδικοποίηση των σχετικών διατάξεων.
Σύμφωνα με το άρθρο 21 του Κ.Β.Σ. τα βιβλία, τα στοιχεία και τα λοιπά δικαιολογητικά των εγγράφων τηρούνται στην έδρα του επιτηδευματία, με εξαίρεση τα βιβλία, τα στοιχεία και τα λοιπά δικαιολογητικά των λοιπών εγκαταστάσεων τα οποία τηρούνται σε αυτές.
Ο νέος υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυράγανης εμφανίζεται να θέλει να αλλάξει την παρωχημένη αυτή πρακτική και να καταστήσει υποχρεωτική με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο τη τήρηση βιβλίων και στοιχείων στο TAXISNET. Έτσι, και το διοικητικό βάρος για τις επιχειρήσεις θα μειωθεί και θα υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και ταχύτητα στους φορολογικούς ελέχγους.
Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία κατά τη διάρκεια της χρήσης και μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τα βιβλία και τα στοιχεία, φ.τ.μ., χαρτοταινίες φ.τ.μ., Ζ, βιβλιάριο συντήρησης φ.τ.μ., δελτία μηνιαίας αναφοράς, κ.λπ. δικαιολογητικά εγγραφών φυλάσσονται στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ή του επιτηδευματία.
Μετά το τέλος της χρήσης και ειδικότερα μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, τα βιβλία, τα στοιχεία και τα λοιπά δικαιολογητικά κάθε διαχειριστικής περιόδου μπορεί να φυλάσσονται σε διαφορετικό τόπο με την προϋπόθεση ότι θα τίθενται υπόψη του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και οποιουδήποτε φορολογικού ελέγχου, όταν ζητηθούν.
Τα βιβλία, οι οπτικοί δίσκοι, τα ηλεκτρομαγνητικά μέσα, τα στοιχεία και τα λοιπά δικαιολογητικά εγγραφής, διατηρούνται στον οριζόμενο από τις φορολογικές διατάξεις χρόνο παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή του φόρου.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια: