Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Σε κλοιό παρακολούθησης οι ελεύθεροι επαγγελματίες


Σε κλοιό παρακολούθησης οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Σε κλοιό παρακολούθησης οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Σε κλοιό παρακολούθησης θα θέσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η ΓΓΠΣ θα ξεκινήσει άμεσα διασταυρώσεις των εισοδημάτων που δηλώνουν στην εφορία οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τις δόσεις που καταβάλουν κάθε χρόνο στις τράπεζες για την εξόφληση των δανείων που έχουν λάβει από αυτές.

Βάσει της τραπεζικής πρακτικής στις περισσότερες των περιπτώσεων η μηναία δόση δανείου πρέπει να ανέρχεται στο 30% του μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτη.

Αν για παράδειγμα έχει μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ η δόση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 330 ευρώ. Δηλαδή σε ετήσια βάση ο εν λόγω δανειολήπτης θα πρέπει να καταβάλει για το δάνειο του τουλάχιστον 3.960 ευρώ.

Αν ο ίδιος δανειολήπτης δηλώνει στην εφορία ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 11.880 ευρώ που είναι το τραπεζικά αποδεκτό όριο για να του χορηγηθεί το δάνειο που έχει ήδη λάβει τότε θα καλείται από τυην Εφορία για εξηγήσεις.

Σε ότι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζεται ακόμη και η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου και η επαναφορά ενός μοναδικού αυτοτελούς συντελεστή φορολόγησης σε συνδυασμό με την επαναφορά ενός είδους αντικειμενικών κριτηρίων καθώς διαπιστώθηκε ότι και εφέτος δήλωσαν ιδιαίτερα χαμηλά ποσά εισοδήματος που δεν δικαιολογούνται από τον τρόπο διαβίωσής τους.

Σημειώνεται πως μέχρι το 2010 αυτοτελώς φορολογούνταν οι εξής κατηγορίες:

-Οι αμοιβές ποδοσφαιριστών και καλαθοσφαιριστών

-Αποζημιώσεις τελωνειακών-εφοριακών-χημικών

-Τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας

-Πλανόδιοι λιανοπωλητές ή λαϊκές αγορές

-Οδηγοί ΤΑΞΙ

-Ναυπηγοί-Μηχανολόγοι μηχανικοί

-Οδηγοί φορτηγών

-Επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων-Κάμπινγκ
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια: