Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Οι οριστικές αποφάσεις - Πώς θα γίνεται η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης - Τα ποσά και τα κριτήρια

Οι οριστικές αποφάσεις - Πώς θα γίνεται η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης - Τα ποσά και τα κριτήρια


Επιστροφή φόρου 180 ως 900 ευρώ για το πετρέλαιο θέρμανσης

Επιδότηση από 180 μέχρι 900 ευρώ ανάλογα με την κατανάλωση και την περιοχή και με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα λάβουν οι καταναλωτές για το πετρέλαιο θέρμανσης σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στο 80% του φόρου του πετρελαίου κίνησης η λιανική τιμή του θέρμανσης αναμένεται να εκτιναχθεί στο 1,40 με 1,50 ευρώ το λίτρο από περίπου 1 ευρώ και για να αντισταθμιστεί η επιβάρυνση των νοικοκυριών το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την επιδότηση των καταναλωτών με την μορφή επιστροφής φόρου.

Το τελικό σχέδιο προβλέπει ότι τα κριτήρια για την χορήγηση της επιδότησης είναι:

Εισοδηματικά Για τον άγαμο το ετήσιο εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 15.000 ευρώ, για τους έγγαμους τα 25.000 ευρώ και το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 2.000 ή 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Περιουσιακά. Η κατοικία να μην ξεπερνά τα 120 τ.μ. οικίας και τα 120.000 ευρώ αντικειμενική αξία για τον άγαμο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο
Το ποσό της επιστροφής φόρου κλιμακώνεται ανάλογα με την κατανάλωση και την περιοχή καθώς θεσπίζεται πλαφόν κατανάλωσης και επιστρεφόμενου φόρου ανά γεωγραφική ζώνη (η χώρα χωρίζεται σε τέσσερις γεωγραφικές ζώνες).

Ειδικότερα

Στην Α' Ζώνη (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα) η μέγιστη κατανάλωση ορίζεται στα 3.000 λίτρα και η μέγιστη επιστροφή φόρου στα 900 ευρώ.

Στη Β' Ζώνη (Ευρυτανία, Γιάννενα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα , Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες , Καβάλα, Ξάνθη , Ροδόπη, Έβρος) η μέγιστη κατανάλωση είναι 1.800 λίτρα και μέγιστη επιστροφή φόρου 540 ευρώ
Στη Γ' Ζώνη (Αττική (εκτός Κυθήρων και νήσων Σαρωνικού), Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος , Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα) η μέγιστη Κατανάλωση είναι 1.800 λίτρα και μέγιστη επιστροφή φόρου 540 ευρώ
Στη Δ' Ζώνη (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη) η μέγιστη κατανάλωση ορίζεται στα 600 λίτρα και η μέγιστη επιστροφή φόρου στα 180 ευρώ

Ο φορολογούμενος θα υποβάλει αίτηση σε ειδική φόρμα μέσω ίντερνετ στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Θα καταχωρεί τα στοιχεία του τιμολογίου από την αγορά του πετρελαίου και η επιστροφή φόρου θα γίνεται εντός 14 ημερών με πίστωση του ποσού στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: