Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ Η τρόικα έβλαψε την Ελλάδα


ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ

Η τρόικα έβλαψε την Ελλάδα

Η τρόικα έβλαψε την Ελλάδα
Η συνεργασία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα (όπως η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) για τη διάσωση κρατών της Ευρωζώνης σε πολλές περιπτώσεις είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν κρίσιμες αποφάσεις, ενώ κάποιες φορές οδήγησε στον αποκλεισμό μέτρων που θα μπορούσαν να έχουν συζητηθεί, αποκαλύπτει εσωτερική έκθεση του ΔΝΤ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Αν και η συνεργασία του ΔΝΤ με την Κομισιόν και την ΕΚΤ στα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας είναι χρήσιμη και έχει βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου, κάποιες φορές δυσχεραίνει τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των όρων που συνδέονται με τα δάνεια που χορηγούνται.
«Θεσμικοί περιορισμοί στην Ευρωζώνη περιόρισαν περιστασιακά τις εναλλακτικές επιλογές πολιτικής, οι οποίες θα μπορούσαν διαφορετικά να είχαν εξετασθεί - κυρίως την αναδιάρθρωση του χρέους για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους», ιδιαίτερα για τα τραπεζικά χρέη της Ιρλανδίας και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, αναφέρει η έκθεση.
Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά προγράμματα του ΔΝΤ, η ύπαρξη αρκετών εμπλεκομένων κατέληγε συχνά «σε μακρύτερες συζητήσεις για τα προγράμματα και λιγότερο αποτελεσματικές αποφάσεις», αναφέρουν τα στελέχη του Ταμείου.
«Ο σχεδιασμός του προγράμματος έγινε περίπλοκος στις περιπτώσεις, όπου οι χώρες αντιμετωπίζουν υψηλό βάρος χρέους, απώλεια πρόσβασης στις αγορές, χαμηλή ανάπτυξη και ζητήματα ανταγωνιστικότητας, και όπου οι περιορισμοί της νομισματικής ένωσης περιορίζουν τις επιλογές της πολιτικής», αναφέρει η έκθεση που δόθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. Σε άλλο σημείο της τονίζεται ότι «η βιωσιμότητα του χρέους και προβλήματα ανταγωνιστικότητας απαιτούν βαθιά και παρατεταμένη προσαρμογή της πολιτικής, σε συνδυασμό με μεγάλης κλίμακας επίσημη χρηματοδότηση».
Το Bloomberg σημειώνει ότι η έκθεση, η οποία εξετάζει τα προγράμματα βοήθειας του ΔΝΤ από το 2002 έως τον Σεπτέμβριο του 2011, αποκαλύπτει τις εντάσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της τρόικας, σε μία περίοδο που το Ταμείο μπορεί να κληθεί να βοηθήσει στον έλεγχο χωρών στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ. Η έκθεση του Ταμείου αντανακλά τη δυναμική στις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των τριών θεσμών της τρόικας, καθώς πρέπει να αποφασίσουν για τη χορήγηση στην Ελλάδα του δανείου των 130 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος βοήθειας, αναφέρει ο κ. Τόμας Κόστεργκ, οικονομολόγος της τράπεζας Standard Chartered στο Λονδίνο.
«Είναι δύσκολο να μη συσχετίσει κανείς αυτή την έκθεση με το ευρύτερο πλαίσιο της κλιμακούμενης έντασης, καθώς πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία για τη χορήγηση της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα, ενώ η ομάδα των ελεγκτών που βρίσκεται στην Αθήνα φαίνεται να κάνει μικρή πρόοδο», δήλωσε ο κ. Κόστεργκ.
Σύμφωνα με την έκθεση, το μέγεθος και η διάρκεια της ενίσχυσης της ρευστότητας από την ΕΚΤ ήταν μεταξύ των «ευαίσθητων θεμάτων» που κατέληγαν σε «μακρές συζητήσεις». Οι διευθυντές του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, οι οποίοι συζήτησαν την έκθεση στις 5 Σεπτεμβρίου, «εξέφρασαν μεγάλου εύρους απόψεις για τα πρόσφατα μεγάλης κλίμακας προγράμματα για τις χώρες της Ευρωζώνης» και «ενθάρρυναν τα στελέχη του Ταμείου να εξάγουν έγκαιρα προκαταρκτικά διδάγματα από τις περιπτώσεις αυτές, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού με τους εταίρους στην τρόικα και τους τρόπους σχεδιασμού των προγραμμάτων και τους όρους πολιτικής».
Τα στελέχη του Ταμείου αναφέρουν ότι ο αριθμός και η φύση των μέτρων που τίθενται ως όροι για τη χορήγηση των δανείων στην Ευρωζώνη κινούνται αντίθετα στις πρόσφατες προσπάθειες να υπάρχουν λίγοι και στοχευμένοι όροι. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να εισάγει σαρωτικές αλλαγές σε ορισμένες χώρες, που περιλάμβαναν τη δημόσια διοίκηση, το δικαστικό σύστημα και την αγορά εργασίας. «Ενώ η αξιολόγηση των λίγων όρων του ΔΝΤ είναι απλή, το μεγάλο σύνολο των μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθιστά αναγκαία μία μεγάλης κλίμακας αξιολόγηση της υλοποίησής τους, πριν από την έγκριση μίας δόσης», σημειώνει η έκθεση.



"Mea culpa" ΔΝΤ για την Ελλάδα

Έμμεση αυτοκριτική στις επιλογές που ακολουθήθηκαν στην ελληνική κρίση κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.Έμμεση αυτοκριτική στις επιλογές που ακολουθήθηκαν στην ελληνική κρίση κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Έμμεση αυτοκριτική στις επιλογές που ακολουθήθηκαν στην ελληνική κρίση κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που συντάχθηκε στις 19 Ιουνίου και δημοσιοποίησε χθες αναφορικά με την πορεία εφαρμογής των προγραμμάτων του Ταμείου.

Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει πως στα τελευταία προγράμματα του ΔΝΤ με τις ευρωπαϊκές χώρες, ο συντονισμός μεταξύ του Ταμείου και
Ευρωπαϊκής Ένωσης / Ευρωζώνης ήταν απαραίτητος, αλλά και περίπλοκος.

Όπως τονίζεται, υπερεθνικοί περιφερειακοί οργανισμοί, όπως τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ή η ΕΚΤ παίζουν συχνά κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία του κάθε προγράμματος. Ενδεικτικά εξασφαλίζουν ένα μεγάλο μέρος των πακέτων χρηματοδότησης και τους καλύτερους δυνατούς όρους (η ΕΚΤ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της τραπεζικής ρευστότητας.

Στην έκθεση του ΔΝΤ σημειώνεται πως ο συντονισμός του Ταμείου με τις υπηρεσίες της Ευρωζώνης λειτούργησε καλά και βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά παρ 'όλα αυτά προστεθεί ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας στο σχεδιασμό του Ταμείου και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει πως οι θεσμικοί περιορισμοί στην Ευρωζώνη περιστασιακά περιόριζαν τις εναλλακτικές επιλογές πολιτικής που θα μπορούσαν διαφορετικά να είχαν εξεταστεί κάτι που ίσχυσε ιδίως στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

-Με την αναφορά του αυτή το Ταμείο επιβεβαιώνει τις αιτιάσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδος στο ΔΝΤ κ. Π. Ρουμελιώτη ότι το ΔΝΤ επιθυμούσε εξ αρχής το κούρεμα του ελληνικού χρέους προκειμένου τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας να καταστούν βιώσιμα-.

Ακόμη, το Ταμείο σημειώνει στην έκθεσή του πως σε ορισμένα προγράμματα όπως το ελληνικό η επιτυχής επίλυση της κρίσης απαίτησε σημαντικές περικοπές των δαπανών, συμπεριλαμβανομένων κοινωνικών τομέων καθώς και μειώσεις στους πραγματικούς μισθούς.

Σύμφωνα με την έκθεση σε χώρες που διατηρούν σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες ή είναι μέλη μιας νομισματικής ένωσης, όπως η Ελλάδα, η αντιμετώπιση των προβλημάτων ανταγωνιστικότητας απαιτεί μια εσωτερική υποτίμηση για τη μείωση του κόστους παραγωγής, η οποία περιλαμβάνει συνήθως μείωση των πραγματικών μισθών.

Οι περικοπές αυτές, αν και αναγκαίες για την οικονομική σταθερότητα και την επιστροφή στη διατηρήσιμη ανάπτυξη, είναι αναμφίβολα οδυνηρές για πολλούς. Όπως σημειώνεται το Ταμείο έχει υποστηρίξει το σχεδιασμό μέτρων με στόχο την καλύτερη κοινωνική προστασία για τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, κάτι που όπως υπογραμμίζεται «θα μπορούσε να γίνει με μεγαλύτερη συνέπεια» σε όλα τα προγράμματα.
24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια: