Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Στην εφορία καλούνται 13.500 καταθέτες του εξωτερικού


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Στην εφορία καλούνται 13.500 καταθέτες του εξωτερικού

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης ανακοίνωσε, χθες, στη Βουλή ότι μετά την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων, στο 25% των περιπτώσεων «διαπιστώθηκαν αναντι- στοιχίες μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτ
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης ανακοίνωσε, χθες, στη Βουλή ότι μετά την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων, στο 25% των περιπτώσεων «διαπιστώθηκαν αναντι- στοιχίες μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των εμβασμάτων»
Γιώργου Χατζηδημητρίου
Αναντιστοιχία μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και εμβασμάτων αποκαλύπτει ο έλεγχος για το 25% των φυσικών και νομικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα των 54.000, οι οποίοι την περίοδο 2009-2011 «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού καταθέσεις ύψους 22 δισ. ευρώ.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης ανακοίνωσε, χθες, στη Βουλή, ότι μετά την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων, στο 25% των περιπτώσεων «διαπιστώθηκαν αναντιστοιχίες μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των εμβασμάτων» και πρόσθεσε ότι «εφόσον δεν δικαιολογηθούν επαρκώς, το επόμενο διάστημα, θα προχωρήσουμε στη φορολόγησή τους». Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 13.500 φορολογούμενοι θα κληθούν να δικαιολογήσουν τις αναντιστοιχίες.
Οσοι δεν το καταφέρουν, θα πληρώσουν πρόσθετους φόρους για τα αδήλωτα εισοδήματά τους με συντελεστή 45%.
Περουσιολόγιο 
Με αφορμή επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνας Χρυσοβελώνη σχετικά με τις αγορές ακινήτων από Ελληνες πολίτες στο Λονδίνο, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι «να επικεντρώσουμε στο ότι στα χέρια μας έχουμε τα εμβάσματα που έχουν σταλεί έξω τα τελευταία χρόνια και στην αξιοποίηση του περιουσιολογίου που αποτελούν».
Χαρακτηριστικά πρόσθεσε: «Αυτό που εγώ έχω προτάξει είναι να επεξεργαστούμε αυτήν τη λίστα. Εχουμε ήδη τελειώσει την πρώτη επεξεργασία για ένα περίπου 25%. Υπάρχουν αναντιστοιχίες μεταξύ των δηλώσεων και των εμβασμάτων και πολύ γρήγορα, όπως έχω υποσχεθεί, στη Βουλή, θα κινηθούμε για να ζητήσουμε να μας δικαιολογήσουν τις αναντιστοιχίες και, εφόσον δεν δικαιολογηθούν, να προχωρήσουμε στη φορολόγησή τους. Νομίζω ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα». Όπως συμπλήρωσε στη συνέχεια, υποσχόμενος ότι πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις, «υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες που μπορούν να αξιοποιηθούν και να ζητηθούν, εδώ, όμως, έχουμε κάτι πολύ χειροπιαστό. Έχουμε ένα μικρό περιουσιολόγιο, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε πολύ γρήγορα, γιατί δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή η κοινωνία να βλέπει κάποιους να ξεφεύγουν και να πέφτουν τα βάρη σε εκείνους που είναι πάντοτε νόμιμοι».
Στους 13.500 και πλέον φορολογούμενους που έχουν αναντιστοιχία μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων θα σταλεί επιστολή, είτε μέσω e-mail είτε μέσω ταχυδρομείου, με την οποία θα καλούνται να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά που δεν καλύπτονται ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ (συνολικά οι καταθέσεις τους ανέρχονται στα 7 δισ. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουν πρόσθετους φόρους ύψους 2 δισ. ευρώ.
Τροποποιητική 
Στην τροποποιητική δήλωση, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δικαιολογήσουν τη διαφορά που αποκάλυψε η διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ των εμβασμάτων και των δηλωθέντων εισοδημάτων. Όσοι καταφέρουν να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ εμβασμάτων και δηλωθέντων εισοδημάτων μπορεί να τη «γλιτώσουν» προσωρινά και να μην πληρώσουν τους έξτρα φόρους. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να... κοιμούνται ήσυχοι. Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 2%-5% των φορολογουμένων που θα δικαιολογήσουν τις διαφορές.
Ακίνητα στο Λονδίνο 
Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στον έλεγχο στοιχείων για την αγορά ακινήτων στο Λονδίνο από Ελληνες, τονίζοντας ότι ήδη έχουν προκύψει στοιχεία τα οποία ερευνώνται προκειμένου να προχωρήσουν οι καταλογισμοί φόρων.
Στην παρατήρηση, εξάλλου, της βουλευτή ότι περιέργως ο έλεγχος για τα ελληνικά ακίνητα του Λονδίνου εξαντλείται στα δύο τελευταία χρόνια, ο κ. Μαυραγάνης απάντησε: «Από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχουν προκύψει στοιχεία που ερευνώνται από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές.
Τα στοιχεία αυτά αφορούν υποθέσεις αγορών ακινήτων ιδιωτών έως την 31.12.2010. Οπως γνωρίζετε, οι ιδιώτες δεν έχουν 'πόθεν έσχες' και επειδή είναι ακίνητα εξωτερικού, αυτά δεν αναφέρονται στην κατάσταση Ε-9. Θα πρέπει, όμως, να αναφέρονται τα ποσά για την αγορά περιουσιακών αγαθών και αυτό ερευνάται από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Οταν ολοκληρωθεί η έρευνα και εφόσον προκύψουν σχετικά αποτελέσματα, θα προχωρήσουμε στον καταλογισμό τυχόν φόρων».
«Εφυγαν» στο εξωτερικό 18 δισ. ευρώ 
Χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή για τη «λίστα Λαγκάρντ», σημείωσε ότι με βάση ενημέρωση από την ΤτΕ, την τελευταία τριετία αποσύρθηκαν από τις εγχώριες τράπεζες συνολικά 70 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου 18 δισ. ευρώ έφυγαν επισήμως με τη μορφή εμβασμάτων, ενώ το ύψος των καταθέσεων που απομένει ανέρχεται σε 165 δισ. ευρώ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑHμερομηνία δημοσίευσης12-10-12
Εξηγήσεις από 13.500 καταθέτες στο εξωτερικό
Πρ. Χατζηνικολαου
Αναντιστοιχία σε ποσοστό 25% με τα δηλωθέντα εισοδήματα δείχνουν οι πρώτοι έλεγχοι των 54.000 φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό, αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 13.500 φορολογούμενοι θα κληθούν από την εφορία να πληρώσουν πρόσθετους φόρους για τα αδήλωτα εισοδήματά τους.
Ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι ο έλεγχος όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό έχει μπει σε προτεραιότητα από τα ελεγκτικά όργανα, υπογραμμίζοντας ότι με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει έχει δημιουργηθεί ένα μικρό περιουσιολόγιο το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται ότι στους 13.500 και πλέον φορολογουμένους στους οποίους παρουσιάζεται αναντιστοιχία μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων θα σταλεί επιστολή με την οποία θα καλούνται να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσά που δεν καλύπτονται ανέρχοντα στα 5 δισ. ευρώ (συνολικά οι καταθέσεις τους ανέρχονται στα 7 δισ. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι θα καταβάλουν πρόσθετους φόρους ύψους 2 δισ. ευρώ.
Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και με τους συντελεστές που ίσχυαν την χρονιά που απέκρυψαν εισοδήματα. Με την επιστολή που θα λάβουν όσοι απέκρυψαν εισοδήματα θα καλούνται μέσα σε προθεσμία 10 - 15 ημερών να υποβάλουν ηλεκτρονικά, σε συγκεκριμένη «φόρμα», τροποποιητικές δηλώσεις για κάθε έτος που παρουσιάζεται η απόκλιση στα δηλωθέντα εισοδήματα. Στην επιστολή θα αναγράφεται το ποσό της διαφοράς (μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων ανά έτος) που έχει υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών και με δική τους ευθύνη θα υποβάλουν τροποποιητική δήλωση. Βέβαια, το υπουργείο Οικονομικών θα διενεργήσει και δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 2 - 5% των 13.500 φορολογουμένων.
Στο μεταξύ ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στον έλεγχο στοιχείων για την αγορά ακινήτων στο Λονδίνο από Ελληνες, τονίζοντας ότι ήδη έχουν προκύψει στοιχεία τα οποία ερευνώνται προκειμένου να προχωρήσουν οι καταλογισμοί φόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: