Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Φορολογία: Αντικατάσταση ΦΑΠ και ειδικού τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ - Αναμενονται έσοδα 3 δισ. «Πέφτει» στις 100.000 ευρώ το αφορολόγητο των ακινήτων


Φορολογία: Αντικατάσταση ΦΑΠ και ειδικού τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ - Αναμενονται έσοδα 3 δισ.

«Πέφτει» στις 100.000 ευρώ το αφορολόγητο των ακινήτων

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012 07:00
Τελευταία Ενημέρωση : 11/10/2012 11:13,
Γιώργος Κούρος, Σελίδα: 03 1038 λέξεις, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
[Ξεφύλλισμα Εκδοσης]
Υπάρχει συνημμένο αρχείο τύπου Acrobat . Κάντε κλικ εδώ για να το δείτε

Εσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα αποφέρει ο νέος φόρος που θα επιβληθεί στα ακίνητα και θα αντικαταστήσει το ΦΑΠ και το ειδικό τέλος που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αφού το οικονομικό επιτελείο κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, αλλά και της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού θα κινηθεί στη λογική του ισοδυνάμου αποτελέσματος.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», ότι ο νέος φόρος σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να «κρύβει» ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς θα πρέπει να αποφέρει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον όσα αποδίδουν σήμερα οι δύο ανωτέρω φόροι. 

Δεν αποκλείεται μάλιστα να αποφέρει και περισσότερα, αφού κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, και των εκπρόσωπων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, εξετάστηκαν και όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι διεύρυνσης της φορολογικής βάσης των ακινήτων με ό,τι αυτό φυσικά συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες, λόγος για τον οποίο δεν αποκλείστηκε -προς το παρόν τουλάχιστον- να επιβληθεί ακόμη και στην κατοχή ακινήτων, χωρίς μάλιστα να εξετάζεται εάν αποφέρουν εισόδημα ή ιδιοχρησιμοποιούνται.

Στο πλαίσιο πάντως αυτό, τα στελέχη της διακομματικής επιτροπής μελετούν και τις εξής προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι του διαλόγου:

* Μείωση του αφορολογήτου ορίου από τις 200.000 ευρώ στις 100.000 ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί, πάντως, ότι η εν λόγω μείωση κρίνεται από αρκετούς υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου «οριζόντια και άδικη», καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη σημαντικά στοιχεία ενός ακινήτου.

Για το λόγο, εξάλλου, αυτό υπάρχει και εναλλακτική πρόταση όπως το αφορολόγητο προσδιορίζεται από συνδυασμό κριτηρίων, μεταξύ των οποίων θα είναι τα τ.μ. του ακινήτου, αλλά και η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας.

* Επιβολή του νέου φόρου και στις εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις, δηλαδή στα αγροτεμάχια τα οποία θα επιβαρύνονται εφόσον δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. 

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξαιρεθούν οι αγρότες οι οποίοι καλλιεργούν μικρές εκτάσεις.

Εκτός όμως από το νέο φόρο επί των ακινήτων, που θα αντικαταστήσει το ΦΑΠ και το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ, το οικονομικό επιτελείο εν όψει των γενικότερων αλλαγών που σχεδιάζονται στη φορολογία κεφαλαίου μελετά νέα κλίμακα για μεταβιβάσεις ακινήτων, κατάργηση της έκπτωσης από το φόρο εισοδήματος των τόκων στεγαστικών δανείων, μείωση των αφορολογήτων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, αλλά και μείωση του αφορολογήτου για γονικές παροχές και κληρονομιές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πόρισμα των στελεχών του υπουργείου που αναμένει το «πράσινο φως» του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ακόμη τα εξής:

* Κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το 10% της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

* Μείωση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ακόμη και κατά 50%. Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα όρια σήμερα είναι 200.000 για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.

* Μείωση κατά 33% του αφορολογήτου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια. Σήμερα το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και τις κληρονομιές (σύζυγοι, τέκνα, εγγονοί) ανέρχεται στις 150.000 ευρώ. Το τμήμα της ακίνητης περιουσίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ και μέχρι τις 300.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ με 5% και πάνω από τις 600.000 ευρώ φορολογείται με 10%.

* Θέσπιση φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με το ισχύον καθεστώς ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με συντελεστή 8% - 10%, καθώς μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 8% και για την υπερβάλλουσα αξία συντελεστής 10%. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι συντελεστές του φόρου μεταβίβασης στη χώρα μας είναι 8% και 10%, όταν στην Αυστρία ο φόρος μεταβίβασης είναι 3,5%, στην Πορτογαλία 1% - 6%, στην Ιρλανδία 1% - 2% και στη Νορβηγία και στη Βουλγαρία 2,5%. 

* Αυτοτελή φορολόγηση όλων των εισοδημάτων από ακίνητα με συντελεστή 20%. Με το νέο καθεστώς που μελετάται ουσιαστικά θα δοθεί ένα νέο κίνητρο στους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα ακίνητά τους για να τα δηλώσουν, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι έχουν κι άλλα εισοδήματα, αφού ο φόρος που θα πληρώνουν για τα ενοίκια που εισπράττουν θα είναι 20%. 

Θα είναι, δηλαδή, χαμηλότερος απ' αυτόν που πληρώνουν σήμερα, αφού με το σύστημα που ισχύει τα ενοίκια προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα με αποτέλεσμα να υπόκεινται συνολικά σε υψηλότερη φορολόγηση.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, είναι αυτονόητο ότι όσοι έχουν εισοδήματα μόνο από ενοίκια θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα, διότι δεν θα έχουν ότι το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.

* Κατάργηση φοροαπαλλαγής για τις αγροτικές γαίες που κατέχουν φυσικά πρόσωπα.

* Ενοποίηση φορολογικών συντελεστών ακίνητης περιουσίας για τις επιχειρήσεις μεταξύ 0,6%-1% ανάλογα με τα επιδιωκόμενα έσοδα.

Δεύτερο νομοσχέδιο

Οι ανατροπές στη φορολόγηση των ακινήτων θα είναι, όπως άλλωστε και στη φορολογία εισοδήματος, σημαντικές, ενώ θα περιληφθούν στο δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά το σχέδιο νόμου που θα αφορά στην κατάργηση του ΚΒΣ και το νέο ποινολόγιο, που θα πρέπει να έχουν κατατεθεί έως τα μέσα του Οκτωβρίου.

Ανατροπές έρχονται και στο εισόδημα

Εκτός όμως από τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, μεγάλες ανατροπές σχεδιάζονται και στη φορολογία εισοδήματος, αφού είναι υπό μελέτη:

* Η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και να υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή φόρου 35%.

* Η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τα παιδιά που σήμερα είναι 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί από τρία και πάνω.

* Η θέσπιση από το 2013 νέας φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων με πέντε κλιμάκια και με συντελεστές από 0% για εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ, 10% για εισοδήματα από 5.000 - 12.000 ευρώ, 18% από 12.000 - 16.000 ευρώ, 25% από 16.000 έως 26.000 ευρώ και 35% για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ 

* Η κατάργηση από το 2013 πληθώρας φοροαπαλλαγών, εκτός ελαχίστων που θα διατηρηθούν με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, ειδικά για ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

* Η θέσπιση συντελεστή 45% για τη φορολόγηση των αδήλωτων καταθέσεων που «φυγαδεύτηκαν» στο εξωτερικό.

* Η μείωση στο 35% του ποσοστού φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων από περίπου 43% που είναι σήμερα.

* Η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των τόκων στο 15% από 10% που είναι σήμερα. 

* Η εξομοίωση του ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης με το πετρέλαιο κίνησης. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: