Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΣΚΕΕ Κατέβασαν ρολά 3.000 περίπτερα την τελευταία διετία


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΣΚΕΕ

Κατέβασαν ρολά 3.000 περίπτερα την τελευταία διετία

Κατέβασαν ρολά 3.000 περίπτερα την τελευταία διετία
Περισσότερα από 3.000 περίπτερα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν τα δυο τελευταία χρόνια και περίπου 12.000 άτομα έχασαν τη δουλειά τους. Επιπλέον, το λαθρεμπόριο τσιγάρων υπερτριπλασιάσθηκε, και από το 4% ανήλθε στο 14%, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμα έσοδα από τα ταμεία του Κράτους. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες που προκάλεσε η αύξηση κατά 40% της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα από το 2009 έως σήμερα σύμφωνα με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Καπνικών Εταιρειών Ευρώπης (ΕΣΚΕΕ). Ο ΕΣΚΕΕ επισημαίνει ότι η αστάθεια στο φορολογικό σύστημα με τις απανωτές αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών που άρχισαν να επιβάλλονται από το 2009 προκαλούν διαμετρικά αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θεωρητικά προσδοκούσαν οι εμπνευστές τους. Ενδεικτικά, αναφέρει ότι αύξηση της φορολογίας των καπνικών κατά 40% από το 2009 έως σήμερα έφερε στα δημόσια ταμεία μόλις 5% επιπλέον έσοδα.
Οι προτάσεις του ΕΣΚΕΕ
Για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες στον κλάδο των καπνικών ο Ελληνικός Σύνδεσμος Καπνικών Εταιρειών Ευρώπης (ΕΣΚΕΕ) προτείνει την αναμόρφωση του σημερινού καθεστώτος φορολόγησης καπνικών προϊόντων με την αναθεώρηση του ελάχιστου φόρου καπνού (ΕΦΚ). Πιο αναλυτικά, ο ΕΣΚΕΕ προτείνει συντελεστή ΕΦΚ 65%, πάγιο 30% και ελάχιστο 95% από 100% που είναι σήμερα.
Ο σύνδεσμος εκτιμά πως τα οφέλη από μια τέτοια κίνηση θα ήταν τα εξής:
· Αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 374 εκατ. ευρώ στην τριετία 2013-2015
· Αύξηση εσόδων του εμπορίου άμεσα κατά 30% από το 2013
· «Φρένο» στο λαθρεμπόριο τσιγάρων
· Αποκατάσταση της ισορροπίας ανάμεσα στον πάγιο και τον αναλογικό φόρο, ώστε οι ανατιμήσεις στα τσιγάρα από την αύξηση της φορολογίας να αφορά όλα τα σήματα και όλες τις κατηγορίες. Η επιβολή ελάχιστου φόρου κατανάλωσης 100% προκαλεί μεγάλες αυξήσεις τιμών στα φθηνά τσιγάρα, εξωθώντας τους καταναλωτές στο παράνομο εμπόριο.
Ο ΕΣΚΕΕ υπογραμμίζει τέλος ότι τα τσιγάρα που ανήκουν στην κατηγορία «πολυτελείας» δεν πρέπει να εξαιρούνται από τη φορολογία, ωστόσο θα πρέπει να τυγχάνουν αντίστοιχης με την ποιότητα και την εικόνα τους φορολογική μεταχείριση.
Γιώργος Μανέττας

Δεν υπάρχουν σχόλια: