Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Υφεση 4,5% το 2013 αναμένει το ΚΕΠΕ (Βάλε άλλα τόσα δηλαδή!!!!!!!)


1% ΛΟΓΩ ΜΕΤΡΩΝ

Υφεση 4,5% το 2013 αναμένει το ΚΕΠΕ

Υφεση 4,5% το 2013 αναμένει το ΚΕΠΕ
Στο 4,5% προβλέπει την ύφεση για το 2013 το ΚΕΠΕ (συμβουλευτικό όργανο του ΥΠΟΙΚ) σύμφωνα με διαρροές από το τεύχος Οκτωβρίου των 3μηνων "Οικονομικών Εξελίξεων" οι οποίες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα.
Χωρίς τα μέτρα η ύφεση του 2013 θα ήταν 3,5%, ενώ υπολογίζεται ότι η –βραχυχρόνια – επίπτωση των μέτρων είναι της τάξης του 1%, με αποτέλεσμα το 2013 η ύφεση να υπολογίζεται στο 4,5%, για έκτη συνεχή χρονιά.
Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ η ύφεση το 2012 θα περιοριστεί στο 6,1% από 6,7% που προηγουμένως προέβλεπε το υπόδειγμά του. Και τούτο διότι νέα στοιχεία δείχνουν ότι «αντέχει» η αγορά παρά το ότι τα κρατικά οικονομικά επιδεινώθηκαν.
Η ύφεση θα ήταν πιο μεγάλη αν δεν υποχωρούσαν τόσο οι εισαγωγές που συντηρούν το ΑΕΠ. Η ιδιωτική κατανάλωση, όπως αναφέρεται, έχει δεχθεί ισχυρότερο πλήγμα το οποίο θα συνεχισθεί λόγω του αρνητικού κλίματος «στο διαθέσιμο εισόδημα και στο πλούτο των νοικοκυριών». Το κλίμα επιτείνεται και από τις «δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις στην υπόλοιπη ΕΕ».
Το ΚΕΠΕ εκτιμά ύφεση 7,4% το τρίτο τρίμηνο, 3,3% ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2012 (χωρίς τις φετινές παρεμβάσεις πο έρχονται σε ειδικά μισθολόγια κλπ). Για το 2013, χωρίς να περιλάβει το 1% πρόσθετης ύφεσης λόγω των μέτρων, υπολογίζει ανά τρίμηνο ρυθμό συρρίκνωσης του ΑΕΠ της τάξης του 4,5%, 4,1%, 3,1% και 2,9%.
Όπως εξηγεί το υπόδειγμα δείχνει βελτίωση των συνθηκών. Δείχνει ότι η «ελληνική οικονομία έχει πλέον σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς τον περιορισμό των μη βιώσιμων δραστηριοτήτων της εξαντλώντας σταδιακά τα περιθώρια για περεταίρω συρρίκνωσή τους»
Στο σενάριο «ομαλής εξέλιξης του προγράμματος» αναμένει εντυπωσιακή βελτίωση. Αναστροφή της έλλειψης ρευστότητας, της ανακεφαλαιοποίησης, ενεργοποίηση κινήτρων για επενδύσεις και για εξαγωγές και κυρίως την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.



Στο 4,5% του ΑΕΠ η ύφεση το 2013 σύμφωνα με το ΚΕΠΕ

Στο 4,5% του ΑΕΠ η ύφεση το 2013 σύμφωνα με το ΚΕΠΕ
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2012 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε ύφεση 6,1%, σύμφωνα με τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Το Κέντρο εκτιμά ύφεση 7,4% το τρίτο τρίμηνο 2012 και συρρίκνωση 3,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2012.
Προβληματισμό προκαλεί η πορεία του ΑΕΠ για το 2013 με τον αντίστοιχο εκτιμώμενο ρυθμό μεταβολής σύμφωνα με το ΚΕΠΕ να ανέρχεται στο -4,5%. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω εκτιμήσεις ενσωματώνουν τις επιπτώσεις των νέων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Χωρίς τα μέτρα η ύφεση του 2013 θα  ήταν 3,5%.
Έχοντας διανύσει μια μακρά περίοδο βαθιάς ύφεσης η ελληνική οικονομία έχει πλέον σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς τον περιορισμό των μη βιώσιμων δραστηριοτήτων της, εξαντλώντας σταδιακά τα περιθώρια για περαιτέρω ραγδαία συρρίκνωσή τους, τονίζει το ΚΕΠΕ.
Επιπλέον, υπό την προϋπόθεση της ομαλής εξέλιξης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ενδέχεται να επιτευχθεί σύντομα μέσω αυτού η εξασθένηση κρίσιμων υφεσιακών παραγόντων, υπογραμμίζει το ΚΕΠΕ.
Οι δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας για παράδειγμα -εξηγεί το ΚΕΠΕ- είναι επόμενο να αρθούν σε μεγάλο βαθμό με τη λήψη της επόμενης δόσης του πακέτου και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Τέλος, το ΚΕΠΕ τονίζει ότι ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση θετικότερων προοπτικών, δύναται να διαδραματίσει επιπροσθέτως η άμεση αποκλιμάκωση της αβεβαιότητας, μέσω κυρίως της εξασθένισης των σεναρίων αναφορικά με το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας και της δημιουργίας κλίματος μεγαλύτερης σταθερότητας και αξιοπιστίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: