Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

«Κλείδωσαν» μέτρα 9 δισ. για το 2013


ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

«Κλείδωσαν» μέτρα 9 δισ. για το 2013

Θα ενταθούν οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα τις επόμενες ημέρες, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου
Θα ενταθούν οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα τις επόμενες ημέρες, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων ύψους 13,5 δισ. ήλθε το υπουργείο Οικονομικών στη χθεσινή συνάντηση με τους Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς, ενώ επίκειται νέα συνάντηση σήμερα το απόγευμα. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν ο «λογαριασμός» του 2013 «φουσκώνει» καθώς το πιθανότερο είναι να πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα περίπου 9 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, από το σύνολο των 13,5 δισ. για τη διετία 2013 - 2014.
Την ίδια ώρα, φαίνεται πως στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και το ζήτημα πρόσθετων μέτρων για τη διετία 2015-2016 καθώς η τρόικα επιχειρηματολογεί πως με την επιμήκυνση θα χρειαστούμε περισσότερα μέτρα, κάτι βέβαια που αμφισβητεί η ελληνική πλευρά. Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις, με την Αθήνα να επιδιώκει να υπάρξει τουλάχιστον συμφωνία με την τρόικα και συμφωνία μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 - 19 Οκτωβρίου, καθώς δεν διαφαίνεται να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα έως τότε.
Δύο μέτωπα
«Είμαστε κοντά σε συμφωνία, ελπίζουμε μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής να έχουμε κλείσει τα περισσότερα θέματα, τα δημοσιονομικά και τις προαπαιτούμενες δράσεις» εκτιμούσε χθες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. «Αν τα βρούμε σε αυτά τα δύο, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα κλείσουν και η βιωσιμότητα του χρέους και το χρηματοδοτικό κενό που προκαλεί η επιμήκυνση και το οποίο υπολογίζεται στα 12 δισ. ευρώ» σημείωνε η ίδια πηγή.
Όπως έλεγε χαρακτηριστικά, αποτυπώνοντας την πρόοδο που καταγράφηκε στις χθεσινές διαπραγματεύσεις, «χθες ήταν πιο υποβοηθητικοί, προχθές δεν πρότειναν απολύτως τίποτα, απλώς απέρριπταν ότι βάζαμε στο τραπέζι». «Πρέπει τώρα να συμφωνήσουμε για τις πολιτικές και μετά να συζητήσουμε για τη βιωσιμότητα του χρέους και το χρηματοδοτικό κενό, θα είναι ευκολότερο μετά» εκτιμούσε.
Κατανομή
Το ίδιο στέλεχος διευκρίνιζε πως για το 2013 είναι δύσκολο τα μέτρα να είναι κάτω από τα 9 δισ. Συνολικά στη διετία 2013 - 2014 οι περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, ανέρχονται σε 7,8 δισ. ευρώ, επιπλέον 2 δισ. θα προέλθουν από φορολογικές παρεμβάσεις ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από τις περικοπές δαπανών στα υπουργεία. Τα 7,8 δισ. σπάνε σε 1,7 δισ. ευρώ από μισθούς, 4,9 δισ. ευρώ από συντάξεις και 1,2 δισ. ευρώ από επιδόματα.
«Υπάρχει επιμονή εκεί, παρά το ότι το θέσαμε στο Eurogroup, το έχει θέσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει προθυμία να το δεχθούν αυτό» σημείωνε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου αναφερόμενος στην εμπροσθοβαρή κατανομή του πακέτου με μέτρα 9 δισ. το 2013. Διευκρίνιζε πως στα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνονται και φόροι ενώ μάλλον διασώζονται από τις περικοπές τα επιδόματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Όπως μάλιστα τόνιζε έχει σχεδόν συμφωνηθεί με την τρόικα τα μέτρα που προκύπτουν από τη φορολογική μεταρρύθμιση, παρά το ότι αρχικά υπήρχαν μεγάλες διαφωνίες. Το καθαρό αποτέλεσμα από τα νέα φορολογικά μέτρα υπολογίζεται περίπου σε 2 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Εν τω μεταξύ φαίνεται πως τελικά η επιβολή των νέων μέτρων θα συνοδευθεί από ρήτρα αιρεσιμότητας και προς τα κάτω αλλά και προς τα πάνω. Δηλαδή εάν υπάρχουν αποκλίσεις να λαμβάνονται αυτόματα διορθωτικά μέτρα αλλά εάν τα πάμε καλύτερα σταδιακά να αποσύρονται σκληρά μέτρα.
Τράπεζες
Μετά το πρόβλημα που προέκυψε στις προχθεσινές διαπραγματεύσεις σχετικά με το αν θα καταβληθούν ή όχι από τις τράπεζες 550 εκατ. ποσό που αντιστοιχεί σε μέρισμα ύψους 10% από την κρατική χρηματοδότηση που είχαν λάβει το 2008, χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζε πως υπήρξε συμφωνία για το θέμα. Τα χρήματα θα καταβληθούν από τις τράπεζες και θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2012.
«Θα το συζητήσουμε και με τις τράπεζες οι οποίες συμφωνούν να τα πληρώσουν» έλεγε η ίδια πηγή. Στο πλαίσιο αυτό συζητούνται σενάρια για την κάλυψη τους από το τραπεζικό σύστημα. Ένα από τα σενάρια που είχαν πέσει στο τραπέζι ήταν και η επιβολή κάποιας μορφής έκτακτης εισφοράς στους τραπεζοϋπαλλήλους. Φέρεται όμως να συζητήθηκε όμως και η επιβολή έκτακτων φόρων ή η άμεση κατάργηση των δώρων συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, θέματα ωστόσο, που συνάντησαν την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς.
Χρηματοδοτικό κενό 
Πρόοδος θα πρέπει να καταγραφεί και στις μακροοικονομικές προβλέψεις για την ύφεση. Εκεί καταγράφεται απόκλιση με την ελληνική πλευρά να βλέπει ύφεση 3,8% και την τρόικα να φέρεται πως προβλέπει τουλάχιστον 5%.
Το σημείο αυτό είναι καθοριστικό γιατί επηρεάζει σημαντικά τις προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και το ύψος του χρηματοδοτικού κενού, δύο «κλειδιά» για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων επί μιας συνολικής λύσης για την Ελλάδα σε δεύτερο χρόνο. Η πρόβλεψη του υπουργείου για το χρηματοδοτικό κενό της παράτασης υπολογίζεται σε 12 δισ. περίπου, ωστόσο, κάλλιστα το ποσό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά στην περίπτωση υψηλότερης ύφεσης ή μεγάλων αποκλίσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Φόροι 2 δισ. ευρώ
Εχει σχεδόν συμφωνηθεί με την τρόικα τα μέτρα που προκύπτουν από τη φορολογική μεταρρύθμιση, παρά το ότι αρχικά υπήρχαν μεγάλες διαφωνίες. Το καθαρό αποτέλεσμα από τα νέα φορολογικά μέτρα υπολογίζεται περίπου σε 2 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ρήτρα αιρεσιμότητας
Η επιβολή των νέων μέτρων θα συνοδευθεί από ρήτρα αιρεσιμότητας και προς τα κάτω αλλά και προς τα πάνω. Δηλαδή εάν υπάρχουν αποκλίσεις να λαμβά- νονται αυτόματα διορθωτικά μέτρα, αλλά εάν τα πάμε καλύτερα σταδιακά θα αποσύρονται σκληρά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: