Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

"Κληρώνει" σήμερα για τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα


"Κληρώνει" σήμερα για τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα

"Κληρώνει" σήμερα για τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα
Οι αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου θα εξετασθούν σήμερα το πρωί σε συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη με τη διακομματική επιτροπή για θέματα φορολογίας στην οποία μετέχουν ο κ. Α. Βεσυρόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Σ. Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά.

Στη σύσκεψη θα εξετασθεί ο ενιαίος φόρος που θα αντικαταστήσει τον φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αυτός θα επιβάλλεται από το 2013 σε κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου, αλλά και σε αγροτεμάχια και υπολογίζεται πως θα αποφέρει έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ.

Επίσης εξετάζεται μείωση του αφορολόγητου ορίου ή επιβολή αφορολογήτου μόνο για μια κατοικία κάθε φορολογούμενου μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο αξίας.

Όσον αφορά τα αγροτεμάχια εξετάζεται να φορολογηθούν ξεχωριστά με συγκεκριμένα ποσά φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο γης, τα οποία θα κλιμακώνονται ανάλογα με ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, όπως για παράδειγμα η απόσταση από τη θάλασσα . Φόρο φαίνεται ότι θα καταβάλλουν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ανάλογα με την καλλιεργούμενη έκταση και με απαλλαγή των μικρών εκτάσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να φέρει στη Βουλή ξεχωριστό νομοσχέδιο για τα ακίνητα ενδεχομένως και μέσα στο Νοέμβριο.



Τρικομματική σύσκεψη για τον ενιαίο φόρο ακινήτων
Οριστικοποιείται σήμερα, Δευτέρα, ο φόρος που θα εφαρμοστεί από το 2013
Τρικομματική σύσκεψη για τον ενιαίο φόρο ακινήτων
Μπαλκόνι πολυκατοικίας -φωτ.αρχείου [EUROKINISSI]
2
εκτύπωση  

Ο ενιαίος φόρος που θα αντικαταστήσει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το χαράτσι που πληρώνεται των λογαριασμών της ΔΕΗ θα οριστικοποιηθεί σήμερα Δευτέρα στη συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη με τη διακομματική επιτροπή για θέματα φορολογίας.
 
Ο κ. Μαυραγάνης με τους κ.κ. Α. Βεσυρόπουλο από τη Νέα Δημοκρατία, Α. Μακρυπίδηαπό το ΠΑΣΟΚ και Σ. Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά θα αποφασίσουν για τα χαρακτηριστικά του φόρου που θα καταργήσει το χαράτσι και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως ο ενιαίος φόρος θα έχει κλιμακωτούς συντελεστές και χαμηλό αφορολόγητο όριο.
Ο φόρος θα επιβληθεί από το 2013 σε κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου, αλλά και σε αγροτεμάχια και υπολογίζεται πως θα αποφέρει έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ.
Η νέα κλίμακα για τον υπολογισμό του νέο φόρου ακινήτων θα έχει πολλά κλιμάκια με τους συντελεστές να ξεκινούν από 0,1% και να φθάνουν ακόμη μέχρι και 3% ή 4% για τις πολύ μεγάλες περιουσίες.
Η πρώτη προβλέπει μείωση του αφορολογήτου ορίου των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για το ΦΠΑ στις 100.000 ευρώ για το σύνολο της ατομικής περιουσίας. Η δεύτερη προβλέπει αφορολόγητο μόνο για μια κατοικία κάθε φορολογούμενου μέχρι ένα όριο αξίας (π.χ. 100.000 ή 150.000 ευρώ) και μέχρι ένα όριο επιφάνειας (π.χ. 80 ή 100 τ.μ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: