Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Επίδομα θέρμανσης για λίγους


Επίδομα θέρμανσης για λίγους
Θα πρέπει να πληρούνται τέσσερα συνδυαστικά κριτήρια για να γίνει η επιστροφή του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο
ΒΗΜΑ: ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  30/09/2012 05:45
 Επίδομα θέρμανσης για λίγους



Με τέσσερα αυστηρά κριτήρια θα επιστρέφει το κράτος στους δικαιούχους μέρος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης μετά την απόφαση για εξίσωσή του στο 80% του ΕΦΚ κίνησης. Για να μπορέσει κάποιος να λάβει την επιστροφή θα πρέπει να πληροί συνδυαστικά και τα τέσσερα κριτήρια, που είναι το ετήσιο εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση, τα τετραγωνικά της κατοικίας και η κλιματική ζώνη όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει να επιστραφεί στους δικαιούχους μέρος του ΕΦΚ που αυξήθηκε και συγκεκριμένα 28,3 λεπτά ανά λίτρο αντί για 33,1 λεπτά που αντιστοιχούν στην πραγματική αύξηση της φορολογίας. Αυτό διότι η τρόικα δεν έδωσε έγκριση για την πλήρη κάλυψη του ποσού, καθώς δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. Ετσι, η επιστροφή φόρου για κάποιον που κατοικεί στην Α' ζώνη θα είναι 850 ευρώ, στη Β' ζώνη 510 ευρώ, στη Γ' ζώνη 270 ευρώ και στη Δ' ζώνη 170 ευρώ, το ανώτερο.
Πιο συγκεκριμένα ο σχεδιασμός προβλέπει:
·         Να χορηγείται αποζημίωση έπειτα από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε λογαριασμό τραπέζης του φορολογουμένου.
·         Η αποζημίωση να μη χορηγείται σε οικογένειες πάνω από συγκεκριμένο επίπεδο διαβίωσης (τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης) ή περιουσίας. Το εισοδηματικό όριο να είναι 14.000 ευρώ για άγαμο, 23.350 ευρώ για οικογένεια χωρίς παιδιά και να προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τα 3 πρώτα παιδιά. Επίσης, εξαιρούνται οι άγαμοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ, καθώς και οι οικογένειες με περιουσία άνω των 150.000 ευρώ.
·         Η επιστροφή υπολογίζεται με ανώτατο όριο, ανάλογα με την κλιματική ζώνη.
·         Η χορήγηση γίνεται έπειτα από την κατάθεση αίτησης του φορολογουμένου στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και έπειτα από διασταύρωση της πραγματοποίησης της πώλησης.
·         Η πληρωμή θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
·         Η αποζημίωση θα αφορά κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9.
·         Θα υπάρχει ειδικό κονδύλι που θα χορηγηθεί μέσω ΟΤΑ σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενίσχυση ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης (π.χ. οικογένειες χωρίς εργαζομένους κτλ).
Για παράδειγμα, έστω ότι κάποιος είναι άγαμος με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ και ζει σε κατοικία 80 τ.μ. στην Κοζάνη, με συνολική αντικειμενική αξία περιουσίας 90.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος λόγω του ότι κατοικεί στην Κοζάνη ανήκει κλιματικά στη Ζώνη Α'. Κατά συνέπεια μπορεί να του επιστραφεί φόρος για ετήσια κατανάλωση ως 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας, δηλαδή στην περίπτωσή του 25 x 80= 2.000 λίτρα. Αρα ο συγκεκριμένος μπορεί να λάβει επιστροφή 2.000 x 0,283 ευρώ= 566 ευρώ. Αν ζούσε σε κατοικία 120 τετραγωνικών μέτρων θα μπορούσε να λάβει τη μέγιστη επιστροφή που αντιστοιχεί στην Α' ζώνη δηλαδή 850 ευρώ. Στην περίπτωση που το ακίνητό του ήταν πάνω από 120 τετραγωνικά μέτρα τότε η επιστροφή φόρου θα περιοριζόταν ανάλογα.
 
 
 
 
 
 
 

Εξίσωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και χορήγηση επιδόματος θέρμανσης

28 | 09 | 2012
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης, στο 80% της σημερινής τιμής του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που αποτελεί το κατώτερο δυνατό σημείο, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Συγχρόνως, εξετάζεται από το ΥΠΕΚΑ και το ζήτημα εξομοίωσης της ποιότητας των δύο καυσίμων, το οποίο θα προβεί σύντομα σε ανακοινώσεις επί αυτού.
Ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης έδωσε εντολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) να ξεκινήσει την προετοιμασία για την υποστήριξη της χορήγησης επιδόματος θέρμανσης σε δικαιούχους που αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης.
Πιο συγκεκριμένα ο σχεδιασμός προβλέπει:
• Να χορηγείται αποζημίωση μετά από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε λογαριασμό τραπέζης του φορολογουμένου.
• Η αποζημίωση δεν θα χορηγείται σε οικογένειες πάνω από συγκεκριμένο επίπεδο διαβίωσης (τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης) ή περιουσίας. Το εισοδηματικό όριο είναι €14.000 για άγαμο, €23.350 για οικογένεια χωρίς παιδιά και προσαυξάνεται κατά €3.000 για τα 3 πρώτα παιδιά. Επίσης, εξαιρούνται οι άγαμοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των €100.000, καθώς και οι οικογένειες με περιουσία άνω των €150.000.
• Η επιστροφή υπολογίζεται με ανώτατο όριο ανάλογα με την κλιματική ζώνη.
• Η χορήγηση πραγματοποιείται μετά από αίτηση του φορολογουμένου στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και μετά από διασταύρωση της πραγματοποίησης της πώλησης, μέσω της καταχώρησης στο σύστημα παρακολούθησης διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης.
• Θα υπάρξει μέριμνα για τους φορολογούμενους που θα χρειαστούν βοήθεια για την συμπλήρωση της αίτησης.
• Η πληρωμή θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
• Η αποζημίωση θα αφορά κτήρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9.
• Θα υπάρχει ειδικό κονδύλι που θα χορηγηθεί μέσω ΟΤΑ σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενίσχυση ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης (π.χ. οικογένειες χωρίς εργαζόμενους κτλ).
Το μέγιστο όριο κατανάλωσης σε λίτρα ανά κλιματική ζώνη ορίζεται:
Κλιματική ζώνη
Ανώτατη κατανάλωση /m2 (lt)
Α΄ ΖΩΝΗ
25
Β΄ΖΩΝΗ
15
Γ΄ ΖΩΝΗ
8
Δ΄ΖΩΝΗ
5
Τα ανώτατα m2 επιδότησης ορίστηκαν σε 120.
Οι γεωγραφικές ζώνες ορίζονται:
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
ΝΟΜΟΙ
ΖΩΝΗ Α
Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμας, Ευρυτανίας
ΖΩΝΗ Β
Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου
ΖΩΝΗ Γ
Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας
ΖΩΝΗ Δ
Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού
 
 
 
 
ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ 2012 2013 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 Στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης θα εξισωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, που  θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του στα επίπεδα του 1,4 ευρώ το λίτρο από 1 ευρώ που ήταν πέρυσι.
Αυτό προκύπτει από τη σημερινή ανακοίνωση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, στην οποία περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η εξίσωση και θα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης πετρελαίου στους δικαιούχους, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Επίσης, προβλέπεται επιπλέον βοήθημα, που θα δοθεί μέσω των ΟΤΑ, σε ασθενείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, ανεξάρτητα από τον τύπο καυσίμου που καταναλώνουν.
Ο κ. Μαυραγάνης σημειώνει, ότι η εξίσωση του φόρου γίνεται στο κατώτερο δυνατό σημείο με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό, το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξετάζει το ζήτημα της εξομοίωσης της ποιότητας των δύο καυσίμων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εντολές που δόθηκαν από τον κ. Μαυραγάνη προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ο σχεδιασμός για τη χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης προβλέπει το εξής: 
- Να χορηγείται αποζημίωση μετά από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε λογαριασμό τραπέζης του φορολογουμένου.
- Η αποζημίωση δεν θα χορηγείται σε οικογένειες πάνω από συγκεκριμένο επίπεδο διαβίωσης (τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης) ή περιουσίας. Το εισοδηματικό όριο είναι 14.000 ευρώ για άγαμο, 23.350 ευρώ για οικογένεια χωρίς παιδιά και προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τα τρία πρώτα παιδιά. Επίσης, εξαιρούνται οι άγαμοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ, καθώς και οι οικογένειες με περιουσία άνω των 150.000 ευρώ.
- Η επιστροφή υπολογίζεται με ανώτατο όριο ανάλογα με την κλιματική ζώνη.
- Η χορήγηση πραγματοποιείται μετά από αίτηση του φορολογούμενου στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και μετά από διασταύρωση της πραγματοποίησης της πώλησης, μέσω της καταχώρησης, στο σύστημα παρακολούθησης διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης.
- Θα υπάρξει μέριμνα για τους φορολογούμενους που θα χρειαστούν βοήθεια για τη συμπλήρωση της αίτησης.
- Η πληρωμή θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
- Η αποζημίωση θα αφορά κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9.
- Θα υπάρχει ειδικό κονδύλι που θα χορηγηθεί μέσω ΟΤΑ σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενίσχυση ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης (π.χ. οικογένειες χωρίς εργαζόμενους κτλ).
Το μέγιστο όριο κατανάλωσης σε λίτρα ανά κλιματική ζώνη (στην οποία χωρίζεται η χώρα) ορίζεται ως εξής: Για τη ζώνη Α' ανώτατη κατανάλωση (ανά τμ) 25 λίτρα, για τη ζώνη Β' 15 λίτρα, για τη ζώνη Γ' 8 λίτρα και για τη ζώνη Δ' 5 λίτρα.
Σημειώνεται, ότι ως ανώτατο όριο επιδότησης ορίστηκαν τα 120 τμ.
Οι γεωγραφικές ζώνες ορίζονται ως εξής:
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ    ΝΟΜΟΙ     
ΖΩΝΗ Α    Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμας, Ευρυτανίας     
ΖΩΝΗ Β    Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου     
ΖΩΝΗ Γ    Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αρτας     
ΖΩΝΗ Δ    Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού    

ΠΗΓΗ: www.dikaiologitika.gr
 
 
 
ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΦΟΡΟΥ

Φιάσκο: Με δύο τιμές το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης



Δύο τύποι πετρελαίου, θέρμανσης και κίνησης, με διαφορετικές τιμές θα κυκλοφορούν από τη Δευτέρα στην αγορά, παρά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Ειδικότερα, το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται με τα σημερινά δεδομένα να πωλείται από 1,35 έως 1,40 ευρώ το λίτρο, ενώ το ντίζελ κίνησης θα πωλείται από 1,41 έως 1,48 ευρώ το λίτρο.
Και αυτό θα συμβεί λόγω της ποιοτικής διαφοράς των δύο προϊόντων, καθώς το ντίζελ κίνησης είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον και περιέχει μόλις 10 ppm θείου, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης περιέχει 1.000 ppm.
Επιπρόσθετα, βάσει της σχετικής νομοθεσίας το ντίζελ κίνησης που διατίθεται στην αγορά περιέχει υποχρεωτικά μια ποσότητα βιοκαυσίμων, η οποία επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την τελική του τιμή.
Υπολογισμοί δείχνουν ότι αν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης εξισωθεί με τον ΕΦΚ στο ντίζελ όπως ισχύει σήμερα, τότε το ντίζελ θα είναι ακριβότερο κατά περίπου 16 λεπτά το λίτρο σε σχέση με το θέρμανσης. Σε περίπτωση που η εξίσωση του ΕΦΚ γίνει σε χαμηλότερα επίπεδα, στο 80% του σημερινού EΦΚ, όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, τότε η διαφορά τιμής θα κυμανθεί γύρω στα 8 λεπτά το λίτρο.
Στελέχη των ΕΛΠΕ και εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών υπογραμμίζουν τον κίνδυνο έκρηξης του λαθρεμπορίου παρά την εξίσωση των δύο φόρων στα δύο προϊόντα. Οπως εξηγούν, οι επιτήδειοι θα επιδιώξουν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο θέρμανσης με το φτηνότερο και αφορολόγητο ναυτιλιακό ντίζελ, το οποίο έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με το πετρέλαιο θέρμανσης. Γι' αυτόν τον λόγο οι παράγοντες της αγοράς ζητούν να καθιερωθεί ένας τύπος πετρελαίου, δηλαδή να υπάρχει ίδια ποιότητα πετρελαίου για θέρμανση, κίνηση και ναυτιλία, έτσι ώστε να κλείσουν όλα τα παράθυρα λαθρεμπορίας.
Ωστόσο, 4 ημέρες πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τη νέα τιμή, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει ακόμη την υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιστρέφεται ο επιπλέον φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης σε ειδικές κατηγορίες νοικοκυριών οι οποίες πληρούν εισοδηματικά, γεωγραφικά και περιουσιακά κριτήρια.
Ακόμη δεν είναι έτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα μέσω του οποίου οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση για την επιστροφή του φόρου με βάση τα τιμολόγια αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης.
Επίσης, τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την εξίσωση των δύο φόρων.
Χθες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εξίσωση της φορολογίας στο πετρέλαιο δεκάδες βενζινοπώλες με τα βυτιοφόρα τους συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία. Οπως είπαν, οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης έχουν μειωθεί δραστικά, με αποτέλεσμα πολλά πρατήρια να απειλούνται με «λουκέτο» αλλά και να μειώνονται, αντί να αυξάνονται, τα έσοδα του Δημοσίου.
Μαρία Βουργάνα





Δεν υπάρχουν σχόλια: