Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Συμβιβασμός στις αποζημιώσεις, διατηρούνται οι τριετίες


ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Συμβιβασμός στις αποζημιώσεις, διατηρούνται οι τριετίες

Συμβιβασμός στις αποζημιώσεις, διατηρούνται οι τριετίες
Του Γιώργου Γάτου
«Μικρή απόσταση απομένει για να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα για τα εργασιακά». Αυτό διαπιστώθηκε στη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη συμμετοχή και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ι. Βρούτση, ο οποίος δημοσίως ευχαρίστησε τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη για τη στάση και τη συμβολή τους.
Σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και με βάση την επικοινωνία που είχαν έως την Κυριακή με τους δανειστές τόσο ο Ι. Στουρνάρας (κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες) όσο και ο αρμόδιος υπουργός Ι. Βρούτσης:
Κερδίζεται η διατήρηση των τριετιών στον κατώτατο μισθό, όπως και εγγράφως ζήτησε με το e-mail προς την τρόικα το υπουργείο επικαλούμενο το γεγονός ότι το επίδομα πολυετίας, με βάση και το Μνημόνιο, παραμένει «παγωμένο» έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%, αλλά «ενεργό» για την ένταξη των εργαζομένων στα μισθολογικά κλιμάκια σε όλες τις συμβάσεις (ακόμη και σε εκείνες που λήγουν).
Οπως όλα δείχνουν, ο ίδιος κανόνας θα ισχύσει και για τον κατώτατο μισθό που θα νομοθετείται, στο εξής, από το κράτος με γνωμοδότηση των κοινωνικών εταίρων.
Για τις απροειδοποίητες αποζημιώσεις λόγω απόλυσης έχει συμφωνηθεί η εφαρμογή του διπλού συστήματος με όριο τα 12 μηνιάτικα για τους νεοπροσλαμβανόμενους και «έξτρα» αποζημίωση πάνω από τους 12 μισθούς, δηλ. πάνω από τα 16 έτη στον ίδιο εργοδότη, αλλά με πλαφόν που παραμένει ακόμη «ανοικτό» για το υπερβάλλον ποσό, για τους ήδη απασχολουμένους. Το υπουργείο Εργασίας είχε αντιπροτείνει όριο τουλάχιστον τα 2.000 ευρώ και «κάλυψη» όλων των ετών υπηρεσίας έως και τα 28, στην πρόταση των δανειστών για την καταβολή αναλογικού ποσού με βάση τον κατώτατο μισθό (586 ευρώ) και μόνο για επιπλέον 6 έτη, δηλ. έως 22 έτη υπηρεσίας.
Συμβιβασμός έχει επιτευχθεί για τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης στους 3 μήνες κατ' ανώτατο όριο, από τους 6 σήμερα (διευκολύνοντας την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης) ενώ παραμένει η διάσταση απόψεων για την εφαρμογή ελαστικών ωραρίων ακόμη και με ατομική συμφωνία (το υπουργείο ζητά υποχρεωτικά να υπάρχει συλλογική σύμβαση, κλαδική ή επιχειρησιακή ή συμφωνία με Ένωση προσώπων στις μικρές επιχειρήσεις, όπου δεν μπορεί να συσταθεί σωματείο).
Παράδειγμα
Αποζημίωση
Με βάση την πρόταση του υπουργείου, με 22 έτη ο εργαζόμενος με μεικτές αποδοχές 2.500 ευρώ που σήμερα δικαιούται αποζημίωση 17 μισθούς + 1/6 έναντι των δώρων δηλ. 49.583 ευρώ, θα λάβει την αποζημίωση των 12 μηνών με την αναλογία των δώρων δηλ. 35.000 ευρώ + 5 μισθούς των 2.000 ευρώ ως έξτρα ποσό δηλ. επιπλέον 10.000 ευρώ και συνολικά 45.000 ευρώ. Με βάση την αξίωση της τρόικας θα πρέπει να περιοριστεί στα 38.516 ευρώ (12 μηνιάτικα + 6 κατώτατους μισθούς).
Η Κλίμακα για κύρια + επικουρική σύνταξη
  • 3% από 1.000 ευρώ - 1.500 ευρώ
  • 6% από 1.501 ευρώ - 2.000 ευρώ
  • 12% από 2.001 ευρώ και πάνω
«Κλείδωσαν» οι νέες παρακρατήσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ
Μένει να καθοριστεί ο τρόπος υπολογισμού χωριστά στην κύρια και στην επικουρική σύνταξη των νέων εισφορών που θα επιβάλλονται από την 1/1/2013 στα ποσά τα οποία απομένουν μετά τις παρακρατήσεις οι οποίες ήδη γίνονται.
Οριστικά παρελθόν τα δώρα στους συνταξιούχους.
Από το πρώτο ευρώ και με κλιμακωτούς συντελεστές από 3% έως 12% (αντί του 2% έως 10% που αρχικά είχε υπολογιστεί) θα επιβαρυνθούν από την 1/1/2013 όσοι συνταξιούχοι εισπράττουν κύρια και επικουρική σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ, μετά τις παρακρατήσεις οι οποίες ήδη γίνονται και διευρύνονται.
Την κλίμακα των νέων εισφορών «κλείδωσε» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παράλληλα με την κατάργηση των δώρων για τους συνταξιούχους και την αύξηση κατά δύο έτη τόσο του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης (στα 67 από τα 65 για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης με 15ετία) όσο και των ενδιάμεσων αυτόματα αυξανόμενων ορίων του νόμου Λοβέρδου για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το 2013 και μετά. Στα μέτρα περιλαμβάνονται, ακόμη, η καταβολη του ΕΚΑΣ με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας (αντί των 60 ετών που ισχύει σήμερα), το «ψαλίδι» στα εφάπαξ και η επιβολή εισφοράς σε όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν συνταξιοδοτηθεί από το 1995 και μετά (είχαν εισπράξει αυξημένα κατά 40% ποσα εφάπαξ).
Διαχωρισμός
Το «κλείδωμα» των νέων παρακρατήσεων επιβεβαίωναν χθες στην «Η» στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι θα γίνουν περαιτέρω επεξεργασίες έτσι ώστε να καθοριστεί το ύψος της κύριας και της επικουρικής επί των οποίων θα επιβληθούν οι νέες εισφορές (π.χ για 700 ευρώ και πάνω για την κύρια και από τα 300 ευρώ για την επικουρική). Και αυτό γιατί είναι δυσχερής και η επιβολή εισφοράς στο σύνολο των συντάξεων αφοή πολλά επικουρικά ταμεία (π.χ το ΤΕΑΔΥ) πληρώνουν ανά δίμηνο και όχι κάθε μήνα) και η απόδοση των παρακρατήσεων σε κάθε ταμείο χωριστά.
Παράδειγμα
Σύνταξη
Σε άθροισμα συντάξεων 1.100 ευρώ η μηνιαία απώλεια θα είναι 33 ευρώ τον μήνα, στα 1.600 ευρώ 96 ευρώ και στα 2.100 ευρώ θα χάνονται 252 ευρώ. Στο πακέτο των μέτρων δεν θα περιλαμβάνεται, τελικώς, η αύξηση των ελάχιστα απαιτούμενων ετών ασφάλισης από τις 4.500 ημέρες (15ετία) στις 6.000 (20ετία) για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης που είχε προτείνει (αντί της αύξησης στα 67) η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ως μέτρο για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: