Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΓΙΑ Α.Ε. ΚΑΙ ΕΠΕ Ιδιώτες ελεγκτές θα ελέγχουν την επιστροφή ΦΠΑ


ΓΙΑ Α.Ε. ΚΑΙ ΕΠΕ

Ιδιώτες ελεγκτές θα ελέγχουν την επιστροφή ΦΠΑ

Ιδιώτες ελεγκτές θα ελέγχουν την επιστροφή ΦΠΑ
Υστερα από έλεγχο που θα διενεργούν όχι οι εφορίες, αλλά ιδιώτες ελεγκτές ή ελεγκτικά γραφεία θα γίνεται η επιστροφή του ΦΠΑ στις ανώνυμες εταιρείες και τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο άρθρο 83 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπεται ότι στις ανώνυμες εταιρείες και τις ΕΠΕ για να εισπράξει επιστροφή ΦΠΑ θα πρέπει προηγουμένως να έχει ελεγχθεί φορολογικά από ιδιώτη νόμιμο ελεγκτή ή ιδιωτικό ελεγκτικό γραφείο.
Πιστοποιητικό 
Επιπλέον με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι εάν ο φορολογικός έλεγχος μιας εταιρείας από ιδιώτη ελεγκτή δεν εντοπίσει καμία φορολογική παράβαση και χορηγήσει «καθαρό» φορολογικό πιστοποιητικό, τότε η χρήση της εταιρείας θεωρείται ότι έχει περαιωθεί εφόσον εντός των επομένων δεκαοκτώ μηνών δεν διαπιστωθεί καμία άλλη παράβαση στην εταιρεία από τυχόν έλεγχο των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.
Πιο συγκεκριμένα με το άρθρο 83 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπονται τα εξής:
1. Η υποχρέωση διενέργειας ελέγχου και λήψης πιστοποιητικού φορολογικής συμμόρφωσης δεν θα ισχύει μόνο για τις Ανώνυμες Εταιρείες και τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, αλλά και για τις Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες οι οποίες για δύο συνεχή έτη έχουν ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα των 5.000.000 ευρώ ή ενεργητικό πάνω από 2.500.000 ευρώ και προσωπικό πάνω από 50 άτομα.
2. Σε κάθε περίπτωση φορολογικού ελέγχου από ιδιώτη ελεγκτή, κατά την οποία δεν διαπιστώνεται καμία φορολογική παράβαση ο έλεγχος της εταιρικής χρήσης θεωρείται περαιωμένος εντός δεκαοκτώ μηνών από την έκδοση του εν λόγω πιστοποιητικού υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εντοπιστούν φορολογικές παραβάσεις από ελέγχους των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στο συγκεκριμένο δεκαοκτάμηνο διάστημα.
3. Για την καταβολή επιστροφής ΦΠΑ σε οποιαδήποτε εταιρεία για την οποία προβλέπεται υποχρεωτικά ή προαιρετικά ο διαχειριστικός και φορολογικός έλεγχος από ιδιώτες νόμιμους ελεγκτές και ιδιωτικά ελεγκτικά γραφεία θα πρέπει να έχουν προηγηθεί:
Εξονυχιστικός φορολογικός έλεγχος στα βιβλία και τα στοιχεία της εταιρείας από ιδιώτη ελεγκτή ή ιδιωτικό ελεγκτικό γραφείο.
Ειδικός έλεγχος ΦΠΑ από τον ίδιο ιδιώτη ελεγκτή ή το ιδιωτικό ελεγκτικό γραφείο που πραγματοποίησε τον κανονικό φορολογικό έλεγχο. Το πρόγραμμα του ειδικού αυτού ελέγχου καθώς και η μορφή και το περιεχόμενο της ειδικής έκθεσης ελέγχου θα καθοριστούν από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: