Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Τα δύο σενάρια για τους πλειστηριασμούς


ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τα δύο σενάρια για τους πλειστηριασμούς

Τα δύο σενάρια για τους πλειστηριασμούς
Προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Ανάπτυξης αναφορικά με το θέμα της χορήγησης νέας παράτασης στις αναστολές των πλειστηριασμών.
Δύο είναι τα σενάρια που μελετά το υπουργείο.
  • Το πρώτο θέλει σταδιακά να επιτρέψει τους πλειστηριασμούς, βάζοντας ως προϋποθέσεις τη χρονική διάρκεια των οφειλών. Η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι αν συνεχιστεί το καθεστώς των αναστολών των πλειστηριασμών, τότε όταν θα έρθει η περίοδος της ανάπτυξης, αυτή θα επηρεαστεί, καθώς θα βγει μαζικός αριθμός ακινήτων στο σφυρί...
  • Το δεύτερο σενάριο είναι να δίνεται δεύτερη ευκαιρία στους δανειολήπτες. Δηλαδή να μένουν στην κατοικία για μερικά χρόνια έναντι ενοικίου και μετά η τράπεζα να επανεξετάζει την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, ίσως δίνοντάς του νέο δάνειο.
Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του 2012, προστατεύονται από τη διαδικασία του πλειστηριασμού ακίνητα φυσικών και νομικών προσώπων που η αντικειμενική τους αξία είναι έως 200.000 ευρώ. Επίσης προστατεύεται η πρώτη κατοικία ανεξαρτήτως ποσού, ενώ όσοι δανειολήπτες προσφεύγουν στα δικαστήρια και ζητούν να υπαχθούν στον Νόμο Κατσέλη, «σώζουν» το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό, αφού ο νόμος προβλέπει ότι δεν εκποιείται η πρώτη κατοικία, αν ρυθμιστεί ποσό που αντιστοιχεί στο 85% της εμπορικής αξίας.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι χιλιάδες οι διαταγές πληρωμής που έχουν εκδοθεί από το 2008 και μετά για πλειστηριασμούς ακινήτων.
Ομως σε καμιά περίπτωση -όπως αναφέρουν κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη- δεν θα βγουν μαζικά στο σφυρί ακίνητα. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πλήρη κατάρρευση την αγορά ακινήτων.


ΙΝΚΑ

Ψήφισμα για παράταση της εξαίρεσης της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

Ψήφισμα για παράταση της απόφασης για εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, για χρέη προς πιστωτικά ιδρύματα, προωθεί στα δημοτικά συμβούλια όλων των δήμων της χώρας ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΙΝΚΑ και δημοτικός σύμβουλος Αγ. Παρασκευής, Φώτης Αλεξόπουλος.
Όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ, το ψήφισμα έχει υποβάλει στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου της Αγ. Παρασκευής ήδη τρεις φορές (στις 3, 10 και 17 Οκτωβρίου), ωστόσο η συζήτησή του συνεχώς αναβάλλεται από τη δημοτική αρχή.
Επίσης, από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας -οπότε εκλέχθηκε στη θέση του γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΙΝΚΑ- έχει αρχίσει να ενημερώνει όσους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους της χώρας μπορεί.
«Πολλοί δήμοι το έχουν ήδη συμπεριλάβει στις ημερήσιες διατάξεις τους. Συγχρόνως, έχουν ενημερωθεί όλες οι τοπικές ενώσεις του ΙΝΚΑ, ώστε να ασκήσουν πιέσεις» λέει ο κ. Αλεξόπουλος στο ΑΜΠΕ και εξηγεί τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας:
«Μετά και τις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, είναι απαραίτητο να υπάρξει δραστηριοποίηση, από πλευράς δήμων και κοινωνίας. Οι δηλώσεις Βορίδη καθιστούν πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να μη δοθεί άλλη παράταση από την κυβέρνηση. Η παράταση για την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για χρέη προς πιστωτικά ιδρύματα, που βασίζεται στο νόμο Κατσέλη 3869/2010, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου».
«Απευθύνω, λοιπόν, έκκληση σε όλους τους συναδέλφους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να φέρουν το θέμα της παράτασης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 στα δημοτικά συμβούλια των πόλεών τους. Στόχος μας είναι η συλλογή των ψηφισμάτων από όλους τους δήμους της χώρας και η αποστολή τους στην Κεντρική Ένωση Δήμων Αττικής και στα γραφεία των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, ώστε να ασκήσουμε αποτελεσματική πίεση υπέρ των δημοτών-δανειοληπτών» είπε ο κ. Αλεξόπουλος και σημείωσε: «Ξέρετε τι σημαίνει αυτό που θέλουν να κάνουν; Ότι θα έρχεται η τράπεζα σε ένα σπίτι 100 τμ, θα κρίνει ότι η οικογένεια του δανειολήπτη μπορεί να κατοικεί στα 50 τμ και τα υπόλοιπα 50 τμ θα τα νοικιάζει».
Το ψήφισμα, που προωθείται στους δήμους της χώρας, αναφέρει πως το δημοτικό συμβούλιο (έκαστου δήμου) «θέτει ως ζήτημα άμεσης πολιτικής και κοινωνικής προτεραιότητας την παράταση του μέτρου απαγόρευσης πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του επόμενου έτους (2013) και την επέκτασή του για όλους τους δημότες-δανειολήπτες μας, ανεξαρτήτως ύψους χρεών, καθώς και για το σύνολο του περιεχομένου της κατοικίας τους».
Επίσης, «θεωρεί ότι η παράταση ισχύος του μέτρου κρίνεται απολύτως αναγκαία, δεδομένων των δυσχερειών που έχουν παρουσιαστεί σε όλους τους δημότες-δανειολήπτες, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων που έχουν συνάψει με τα τραπεζικά πιστωτικά ιδρύματα, αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης που χτυπά τα ελληνικά νοικοκυριά».
Στο ψήφισμα επισημαίνεται, ακόμη, ότι «είναι αναγκαία η ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν το περιεχόμενο της πρώτης κατοικίας στον νόμο 3869/2010, καθώς πρέπει να προστατεύεται και το περιεχόμενο της κατοικίας των πολιτών αφού αποτελεί άσυλο, αλλά και διότι η πλειονότητα των κινητών πραγμάτων που βρίσκονται μέσα στην κατοικία του δανειολήπτη εξυπηρετεί ουσιώδεις βιοτικές ανάγκες του πολίτη και της οικογένειάς του».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: