Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Η κυβέρνηση θα ορίζει το ύψος του κατώτατου μισθού


ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση θα ορίζει το ύψος του κατώτατου μισθού

Του Γιώργου Γάτου
«Παγώνουν» μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 τα όρια των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων στα σημερινά επίπεδα και με νόμο ο οποίος θα ψηφιστεί το αργότερο έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2013 θα καθορίζονται στο εξής -και για όλα τα επόμενα χρόνια- από το κράτος, με βάση «Μηχανισμό», ο οποίος θα νομοθετηθεί και ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Το χρονοδιάγραμμα της νομοθετικής παρέμβασης στα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτσης σε συνέχεια της συνάντησης που είχε, για το ίδιο θέμα το Σάββατο, με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.
Παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα (που επίμονα ζητούσε η τρόικα) ο υπουργός δήλωσε ότι πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση η οποία, όπως είχε προαναγγείλει στην «Η», δεν θα θίξει περαιτέρω τους μισθούς: «Ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω», δήλωσε επαναλαμβάνοντας ότι θα διατηρηθούν έως τα τέλη του 2014 τα σημερινά όρια. «Ο νέος μηχανισμός, συμβαδίζοντας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα παρέχει στο κράτος αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών στην οικονομία, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους», πρόσθεσε.
Αμυνα για τις αποζημιώσεις
Ο υπουργός διέψευσε ότι η νομοθετική παρέμβαση θα θίξει τις τριετίες των υπαλλήλων και δήλωσε ότι αναμένει την απάντηση της τρόικας για το ζήτημα των αποζημιώσεων.
Το υπουργείο θεωρώντας «ανώριμο» να ανοίξει τώρα και αυτό το θέμα, έχει ζητήσει να δοθεί χρόνος για συνέχιση των διαβουλεύσεων και η τελευταία «γραμμή άμυνας», εφόσον τεθεί το θέμα ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, είναι να γίνει μια προσαρμογή που θα περιορίζει στο μισό τον χρόνο προειδοποίησης (στους 3 μήνες κατ΄ ανώτατο όριο αντί των έως 6 σήμερα) και τα ποσά της απροειδοποίητης αποζημίωσης στα 12 μηνιάτικα (αντί των 24 που ισχύει σήμερα), σύμφωνα με πληροφορίες.
Τα 5 βήματα
Το χρονοδιάγραμμα που έπρεπε να είχε δοθεί έως τα τέλη του περασμένου Ιουλίου (αλλά «πάγωσε» λόγω των εκλογών) «κλείδωσε» σε συννενόηση με την τρόικα και έχει ως εξής:
Ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους θα διαρκέσει έως το τέλος του Οκτωβρίου. Το ζήτημα της δημιουργίας νέου μηχανισμού καθορισμού των αμοιβών σε εθνικό επίπεδο (αντικαθιστώντας την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας), όπως είναι γνωστό, προβλεπόταν στο Μνημόνιο (ν. 4046/12), τέθηκε από την κυβέρνηση ως ζήτημα του κοινωνικού διαλόγου τον Ιούλιο και βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παρά την αντίθετη γνώμη της ΓΣΕΕ.
Μετά τη λήξη του κοινωνικού διαλόγου και συνεκτιμώντας τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων, η κυβέρνηση θα προχωρήσει, μέχρι τέλος του 2012, στη νομική προετοιμασία του «νέου μηχανισμού», στον οποίο αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία καθορισμού θα έχει το κράτος, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για το «νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού» το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου του 2012.
Η νομοθετική ρύθμιση θα ψηφιστεί και θα γίνει νόμος του κράτους το αργότερο μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2013.
Η πρώτη εφαρμογή του «νέου μηχανισμού» θα γίνει τον Απρίλιο του 2013. Δηλαδή από τις αρχές Απριλίου του 2013 θα ισχύει κατώτατος μισθός, ο οποίος θα έχει καθοριστεί με βάση το «νέο μηχανισμό».
Στο «ψυγείο»
«Παγώνουν» με νόμο έως 31 Δεκεμβρίου του 2014 τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων.
Αποζημιώσεις
Μείωση έως 50% του χρόνου προειδοποίησης και του ύψους των αποζημιώσεων, ώστε να μην ξεπερνούν τους 12 μισθούς, η «γραμμή άμυνας» του υπουργού απέναντι στην τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: